גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחפשים מיטות לפועלים ועורכים סיורים וירטואליים: הפתרונות של ענף הנדל"ן למציאות החדשה

הקבלנים מודאגים מהאפשרות שהפועלים לא יוכלו להגיע לאתרי הבנייה ● המתווכים מנסים להציל כל עסקה שקרובה למימוש ● עורכי הדין מנצלים את הזמן למשאים-ומתנים, והאדריכלים חוששים שהעבודה תיעלם ● "גלובס" בודק איך מתמודדים בענף הנדל"ן עם המשבר הנוכחי

פרויקט תמ"א 38 בפתח-תקווה / צילום: גיא ליברמן, גלובס
פרויקט תמ"א 38 בפתח-תקווה / צילום: גיא ליברמן, גלובס

בשונה מעסקים רבים שנאלצו לסגור את שעריהם מאז פרץ משבר הקורונה, אתרי הבנייה בישראל ממשיכים לפעול כרגיל, נכון לעכשיו. בהודעה שפרסמה שרת הבינוי, ד"ר יפעת שאשא-ביטון, נכתב כי הוחלט "להחריג את אתרי הבנייה ממגבלות כוח-האדם שהוטלו על יתר ענפי המשק", אך טרם ברור מה יהיה המצב במקרה של סגר על שטחי יו"ש.

עם זאת ענף הנדל"ן, שבו מועסקים באופן ישיר כמה מאות אלפי בני אדם, מורכב מסקטורים נוספים שלכל אחד מהם אתגרים שונים. "גלובס" יצא לבדוק איך מתמודדים בענפים השונים עם המציאות המשתנה של השבועות האחרונים ואיך מתכוננים לבאות.

הקבלנים: הפועלים במרכז תשומת הלב

"אני לא זוכר סיטואציה דומה של אי-ודאות, וכבר עברתי את גיל 70", אומר ניסים אחיעזרא, מנכ"ל חברת הבנייה "אחים דוניץ". בחודש שעבר הודיעה החברה על מגעים למכירתה לחברת י.ח.דמרי, בדרך לעסקה בשווי 600-700 מיליון שקל, אלא שהמצב השתנה. "הקפאנו את כל התהליך הזה עד להתבהרות המצב עם הקורונה. אנחנו, שני הצדדים, לא יודעים לאן הדברים הולכים", אומר אחיעזרא בהתייחסות ראשונה לכך, ומסביר על האתגר העכשווי. "הילדים אצלי מנותקים מאיתנו, אני לא רואה את הנכדים, אבל אני לא יכול שלא ללכת לעבודה. לחלק מהעובדים, במיוחד לנשים, אני מאפשר לעבוד מהבית. קניתי להם מחשבים ניידים וחיברתי אותם לשרתים אצלנו. באתרים אנחנו עובדים בינתיים כרגיל, למרות שחסרים עובדים פלסטינים, כי לא כולם מגיעים".

במענה לשאלתנו - אם הוא צופה איחורים במסירת דירות הוא עונה כי, "בשלב הזה אני לא רואה עיכוב אצלי, משום שאני עובד עם הרבה עובדים סינים. החשש שלי הוא מאספקת חומרים וציוד. כבר היום יש בעיה באספקה של כלים סניטריים ואביזרים שהיינו מקבלים מסין ולא ניתן לקבל יותר".

נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, הקבלן ראול סרוגו, מספר כי עיקר תשומת הלב שלו כעת מופנית לנושא לינת פועלים פלסטינים בישראל, במקרה של הטלת סגר. השבוע פורסם כי בהתאחדות מנסים לגבש מתווה להלנתם פועלים בבתי מלון שנסגרו, אך חוסר הוודאות עצום. "אנחנו פונים לאלפי קבלנים ומבררים איתם האם יש להם פועלים עם היתרי לינה והאם יש להם מקומות להלין אותם", מסביר סרוגו.

אליעזר בן הרוש, בעלי חברת "איזומטריה", שעוסקת בין היתר בבניית בתים פרטיים ובשיפוצים, מעסיק לדבריו פועלים ישראלים ופלסטינים. "המשבר תופס אותנו באמצע עבודה על פרויקט, ומעבר לעבודה השוטפת אני מתעסק במציאת פתרונות לינה. בדקתי ב-Airbnb, התחלתי להפעיל קשרים שיש לי במשולש - טירה, טייבה, כפר קאסם. בסוף מצאתי דירה בטייבה עם אפשרות לכניסה מיידית. עדיין יש סימן שאלה על הסיפור הזה - יהיה סגר או לא, האם ניתן להלין או לא. ככה אנחנו מנהלים את העסקים שלנו, באי ודאות. בשביל אישורי עבודה ולינה הפועלים תלויים בנו, אבל הפרנסה שלי תלויה בהם".

המתווכים: מתקשים לסגור עסקאות

"אין עדיין ביטולי עסקאות, אך הלקוחות מבקשים לחכות ולהשהות את הקניות ואת המכירות", אומרת ליליה נחמן, מנכ"לית רשת התיווך אנגלו סכסון. לדבריה, המשמעות היא שהכדור עובר לצד של הקונים. "הצפי הוא ירידה של המחירים בטווח הקצר, והמוכרים בלחץ כי הם רוצים להיפטר מהנכסים. לכן זה שוק של קונים. יכול להיות שנראה חזרה של משקיעים לשוק", היא אומרת. המתווכת סיון קונס, מסניף אנגלו סכסון בראשל"צ, מוסיפה כי "המוכרים משדרים עסקים כרגיל, אבל אין הרבה פניות לקנייה והכל נעשה בקצב איטי. אנחנו מתחילים לקבל פניות מצד משקיעים שיש להם כספים שמשכו כספים מהבורסה".

המתווך אסף אפשטיין מתיווך נדל"ן 2000 בירושלים מסביר שגם הם חווים קשיים. "אנחנו מרגישים שיש ירידה בעסקים. למשל יש לי קונה מניו יורק והוא העביר לי מסר שהכול תקוע, ושהוא בכלל לא פנוי לטפל בעסקה. יש לי זוג לקוחות שראו נכס שמאוד עניין אותם, אבל פתאום אחד מבני המשפחה נכנס לבידוד, אז הם ירדו מזה כי הם אמרו שהם לא מסוגלים לחשוב על נדל"ן. אנשים עוצרים כל דבר שלא קשור להישרדות.

"מעבר לזה שאין לנו קונים, אנחנו מתמודדים עם קושי הולך וגובר. צריך לזכור שאנחנו עסקים קטנים ויש לנו הוצאות, עובדים, פרסום. זה כסף קשיח שצריך להוציא".
המצב החדש מייצר פתרונות ודרכי התמודדות חדשים. "חלק מהמתווכים עוברים לקיים סיורים וירטואליים", מסבירה נחמן.

בחברת קרסו נדל"ן אומרים כי משרדי המכירות עדין פעילים, אך לדבריהם נציגי המכירות עברו לקיים שיחות באמצעים דיגיטליים. "אנחנו משתמשים באפליקציית "זום" שמאפשרת לא רק לדבר מול המצלמה אלה להראות סרטוני תדמית, ולשלוח ללקוחות תרשימים של הדירה ומסמכים נוספים", אומרים בחברת הבנייה.

עורכי הדין: מנצלים את הזמן לקידום פרויקטים

בניגוד לקבלנים, עורכי הדין יכולים בקלות רבה יותר לעבור לעבודה מהבית. עו"ד דן הלפרט, המתמחה בהתחדשות עירונית, רואה במצב שנוצר הזדמנות. "קיבלנו פסק זמן חיוני ואפילו טוב, שמאפשר לעשות סדר בעבודה. אני מתעסק במאות פרויקטים של התחדשות עירונית, וקיבלתי פסק זמן מפגישות וגם מכנסים. בזמן שהתפנה אני מסיים משאים-ומתנים מול עורכי דין אחרים שממשיכים לעבוד בעצמם. אפשר לעשות את הדברים בטלפון או בשיחת וידאו. אני יכול להיות בקשר עם הדיירים. לאנשים יש יותר זמן לעבור על הדברים".

עו"ד ענת בירן, ממשרד ענת בירן ושות', מסכימה, אבל חושבת שמוסדות התכנון צריכים להיערך טוב יותר למצב. "אני יכולה להבין את עצירת ישיבות מוסדות התכנון, אף אחד לא רוצה לרוץ להתקהלויות. אבל אנחנו ב-2020. בכל העולם עושים שיחות ועידה, ואפשר היה להכין את כל הוועדות כך שניתן יהיה לקיים דיונים גם בצורה של שיחות ועידה.

המחיר הוא זניח ביחס לעיכובים שייגרמו לדיונים. אח"כ ייווצר פקק. גם בבתי המשפט אפשר לקיים דיונים בווידאו, זה לא מדע בדיוני.

האדריכלים: מוטרדים בעיקר מהנושא הכלכלי

כל הגורמים שעובדים מול ועדות התכנון נאלצים להתמודד עם הסיטואציה שהוועדות מושבתות. לדברי האדריכל רם מרש, בעלי משרד "מרש אדריכלים" הבאר שבעי, הם למודי ניסיון בהתמודדות עם מצבי חירום בשל אירועים ביטחוניים בדרום, אלא שמרש מוטרד מחוסר הסיוע הממשלתי. "יש לנו נוהל עבודה מסודר שלפיו כל העובדים יודעים לעבוד מהבית. דיללתי את כוח-האדם במשרד כדי לעמוד בדרישות של משרד הבריאות, ואנחנו מוכנים ליום פקודה שבו כולנו נצטרך לעבוד מהבית. אני מניח שזה יקרה בקרוב".

לדבריו חלק מהלקוחות לא פנויים לקידום פרויקטים. "יש לקוחות שאין להם ראש לקדם פרויקטים, או שהתרוקנו מכספם. לחודש חודשיים הקרובים יש לנו מה לקדם. אני מניח שאם המצב יימשך, אנחנו ניתקע". בשיחה שקיימנו עם האדריכל ליאור ויתקון, שותף במשרד האדריכלים "ויתקון ציונוב" בתל אביב, מתברר שהוא שוהה בבידוד, לאחר שהשתתף בפגישת עבודה שבה נכח תייר מאנגליה. "אנחנו התארגנו לזה מראש. לפני כשבוע ביקשנו מכל שמונת העובדים שלנו להתארגן לעבודה ביתית. זה אומר להתחבר לענן, לכל הקבצים, יש לנו מייל שעובד בווב, פיזרנו את הסיסמאות. כולם התקינו תוכנת שיתוף קבצים. אנחנו עובדים זה מול זה, כשאנחנו רואים אותה תמונה, מדברים בטלפון וממשיכים לעבוד כרגיל. החלק של התיאום בין היועצים, הצגת התוכניות הוא קצת יותר קשה. אפשר לעשות שיחות ועידה, אבל זה מאתגר. אני מוטרד מהנושא הכלכלי יותר מהבריאותי. אני מנסה לחשוב על כמה חודשים אוכל להחזיק את העובדים אם המשק נעצר. עובד טוב זה נכס, וזו גם ההשקעה הכי כבדה שיש למשרד. אני לא רוצה לפטר אף אחד וגם לא להוציא עובדים לחופשה".

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר