גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרס רפפורט לעופר מנדלבוים שגילה כיצד מערכת החיסון מזהה וירוסים

פרופ' מנדלבוים מהאוניברסיטה העברית חוקר את תאי ההרג של מערכת החיסון, ומחקרו רלוונטי לא רק לתחום הסרטן אלא גם למחלות הזיהומיות ולווירוס הקורונה

פרופ' עופר מנדלבוים / צילום: קרן ברוך ורות רפפורט
פרופ' עופר מנדלבוים / צילום: קרן ברוך ורות רפפורט

פרס רפפורט, המוענק בכל שנה לחוקר בכיר ולחוקר צעיר, הוענק השנה לשני חוקרים בתחום הסרטן. אלא שמגפת הקורונה שמה דגש על כך שהמחקר של החוקר הבכיר הזוכה בפרס, פרופ' עופר מנדלבוים מהאוניברסיטה העברית, רלוונטי לא רק לתחום הסרטן אלא גם למחלות הזיהומיות. ספציפית הוא חוקר את האופן שבו מערכת החיסון שלנו מזהה פולשים חדשים שהיא עדיין לא מכירה. היכולת הזו היא שמגינה על הרוב המוחלט של האוכלוסייה ממוות מקורונה, וניתן לומר כי הכשל בה הוא אחד ההבדלים הבולטים בין מי ששורד את המחלה בקלות לבין מי שיחווה את הצדדים הלא נעימים שלה.

פרופ' מנדלבוים חוקר את תאי ההרג של מערכת החיסון. זהו מנגנון ההגנה הראשון של מערכת החיסון שנכנס לפעולה, עוד לפני שהגוף בונה נוגדנים ספציפיים נגד פולשים מסוימים. תאי ההרג מזהים תאים סרטיים, וירוסים, חיידקים ופטריות, נצמדים לתאים הנגועים ומפרישים אליהם חומרים שגורמים להיווצרות חור בתא הנגוע, וזה מוביל בסופו של דבר למות התא הנגוע עם הפולש. וכמו בחברה כולה, אם נתפוס את התא החולה היחיד ונטפל בו לפני שהדביק את התאים שלידו - נשתלט על המחלה.

אולם, עד כה לא היה ברור כיצד המערכת מזהה את אותם פולשים חדשים שלא ראתה מעולם, וכיצד לפעמים האויבים מתחפשים ומתחמקים מהם. כדי לגלות זאת ולטפל גם בווירוסים וגם בסרטן, המתחמקים כנראה ממערכת החיסון באותה הצורה, חקר מנדלבוים וירוסים כמו זיקה, שפעת ו-CMV.

מנדלבוים מסביר כי תאי ההרג הכלליים קולטים סימני מצוקה שמשודרים על-ידי התאים. כאשר המערכת מזהה את המצוקה של התא החולה - היא מחסלת אותו כדי להגן על הגוף, וכאן נגמר הדמיון לבני האדם, אנחנו מקווים. נציין כי התאים גם "מדביקים" את הווירוסים בחלבונים הללו, כך שלמערכת החיסון קל יהיה לזהות אותם. החלבונים הללו מאתחלים את השלב השני של מערכת החיסון, השלב של הזיכרון החיסוני שיאפשר בהמשך את זיהוי הפולש בצורה מהירה ומדויקת יותר.

מנדלבוים הסביר כי ישנה מלחמה בין הפולשים או התאים הסרטניים לבין מערכת החיסון. גם הווירוסים וגם התאים הסרטנייים מצליחים לעתים להסיר מעצמם את החלבונים האלה ולמנוע מתאי ה-NK לזהות אותם. גילוי המנגנון שמאפשר מהפולשים להתנער מהסימן המזהה, עשוי לתרום לפיתוח טיפולים שימנעו את ההסרה הזו.

כאמור, הטיפול הזה יכול להיות רלוונטי לווירוסים, אבל גם למחלת הסרטן (וכיוון שממצאים עדכניים מראים כי חלק ממקרי הסרטן נגרמים על-ידי וירוסים, הכי טוב לטפל בשניהם). פרופ' מנדלבוים כבר היה שותף להקמה של מספר תרופות לטיפול בסרטן, שחלקן בניסויים ראשוניים בחולים.

החוקרת הצעירה שזכתה בפרס היא כאמור פרופ' תמר גייגר, אשר לדברי ועדת הפרס, היא משלימה לזו של מנדלבוים. מעבדתה של גייגר פיתחה כלים אשר יכולים לעקוב בבת-אחת אחר כל החלבונים המשתתפים בתהליך בתא. היא מיישמת זאת היום לחקר סרטן, אך הטכנולוגיה יכולה להיות רלוונטית לתהליכים נוספים, כולל הדבקה בווירוס או תהליכי הנזק שהוא יוצר לתא.

בראיון קודם ל"גלובס" לרגל בחירתה לאחת הנשים המשפיעות של "ליידי גלובס" לשנת 2019, הסבירה גייגר כי חקר הפרוטאום דומה לחקר תרבות מסוימת על-ידי האזנה לכל השיחות המתקיימות בה יחד, לעומת שיחה אחת.

פרס נוסף יוענק לארבעה חוקרים מצטיינים הנמצאים במסלול ישיר לדוקטורט, והם: איתי אנטואן טוקר מאוניברסיטת תל-אביב, שירן בר מהאוניברסיטה העברית בירושלים, עידן הקסלמן מאוניברסיטת בן-גוריון ועדי בירם ממכון ויצמן למדע.

ההחלטה על הזוכים בפרס התקבלה על-ידי ועדת שיפוט בלתי תלויה בראשות פרופ' אהרן צ'חנובר, חתן פרס נובל לכימיה לשנת 2004. יתר חברי הוועדה הם: פרופ' אלי פיקרסקי מבית הספר לרפואה, אימונולוגיה וחקר הסרטן האוניברסיטה העברית בירושלים; פרופ' מוטי שגב מהפקולטה לפיזיקה בטכניון, זוכה פרס א.מ.ת לשנת 2019; פרופ' רפי ביאר, לשעבר מנהל בית החולים רמב"ם; פרופ' מיכל שוורץ מהמחלקה לנוירוביולוגיה, הפקולטה לביולוגיה במכון ויצמן, זוכת פרס רפפורט לשנת 2017 ופרס א.מ.ת לשנת 2019; פרופ' אוהד בירק, מנהל המכון לגנטיקה של האדם, המרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה והפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן-גוריון; פרופ' קרן אברהם מהמחלקה לגנטיקה מולקולרית של האדם ולביוכימיה, בית הספר לרפואה ע"ש סאקלר, אוניברסיטת תל-אביב; פרופ' נועם זיו, מנהל מכון רפפורט למחקר (היוצא); ופרופ' אייל גוטליב, מנהל מכון רפפורט למחקר (הנכנס). המרכז המקצועי של הוועדה הוא ד"ר מיכאל קנובסקי, ד"ר לביולוגיה מולקולרית, בית החולים הר סיני בניו יורק.

פרופ' אהרן צ'חנובר, יו"ר ועדת השיפוט של פרס רפפורט במדעי הרפואה, אמר: "תרבות הפילנתרופיה והעזרה ההדדית עוברים כחוט השני בהיסטוריה של העם היהודי ומלווה אותו כבר מתקופת המקרא. הפילנתרופיה משמשת מנוף הכרחי לקידום החינוך, המדע והתרבות ולתמיכה במגזרים שונים במקומות שקצרה יד הממשלות מלעזור".

פרופ' צ'חנובר הוסיף כי "הבחירה במדען הבכיר ובמדען הצעיר מהווה ביטוי להישגיהם המדעיים שעשויים להביא לתרומה פורצת דרך לתועלת האנושות".

פרס רפפורט למחקר ביו-רפואי נוסד על-ידי קרן ברוך ורות רפפורט בשנת 2010 ומוענק מדי שנה למדענים בגין מחקר רפואי, או ביו-רפואי, שיש בו מצוינות, פריצת דרך או חידוש משמעותי, ויש בהם לתרום לקידום בריאות האדם ולטובת הכלל. על המחקר להיות בעל השלכות טיפוליות ממשיות ויישומיות לטובת האנושות.

קרן ברוך ורות רפפורט משמשת כזרוע העיקרית לפעילות הפילנתרופיה על-פי חזונם של ברוך ורות רפפורט (ז"ל). בין היתר פעלה הקרן להקמת הפקולטה לרפואה בטכניון ובית החולים לילדים ע"ש רות רפפורט במרכז הרפואי רמב"ם בחיפה. בנוסף תומכת הקרן במכון רפפורט העוסק במחקר ביו-רפואי, במוזיאון תל-אביב לאמנות, בתזמורת הפילהרמונית הישראלית ובמוסדות חינוך ותרבות רבים נוספים.

עירית רפפורט מסרה: "פרס רפפורט מהווה ביטוי חשוב לחזון המצוינות שהתוו הורינו ברוך ורות רפפורט ז"ל. מפעל הפרסים, על מגוון התחומים בהם הוא מוענק, מביא לידי ביטוי את עיקרי המורשת המשפחתית: ערכים שקיבלנו, שאנו מטפחים ומעבירים הלאה, גם ברמה האישית וגם לטובת הכלל. אנו מאמינים כי עידוד מצוינות במחקר ביו-רפואי, אמנות ועשייה נשית-חברתית פורצת דרך תורם לשינויים חברתיים משמעותיים בישראל. לפני שלוש שנים הרחבנו את הפרסים בקטגורית המחקר והוספנו פרס לסטודנטים מצטיינים לתואר שלישי. מדובר בהכרה חשובה בעשייה המדעית אשר נמצאת עדיין בראשית ואשר נועדה לעודד את הסטודנטים בדרכם האקדמית-מחקרית בכדי שבעתיד יביאו לתגליות מדעיות פורצות דרך לתועלת האנושות"

בנוסף למחקר הביו-רפואי יוענקו פרסי רפפורט לאמנות (בשיתוף עם מוזיאון תל-אביב לאמנות) לאמן ישראלי בכיר - דרורה דומיני ולאמן ישראלי צעיר - הילה טוני נבוק; וכן פרס רפפורט לעשייה נשית פורצת דרך ומחוללת שינוי בחברה הישראלית (בשיתוף עיתון העסקים 'גלובס') יוענק לנעמי סטוצ'ינר עבור מפעל חיים, לסמאח סלאימה עבור עשייה רבת-שנים ולניצן כהנא ולילך צור בן משה בגין עשייה נשית בראשית הדרך. 

עוד כתבות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

חוששים מטורקיה? יוון שוקלת רכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא צוללת ב-15%

נאסד"ק יורד ב-2.3% ● ירידה חדה בצמיחה בארה"ב, מזרחי טפחות: "הנתון היום לא מביא לשינוי בציפיות מהפדרל ריזרב להורדת ריבית" ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות תופסת תאוצה: הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל ● מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ארה"ב ועוד 17 מדינות בקריאה משותפת: "לשחרר חטופים מיד"

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה