הראל ויזל | ניתוח

פרשנות: קסטרו, רנואר ואחרות: הצעדים הדרמטיים של הראל ויזל יתרחבו ויכפו על הקניונים שותפות גורל

בעל השליטה בקבוצת האופנה החזקה בישראל הודיע בצד דרמטי יפסיק לשלם את דמי השכירות לאחר שהניסיון להתדיין עם בעלי הקניונים כשל • קסטרו-הודיס, רנואר, גולף, מגה ספורט ואדידס צפויות להגיב בצעדים דומים

הראל ויזל מנכל ובעלים קבוצת פוקס / צילום: שוקה כהן
הראל ויזל מנכל ובעלים קבוצת פוקס / צילום: שוקה כהן

הראל ויזל בעל השליטה והמנכ"ל הדומיננטי פרסם רגע לפני כניסת השבת הודעה דרמטית שנראית כמו הכרזת מלחמה על חברות הקניונים והמרכזים המסחריים בישראל. קבוצת קמעונאות האופנה פוקס של ויזל הודיעה כי כבר החל מהחודש הבא היא תבטל את הוראות הקבע שיש לה לתשלומי דמי שכירות ודמי ניהול לקניונים ולמרכזים המסחריים.

דעה: היום שבו הראל ויזל הודיע על אנרכיה כלכלית | גיא ליברמן

אין ספק שמדובר בצעד חריג ומשמעותי שמסמן את הדרך לקבוצות שוכרים נוספות. אבל, לא מדובר בירייה הראשונה בסאגה הזו אלא בתגובה של ויזל להתפתחויות של הימים האחרונים שקדמו למכתב ששלח.

בשבוע החולף קבוצות הנדל"ן המסחרי עזריאלי ומליסרון בחרו, מטעמיהן, שלא להיענות לבקשות השוכרים בקניונים שלהם להקלות בתשלומים על רקע ירידה ניכרת וחריגה בהכנסות ממכירות בשל התפשטות וירוס הקורונה ומאמצי ההתגוננות מפניו, והסתפקו במכתבים שלא סיפקו מענה מבחינת השוכרים. אלה האחרונים, ביקשו מהקניונים להפסיק את תשלום דמי השכירות הקבועים בחוזה, ולעבור לתשלום אחוזים מתוך הפדיונות ההולכים ומצטמקים על רקע המצב, כפי שכבר נעשה עבור שוכרים הפועלים במתחמי הדיוטי פרי.

אלא שלפי שעה קבוצות הקניונים סרבו למתווה שכזה, והציעו בצעדים מינוריים בהרבה. בקבוצת עזריאלי למשל הציעו לשוכרים דחייה של תשלום דמי השכירות באפריל ופריסתו על החודשים מאי-יוני-יולי, סגירה מוקדמת של החנויות בשעה 20:30, והמלצה לשוכרים שאינם מוכרים באתר האונליין של עזריאלי "להצטרף אליו באופן מיידי". במליסרון הסתפקו בלשלוח מכתב שאומר שהקבוצה קשובה לחששות השוכרים ותקיים דיאלוג עם בעלי העסקים באשר לפריסת דמי השכירות.

המכתבים הללו עוררו את זעמם של השוכרים שפועלים בקניונים ביניהם קבוצות בתחום האופנה, הספורט, הבית והאופטיקה, שכינו את הפתרונות שהוצעו עד כה "אטימות" ו"חוסר הבנה של המציאות שהשוק הולך אליה".

"מצב חריג ביותר שמחייב התאמות ועזרה"

על רקע זאת מסתמן כי המהלך של ויזל כבר סוחף אחריו את השוק כולו, בקרב החברות שפועלות בתחומים שבהם הפדיון נחתך בחדות בשל סערת הקורונה. ההערכות הן כי כבר ביום ראשון הקרוב מתכוונות קמעונאיות אופנה כמו קסטרו-הודיס, רנואר, גולף, מגה ספורט ואדידס לשגר מכתבים דומים לקבוצות הקניונים. בענף כבר הגדירו היום את ויזל ככזה שסימן את עצמו כמנהיג מגזר רשתות הקמעונאות. אגב, הפוטנציאל של נפגעי הקורונה בקניונים ובמרכזים המסחריים אינו רק מתחום האופנה, אלא משלל ענפי הקמעונאות כמו אופטיקה ואחרות (ולא רק רשתות ענק, אלא גם, ואולי אף בעיקר, שוכרים קטנים עם מספר חנויות קטן או אפילו עם חנות יחידה).

במובן זה פוקס, שבשבוע שעבר פרסמה דוחות חזקים מעידים על צמיחה - בימים של טרום הקורונה, חווה בימים אלה אתגרים עסקיים אדירים, שהולכים ומתרבים מיום ליום, כמו חברות גדולות ועסקים בינוניים וקטנים רבים משלל ענפים במשק. אך שלא כמו כולם היא קמעונאית האופנה הגדולה ביותר בשוק הישראלי, עם יותר מ-700 חנויות בכ-15 רשתות כאשר בכל מרכז מסחרי בישראל היא מחזיקה במספר חנויות. מציאות זו מאפשרת לה כוח מיקוח רב מול הקניונים.

אגב, פוקס אינה הראשונה והיחידה ששמה זרקור על הפגיעה הדרמטית בעסקיה בימים אלה בשל הצניחה בתנועת הקונים - גם רשת סטיב מאדן פנתה לחברות ניהול הקניונים והמרכזים המסחריים "בבקשה להקלה בשכר הדירה ודמי הניהול - המצב במשק". זה נעשה באמצעות מכתב ששלחה החברה ביום חמישי האחרון ושהגיע לידי "גלובס", ובו היא תריעה כי "המצב החדש חריג ביותר" והוא "מחייב ביצוע של התאמות ועזרה", כאשר "במצב כזה אין הגיון בתשלום שכר דירה ודמי ניהול כמו בתקופה רגילה". בסטיב מאדן ממש ביקשו מחברות ניהול הקניונים והמרכזים המסחריים כי "נחלוק כשותפים את התקופה המאתגרת בחודשים הקרובים". עד כה לא התקבל מכתב תשובה לבקשה של סטיב מאדן.

עם תחילת שבוע העבודה החדש, בצל ההמתנה להחלטות הממשלה על צעדי החירום שינקטו במשק, ולצד בקשות להקלות אחרות שכבר הופנו למדינה, קבוצות שוכרים אחרות יצטרפו לגל עליו מבשרות עתה פוקס וסטיב מאדן במטרה להביא להפחתת התשלומים לקניונים ולמרכזים המסחריים בצל חיתוך חד בהכנסותיהם בשל החששות מהקורונה - עם צפי לעצירה כמעט מוחלטת במכירות במקרה של "עוצר משקי".

כך, הצעד של פוקס חשוב ועשוי לבשר על מעבר מבקשה להשתתפות בנטל הקורונה לנקיטה רוחבית בצעדים חד צדדיים שיחייבו את חברות ניהול הקניונים ואת חברות ניהול המרכזים המסחריים לשאת חלקית בנטל הקורונה - לא מטעמי היענות מרצון לבקשות השוכרים אלא משום שלא תהיה להן ברירה, כשברקע החשש מסגירת כל העסקים בישראל, שאינם חיוניים.

מדובר בחדשות מדאיגות עבור קבוצת הקניונים ומרכזי המסחר בישראל ובראשן קבוצות עזריאלי, מליסרון, ביג, גזית גלוב וצים, בצל קושי ממשי שניחת בהפתעה על קבוצות וחברות הקמעונאות (להוציא בתחום המזון שזוכה בינתיים לעדנה). חברות הניהול של המרכזים הללו נהנות מדמי שכירות וניהול קבועים שמשלמים השוכרים בחנויות, כשהן גם מביטות בחשש על המעבר של המשק לעבודה זמנית מהבית - דבר שאם יצלח עשוי להביא בעתיד להקטנת הדרישה לנדל"ן למשרדים (דבר משמעותי לעזריאלי ולחברות נדל"ן מניב אחרות).

ועוד נקודה: לצד הקריאות המתרבות לסיוע לבעלי עסקים קטנים ובינוניים שנקלעים או קרבים לקשיי נזילות, נראה שגם רשתות הקמעונאות הגדולות והאיתנות ביותר יידרשו לצעדי ייעול מיידיים. פוקס התייחסה לזה בדיווח שלה, כשאמרה שהפסקת התשלום האוטומטי לחברות ניהול הקניונים ומרכזי המסחר היא רק חלק מצעדי ייעול וחיסכון. גם עדיקה כבר התריעה כי בשל פגיעה אפשרית בהכנסותיה היא פועלת החברה להתאמת מבנה הוצאותיה לפגיעה אפשרית על ידי צמצום זמני של היקפי משרות עובדי מטה החברה ל-80%, איחוד משרות, עצירת פעילויות רווחה ועוד. זה יותר מאשר "רק מרמז" על מה שעלול לקרות בחברות רבות במשק: הוצאת עובדים לחופשות כפויות וללא תשלום, קיצוצי שכר (זמניים או קבועים) ואף פיטורים.