גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כל מה שיעיף את הנגיף: מה קורה איפה שכבר מיגרו את הקורונה

המשקיעים מתמקדים בכמות הגדלה במהירות של החולים והמתים מהקורונה, והלחץ בשווקים גובר בהתאם ● אבל כדאי לשים לב דווקא למקומות אחרים - לסין ודרום קוריאה שמתגברות על הנגיף בכמה חזיתות והאזורים החמים בעולם שנושאים בשורה טובה לעתיד הקרוב

סניטציה ברכבת התחתית בסיאול / צילום: HEO RAN, רויטרס
סניטציה ברכבת התחתית בסיאול / צילום: HEO RAN, רויטרס

וירוס הקורונה הביא לירידות חדות, שלא לומר מיני-מפולת, בשבועיים-שלושה האחרונים בשוקי העולם. האם הירידות הללו מוצדקות? לאן מועדות פני השוק?

כדי לנסות ולהעריך לאן אנחנו הולכים מכאן, צריך לענות שתי שאלות:

הראשונה - מהי עוצמת התפשטותו של הנגיף בישראל וברחבי העולם, אל מול הניסיונות לעצור אותה? והשנייה - מהו הנזק הכלכלי שייגרם לכלכלה הישראלית והעולמית?

נתחיל עם השאלה הראשונה. כיום ידועים למעלה ממאה אלף נדבקים בנגיף ברחבי העולם. ידוע על כ-57 אלף שהחלימו וכ-3,000 שמתו. כלומר לפי הידוע, יש כ-40 אלף נדבקים בלבד בעולם. במונחים גלובליים, יחסית לאוכלוסייה העולמית, המספר כמובן נמוך מאוד.

בסין חוזרים לעניינים

רשויות הבריאות ברחבי העולם עושות מאמץ בשני מישורים. האחד - השגת שליטה על התפשטות הנגיף עד בוא חום האביב והקיץ, אז ההתפשטות צפויה להאט משמעותית או אף להיעצר (ועל כך, פירוט בהמשך). המישור השני הוא פיתוח תרופה לנגיף. פיתוח חיסון ייקח כנראה קצת יותר זמן, אך לגבי תרופות הנושא מתקדם הרבה יותר. כ-80 ניסויים קליניים נערכים כבר כיום בסין על-ידי חברות פרמצבטיקה, עם תרופות קיימות לנגיפים דומים כדוגמת הסארס ואחרים, שעברו התאמה לנגיף הקורונה. ביניהן ישנה תרופה אחת מתקדמת במיוחד שכבר הוכחה בניסויי מעבדה כיעילה נגד הקורונה, וכרגע נעשים בה הניסויים בסין על בני אדם.

אבל החדשות המעודדות יותר שמגיעות מסין, אלו הדיווחים על חזרה לשגרה. מפעלים חוזרים לפעול ולייצר, שירותים כמו הסעדה ואחרים חוזרים לפעול ואנשים יוצאים מהבתים וחוזרים לעבודה. כל זה נעשה תחת פיקוח הדוק הכולל תחקיר של העובדים בכניסה לעבודה ומדידת חום לוודא שאינם חולים, אבל זה נעשה והמגמה חיובית.

מי שלוחץ על המפעלים ועל נותני השירותים לחזור לעבודה ולשגרה מהר ככל האפשר, הוא הממשל הסיני. קצב הנדבקים בסין נמצא בירידה משמעותית, קצב המחלימים נמצא בעלייה וניתן לומר שסין השיגה שליטה על התפשטות הנגיף והיא בהליך של חזרה לשגרה. מכיוון והמצב בסין היה החמור ביותר, מעל ומעבר לכל מדינה אחרת, הרי שמדובר בחדשות טובות לעולם כולו.

חדשות מרגיעות נוספות, הן מדידות אחוז התמותה בדרום קוריאה, אחת המדינות עם המדידות היסודיות והאמינות יותר. מדידות אלו הצביעו על שיעור תמותה של 0.5%, שיעור הגבוה משפעת רגילה אך נמוך משמעותית מהנתון של 3.5% שפורסם לגבי הקורונה. אגב נתון זה כבר לא רלוונטי, וכרגע הנתון הגבוה שמדברים עליו הוא 2% והנמוך כאמור 0.5%. כמו כן, מקרי המוות מתרכזים באוכלוסייה המבוגרת יותר, בני 70-80 ומעלה, עם בעיות לב/ריאה ומעשנים כרוניים. רוב החולים לא ירגישו את המחלה למעט קצת חום ושיעול קל.

יהיה לנו טוב כשיהיה חם

אחת השאלות הדרמטיות לעניין השליטה בהתפשטות הנגיף, היא האם הוא, בדומה לשפעת, מחלה של חורף בלבד, או שהוא ישרוד וימשיך להתפשט גם בקיץ. התשובה בעניין הזה די ברורה. בחצי הכדור הצפוני בו שורר בתקופה זו מזג אוויר חורפי, הנגיף מתפשט הרבה יותר מהר, מאשר במדינות בעלות מזג אוויר חם יותר. כאשר הנגיף מגיע למדינה חמה על ידי אדם שנכנס למדינה עם הנגיף, ההתפשטות שלו איטית הרבה יותר וניתנת לשליטה. נתון זה מצביע על כך שהנגיף מתקשה להתרבות בתנאים של חום ולחות. לכן עוד זמן קצר, כשיסתיים החורף, ההתמודדות איתו, השגת שליטה וחזרה לשגרה, כל אלו יהיו קלים הרבה יותר.

כאשר אנחנו מסתכלים נכון לעכשיו על המצב בישראל, מתוך כ-100 חולים, רק בודדים כנראה נדבקו בישראל והשאר הביאו איתם את הנגיף מארצות אחרות. כלומר למרות קבוצת הצליינים שהסתובבה בארץ (לפני כשלושה שבועות, כלומר עברו 14 ימי דגירת המחלה) ולמרות המוכר מהפיראט האדום, לא מוכרים מעבר לשניים-שלושה מקרי הידבקות בארץ.

אז נראה שהתשובה לשאלה הראשונה היא שהעולם נכנס למצב של פאניקה מוגזמת. אין ספק שחלק מהצעדים שננקטים מסייעים לשלוט בנגיף באופן הדוק יותר, אבל חלק מהם משקפים היסטריה וכרוכים בהפסדים כלכליים משמעותיים, שעשויים להתברר כדרמטיים. כאשר אנו מדברים על כלכלה וכסף, צריך לזכור שהפסדים של מיליארדים בכלכלה, יכולים לבוא על חשבון סל תרופות, השקעה בתיקון כבישים מסוכנים ועוד מקומות בהם ניתן להציל חיי אדם.

פעולת הממשלות - חרב פיפיות

עכשיו לשאלה השניה - האם רוב הנזק הכלכלי כבר נעשה והוא בר תיקון בטווח זמן סביר, או שמא אנו רק בתחילת הדרך ונגיף הקורונה עשוי לדרדר את הכלכלה העולמית למיתון?

החוליה החלשה בהקשר של מיתון אפשרי, אלו אותן מדינות עם כלכלה לא חזקה מלכתחילה, בהן התפשט הנגיף. איטליה היא דוגמה למדינה כזו. מיתון שיתחיל באירופה, יכול לשלוח את זרועותיו גם ליבשות אחרות ולשווקים נוספים. הסקטורים הרגישים יותר לסגר של מדינות ואוכלוסיות, התעופה והתיירות, עלולים לקרוס לחלוטין ולסחוב איתם סקטורים נוספים של יצרנים ונותני שירותים. כמובן פיטורים המוניים הם מתכון להקטנת הצריכה הפרטית ומשם גלישה להאטה כלכלית ואף מיתון.

הרצינות בה פועלות הממשלות בעולם כדי לחסום את התפשטות הנגיף, מהווה חדשות טובות אבל גם מסוכנות. צעדים קיצוניים מדי מביאים להיסטריה לא מוצדקת שפגיעתה בכלכלה ובשוקי ההון בטווח הקצר עלולה להיות קשה יותר מהנדרש. מצד שני, כמובן צעדים אלו מונעים התפשטות חריפה יותר עד בוא חודשי האביב והקיץ החמים שכבר בפתח, ובכך נמנע אולי נזק גדול יותר בטווח הבינוני.

החדשות המעודדות בתחום הכלכלי באות מכיוון הממשלים והבנקים המרכזיים שנחושים לצמצם למינימום את הנזק הכלכלי שנגרם מנגיף הקורונה. הבנק המרכזי באוסטרליה היה הראשון שהוריד את הריבית ואחריו הבנק המרכזי של ארה"ב שהוריד את הריבית בחצי אחוז בצעד חריג ומפתיע, בישיבה שלא מן המניין.

הכלכלנים צופים הורדה נוספת באחת מישיבותיו הבאות, כדי לעודד את הכלכלה. בנקים נוספים צפויים ללכת בעקבותיו, כולל בנק ישראל, אם יהיה בכך צורך. אם דיברנו על צמצום הצריכה הפרטית, הורדת הריבית כפי שסימן הבנק המרכזי בארה"ב היא נשק יום הדין להחזרת הצמיחה למסלול. נוסיף על כך את העובדה שנגיף הקורונה הגיע בתקופה טובה יחסית לכלכלה האמריקאית והעולמית, ובוודאי לכלכלה הישראלית. יחד עם התקופה הקצרה יחסית שתידרש כדי להשיג שליטה מלאה על התפשטות הנגיף, הנזק הכלכלי יכול להיות מועט יחסית ובר תיקון בזמן סביר.

כל משבר וההיסטריה שלו

אז מה עושים?

האם הנזק הכלכלי שנגרם מנגיף הקורונה מצדיק הפחתה של 20% ויותר משווי שוקי ההון העולמיים? לפי הניתוח שלי, התשובה שלילית. משקיעים לטווח ארוך יעשו בחכמה אם ייאזרו בסבלנות ואף ינצלו את הירידות לשינויים שיעניקו להם יתרון כשיחזרו העליות. גם אנחנו עושים בימים אלו מעט שינויים בקרנות, שייצרו לנו יתרון כאשר השוק יעבור להתאוששות. משקיעים עם סיבולת סיכון גבוהה וכסף פנוי, יכולים לנצל את הירידות כדי לאתר הזדמנויות השקעה מעניינות ולהגדיל באופן מדורג את החשיפה למניות. ואל תשכחו שהסטטיסטיקות מראות שככל שהירידות חדות יותר ומהירות יותר, כך גם העליות שבאות אחריהן חדות יותר ומהירות יותר. לכן לרוב מי שמוכר את ניירות הערך שלו בהפסד במטרה לשוב כאשר השוק יתאושש, קונה את המניות במחיר גבוה משמעותית מהמחיר בו מכר אותן.

נוסף על כך, ותיקי שוק ההון יודעים כי בכל משבר קודם, בין אם משבר הבועה של פרנקל בשנת 1994, משבר רוסיה בשנת 1998, משבר הנאסד"ק ואסון התאומים בשנים 2000-2002 וכמובן משבר הסאב-פריים בשנת 2008, התחזיות היו דרמטיות, קטסטרופליות והציגו תמונה שחורה של קריסת המערכת הפיננסית כולה. הרבה מעבר למה שקיים כיום. זה טבעם של משברים. הם מייצרים היסטריה ולחץ על השוק. בכל המשברים הללו, מי שיצא בשיא הירידות, הפסיד חלק ניכר מכספו. מי שנשאר, החזיר את ההפסד והרוויח. 

הכותב הוא כלכלן, מנכ"ל אביב ניהול קרנות, שמנהלת קרנות שמשקיעות בחברות הוגנות וקרנות על פי ההלכה. אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק

עוד כתבות

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות