גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ומי גר בקומה ה-30? אלו שוכרי העוגן שכל המשרדים צריכים

כמו קניונים ומרכזים מסחריים, גם בנייני משרדים יכולים ליהנות משוכרי עוגן שמושכים אחרים בעקבותיהם ● אילו חברות יכולות להיות עוגן לבניין (רמז: לא רק הייטק) ומה מרוויחות בעלות השטח

פרויקט פרי פלייס ברחובות / הדמיה: AA STUDIO
פרויקט פרי פלייס ברחובות / הדמיה: AA STUDIO

במאי 2018 רכש משרד עורכי הדין גורניצקי ושות' חמש קומות משרדים בבניין דלק מוטורס ברחוב לה גארדיה פינת המסגר בתל אביב בכ-80 מיליון שקל. בקומות התחתונות של הפרויקט, שמקימה חברת ויתניה, שני אולמות תצוגה לכלי רכב, במבנים נמוכים שנבנו ואוכלסו. מעל אחד המבנים מקימה ויתניה מגדל משרדים של 36 קומות, 40 אלף מ"ר.

משרד גורניצקי רכש את קומות 22-27 במגדל, בשטח של 1,260 מ"ר לקומה, ובסך הכול 6,300 מ"ר. העסקה כללה גם אופציה לרכישת שתי קומות נוספות בעתיד. המחיר הממוצע לקומה בפרויקט נע סביב 10,500-11,000 שקל למ"ר ברמת מעטפת, כך שהמחיר ששילמה פירמת גורניצקי משקף קרוב ל- 70 מיליון שקל לחמש קומות המשרדים, ועוד כ-13 מיליון שקל לקומת חניות.

אף על פי שרכשה את קומות המשרדים ולא שכרה אותן, פירמת גורניצקי היא מה שקרוי "דייר עוגן", כזה שמושך שוכרים אחרים למתחם ומעלה את האטרקטיביות שלו. מה הופך דייר בבניין משרדים לעוגן?

1. מקדם שיווק אפקטיבי

לדברי ירון שמיע, הבעלים של sgs, מבעלות המניות של ויתניה ומנהל השיווק של החברה, שוכר ראשון יכול לדחוף את הפרויקט קדימה ולשמש מקדם שיווק אפקטיבי. "לאחר העסקה של פירמת גורניצקי, רמת ההתעניינות עלתה פלאים ושיווקנו שם המון שטחים. בבניין ויתניה פדקו ברחוב משכית בהרצליה פיתוח השכרנו לאפל 6,000 מ"ר, וגם שם זו דוגמה קלאסית לבניין שהופך להיות ממותג בגלל דייר".

לאחרונה שכרה גם רשת חללי העבודה ROOMS, חברה-בת של פתאל, 4,850 מ"ר משרדים בקומות ה-32-34 במגדל הכשרת היישוב בבני ברק. המתחם צפוי להיפתח בעוד חודש. ROOMS שוכרת את השטחים מאבי לוי, לשעבר מנכ"ל מליסרון, שרכש את הנכס במסגרת קבוצת רכישה שארגנו קבוצות סופרין ווייס. החוזה נחתם ל-25 שנה, עם אופציה להארכה, לפי שווי שכירות המוערך ב-2.8 מיליון שקל לשנה.

גם ROOMS נחשבת בעיני בעלי קבוצת סופרין שוכר עוגן, שימשוך שוכרים פוטנציאליים למתחם. צחי סופרין סבור שחברת חללי עבודה מציעה משהו שאחרים לא מציעים: "למשכיר זה מבטיח כיסוי של כל הוצאות הקומה ותפעול מלא, במקום לחלק את הקומה ולהשכיר אותה לכמה שוכרים.

"לשוכרי המשנה, חללי עבודה נותנים את כל השירותים האפשריים: לאלה שרוצים לשכור חדר אחד או שולחן או רק אפשרות לקיים פגישה. ברגע שבבניין יש שירות כזה הוא פונה לקהל נוסף: חברות שצריכות מקום זמני לאכלס עובדים עד שמשרד יהיה מוכן, או שכבר נכנסו ורוצות לשכור עובדים לפרויקט נוסף וקצוב בזמן. אז במקום לשכור משרד שלם הם ישכרו חללי עבודה".

אחרי מה שקרה ל־Wework, אתה עדיין מאמין באיתנות של התחום?

"תלוי מאוד מי החברה שעושה את החללים המשותפים ומה היכולות פיננסיות שלה. הייתה איזו בועה בהערכת השווי שעשו בעולם ל-Wework משום שהציגה את עצמם כחברה טכנולוגית, אף על פי שבסופו של דבר היא עוסקת בנדל"ן ובתפעול של נכסים. ממה שאנחנו רואים, אין ירידה בביקוש לשטחים האלה.

"בבניין עצמו מתנהל משא ומתן עם חברה טכנולוגית שמעוניינת בשטח מכובד ואחד השיקולים שלהם שזה שיש לידם חברה שמציעה חללים שותפים שנותנת להם גמישות לגדול במידת הצורך. חברות מעוניינות בגמישות הזו".

2. איתנות פיננסית וחוזה ארוך טווח

לתרומתם של שוכרי עוגן במשרדים ישנם כמה היבטים, שאחד מהם הוא האיתנות הפיננסית של השוכר. מבחינה זו, השוכרים האטרקטיביים ביותר הם משרדים ממשלתיים שמינהל הדיור הממשלתי עורך עבורם את העסקאות, ולצדם בנקים וחברות ביטוח או חברות אחרות בעלות מוניטין ודירוג גבוה. שוכרים כאלה חותמים על עסקאות שכירות לשנים רבות ופוטרים את המשכירים מבעיות של מרדף אחרי כספי השכירות.

לדברי שמאי המקרקעין גיל מעין, מנכ"ל חברת הניהול והאחזקה מיקדן המנהלת כ-2 מיליון מ"ר נכסים בארץ, בזכות האיתנות הפיננסית, מקדמי ההיוון (היחס בין שווי הנכס לדמי השכירות) הם נמוכים יותר, ולכן השווי של עסקאות אלה עולה בהתאמה.

"אלה שוכרים שאתה לא צריך להתעסק איתם או לרדוף אחרי תשלום דמי הניהול, אתה יכול לנהל אותם בנחת", מוסיף אלדד פרי, יו"ר קבוצת פרי נדל"ן הבונה את פרויקט "פרי פלייס" בכניסה לעיר רחובות. הפרויקט כולל בין היתר 40 אלף שטחי משרדים ומסחר לצד שלושה מגדלים של 750 חדרי מעונות לסטודנטים - דירות מיקרו בשטח 35 מ"ר. החברה זכתה במכרז של המוסד לביטוח לאומי לשכירת 4,700 עד 6,000 מ"ר משרדים במגדל, ועתה החוזה בין הצדדים בשלב הטיוטות.

3. תורמים למיתוג ולתנועה במסחר

היבט נוסף שמציין פרי הוא ששוכרי עוגן מעודדים תנועה של אנשים בבניין ותורמים להכנסות של החלקים המסחריים בקומת הקרקע של הבניין. גם לדברי מעיין, הנכסים שמושכרים לטווח ארוך משפרים את המוניטין של הבניין וגם ממתגים אותו, והמיתוג הוא זה שמושך לקוחות נוספים.

"שוכרים ממשלתיים בדרך כלל מגיעים לפני הגופים האחרים. יש להם תוכניות עבודה ארוכות טווח, הסכמים עם העובדים ועוד היבטים שהם צריכים לבדוק, והם מתחילים בתהליך שנה-שנתיים מראש, עושים התמחרויות בין משרדים וסוגרים עסקה עוד לפני טופס 4, בניגוד לרוב השוכרים שמגיעים אחרי האכלוס.

"בתקופה הראשונה קשה יותר לאכלס את הבניין, כי מבחינה פסיכולוגית אנשים מוכנים לשלם אחרי שהם רואים את הבניין ואת מה שהם מקבלים. כשאתה מציג בניין שחלק גדול ממנו מאוכלס זה עוזר להשיג שוכרים".

פרי: "אם אתה נמצא ליד שוכר עוגן, יש לקוחות שיחפשו אותך. בפרויקט בבת ים אני נמצא ליד בית המשפט ויש ביקוש למשרדים שנותנים שירותים משפטיים: לא רק עורכי דין, אלא גם רואי חשבון שעוסקים בתביעות אקטואריות, טוענים רבניים, רופאים המתמחים בתביעות נזיקין ועוד. יש הרבה ממשקים בתחום המשפט. זה נותן לאזור צביון של תנועה במהלך יום העבודה".

חן לוטן, מנהלת נכסים מניבים בקבוצת לוינשטיין, אומרת כי "המיקום של הבניין מכתיב את שוכרי העוגן. יש לי נכס בבאר שבע ליד בתי המשפט, וכיוונו שהשוכרת שלנו תהיה הממשלה שהוא יהיה לטווח ארוך, אבל גם חברת הייטק יכולה להיות שוכר עוגן; חברות כמו גוגל ופלייטיקה שכרו לתקופות של חמש שנים + אופציה לחמש שנים נוספות.

"לחברות הייטק חשוב מאוד להיות ליד תחנת רכבת ומסעדות ואין להן בעיה להוציא כסף על שיפוץ בהתחלה ואז עלויות התאמה בהמשך. זו הסיבה שחברות הייטק גדולות מוכנות לחתום על חוזה ארוך טווח, אבל אין להן בעיה להחליט שהן יוצאות באמצע ומביאות שוכר משנה".

חן לוטן, לוינשטיין  / צילום: לוינשטין

סוג נוסף של שוכרים "כוכבים" קיים בתחום הרפואה. לדוגמה, בבית הרופאים בברזל 11 ברמת החייל, סמוך לבית החולים אסותא, שכולל 220 קליניקות רפואיות והוקם באמצעות קבוצת רכישה של סופרין, החברה מתגאה ברופאים בכירים שמושכים שוכרים אחרים. "יש דיירים מכובדים מאוד שהם דיירי עוגן, רופאים בכירים שמקבלים טרפיק גדול של פציינטים", מסביר צחי סופרין. "המומחה לפוריות פרופ' שלמה משיח הוא אחד מבעלי הקליניקות שהם עוגן".

בית הרופאים ברמת החייל בתל אביב / צילום: אסף פינצ'וק

לדברי שמיע מוויתניה, "שוכר עוגן הוא באמת מקדם שיווק רציני וזה שווה יותר מדמי שכירות יותר גבוהים. במקרה של גורניצקי זו אמנם הייתה עסקה רכישה, אבל בהחלט נכון ללכת לקראת שוכר כזה בדמי השכירות". 

מה מרוויחים העוגנים: הנחה בשיפוץ ובשכירות

שוכרי עוגן צפויים ליהנות פעמיים: גם ממחירים נמוכים לעומת השוק בהיותו שוכר איתן, אם העסקה נחתמת לפני תום הבנייה, וגם מתנאי תשלום טובים יותר על שיפוץ. נוסף לביטחון הפיננסי של השוכר, המחיר נקבע גם מהיקף שטחי המשרדים. "אין דין 5,000 מ"ר כדין 300 מ"ר", מסבירה לוטן.

גיל מעין אומר כי בנייני משרדים נמסרים ברמת מעטפת, והשוכרים מקבלים שיפוץ פנימי בהתאם לצורכיהם תמורת תוספת חודשית בדמי השכירות. לקבלן יהיה תמריץ גדול יותר להגדיל את תקציב השיפוץ לשוכרי עוגן השוכרים לטווח רחוק, תמורת תוספת נמוכה יותר לדמי השכירות.

לדברי פרי, "בדרך כלל להם משכירים קצת יותר בזול. התשואה נגזרת מרמת הסיכון: ככל ששוכר יותר חזק אתה מוכן להתפשר על התשואה. אין היגיון להשכיר בתשואה גבוהות של 8%-9% כמו שקורה פה; אין לזה אח ורע בעולם המערבי. אתה יכול לקבל משוכר עוגן תשואה של 6% שבעולם היא נחשבת פנטסטית. הרי הריבית בבנק היא אפס".

לדברי סופרין, "הכול תלוי בביטחונות. אם חברה אמריקאית פותחת נציגות בישראל ואומרת, 'אנחנו רוצים לשכור את השטח', והבטוחה שאני אקבל היא ערבות של החברה המקומית, יש לזה משמעות אחרת מאשר ערבות של החברה האמריקאית. לצורך הדוגמה, אם בניתי פרויקט שבו המחיר למ"ר הוא 100 שקל, שוכר טריפל איי ישלם 95 שקל למ"ר". 

עוד כתבות

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים