גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך הכי נכון לאבחן קורונה ומה ממליצים בבריטניה לתושבים: המדריך היומי לעולם במשבר

למה סי.טי עדיף על בדיקה של נוזלי פנים, מה צפוי למגזר הפיננסי, ומה אומרות כותרות העולם ● מדריך יומי של גלובס יגלה לכם את כל מה שכדאי לדעת וצריך להכיר, בדגש על כלכלה, מדע וסיקור עולמי

צוותי מד"א מצפים לנוסעי "ספינת הקורונה" / צילום: מד"א
צוותי מד"א מצפים לנוסעי "ספינת הקורונה" / צילום: מד"א

חזית המדע:

"סיטי עדיף על בדיקה גנטית לאבחון וירוס הקורונה"

בדיקות של נוזלי פנים האף, כיח או בדיקות דם, הן היום שיטת האבחון המובילה של וירוס הקורונה, והמטרה היא לזהות בבדיקה את הרצף הגנטי המדויק השיך לחיידק. אולם, במחקר שפורסם באתר כתב העת Radiology, על בסיס מחקר שנערך ביותר מ-1,000 חולי קורונה בסין, נטען כי בדיקת הסקר צריכה להיות דווקא סי.טי חזה. אנחנו רגילים לחשוב על בדיקת סי.טי כבדיקה יותר יקרה ופחות נגישה ואפילו פחות מדויקת מבדיקה גנטית של ההפרשות, אך מתברר שזה לא תמיד כך.

הדיוק של הבדיקה הגנטית עלול להיפגע בגלל סוגיות של אופן נטילת הדגימה, אתגרים בשינוי הדגימה וכן הדיוק של ערכת הבדיקה עצמה, והיכולות של טכנאי המעבדה. הבדיקה הנהוגה בישראל נחשבת מדויקת מאוד ועד כה כיוון שהמדינה קטנה ומספר החולים עדיין קטן גם הוא, רוב הבעיות הללו נחסכו, אבל בסין, למשל, החסרונות של בדיקת ההפרשות מדרכי הנשימה היו מאוד ברורים. יש לציין גם כי הבדיקה הגנטית של ההפרשות מבוצעת במעבדה ולעתים נדרשות שעות רבות עד קבלת תשובה. לעומת זאת בבדיקת סי.טי  התשובה מופיעה מול העיניים מיד. צוואר הבקבוק הוא רק זמינות הרדיולוגים המומחים לפענח את הבדיקה.

סי.טי חזה הוא בדיקה פשוטה יחסית ממשפחת הסיטי, שמשמשת ככלי שגרתי למדי היום בתהליך אבחון של דלקת ריאות. אם היום קצב בדיקות ההפרשות שניתן לעבד במעבדה הוא כמאה, הרי שבאמצעות מספר מכשירי סי.טי וטכנאים, ניתן להגיע לאותו קצב בערך. האבחון הוא לא פולשני, כלומר הרופא אינו בא במגע עם ההפרשות ולא עם הדם של החולה - זה יותר בטוח עבור הרופא.

והדיוק? במחקר נמצא כי מכשירי סיטי גילו 98% מהמקרים לעומת 71% שהתגלו בבדיקות הגנטיות. כ-81% מהחולים שלהם היו תוצאות שליליות (הוגדרו כבריאים) בבדיקה הגנטית אבל חיוביות (הוגדרו כחולים) בבדיקת הסי.טי מאוחר יותר הוגדרו כחולים עם התפתחות תסמינים ברורים יותר. נציין שוב כי מדובר בבדיקה גנטית מסוימת שבה השתמשו רופאים בוו-האן, סין, והבדיקה בה משתמשים בישראל אמורה להיות מדויקת יותר.

כרגע נראה כי צו השעה הוא שילוב בין הבדיקות, כאשר הבדיקה הגנטית יכולה לשמש לאבחון בקהילה אצל מי שחשוד כחולה אף שאין לו תסמינים (למשל כי בא במגע עם חולה אחר), אבל בעת אבחון אדם עם תסמינים כלשם, הסי.טי הופך לכלי חשוב יותר. 

גלי וינרב

טיפ כלכלי:

הסיכוי הבנקים יקרסו קטן, אז למה השוק מאבד אמון

מניות הבנקים האמריקאיים רושמות ביצועים גרועים פי שניים מהשוק הרחב, למי שהתפתה להאמין בפיזור סיכונים. 

כאשר המניות הבנקאיות המשיכו לעלות ב-2019, למרות ירידת שערי הריבית, כולם דיברו על האופן המוצלח שבו גיוונו את העסקים שלהם. הירידה בריביות בהחלט כאבה, אבל נדמה היה שלבנקים יש תמיד משהו לקזז אותה - תגבור שולחנות המסחר, מחזורי המימון מחדש של משכנתאות, כרטיסי האשראי או מעבר ממזומנים לניירות ערך.

דרך אחת לבדוק את האמון הזה מצד המשקיעים הייתה לראות את מכפיל הרווח העתידי של המניות הבנקאיות יחסית למדד 500 S&P בחלק השני של 2019. המכפיל הזה עלה מ-0.57 מהמכפיל של המדד באוגוסט ל-0.67 מהמכפיל של 500 S&P בדצמבר. השווקים כאילו אמרו, ריביות זה שטויות.

אבל כעת האמונה הזו התפוגגה עם קריסת התשואה שהביא נגיף הקורונה. גם מכפיל הרווח היחסי של הבנקים קרס, לרמה הנמוכה ביותר יחסית למדד הרחב מאז שנת 2000. במונחי מחיר מניות, המדד הבנקאי של 500 S&P איבד 22.9% בחודש האחרון, ואילו מדד 500 S&P איבד רק 12.4%. למרות רמות ההון הגבוהות יותר של הבנקים והמאמצים לעבור לעסקים יציבים יותר, הלקח הוא כנראה שהשווקים ישפטו אותם כמסוכנים הרבה יותר מחברות אחרות במצבי האטה כלכלית.

המשקיעים היו צריכים לחשוב על הסיכונים בשנה שעברה. ספירת מלאי מהירה של האתגרים שלהם בסביבת ריבית נמוכה וצמיחה איטית לא חושפת הרבה אפסייד (פוטנציאל עלייה). נכון, הדסקים של ניירות הערך יכולים אולי ליהנות מהתנודתיות שמייצרת הורדת ריבית. אבל בשוק פראי באמת, כזה של "תנודתיות רעה", הבנקים מפסידים בדרך כלל. בתיקון האחרון, בדצמבר 2018, הרבעון אז היה איום ונורא לדסקים של המסחר.

הריביות הנמוכות יעודדו עוד אנשים לממן מחדש משכנתאות או לקנות בתים, ולייצר לבנקים עמלות פתיחת תיקי משכנתאות. הבנקים גם נוטים לגדר סיכוני ריבית משכנתאות בדרכים שונות. אבל ההכנסה מהעמלות תקוזז אולי על-ידי ירידת ההחזרים וההשלכה שתהיה לכך על הערך החשבונאי של זכויות שירות המשכנתה (פירעון הקרן והריבית) והאג"ח מגובות המשכנתאות.

נגיף הקורונה מציע עוד אתגרים ייחודיים. המזומנים ייאגרו אולי בבנקים בצורה של פיקדונות, והמימון יהיה זול. זה טוב כשהריביות הנמוכות עוזרות להצית גידול בהלוואות. אבל אם חברות וצרכנים מפסיקים גם לקחת הלוואות, או שהם לווים רק כדי להתגבר על בעיות נזילות, הבנקים יוכלו או להוסיף לעצמם נכסים באיכות נמוכה, או לדחוף את התשואות עוד יותר למטה, על-ידי קניית אג"ח, במקום להלוות.

האטה בעסקים ובהוצאה על נסיעות עלולה לפגוע בהכנסות כרטיסי אשראי של הבנקים. לרבים מהם יש שותפויות כרטיסים חשובות עם חברות תעופה ובתי מלון. גם תשלומים חוצי-גבולות עלולים להיקלע לתקופה קשה כאשר חברות עוצרות פעילות. ההכנסות ממימון הובלה ימית ומסחר כבר נראות פגיעות.

כל זה לא אומר שהבנקים עושים עבודה גרועה בלהיות בנקים. הסיכוי לקריסות של בנקים נשאר קטן, ובנקים חזקים יותר כמו ג'יי.פי מורגן צ'ייס יוכלו אולי לנצל את הקשיים של בנקים אחרים כדי להגדיל נתחי שוק לטובת רווחים עתידיים.

אבל הבנקים הם עדיין בנקים. למרות שהרבה דברים השתנו במגזר הזה, העובדה שנשארה היא שבמחזור כלכלי מלא, זמנים רעים יכולים להיות רעים במיוחד בשבילם. 

וול סטריט ג'ורנל

מה קורה בעולם:

ממשלת בריטניה לאזרחים: קנו מעט ואל תהיו אנוכיים

ה"דיילי אקספרס" הבריטי מדווח כי החנויות והסופרמרקטים בבריטניה יגבילו את קניות המזון ונייר הטואלט, בשל ההסתערות של התושבים על המדפים. הממשלה הבריטית הפצירה בתושבים להתחשב בקונים האחרים ולהימנע מהתנהגות "אנוכית". בבריטניה נרשמו עד כה שלושה מקרי מוות כתוצאה מההתפרצות, וכ-300 מקרים מאובחנים. כלי התקשורת במדינה דיווחו כי הממשלה מתכוונת להטיל הגבלות על כינוסים דתיים כמו תפילות משותפות, כדי למנוע את התפשטות הנגיף. הצהובון הבריטי מדווח על ישיבת חירום של קבינט "קוברה" של הממשלה, שעוסק בתגובה של הממלכה להתפרצות. רבים בבריטניה מסתכלים בחשש על הנעשה באיטליה, שבה הוצבו 16 מיליון תושבים בצפון המדינה בהסגר ושבה בתי החולים קורסים מעומס חולים.

 עיתון ה"דיילי אקספרס" הבריטי / צילום: צילום מסך

לפי הכותרת הראשית של ה"זידוטיישה צייטונג" הגרמני שר הבריאות הגרמני יינס שפאן מתכוון לאסור על התקהלויות של יותר מ-1,000 בני אדם . מספר הנדבקים בגרמניה חצה אמש את רף ה-1,000 בני אדם. עד כה לא נרשמו קורבנות כתוצאה מהמחלה במדינה, אולם תייר גרמני מת כתוצאה מהמחלה במהלך חופשה במצרים. הקואליציה השולטת בגרמניה הסכימה על שורת צעדים כדי לסייע לכלכלה הגרמנית, ביניהם סיוע כספי לחברות הנמצאות במשבר נזילות כתוצאה מהמשבר, חקיקה שתתמוך במעבר לעבודה במשמרות (כפי שנעשה במהלך המשבר הפיננסי של 2008) וסבסודה, הקלות במס לחברות שנפגעו ועוד. שווי הצעדים עומד על כמה מיליארדי אירו, לפי הערכות כלי התקשורת במדינה. הקואליציה גם הסכימה על הגדלת ההוצאות על תשתיות במדינה, בניסיון לפצות על אובדן העסקים וליצור צמיחה במשק הגרמני ב-2020.

עיתון "זידוטיישה צייטונג" הגרמני / צילום: צילום מסך

הכותרת הראשית של העיתון הסינגפורי "The Straits Times" מתמקדת גם היא באיטליה, ומוכיחה כי בעוד המצב באסיה נראה תחת שליטה, המדינה האירופית הפכה להיות החזית הגלובלית במאבק בנגיף. בסין, למשל, כפי שנכתב בכותרת המשנה של העיתון, נרשמו ביממה האחרונה רק 40 מקרים חדשים של הנגיף - המספר הנמוך ביותר מאז שהמדינה התחילה בדיווחים. מלבד ארבעה מקרים, כולם דווחו בוואהן, מוקד ההתפרצות. בדרום קוריאה דווחו רק 69 מקרים חדשים, המספר הנמוך ביותר בשבועיים האחרונים. סינגפור עצמה הצליחה להתמודד היטב עם הגבלת ההתפשטות, ונרשמו בה עד כה 150 מקרים ואפס מקרי מוות. 

עיתון "The Straits Times" הסינגפורי / צילום: צילום מסך

אסף אוני

עוד כתבות

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום