גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קריסת הנפט: לא הקורונה, אלא המאבק בין רוסיה לערב הסעודית

במשחק הפוקר הזה לבין סלמן יש קלפים כלכליים טובים וכנראה גם תמיכה אמריקאית מאחורי הקלעים ● עבור פוטין משק האנרגיה חשוב מאוד, אך המאבק הגיאופוליטי חשוב לא פחות, והוא לא יכול להרשות לעצמו להפסיד ולהביא לפגיעה במעמדו בעוצמתו ובהשפעתו

ולדימיר פוטין ומוחמד בין סלמאן / צילום: Natacha Pisarenko, AP
ולדימיר פוטין ומוחמד בין סלמאן / צילום: Natacha Pisarenko, AP

הירידות במחירי הנפט והגז בעולם החלו אומנם כבר במהלך המחצית הראשונה של חודש ינואר, כשהחלו להתברר ממדי המגפה, אבל בימים האחרונים הפכו לצלילה של ממש. אם מחירה של חבית ברנט היה מעט פחות מ-70 דולר ב-10 בינואר, בסוף אותו חודש הוא הגיע ל-55 דולר, נשק ל-50 לפני שבוע, ובשלושת הימים האחרונים רשם צלילה חופשית עד לפחות מ-30 דולר. והסיבה העיקרית לכך כעת היא לא מגפת הקורונה, והקטנת הביקושים בשל המגיפה, או לפחות לא באופן בלעדי.

שוק הנפט מנוהל על ידי מונופול אופ"ק שבו חברות רוב מפיקות הנפט בעולם והוא מונהג על ידי סעודיה, המפיקה הגדולה ביותר, המנהלת את היקפי התפוקה, בדרך כלל בהסכמה עם שאר המדינות. רוסיה, שלפי חלק מהמדדים עוקפת את סעודיה בהפקת הנפט והגז, לא הסכימה להצטרף לארגון באופן מלא על אף פניות חוזרות ונשנות של סעודיה בעשור האחרון. היא הסכימה להיות במעמד של משקיפה, קרי משתתפת בדיונים, לא בהצבעות ויכולה להחליט אם היא מאמצת או לא את ההחלטות המתקבלות. החיבור הזה זכה לכינוי אופ"ק פלוס. באוקטובר האחרון, בפגישת אופ"ק בווינה הוחלט על קיצוץ של 1.8 מיליון חביות מהתפוקה היומית, ורוסיה אימצה את ההחלטה. אז ההחלטה התקבלה על רקע ירידה בביקוש העולמי והניסיון לשמר את המחיר סביב דולר לחבית.

כאן נכנס לתמונה משבר הקורונה, שהביא לירידה חדה בביקוש מהיבואנית הגדולה בעולם, סין. המגפה שיתקה חלקים ניכרים מהתעשייה הסינית, וענפי כלכלה אחרים, והביקוש בהתאמה נפל. ב-2019 רשם יבוא הנפט הסיני שיא חדש של יותר מ-10 מיליון חביות ביום, עלייה של כמעט 10% מהשנה שקדמה לה, והצפי היה לעלייה נוספת בשיעור דומה, על רקע הרגיעה היחסית בעימות הכלכלי עם ארה"ב. נכון לנתוני 2018 רוסיה היא הספקית העיקרית של נפט לסין עם כ-16% מהסך הכללי ודולקת אחריה ערב הסעודית עם קרוב ל-13%.

ב-2019 השיעור הזה גדל בשל החרם על איראן שהוריד שאת יצוא הנפט שלה בשיעור ניכר. כלומר שתיהן סובלות מירידה ניכרת בהכנסות מסין בעיקר ובכלל בעולם בשל המגיפה. עד לפני כשבוע, המחיר עמד על כ-50 דולר לחבית כאמור, וההבנה כי המשבר מתמשך והביקושים ירדו עוד הביאו ליוזמה הסעודית לקיצוץ נוסף. בתחילה דובר על הפחתה בתפוקה של כ-600 אלף חביות ביום כשסעודיה תקצץ שני שלישים מזה אך הרוסים בשיחות המקדימות הביעו התנגדות להפחתה נוספת. ההתעקשות ההדדית הביאה להצעה סעודית קיצונית יותר של הפחתה בעוד 1.3 מליון חביות ביום, עם אפשרות לקיצוץ נוסף בעוד חודשיים, ההצעה שעלתה לדיון. אלא שרוסיה דחתה אותה והמו"מ התפוצץ.

מדוע סירבו הרוסים להפחתה, ומדוע הם מסרבים להיכנס לאופ"ק כחברים מלאים? חשיבות הכנסות הנפט והגז לרוסיה עצומות, לפי ההערכות מחצית מהכנסות המדינה ממסים מגיעות מחברות הנפט והגז, שרובן המכריע פרטיות לכאורה אך נתונות בפועל לפיקוח ולחץ הדוקים של ממשל פוטין. איגור סצ'ין אחד מבכירי משק האנרגיה הרוסי תלה בכך את ההתנגדות הרוסית לחיבור המלא לאופק, והנימוק היה שהממשלה לא תוכל לכפות על החברות הפרטיות את מגבלות התפוקה שמטילה אופ"ק. הסיבה האמיתית מורכבת יותר, רוסיה מעדיפה לשמר את מעמדה הבכיר והתחרותי בלי מגבלות אופ"ק שבו שולטת למעשה ערב הסעודית, שעמה היא בתחרות הגדולה ביותר על הבכורה העולמית של יצוא הנפט והגז. או אם תרצו, במקום להיות ראשונה בין שווים, רוסיה מעדיפה להיות הסוס המוביל בלי נטל שותפות כלשהו.

אלא שהסירוב הזה העלה את חמתו של בין סלמן ובפועל הוא הכריז על מלחמת סחר נפט, כשהודיע על הגדלת התפוקה, ועל הוזלת מחירים דרמטית. בתוך שלושה ימים נחתכו מחירי הנפט ב-40% מ-50 דולר לסביבת 30 דולר והירידות נמשכות.

בין סלמן, המנהיג הכריזמטי המצוי בעיצומן של רפורמות כלכליות וחברתיות מרחיקות לכת בממלכה, הופתע מההתנגדות של רוסיה. הוא היה עסוק בביסוס שלטונה ובמניעת הניסיונות לערער על מנהיגותו. שלשום הורה על מעצרם של כמה ממתנגדיו ובראשם הנסיך אחמד, אחיו הצעיר של המלך סלמן ויורש העצר לשעבר מוחמד בן נאייף, אחיינו של המלך. הם נעצרו בטענה שתכננו הפיכה נגד בין סלמן, והתכוונו לבצע אותה מיד לאחר מות המלך. תגובתו הנחרצת לסירוב הרוסי מעידה על ביטחון עצמי רב המסתמך על העתודות הכספיות והאנרגטיות העצומות שיש לו.

הוא מעריך כי רוסיה לא תוכל להמשיך זמן רב כמותו במכירה במחירי הפסד - עלות הפקת חבית נפט סעודי ושינועה, נמוכים בהרבה מהעלות הדומה של הנפט הרוסי.

בהודעות שיצאו מרוסיה לפני החלטת בין סלמן, ניכר היה שמנסים להגיע בכל זאת לאיזושהי עסקה. כך למשל באחת מההודעות נאמר כי רוסיה מוכנה לקיצוצים נוספים מוגבלים כדי לשמר את המחיר סביב 50 דולר לחבית, וכי היא פתוחה לשתף פעולה עם אופ"ק בשמירה על המחירים הללו. בהסבר להתנגדות לקיצוץ החד שדרשה ערב הסעודית נאמר כי רוסיה יכולה לסבול ירידת מחירים נוספת גם אם תגיע ל-42 דולר לחבית. לפי אנליסטים, המחיר הזה הוא גבוה אך במעט מרף הרווח של החברות, כלומר כשיורדים מ-40 דולר מדובר במחירי סף או אף מחירי הפסד לרוסיה, בעוד שערב הסעודית יכולה לספוג ירידת מחיר של עד סביבות 30 דולר לחבית.

במשחק הפוקר הזה לבין סלמן אם כן יש קלפים כלכליים טובים - וכנראה גם תמיכה אמריקאית מאחורי הקלעים, אלא שפוטין נחוש לא פחות וגם בידיו רזרבות שיאפשרו מאבק, גם אם לא ארוך מדי. עבור פוטין משק האנרגיה חשוב מאוד, אך המאבק הגיאופוליטי חשוב לא פחות, והוא לא יכול להרשות לעצמו להפסיד ולהביא לפגיעה במעמדו בעוצמתו ובהשפעתו.

ועם זה לפי דיווחים שונים הן בתקשורת הרוסית והן בזו הערבית במפרץ, יש כבר מגעים עקיפים בין הצדדים, של מתווכים ממדינות אופק האחרות כדי להגיע להסכמה שתביא לעצירת הצפת השוק בנפט סעודי והחזרת המחירים לרמה שתאפשר התמודדות עם משבר הקורונה.

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: גלובס

גיל שויד על הפרישה מתפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט: "לא מתחרט על כלום, רוצה לבנות את המוצר הבא"

"אני גאה שצ'ק פוינט תמיד הייתה יציבה, לא הייתה שנה אחת שלא הרווחנו", כך אומר גיל שויד, מנכ"ל חברת הסייבר צ'ק פוינט ב-31 השנים האחרונות, בשיחה עם עורך ההייטק של גלובס, אסף גלעד, בכנס TECH IL של גלובס ● על השפעות המלחמה אומר שויד כי "הנזק המקומי הוא לא הבעיה, אלא הנזק שייגרם לטווח רחוק"

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

הסמנכ"ל שמזהיר: "להוציא מהתיק את מניות גוגל או מיקרוסופט זו נאיביות"

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

ועדת האיתור הכריעה: זה המנכ"ל המיועד של נמל אשדוד

ניסן לוי, המכהן כסמנכ"ל ההון האנושי בבנק מזרחי טפחות, צפוי לקבל את תפקיד מנכ"ל נמל אשדוד ● ההמלצה של ועדת האיתור תעלה לאישור דירקטוריון הנמל בהמשך השבוע, ולאחר אישור הדירקטוריון המינוי טעון את אישור ועדת המינויים ברשות החברות

האלוף במיל' ישראל זיו / צילום: גיא חמוי

"אני מודאג": ישראל זיו מנתח - מה יקרה עם רפיח והאם נתקוף באיראן?

האלוף במיל' ישראל זיו, שכיהן בעבר כראש אגף מבצעים בצה"ל, עוקב בדאגה אחרי מהלך העניינים לאחר המתקפה האיראנית נגד ישראל ● "מבחינת ישראל, יש לה את הלגיטימציה לתקוף, אבל אני חושש שזו החלטה קצת נמהרת. יש לנו שתי חזיתות פתוחות" ● ומה הוא חושב שצריך לעשות ברפיח?

ערן רביד, CIO, מקורות / צילום: כדיה לוי

ערן רביד, CIO במקורות: "המשכנו לספק מים גם למוצבים בצפון שנפגעו קשות בלחימה"

בחברת המים הלאומית מקורות מספקים מים, גם בשעות משבר ● ערן רביד CIO במקורות, הוצנח לתפקיד יממה אחרי פרוץ המלחמה ● במהלך כנס TECH IL של גלובס הוא הציג את דרכי ההיערכות הטכנולוגית של החברה לזמני משבר

אנדרו אביר, המשנה לנגיד בנק ישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

המשנה לנגיד בנק ישראל: "לשקל הדיגיטלי תהיה השפעה על התחרות בבנקים"

אנדרו אביר אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כי בשבועות הקרובים בנק ישראל יוציא לדרך פרויקט טכנולוגי משמעותי, כחלק מתהליך בחינת ההיתכנות להנפקת מטבע דיגיטלי ● לפי התוכנית של בנק ישראל, "השקל הדיגיטלי יהיה פלטפורמה לחדשנות"

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם הממשלה הנוכחית בלמה את הכניסה של פועלים מעזה?

השר מירי רגב טענה כי הממשלה הקודמת הכניסה פועלים מעזה. אך כך גם ממשלתה שלה ● המשרוקית של גלובס

ד''ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

זיו קציר: "בעולם מעריכים מאוד את הערך המוסף שאנו מביאים לתחום ה-AI"

ד"ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, הזהיר בכנס TECH IL של גלובס כי המרוץ העולמי לבינה מלאכותית מחריף: "כל מדינה מנסה לקחת את החלק הארי מהענף הצומח, ומי שלא רץ קדימה, משתרך מאחור"

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ''לית מרכז המו''פ של AT&T בישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

סגנית נשיא AT&T העולמית: שלושה אנשים יושבים בחדר וממציאים מוצר שנוגע במיליוני אנשים - זה התבלין הסודי שלנו בישראל

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ"לית מרכז המו"פ של AT&T בישראל, אמרה בכנס TECH IL של גלובס כי מה שייחודי בדנ"א של ההייטק הישראלי הוא "הפיוז'ן שקיים פה בין סטארט-אפים לחברות גדולות, החינוך לטכנולוגיה, המיקס של חוש הישרדות ומנהיגות שמפתחים בצבא"

גל בר דעה, מנכ''ל בנק ONE ZERO בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

גל בר דעה, מנכ"ל ONE ZERO: "רוצים להיות בנק גדול. טכנולוגיה היא הדרך היחידה לתת ייעוץ לכולם"

מנכ"ל ONE ZERO אמר בכנס TECH IL של גלובס כי על הבנקים לקחת אחריות לעתיד הכלכלי של הלקוחות שלהם, להוציא אותם ממינוס ולאפשר להם לשפר את האשכול הסוציו-אקונומי שלהם ● על וואן זירו אמר: "בנקאות זה מרתון, אנחנו מתכוונים להיות בנק גדול ומשמעותי במערכת הישראלית"

מפגינה באיסטנבול מניפה דגלי פלסטין בהפגנה למען עזה. בציבור הטורקי גוברות הקריאות לניתוק הקשרים הכלכליים עם ישראל / צילום: ap, Khalil Hamra

"מרמרה 2" ודיונים על הרחבת החרם: בטורקיה מחריפים את הטון נגד ישראל

ההחלטה של טורקיה לפגוע קשות בסחר עם ישראל נובעת גם מהאיסור הישראלי להצניח סיוע בעזה, אבל בעיקר מהדרתה מדיוני השיקום של עזה, שעשויים להכניס הרבה כסף למקורביו של ארדואן ● מהלומה נוספת לסחר עלולה להיגרם ממשט מתוכנן לרצועת עזה, שטורקיה תיטול בו חלק

דני בן עטר, מנכ''ל משותף אינטל ישראל, אורי פרנק, סגן נשיא להנדסה, Google Cloud, עמית קריג, מנהל מרכז הפיתוח של אנבידיה בשיחה עם אסף גלעד / צילום: תמר מצפי

העתיד, השכר והאם מדובר בבועה? מנהלי חברות השבבים הגדולות מדברים על התחום הלוהט

דני בן עטר מאינטל ישראל, אורי פרנק מגוגל קלאוד ועמית קריג מאנבידיה, שוחחו בכנס TECH IL של גלובס על תפקידה של ישראל במפת תעשיית השבבים העולמית ובתחום ה-AI ● איך הם מתווכים את המלחמה להנהלות הגלובליות, איך מטפחים טאלנטים מקומיים ואיך מצמצמים את הדומיננטיות של המזרח הרחוק, כדי להימנע ממשבר כמו זה שפרץ בקורונה?

כנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

הסטארט־אפים הישראלים ממשיכים להוביל קדימה

כנס TECH IL של גלובס התקיים בהצלחה, בהשתתפות בכירים רבים מהתעשייה, ממשרדי הממשלה ורגולטורים מובילים ● הכנס הוכיח שדווקא בימים מאתגרים אלו, קהילת ההייטק הישראלית ממשיכה לשגשג, ליזום ולהוביל קדימה

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים: "במבט לאחור עשינו דברים מסוכנים מאוד ברמה האישית"

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

סימנים ראשונים מעידים - תרחיש הבלהות של המשק עשוי להתממש

האינפלציה בפברואר הגיעה לקצב של 2.7% - מעל מהציפיות המוקדמות ● החשש המרכזי הוא ממגמה שלילית שתביא לחריגה מהיעד של בנק ישראל, כפי שצופים יותר ויותר גופים בשוק ● וכשזה המצב, קשה לראות את הריבית יורדת בקרוב

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה ננעלה בירידות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● התנודתיות החריגה בשווקים לאור המתיחות בין איראן לישראל ממשיכה, וגם בשאר העולם אי הוודאות מורגשת ● אי.בי.אי מתייחסים לזינוק באגרות החוב הממשלתיות: "ניתן לנצל את עליית התשואות להארכה הדרגתית של מח"מ התיק" ● מדד המחירים לצרכן הפתיע לרעה, והסיכויים להפחתת ריבית הולכים ומתרחקים ● לאומי: "התנודתיות תימשך, בגלל רגישות מחיר הנפט למתיחות באזור"

צילומים: מארק ישראל סאלם (ג'רוזלם פוסט), (AP (Jacquelyn Martin, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אפילו סעודיה עזרה: כך פעלה הברית שסייעה לישראל מול איראן

מזה כמה עשורים, ארה"ב מובילה מאמץ לטובת הידוק הקשרים הצבאיים בין ישראל ליריבותיה הערביות הוותיקות, כדי להתמודד עם האיום המשותף מצד איראן ● המאמץ הזה לא נבדק בקרב, עד שטהרן שיגרה את מטח הטילים והמזל"טים נגד ישראל ● כך הוא נראה מאחורי הקלעים

אלונה בר און, מו''ל גלובס בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: אנחנו משתדלים להציף גם סוגיות שלא מסוקרות ולראות גם את הדברים הטובים, ויש כאלה

בפתח כנס TECH IL של גלובס, הציגה מו"ל העיתון את העשייה של מדור הטק שלו וכן ציינה את השאיפה להציע לקוראים "מזון בריא למוח" ● בר און הציגה גם את תהליך דירוג 10 הסטארט־אפים המבטיחים של גלובס, המבוסס על בחירות של קרוב ל־90 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בענף ההייטק הישראלי

מנכ''ל שטראוס, שי באב''ד / צילום: איל יצהר

נפרדת מתחומים עם רווחיות נמוכה: אלה הפעילויות ששטראוס מתכוונת למכור

קבוצת שטראוס חוזרת להתמקד בפעילויות הליבה שלה ומעמידה על המדף את חלקה במפעל וכוורת יד מרדכי, את פעילות הירקות הטריים והמצוננים "טעם הטבע" ואת רשת קפה עלית

מייסדי חברות Ermetic, Snappy ו-Pecan, שדורגו בעבר / צילומים: איל יצהר, אלעד מלכה

רווח במקום צמיחה: תובנות מהסטארט־אפים המבטיחים של השנים הקודמות

לקראת חשיפת 10 חברות הסטארט־אפ המבטיחות של גלובס לשנת 2024 ביום חמישי הקרוב, בדקנו מה אפשר ללמוד מחברות שדורגו פה בעבר וכעת מתמודדות עם מציאות שונה בחוץ ● "המשקיעים נוהרים להשקעה במספר מצומצם יותר של חברות, אך בעלות איכות גבוהה יותר"