גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אילו היה פורץ משבר כזה לפני חמש שנים, הוא היה הרבה יותר בעייתי, כי כל תחום התקשורת היה פחות חזק"

כיצד מתמודדות חברות ההייטק עם המצב החדש, שבו עובדיהן אינם מגיעים למשרד ● מה הן עושות כשהמשקיעים בורחים מהשוק, בעוד הלקוחות סובלים מחוסר-ודאות ● ואילו הזדמנויות טמונות במשבר? מנכ"לי אודיוקודס, פריון ואלוט משיבים על כך בשיחה עם "גלובס"

המשבר הנוכחי, שנוצר בעקבות התפשטות מגיפת הקורונה, אינו דומה לאף משבר קודם - כך מסכימים שלושה מנכ"לים של חברות טכנולוגיה ישראליות, שקיימו שיחה על המצב עם "גלובס". השלושה - שבתאי אדלרסברג מאודיוקודס, דורון גרסטל מפריון וארז ענתבי מאלוט, מספרים על ההתמודדות עם הסיטואציה החדשה, שבה עובדי החברות אינם מגיעים למשרדים, המשקיעים בורחים משוק ההון והלקוחות סובלים גם הם מחוסר ודאות - ומדברים גם על ההזדמנויות שמייצר המשבר.

"כל אודיוקודס עברה לעבוד מהבית"

חברת אודיוקודס, שבראשה עומד אדלרסברג, מספקת פתרונות בשוק התקשורת ופתרונות VoIP. "המצב בחברה סביר", אומר המנכ"ל. "מיום ראשון עברנו לעבודה מהבית בישראל ובארה"ב. למעשה, אני לא מרגיש שינוי בעבודה, משום שיש לנו את הדבר הכי חשוב, שזה גם התחום שבו אנחנו עוסקים - מערכות לתקשורת ושיתוף. אנחנו משתמשים במערכת של מיקרוסופט Teams, וכל החברה עברה לעבוד מהבית כאילו כלום לא קרה".

לדברי אדלרסברג, החברה אף עורכת בימים אלה כנס אונליין לכ-100 משתתפים מאזור אסיה-פסיפיק. "המשבר קשה מאוד ומצער, אבל אנחנו בדיוק משיקים מוצר בשם Meeting Insights, שעונה על הצרכים האלה, ויודע להקליט ישיבות", הוא אומר.

לדבריו, "הרבעון הראשון הולך בהתאם לתכנון. בעיות הייצור נפתרו, וסין חוזרת לייצר כמו שצריך. הרבעון טוב, כי יש פעילות מוגברת סביב הנושא של מיקרוסופט Teams, שמתחזק כמו אש בכל העולם. מישהו שקרוב למיקרוסופט אמר שמסוף ינואר יש עלייה של 500% בשימוש בתוכנה. אנחנו חזק בתוך האקוסיסטם של מיקרוסופט. לגבי הרבעונים הבאים, אני מניח שהרבעון השני, כמו אצל כולם, לא יהיה מבריק, כי אין פגישות ואין אירועים. אני עוד לא יודע לאמוד. מצד שני, נושא התקשורת סופר-חשוב".

על ההתנהלות מול המשקיעים אומר אדלרסברג כי מתקבלות בחברה שיחות ממשקיעים ואנליסטים, שמנסים להבין את המצב. "אני יחסית רגוע, משום שלהבדיל מתקופות אחרות, יש אמון חזק של ציבור המשקיעים בחברה", הוא אומר. "אפילו אתמול, כשהמדדים ירדו דרמטית, אנחנו סבלנו מירידה קטנה יותר".

יש דמיון למשברים קודמים?

אדלרסברג: "לא, זה מצב חדש לחלוטין. מעולם לא היתה סיטואציה שבה אנשים מרותקים לבתים שלהם. משבר כזה, אילו היה קורה אפילו לפני חמש שנים, היה הרבה יותר בעייתי, כי כל תחום התקשורת היה פחות חזק. כיום, אין ספק שניהול חברות שיש להן מערך טוב של תקשורת ושיתוף פעולה, יעבדו בצורה הרבה יותר טובה ממי שתקוע במערכות ישנות".

  המשבר מייצר לכם הזדמנות?

אדלרסברג צוחק: "הצרה שלי היא שאני תמיד אופטימי, אבל זה הביא אותנו לאן שהגענו. אנחנו רואים ממש עלייה במערכות הפנימיות של החברה בדרישה לפתרונות בסביבת מיקרוסופט".

מנכ"ל אודיוקודס מוסיף כי היה שמח לראות "צעדים נמרצים יותר" מצד הרשויות, כמו מערך בדיקות נרחב. "בעת הזאת לא מספיקים צעדים אינקרמנטליים, אלא נדרשת תוכנית להיפטר מהנגע כמה שיותר מהר".

"הפיזור מגן על פריון"

חברת פריון, שבראשה עומד המנכ"ל גרסטל, מספקת תוכנות ושירותים בתחום המוניטיזציה של אפליקציות והפרסום הדיגיטלי. גרסטל ומנהלת משאבי האנוש של החברה, עדי זכאי מאטס, מציינים כי עובדי פריון קיבלו הנחיה לעבוד מהבית - הן בישראל והן בפריז, בקייב ובניו יורק, שבהן פועלת החברה.

"בפריז יש עוצר, אז עובדים מהבית, אבל גם בניו יורק, שם המשרדים שלנו פתוחים, המלצנו לעובדים לא להגיע למשרדים", אומר גרסטל. "באופן כללי, עובדי הייטק רגילים לעבוד מרחוק. בימים רגילים, העבודה לא נגמרת ואתה מתחבר גם מהבית, אז יש לך את כל הציוד והתנאים".

זכאי מאטס אומרת: "אנחנו מנסים לשמור על שגרה, כמה שאפשר. בכל יום חמישי יש לנו happy hour, שבה נפגשים בקפיטריה עם בירות, אז לא נוותר על המסורת ונעשה הפעם happy hour וירטואלי. נערוך מסיבת מרפסות כמו באיטליה - כל העובדים יתחברו לאפליקציית זום ונשתה יחד בירה". "אנחנו מאמינים שהחיכוך בין העובדים חשוב, גם אם וירטואלית", מוסיף גרסטל. 

יוזמה נוספת שנמשכת בחברה, היא שעובדי פריון, ש"אימצו" עוד קודם לכן ניצולי שואה, ממשיכים להיות עמם בקשר, אם כי טלפוני בלבד, כדי לא לסכן אוכלוסיות בסיכון.

דורון גרסטל, מנכ"ל פריון / צילום: תמר מצפי

איך מתמודדים מול שוק ההון?

גרסטל: "היינו צריכים להשתתף בכנס משקיעים של Roth, והכנס נהפך לווירטואלי ואנחנו משתתפים בו. אני עושה אינסוף פגישות אחד-על-אחד לפי שעון קליפורניה, אז זה היה בשעה 4:00 בבוקר.

"אנחנו מסבירים כמה האסטרטגיה שלנו מעניינת והפיזור מגן עלינו. מעל לכל יש את ההרגשה של המשקיע, והפאניקה שאוחזת בכולם. ראית מה קרה אתמול בשוק. אבל נראה לנו שהפיזור אצלנו דווקא יסייע".

לדברי גרסטל, פריון יכולה ליהנות מפעילותה בתחום הפרסום, שם 60% מהעסקים שלה אינם מול לקוחות, אלא מול מכונות: "אנשים יותר בבית מול האינטרנט", הוא אומר. "גם אם אין מצב רוח לקניות, יש לנו אלגוריתם שמביא בחשבון ויודע לנתב לגיאוגרפיות וסוגי אוכלוסייה שונים. אלה מערכות פרסום מכוון-חיפוש, שעובדות על סוג של מכירה פומבית ויצירת אופטימיזציה. הן אינן משרתות לקוח שמי יודע מה יהיה תקציב הפרסום שלו מחר".

המשבר מזכיר לך משברים קודמים?

גרסטל: "סדר גודל כזה של אי-ודאות, אני עוד לא חוויתי. במשבר הסאב-פריים הממשלות נחלצו לפתור את הבעיה. פה קשה לומר מתי העסק יעבור ממצב של חוסר שליטה למצב שליטה".

"משרדי אלוט עדיין פתוחים"

חברת אלוט, שבראשה עומד המנכ"ל ענתבי, מספקת פתרונות לחברות תקשורת, ובהם פתרונות אבטחה. "כחברה גלובלית ההתמודדות שלנו אינה רק בישראל", אומר ענתבי. "העברנו את רוב העובדים לעבודה מהבית, אבל המשרדים עדיין פתוחים כי יש צורך במעבדות וכדומה. דאגנו לעובדים ללפטופים ורישיונות לזום, כדי שיוכלו לדבר עם לקוחות.

"בגדול, המטלות הן אותן מטלות והעבודה נמשכת כסדרה למרות הקשיים. עוד קודם לכן, עצרנו טיסות בינלאומיות. בכל מדינה הפעילות היא בהתאם לתקנות: באיטליה העובדים שלנו בעוצר, ואילו בארה"ב ההתנהגות שונה. גם בקרב הלקוחות יש כאלה שעובדים מהבית וכאלה שעובדים רגיל ומקיימים פגישות".

ארז ענתבי / צילום:איל יצהר

אתם מדברים עם שוק ההון?

ענתבי: "המצב תנודתי מאוד עכשיו, ואנחנו לקראת סוף רבעון, אז פחות מדברים עם שוק ההון כרגע, ואני חושב שאנשים מבינים את זה".

לדברי מנכ"ל אלוט, "כשמסתכלים על השוק, יש תחומים ספציפיים שייפגעו מאוד קשה. תיירות, תרבות ופנאי יחטפו בענק בכל העולם. אנחנו במובן זה במצב טוב יחסית: אלוט נכנסה לשנה הזאת מאוד חזקה, עם צבר הזמנות ששווה בערך לתחזית המכירות ל-2020, הרבה מזומנים וללא חוב.

"עיקר המכירות שלנו לשוק הטלקום, שבו בגדול ההכנסות לא רק שלא נפגעו, אלא רואים דרישה ליותר רוחב סרט, כי אנשים עובדים מהבית. אנחנו רואים הזדמנויות חדשות. אני משוכנע שיהיו הזדמנויות חדשות שלא ראינו, ואנחנו צריכים לחפש את ההזדמנויות שהמשבר יוצר ולנצל אותן כמנוף לצמיחה, ולא לפעול רק במגננה".

נתקלתם בבעיות ייצור?

"היו לנו מלאים סבירים קודם, וכשבסין התחיל הבלגן, כבר דאגנו להצטייד גם מסין וגם ממקורות חלופיים, הגדלנו קצת מלאים ולא נפגענו", אומר ענתבי. 

עוד כתבות

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"