גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: זה הזמן לנקוט כמעט כל צעד שיידרש: כלכלית, רפואית ופסיכולוגית

המשבר מחייב אותנו להפעיל את כל הכלים שעומדים לרשותינו - כלכליים, רפואיים ופסיכולוגיים ● הציבור חייב לראות שהמנהיגים פועלים ● הגירעון הישראלי לא צריך להפריע לקברניטים לפעול • האם ביום שאחרי הקורונה נמשיך להתנהג, לצרוך ולייצר כפי שנהגנו לפניו?

אחד הנוסעים הדרום קוריאנים שנדבקו בקורונה מחכים בשדה התעופה בן גוריון / צילום: Ariel Schalit, Associated Press
אחד הנוסעים הדרום קוריאנים שנדבקו בקורונה מחכים בשדה התעופה בן גוריון / צילום: Ariel Schalit, Associated Press

1. לפרוט הצהרות לצעדים קונקרטיים

"כל מה שיידרש". אפשר להמר שאת את צירוף המילים הזה נשמע לא מעט בתקופה הקרובה. זו, למשל, הייתה ההמלצה של פרופ' אולייביה בלנשאר, אחד המקרו-כלכלנים הבכירים בעולם, ומי שכיהן ככלכלן הראשי של קרן המטבע הבינלאומית. "תעשו כל מה שיידרש" על מנת להוריד את קצב ההדבקות בנגיף הקורונה, כדי להימנע מעומס שיכריע את מערכת הבריאות. ו"תכינו צעדים תקציביים, כולל תשלומים וכריות ביטחון לבנקים. תעשו כל מה שיידרש", אמר.

בהמשך השבוע שמענו גם את נגיד בנק ישראל, פרופ אמיר ירון, משמיע דברים ברוח דומה, ומדבר על נחישות "לנקוט כל צעד שיידרש, כדי להגן על המשק מפני נגיף הקורונה".

במשברים כלכליים, ובמשברים באופן כללי, יש אלמנט פסיכולוגי חזק. בשווקים, פאניקה מולידה פאניקה, וגם בכלכלה הריאלית, שבה אנחנו עובדים וקונים, חששות יכולים להביא להידוק חגורה - שמוביל בתורו להאטה. ולכן לעצם ההבטחה לקחת את העניינים לידיים יש חשיבות רבה.

ראינו את זה ב-2012, כשנשיא ההבנק האירופי המרכזי דאז, מריו דראגי, הכריז ש"נעשה כל שיידרש על מנת להציל את גוש האירו. ותאמינו לי - זה יספיק". עצם ההצהרה הזאת הספיקה להרגיע את השווקים.

אבל מגיע גם השלב שבו צריך לפרוט הצהרות לצעדים קונקרטיים. כבר ראינו כאלה, ואפשר להניח שנראה עוד הרבה יותר. בעולם הפיסי, זה אומר איסורים על התקהלויות, בידוד ואולי גם סגר לחלקים מהאוכלוסייה, השקעה מסיבית במתקני חירום רפואיים, בדיקות אבחון נרחבות, והרשימה עוד ארוכה. הזירה הרפואית היא הזירה העיקרית להתמודדות עם המשבר ויש עוד הרבה מה לעשות.

במישור הכלכלי, כבר ראינו הורדות ריבית בעולם, ואפשר להניח בוודאות גבוהה למדי שהריביות בכל מקום בדרך לאפס, ואולי גם מתחת לו. הזרמות נזילות, תקציבי חירום, דחיית חובות - הכול צריך להיות על השולחן.

אפשר לקוות, ולמען האמת להניח, שתוכנית הסיוע שהציגו השבוע ראש הממשלה ונגיד בנק ישראל היא רק צעד ראשון. כאמור, "כל מה שיידרש".

2. כמה נמוך יכולה לרדת ריבית נמוכה? 

במישור המיידי, כפי שהסביר הנגיד ירון, המשק הישראלי נכנס למשבר במצב לא רע, עם נתונים כלכליים חזקים, ובהם חוב לאומי נמוך יחסית, יתרות מט"ח ו"מערכת פיננסית חסונה". לאלה צריך להוסיף גירעון מעט גבוה מהמתוכנן. הגירעון הגבוה יחסית דובר רבות כמובן בשנה החולפת, במידה לא מועטה בגלל מערכת הבחירות. הוא אולי שיקף התנהלות בעייתית במשרד האוצר, אבל כשלעצמו, הגירעון לא היה בעייה בלתי פתירה.

בכל מקרה, את דיבורי הגירעון צריך לשים בצד לעת עתה. מצבים של האטה ומיתון הם בדיוק הזמן שבו ניתן לעשות שימוש (מושכל כמובן) בגירעון על מנת להמריץ את המשק. את החוב הלאומי הנמוך אפשר לראות כסוג של ביטוח ליום סגריר, שהגיע כנראה.

אבל מתחת למשבר הקורונה אפשר לזהות גם כוחות עמוקים יותר בפעולה. הריביות בשווקים בעולם צונחות שוב מטה מטה, וזה אחרי שלא ממש הצליחו לטפס מעלה אחרי המשבר הפיננסי של 2008. השבוע הגיעו הריביות על החוב הממשלתי האמריקאי לשפל אליו לא הגיעו מעולם. זה קשור לפאניקה בשווקים בצל הנגיף, ולרצון של המשקיעים לשים את הכסף שלהם בחוף מבטחים. אבל אפשר לזהות כאן גם עוד שלב בתהליך מתמשך. מזה עשורים שהריבית בשווקים הולכת ויורדת.

בעשור האחרון הכלכלנים עוסקים לא מעט בשאלה מה עומד מאחורי התהליכים האלה, כשהתשובות נעות מהזדקנות האוכלוסייה, דרך האטת קצב החדשנות, אי-שוויון מאמיר, והיעדר הזדמנויות השקעה. כל אלה הם גורמי עומק, שלא הולכים להיעלם במהרה.

יש שורת כלכלנים, כמו לארי סאמרס, פול קרוגמן, בראד דה לונג (וגם בלנשאר), שחושבים שבעולם של ריביות כל כך נמוכות יש הזדמנות עבור מדינות כמו ארה"ב, שיכולות להעלות משמעותית את רמת החוב שלהן, ולנצל את הכסף כדי להשקיע בכלכלה, מבלי לשלם על כך יותר מדי.

האם הטיעון הזה תקף לישראל? שאלה טובה, או לכל הפחות זו שאלה שאפשר להעלות (וכבר אפשר היה לזהות נכונות של נגיד בנק ישראל לממן בחוב פרוייקטים כמו המטרו בתל אביב, למשל).

3. לשנות את חיינו ביום שאחרי

משבר, האטה, מיתון - איך שלא תקראו לזה, אפשר להניח שהשיא עוד לפנינו, ולו רק בגלל שהצעדים להתמודדות עם הנגיף רק יחריפו. אבל משברים טיבם להסתיים.

הכלכלנים דנים בשאלה האם יהיה מדובר בהתאוששות מהירה בצורת האות V , או אולי בהתאוששות איטית יותר בצורת האות U. אבל בכל מקרה, בסוף מחכה עלייה. מסר אופטימי כזה אפשר היה למצוא גם בדברי הנגיד ירון השבוע: "אנחנו מאמינים שברגע שמשבר הקורונה יסתיים, הכלכלה תחזור לצמיחה הנאה שהכרנו בשנים האחרונות".

מוקדם עדיין לדבר על היום שאחרי. אבל אפשר לתהות האם כאשר העניינים יחזרו לשגרה, הם יחזרו, או צריכים לחזור, לאותה שגרה. משבר האקלים חשף בפנינו את העובדה שהתעלמנו מהעלות האמיתית של שגרת החיים שלנו. לטיסות, לרכב הפרטי, ואפילו למזון שאנחנו אוכלים, יש השפעות על הסביבה כולה, מחיר בדמות שינוי הדרגתי של האקלים, שאותו כולנו משלמים.

יכול להיות שהתפרצות הקורונה חושפת עלויות אחרות שלא הכרנו בהן. כפי שפרופ' גבי בן נון, מומחה לבריאות הציבור מאוניברסיטת בן גוריון, הסביר השבוע בראיון ל"גלובס", ארה"ב מגלה כיום את העלות האמיתית של מערכת הבריאות הפרטית שלה, של עשרות מיליוני אזרחים שלא יכוליים להרשות לעצמם לקחת יום מחלה, שלא לדבר על לממן בדיקות וטיפולים. לכל אלה יש עלויות (או "השפעות חיצוניות") שמתגלגלות בסופו של דבר על החברה כולה. את התובנה הזאת אפשר אולי להרחיב.

מצד אחד, טיסות זולות וזמינות הן לא רק מקור לפליטות פחמן, אלא גם דרך להפיץ מחלות במהירות בעולם. מצד שני, מגזר ציבורי רזה הוא לא רק "יעיל", אלא גם כזה שעלול למצוא את עצמו בלי עתודות להתמודדות עם עיתות חירום. "כוח עבודה גמיש" משמעותו גם עובדים שלא יכולים בהכרח להרשות לעצמם להפסיק לעבוד.

נסים טאלב, הפיננסייר והפילוסוף, דיבר בשנים שאחרי המשבר הפיננסי על הצורך לבנות את החברה שלנו כך שתעמוד בזעזועים, ותהיה "אנטי-שברירית". את התובנה הזאת (יש לקוות שבהצלחה), הרגולטורים ניסו להפנים וליישם במישור הפיננסי. אבל אפשר, מסתבר, להרחיב אותה גם לעוד תחומים בחיים שלנו. 

עוד כתבות

מציאות הפוכה / צילום: Shutterstock

אם תסתכלו על הנתונים האלה תקבלו רושם שונה לחלוטין על מה שעומד לקרות בשווקים

בזמן שמחירי המניות מאותתים על צפי להורדת ריבית, תשואת השיא באג"ח הממשלתיות משקפת תחזית הפוכה ● בשוק הסחורות הבהלה לזהב שוברת שיאים, תרחיש השמור לחששות מפני גלישה למיתון, בעוד שהנפט משדר עסקים כרגיל ● אז מה ההסבר לנתונים הסותרים לכאורה, וכיצד ניתן להרוויח מכך

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

בחברות הטק מנסים להילחם בהונאות משקיעים. אלה הכלים החדשים שלהם

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

הם בחרו לספוג קיצוץ בשכר - והם אומרים שהם מאושרים יותר

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי אישר סיוע עתק לישראל. מה תכלול החבילה?

בית הנבחרים האמריקאי אישר סיוע בסך כולל של 95 מיליארד דולר לשורה של מדינות ובהן ישראל ● חבילת הסיוע כוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל, כולל 4 מיליארד דולר למילוי מלאי טילי טמי"ר של כיפת ברזל; 60.8 מיליארד דולר סיוע לאוקראינה, בדגש על השלמת אמל"ח; וכן, 8.1 מיליארד דולר עבור טייוואן

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

10 המניות היקרות ביותר בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אלה הן 10 המניות הכי יקרות בוול סטריט

הן נחשבות למניות לוהטות במיוחד, אבל האם הן התחממו מדי? ● לאחרונה הצביע מגזין ביזנס אינסיידר על עשר חברות בשווי 10 מיליארד דולר לפחות הנסחרות בתמחור יקר במיוחד ביחס להכנסותיהן ● לרשימה נכנסו אנבידיה, מיקרוסטרטג'י ומניות טכנולוגיה נוספות, אבל גם רשת מזון מהיר ● לאחרונה, כשמשקיעים הופכים סלקטיביים יותר ואנליסטים חוששים מבועה חדשה, גם המניות היקרות חוטפות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היחסים עם ישראל ישתנו ללא היכר? ארה"ב צפויה לאמץ צעד דרמטי ואלה המשמעויות

בית הנבחרים האמריקאי אישר אתמול סיוע צבאי עצום ממדים לישראל, אך במקביל ארה"ב עשויה גם להעניש את ישראל ● ההחלה הממשמשת ובאה של 'חוק לייהי' על פעולות צבאיות של ישראל נגד אוכלוסייה פלסטינית שקולה כנגד הפחתה של דירוג האשראי המוסרי ● בינואר, הסנאט דחה את עצם הרעיון להעמיד את ישראל למבחן זכויות אדם ● עכשיו היא עומדת להיענש על פגיעה בהן

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

תקיפת צה''ל בלבנון / צילום: ap, Hussein Malla

בכיר במערך ההגנה האווירית של חיזבאללה חוסל בדרום לבנון

במהלך הלילה: אזעקות הופעלו במטולה ● מוקדם יותר - מטרה אוירית יורטה באזור קריית שמונה ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן שנבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון