גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זום טראח: המהגר הסיני ואפליקציית שיחות הוועידה שהשתלטה פתאום על העולם

אחת החברות הבודדות ששורדות את ההתרסקות בנאסד"ק היא זום, שמספקת שיחות ועידה בווידאו • זה הסיפור של המייסד אריק יואן, שנאלץ לבקש 9 פעמים ויזה לארה"ב לפני שאושרה כניסתו, והחברה שהקים

אריק יואן, מנכ"ל זום / צילום: Mark Lennihan, Associated Press
אריק יואן, מנכ"ל זום / צילום: Mark Lennihan, Associated Press

נא להכיר את חברת זום. בצל הקריסות בשווקים כתוצאה מהתפשטות נגיף הקורונה, זום היא אחת מכמה חברות הייטק שדווקא נהנות מהמשבר. עד כמה היא נהנית? נגד הזרם של נאסד"ק, שהתרסק לאחרונה ב-29%, עלתה מניית זום ב-19%, והשלימה עלייה של 58% מאז תחילת 2020.

מדד נאסדק מול מניית זום

סוד הקסם שלה - החברה הצליחה לבסס את עצמה ככלי לשיחות וידאו בשעת המשבר הנוכחי. המערכת של זום מאפשרת שיחות וידאו של עד 100 משתתפים, לוח כתיבה וירטואלי, ויכולות מעקב אחרי משתתפים ואפילו אחר רמת הקשב שלהם לשיחה. אבל לא רק המשבר עוזר לה. החדשנות של החברה היא שעומדת מאחורי צמיחת ההכנסות המרשימים שלה - 88% בשנת 2019, שמצביעה על התפוצה המהירה שלה ועל הפופולריות הגבוהה שהצליחה למשוך.

צמיחה של 80% בשנה

והמתחרות שלה לא שותקות - גם גוגל ומיקרוסופט הודיעו שיספקו שירותי שיחות וידאו מרובות משתתפים בחינם, בתקווה לנצל את המומנטום.

את החברה הקים ב-2011 היזם הסיני אריק יואן, במטרה לפתח פלטפורמה לשיחות וידאו שתהיה מותאמת במיוחד לעידן הסמארטפון והטאבלט. המערכת נעודה בראש ובראשונה נועדה להיות נוחה וכיפית לשימוש. לאורך השנים זכתה החברה לפופולריות רבה בעיקר בקרב עובדי חברות הייטק וסטארט-אפים בארה"ב, שמובילים את השימוש בכלים טכנולוגיים בעבודה.

עם בוא הקורונה, נהנתה בחודשים האחרונים זום מקפיצה חדה בכמות המשתמשים שלה, בעקבות העלייה לדרישה לכלי עבודה ולמידה מרחוק בעת המשבר.

לאן נעלמה סקייפ?

כיצד קרה שדווקא זום מכל שפע התוכנות לשיחות וידאו הפכה להיות השם החם בעולם שיחות הוועידה, עוד הרבה לפני משבר הקורונה?

במשך שנים ארוכות היתה דווקא סקייפ, שנרכשה על ידי מיקרוסופט, מילה נרדפת לשיחות וידאו או שיחות ועידה ברשת. עוד הרבה לפני עידן הסמארטפון. השנים עברו ולא משנה מה עשו המתחרות - בעיקר תוכנות ואפליקציות המסרים המידיים ששילבו יכולות וידאו - סקייפ היתה מתקדמת יותר, איכותית יותר, יציבה יותר והשאירה לכולן אבק.

אבל, היתה לה חולשה קטנה שהיא לא הצליחה להיפטר ממנה - היא לא היתה כיפית והיא לא היתה מספיק נוחה ונעימה לשימוש. הציבור מצדו העדיף לסבול ולהשתמש במסנג'רים נעימים לעין ולוותר על האיכות של סקייפ.

ואז באה זום והצליחה לעשות שני דברים - לתת לסקייפ מכה בבטן הרכה עם ממשק כיפי וקל לתפעול, ובמקביל לתת לה פייט בדיוק במקום שבו היה לה יתרון מוחץ - האיכות. זום פשוט נתנה עבודה. עם ממשק אינטואיטיבי קל לתפעול ונעים בחוץ, ומנוע שלא מפחד מעומס יתר ועובד עם כולם - לא משנה כמה משתתפים או בכמה ובאילו מערכות הפעלה שונות ומשונות הם משתמשים.

משתמשים, במיוחד בעולם ההייטק, משתמשים בשיחות ועידה ככלי עבודה ביומיום, וזום פשוט סיפקה להם פחות תסכולים בדמות קריסות, מסך נתקע, ואיכות צליל משובשת, לצד ממשק שקיצר להם שיטוטים מיותרים בנבכי ההגדרות.

ואת כל זאת מספקת זום עם אפליקציה צרכנית למראה, שכל משתמש יכול להתקין בטלפון הנייד או במחשב גם לצרכיו הפרטיים, יתרון לעומת מערכות ארגוניות לשיחות וידאו של חברות כמו סיסקו למשל. זום פשוט חשבה על הצרכנים בשעה שהמתחרות מיקרוסופט גוגל וסיסקו קפאו על השמרים.

המאבק על ויזה לארה"ב

אך מהיכן הגיע "הרוטב הסודי" של זום שאיפשר לה להצליח במקום שבו כל הגדולות נכשלו? ובכן, כמו בסיפורי סינדרלה רבים בהייטק, גם זום החלה מיזם' שהתחיל את דרכו אצל מי שהפכו למתחרות שלו, ושהייתה לו משימה אחת - לא להתפשר על האיכות.

יואן, שהיגר מבייג'ינג לעמק הסיליקון ב-1997, הוא בנו של מהנדס מכרות, שעוד בסין התחיל לעבוד כמהנדס תוכנה. הוא החליט להגר לארה"ב באמצע שנות ה-90 עם תחילת האינטרנט, בידיעה שמדובר בהתפתחות משמעותית, אך כזו שטרם הגיעה לסין.

בראיון שפורסם ב-Authority Magazine בשנה שעברה, סיפר יואן כי ניסה לקבל ויזה לארה"ב שמונה פעמים, לפני שאושרה בקשתו בפעם התשיעית. כשהגיע לעמק הסיליקון החל לעבוד בחברת WebEx, אז סטארט-אפ בתחום שיתוף הפעולה בזמן אמת, שמנה כ-12 עובדים. שם גם פגש את עודד גל, שהפך בהמשך לסמנכ"ל המוצר של זום. כש-WebEx נרכשה על ידי סיסקו ב-2007, יואן, גל ועובדים נוספים עברו לעבוד בענקית מערכות המידע.

יואן הפך לסגן נשיא להנדסה של החברה, ונשאר בבורד עד היום, אך רעיונותיו לפיצ'רים חדשים נדחו בסיסקו, והוא נשאר שם עד שב-2011 הוא עזב והקים את זום, תוך שהוא מקבל השקעה ראשונית של 3 מיליון דולר.

תמחור משתנה למשתמשים

המודל העסקי של זום מבוסס על מתן שירות חינמי בהרשמה בלבד, אשר מאפשר שיחה באורך 40 דקות, ויש לה תוכניות ברמות תמחור שונות המתאימות לצוותים קטנים ועד לארגוני ענק.

עם התפרצות הקורונה והעמקת המשבר, יואן הוביל מהלך שנועד לאפשר לחברה לנצל את העלייה בביקושים לשיחות ועידה בווידיאו, תוך התרחבות לאזורים גיאוגרפיים חדשים ולסקטורים חדשים. תחילה, החברה הסירה את ההגבלה על אורך שיחה לחשבונות חינמיים באזורים בהם מגפת הקורונה התפשטה במיוחד, ובראשם סין. כעת, לפי "פורבס", החברה החלה לספק את שירותיה בחינם לבתי ספר בארצות-הברית, באיטליה וביפן.

אספקת חשבונות חינמיים אינה זרה לזום, ולפי הדיווח, החברה מספקת את שירותיה בחינם לארגונים ללא מטרות רווח כבר שנים. עם זאת, כעת ניתן לראות כיצד המדיניות הזו אינה רק מסייעת לארגונים הללו, אלא גם לזום עצמה - הקורונה סיפקה לזום קפיצה חסרת תקדים בשימוש באפליקציה, ומניות החברה עלו ב-77% מאז שהפכה החברה לציבורית באפריל בשנה שעברה, ויואן הפך למיליארדר.

המספרים של זום

גם הפעם, התוצאות של המהלכים הללו הן צמיחה אדירה בשימוש בזום: לפי הערכות שפורסמו ב-CNBC, ברבעון הראשון של 2020, החברה צברה 2.2 מיליון משתמשים חדשים, ביחס ל-1.9 מיליון משתמשים בכל השנה שעברה. כעת, השאלה היא האם זום תצליח להמיר את הפופולריות החדשה שלה למשתמשים משלמים.

בדוחות שלה לרבעון הרביעי של 2019 (שנת כספים 2020), שפורסמו לפני כשבועיים, הכנסותיה של זום המשיכו לעלות, אך בעלייה מתונה שלא משקפת את הזינוק בכמות המשתמשים. הכנסותיה ברבעון האחרון של השנה שעברה עמדו על 188 מיליון דולר, ולחברה תזרים מזומנים של 37 מיליון דולר.

בשיחת משקיעים שבה הוצגו הדוחות, אמר סמנכ"ל הכספים של החברה, קלי סטקלברג, שווירוס הקורונה לא השפיע על התוצאות הכספיות של החברה, למרות שהוביל לעלייה חדה בכמות המשתמשים ברבעון.

"ראינו נסיקה בשימוש, אבל הרבה מזה היה בצד החינמי. אז עדיין מוקדם לומר האם זה יומר למשתמשים משלמים לטווח רחוק", אמר. "אנחנו רואים אפקט ואם נמשיך לבנות יכולות כדי לוודא שנוכל לתמוך בשימוש העולה".

עם זאת, יואן אופטימי לגבי האפשרות שזום תצליח להמיר את משתמשי הקורונה החדשים לכסף, בעיקר במזרח. "הכנסותינו באסיה ובכלל זה בסין הן יחסית נמוכות, ואנחנו בעיקר מכניסים בצפון אמריקה, באירופה, ביפן ובאוסטרליה", הוא אמר למשקיעים ביחס לתוצאות החברה ב-2019. אך לדבריו, יותר ויותר כלי פרודוקטיביות, שהיו בשימוש בסין והצריכו מפגש פיזי של אנשים, הופכים ללא רלוונטיים כאשר העובדים נמצאים בבידוד.

"אני חושב שזה יקדם את אימוץ כלי הפרודוקטיביות הדיגיטליים בסין", אמר והוסיף, כי "יש לנו כמה מתחרים מקומיים, אבל לשוק שם יש פוטנציאל גדול, ובמשך שנים רצינו להיכנס לסין, אבל לא חשבנו שזה הזמן הנכון. עכשיו הזמן הזה מגיע, ואנחנו צריכים לוודא שתהיה לנו אסטרטגיה בת-קיימא להתרחב לתוך סין ולקבל את היתרונות של השוק המקומי". 

עוד כתבות

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים