גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מתקשרים למד"א ואף אחד לא חוזר": האם מספר החולים בקורונה גבוה בהרבה ממה שדווח?

ק׳ מירושלים שמעה ממספר גורמים במערכת הבריאות שהתסמינים שלה "נשמעים כמו קורונה" אבל טרם נבדקה ● והיא לא היחידה

ישראלים שחזרו מחו"ל בלילה בנתב"ג. משרד הבריאות הודיע שאזרחים החוזרים מכל יעד לארץ, ייכנסו לבידוד / צילום: Ariel Schalit, Associated Press
ישראלים שחזרו מחו"ל בלילה בנתב"ג. משרד הבריאות הודיע שאזרחים החוזרים מכל יעד לארץ, ייכנסו לבידוד / צילום: Ariel Schalit, Associated Press

משרד הבריאות מפרסם בכל יום את מספר החולים המאומתים בקורונה, אשר עד כה כולם למעט אחד הגיעו מחו"ל או היו במגע עם חולה שכבר אומת. זוהי תמונת מצב של הכלת המחלה, ללא עדות להתפשטות רחבה של הווירוס בקהילה. אולם עדויות של אזרחים על כך שפיתחו תסמינים דומים לקורונה אבל לא נבדקו, מעוררים את החשש כי ישנם חולים רבים נוספים שלא נבדקו, ושהמחלה מפושטת יותר.

סיפורה של ק' מירושלים, מזכיר את סיפורו של חולה 71, עובד רשות שדות התעופה, המאושפז באיכילוב, תושב כוכב יאיר, אשר לא היה בשרשרת המעקב של משרד הבריאות ובכל זאת הגיע לחדר המיון עם תסמינים, אושפז בבית החולים ונשלח הביתה מבלי שנבדק, עד שחזר לבית החולים שוב. מצבו החמיר עד כדי כך שטופל בתרופה ניסיונית, והוא עדיין מאושפז בבית החולים.

ק' חזרה לישראל לפני שבועיים מדנמרק דרך צ'כיה, שלא הייתה אחת המדינות הרלוונטיות לבידוד או לבדיקה באותו הזמן. לאחר כמה ימים ביקרה קרובי משפחה בבית החולים כרמל בחיפה, ובעודה יושבת בחדר המיון, ניגשו אליה נשי צוות מבית החולים וביקשו שתעזוב את המקום משום שנמצא שם חולה קורונה. לאחר מכן נאמר ל-ק' על ידי בית החולים כי חולה הקורונה בעצם לא היה באזור.

5 ימים אחרי הביקור בבית החולים ו-11 ימים אחרי שנחתה בארץ, החלה ק' לפתח תסמינים של כאב גרון, שיעול וחולשה חמורה. מאותו הרגע הכניסה את עצמה לבידוד ביתי והיא ובן זוגה החלו ליצור קשר עם מערכת הבריאות כדי לבקש עבורה בדיקה.

"התקשרתי למד"א", מספר בן הזוג. "כשאמרתי שהייתה בדנמרק וחזרה דרך צ'כיה, המוקדנית שאלה אותי אם אלה המדינות המופיעות בהמלצות. אמרתי לה 'עכשיו כן, אבל כשנחתנו לא, ולכן לא הייתה צריכה להיכנס לבידוד', וסיפרתי גם על החשיפה האפשרית שלנו במיון בכרמל. המוקדנית אמרה 'יכול להיות שזה קורונה, תפנו לקופת החולים', אבל באתר קופת החולים היה כתוב שאסור להגיע למרפאה.

זה היה ביום רביעי האחרון. התקשרנו למרפאה שם הסבירו לי איך לנהל את הבידוד. למחרת, חמישי, התקשרתי שוב והרופאה אמרה 'נשמע שזו קורונה' וביקשה שאחכה עד אחרי שעות סגירת המרפאה, משום שמתקיים מפגש עם הרופא המחוזי, אשר אמור להחליט מי יבקש. בשעות הערב התקשרה, ואמרה שכיוון שחסר מידע לגבי השעות המדוייקות שהיינו בבית החולים בחיפה, אז אנחנו לא זכאים לבדיקה - וזאת למרות שהסברנו להם שגורשנו מהמקום בטענה שיש שם חולה.

"תוך כדי כך התקשרו אלינו ממד"א, ביקשו שוב את כל המידע, ואמרו 'נשמע כמו קורונה וצריך להעביר בקשה לרופא המחוז'. אמרו שיחזרו אלינו ולא חזו מעולם. התקשרתי שוב אתמול בבוקר והתחילו לתחקר אותי מאפס. אני מודה שהתייאשתי".

"אנחנו גרים בדירת שני חדרים. לי אין תסמינים, ואני לכאורה לא אמור להיות בבידוד אבל בפועל משתדל לצאת כמה שפחות, כדי לא לסכן את הסביבה. אם בעוד כמה ימים היא תרגיש טוב, לכאורה היא תוכל לחזור להסתובב בחוץ ואנחנו לא יודעים אם היא חלתה או לא חלתה, ועכשיו היא חלשה במיוחד".

החשש הוא שאם הדברים הם נכונים, הרי שהערכה לא נכונה של מספר החולים בארץ, עלולה לגרום להתנהלות פחות מחמירה של הציבור מאשר לו היה ידוע על מספר החולים גבוה יותר. כמו כן, ייתכן שבמידה וישנם חולים רבים יותר בציבור, יש להחמיר את צעדי הריחוק החברתי (כפי שכנראה ייעשה הערב ), שכו כיום הציבור הישראלי ממשיך בחלקו לצאת לבתי קפה ומסעדות, לסופרמרקטים, לאירועים חברתיים של פחות מ-100 איש ולעבודה.

מניח שיש עוד אנשיםן שמקוררים בבית. למ יש יותר נדבקים זה לא רלוונטי. זה מטעה. זה רק רכילותי. אמרתי "ואללה בירושלים בקושי יש אנשים". אבל בבית שלי יש. ואנשים עם חום והקרובים שלהם לא צריכים לצאת. רוצים ליצר מצב שהמצב חמור אבל גם שזה בשליטה.

אזרחים נוספים ציינו כי חוו תסמינים מקלים ועד חמורים התואמים את תיאור הקורונה ולא מוכרים להם ממחלות קודמות.

הסירוב לבדוק את מי שאינם עומדים בקריטריונים נובע ממחסור בבדיקות. ד"ר קרן לנדסמן, רופאה אפידמיולוגית, בעבר המנהלת המקצועית של עמותת "מדעת" להסברה בנושא חיסונים והיום עובדת במרפאת לוינסקי לאיתור וטיפול מחלות מין זיהומיות, הסבירה היום בטוויטר מדוע נדרש זמן כה רב להגדיל את מספר הבדיקות המבוצעות בישראל כל יום.

"הנה הדברים שחייבים לקרות כדי שאפשר יהיה לעשות בדיקות : 1. להכשיר את הצוותים: מי שדוגמות, מי שמאפסנות, מי שמעבירות למעבדה, מי שמקבלות במעבדה, מי שבודקות אותה. כולן צריכות לדעת איך להתמגן, איך לטפל בדגימות, ואיך לחטא את המקום. ההכשרה הזו לוקחת זמן, ואי אפשר לזרז אותה, כי אם לוחצים על זירוז ההכשרה, מישהו, מתישהו, יחלה בגלל הכשרה גרועה.

"2. לדאוג לאספקה הרלוונטית: חלוקים, מסיכות, כפפות, מטושים (המקלונים איתם לוקחים את הדגימה שנראים כמו מקלוני אוזניים ארוכים), קיטים לבדיקות, מיכשור שיודע לקרוא את הבדיקה הספציפית שעושים. אי אפשר לייצר מיכשור מתאים יש מאין. אי אפשר להגשים מסיכות מהאוויר רק כי צריכים את זה. לא רק זה, בתקופה של מגפה כלל עולמית *כולם* צריכים את הציוד הזה, אז בכלל מורכב יותר להשיג אותו וזה לוקח זמן. הרי המצב שלנו לא דחוף יותר מאשר באיטליה, נכון?

"לקשר בין כל החלקים: מערכת ששואבת את המידע הרפואי שהרופאה מתעדת, מעבירה את המידע לנוטלות הדגימה, את הצורך בבדיקה למעבדה, מחזירה תשובת מעבדה לרופאה ולחולה. כל מרפאה, כל קופת חולים וכמעט כל בית חולים עובדים עם מערכת משל עצמם, שמתקשרת רק עם הדומים להם.

"אנחנו עובדים כל הזמן. אני לא מכירה מישהו אחד במשרד שישן לילה שלם מאז ינואר. והסיבה שאנחנו עובדים בלי הפסקה היא כדי להקים את השרשרת הזו. כשאומרים "אבל היו לכם חודשיים! מה עשיתם?" ובכן - בדיוק את זה. הבאנו ציוד שלא היה בארץ, מילאנו מחסנים, הכשרנו עובדים, והקמנו ממשקים שלא היו קודם.

"ועוד משהו, לחברותי בצוותי הרפואה - אני יודעת שהלחץ במרפאות ובבתי החולים איום, ואני יודעת שהוא עוד יגדל בקרוב מאד. אנא שמרו על עצמכן. זכרו את הכלל הראשון בהחייאה עפ"י בית האלוהים: קודם כל, תמדדו לעצמכן את הדופק".

שלשום אמר ד"ר אודי קלינר, סגן ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות , כי המשרד יחל בקרוב (במועד לא ידוע) לבצע 2,000 בדיקות ביום במקום 600 כיום. הכוונה היא גם לקצר את התהליכים כדי לקבל את התשובות מוקדים יות. עד היום נערכו בישראל כ-5,800 בדיקות לאיתור הוירוס הגורם למחלת הקורונה.

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד