גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: הכלכלה הגלובלית בטלטלה והעולם משתנה לנגד עינינו

הקורונה היה גיץ אלים במיוחד שפגעה בכל חלקי הכלכלה ● הנגיף מצא במשק האמריקאי את הקורבן האידאלי: שוק זקן ועייף, כבול באין סוף ביורוקרטיות ושחיתות, מוחלש ופגיע על ידי חוב עצום, מונהג על ידי שחקן קרקס ובעל מערכת חיסונית חברתית שבירה ביותר

אדם עם מסכה עובר ליד בניין בורסת ניו יורק / צילום: Mark Lennihan, AP
אדם עם מסכה עובר ליד בניין בורסת ניו יורק / צילום: Mark Lennihan, AP

אם הקורונה לא תעלם איכשהו, בשבועות הקרובים יתבצע למול עיננו הניסוי הכלכלי והחברתי המרתק ביותר מאז 1914 ואולי גם המצמית והמפחיד ביותר בתולדות ציוויליזציית הצריכה ההמונית.

עם ביטול הסכם ברטון־וודס לפני 50 שנה - אז בוטלה הצמדת הכסף (לא המתכת) לזהב - השתנתה כל מהותו של הכסף. אם לפני כן הכסף היה ביטוי לעושר קיים, לאחר ביטול ההצמדה הוא הפך לביטוי של עושר שיש להרוויח אותו, קרי אשראי. השינוי במהות הכסף שינה גם את הכלכלה והחברה האמריקאית, ואיתן את כלכלות העולם, ללא היכר.

בתוך עשורים בודדים השתנתה הכלכלה האמריקאית מכלכלה שבה חלק גדול של העובדים מועסק בעבודות יצרניות לכלכלה שבמרכזה ענפי השירותים ועסקי אוויר פיננסים. ניתוק הקשר בין הדולר והזהב ומדיניות הורדת הריבית, שהחלה עם כהונת אלן גריספן בפדרל רזרב ב־1987, והביאה את הריבית בתוך זמן לא ארוך מדי לעשור שלם של ריבית אפסית, אפשרה להגדיל פי 50 ויותר את החובות של הממשלה ושל כל הסקטורים האחרים בכלכלה האמריקאית.

החוב העצום הזה, שאינו אלא הדפסת כסף על ידי הבנקים באמצעות המנגנון של רזרבה חלקית ושל הבנק המרכזי בדמות "הרחבות", איפשר לייצא את כל הייצור למדינת סין ודומותיה. הוא גם איפשר את התפתחותה של כלכלת צריכה בלתי מרוסנת שלא מתחשבת באקלים או לחילופין בהשלכותיה על הדורות הבאים. כלכלה זו לא התבססה על מה שהמשק באמת ייצר או במה שהחברה האמריקאית באמת יכלה להרשות לעצמה ללא גרימת נזק הרסני לעצמה ולסביבה, בטווח המיידי או הארוך יותר.

בהקבלה מסוימת להיום, בתוך חמישים שנה בועת החוב גדלה באופן שלא היה מבייש שום נגיף קורונה. נכון להיום עומד החוב של העסקים האמריקאים, לא כולל עסקים פיננסיים, על מעל 16 טריליון דולר. החוב של משקי הבית עומד גם הוא על יותר מ־16 טריליון דולר. שיא של כל הזמנים לשניהם. חובותיה של הממשלה הפדרלית עומדים על למעלה מ־23 טריליון, גם כן שיא, ושל השלטון המקומי על כ־3 טריליון דולר. זאת, לא כולל התחייבויות פנסיוניות המוערכים בטריליונים רבים נוספים.

מגדל קלפים של אוויר חם

כל המגדל קלפים הזה של אוויר חם של חוב דומה לאוגר שרץ על גלגל מסתובב, וחייב להמשיך לרוץ כדי להמשיך את תנועת הגלגל. אם נפסיק את הפארסה, קרי לעבוד כדי לצרוך, כל הר החוב שנערם במשך שנים יתמוטט באחת. הר החוב הזה לא רק ניפח סקטור פיננסי בעל ערך ממשי מוגבל ביותר, מלבד טיפול במגדל הקלפים של החוב ונכסים שהוא יצר, אלא גם בועת נכסים עצומה שייצרה אשליית עושר, בקרב מאות מיליוני בני אדם.

השנים בין 1987 ל־2020 הביאו לעולם דור שאינו מכיר מציאות אחרת, וכן דור של כלכלנים, יועצי השקעות, בנקאים, פוליטיקאים ואנשי תקשורת שמתחזקים את הפירמידה במודע או מתוך אי הבנה.

העשור האחרון של ריבית אפסית וחוב על סטרואידים רק החריף את התהליך והביא לעולם דור של צעירים, שאינו מכיר מציאות אחרת, ומאמין כי הבורסה רק עולה, הנדל"ן רק מטפס והתעסוקה תמיד מלאה. לכן דור זה גם אינו מהסס ליטול על עצמו עוד ועוד חובות לכל צורך ועניין, מרכב ועד בתים במחיר מנותק מכל מציאות כלכלית ריאלית.

אך מה נלין על הצעירים אם מנכ"לי החברות הגדולות ביותר בעולם נהגו באופן חסר אחריות דומה. ניקח למשל את יצרנית המטוסים בואינג. השבוע פורסם כי סוכנות הדירוג סטנדרד אנד פורס (S&P) הורידה את דירוג האשראי של איגרות החוב של החברה לטריפל בי - דרגה אחת מעל "איגרות זבל" - וכן כי החברה פנתה בבהילות לקבלת חילוץ ממשלתי.

הסיבה העיקרית להורדת דירוג האשראי: "שיא ברמת החוב מעל 46 מיליארד דולר". ראוי לציין כי בשבע השנים האחרונות הוציאה בואינג יותר ממאה מיליארד דולר לרכישה עצמית של מניותיה. בואינג כמובן לא הייתה יוצאת דופן. חברות התעופה האמריקאיות שפנו בקריאה דחופה להצלה והממשל מיהר להבטיח כי יעזור, שרפו 96% מתזרים המזומנים החופשי שלהן בעשור האחרון לרכישה עצמית של מניותיהם, כך על פי בלומברג. חברת "אמריקן איירליינס", למשל, בעלת תזרים מזומנים חופשי שלילי בעשור האחרון, הוציאה 12.5 מיליארד דולר על רכישה עצמית של מניותיה.

שעה שבועת האשראי הזו התנפחה במשך שנים, השימוש באשראי הזול יצר אנומליות הזויות כמו הדוגמאות הללו. בינתיים הפינסיאליזציה של אמריקה יצאה מכלל שליטה. היו שהזהירו כי זהו טירוף מוחלט שסופו אסון כולל במדור זה שבו טענו כי מה שנבנה למול עיננו הוא מתכון לאסון בממדים היסטוריים.

במשך כל עשור בממוצע מאז 1971 התרחש מיתון כלכלי, זהו חלק צפוי מהמחזוריות הכלכלית בכלל ובעידן של אשראי מתנפח בפרט. הסבירות כי אחד נוסף מתקרב הייתה איפוא לא פחות הגיונית מהציפייה לגשם בחורף. העיתוי המדויק והסיבה לתחילה של שרשרת האירועים אינם ידועים תמיד, אך הבנקים המרכזיים המשיכו ושפכו דלק אל תוך חבית דולפת. הגיץ היה אם כך רק שאלה של זמן.

הקורונה הייתה ,יש להודות, גיץ אלים במיוחד, שכן היא פגעה בכל חלקי הכלכלה, הן הביקושים והן וההיצעים, הן הריאליים והן הפיננסיים. אך באותה מידה הנגיף גם מצא במשק האמריקאי את הקורבן האידאלי: משק זקן ועייף, כבול באין סוף ביורוקרטיה ושחיתות, מוחלש ופגיע על ידי חוב עצום, מונהג על ידי שחקן קרקס, ובעל מערכת חיסונית חברתית שבירה ביותר.

העולם הגיע לחריקת בלמים

עתה הגיע העולם הזה של אשליה עצמית ופייק־כסף לעצירה בחריקת בלמים. וירוס בלתי נראה עצר באחת את האוגר שהתרוצץ על הגלגל - גלגל של עולם שנבנה על כלכלת־חוב ומעט מאד שומן לעת צרה. העצירה הפתאומית הזו מצאה את הבנק המרכזי של ארה"ב, הפדרל רזרב, ואת הממשלה הפדרלית ללא כל כלים אפקטיביים באמתחתם ובמצב של הכחשה - בסך הכול מדהים בהתחשב באותות האזהרה מסין. הכלים של הפד והממשל בוזבזו בשנים עברו בניסיון להמשיך ולנפח את בועת האשראי והנכסים.

משהתבררה גודל הצרה, הפד נחלץ כמובן מיד לסייע, היו"ר ג'רום פאוול, הכבאי המוניטרי עם צינור המזומנים, כבר הבטיח להמטיר 2.5 טריליון דולר על המערכת המקרטעת בשבוע האחרון. אלא שכל זה יהיה לשווא כלשון שיר הילדים האנגלי מהמאה ה־18:

"המפטי דמפטי ישב על החומה,

המפטי דמפטי נפל לאדמה.

כל סוסי המלך וכל אנשיו,

לא יכלו לחבר את המפטי עכשיו"

בדוח של הפדרל רזרב ממאי 2019 הובאו הנתונים הבאים: "39% מהאמריקאים אינם יכולים לעמוד בהוצאה בלתי־צפויה של 400 דולר, אלא אם ימכרו נכס או יקבלו הלוואה, 12% מתוכם לא יוכלו לעמוד בהוצאה בשום דרך. מהנותרים, 61%, חלקם יזדקקו למשיכה מכרטיס האשראי". עוד נכתב בדוח כי "רבע מהאוכלוסייה נמנע מטיפולים רפואיים נחוצים בשנת 2018 בגלל שלא היו יכולים להרשות לעצמם את העלות".

אלו המספרים בימי שגרת ה"שפע". עתה נסו לדמיין מה יקרה בשעה שכמות המפוטרים תגדל במהירות מסחררת שגדולה פי כמה ממהירות תפוצת המחלה. זאת, שעה שהפעילות העסקית בכלל מתכווצת וענפי התיירות, התחבורה, המסעדנות, המלונאות, השעשועים, "השופינג" והנדל"ן מגיעים לעצירה כמעט מוחלטת.

הממשל כבר הבטיח לעזור

הממשל הבטיח לעזור. הוא כבר הבטיח לחלץ את חברות התעופה, אך לממשל הפדרלי המריץ כבר היום גירעונות העולים על מיליארד דולר לשנה, אין דבר באמתחתו מלבד מכונת דפוס. גם הבנק המרכזי הבטיח להדפיס כסף ללא הגבלה, אך בה בשעה שבועת האשראי הזו נפרמת לאיטה, יתברר די מהר כי גם טריליונים רבים של כסף מודפס מהאוויר לא יספיקו.

המשבר הנוכחי הוא הראשון בה האנושות חשופה בעוצמה כזו לרשתות החברתיות. אלו מונעות מהשלטונות בעלות בלעדית על הפצת המידע ומניפולציה מוחלטת של האירועים. אך באותו זמן הן גם משמשות כמעין מגבר או מגפון למידע שיקרי ושמועות שיוצרים פאניקה המונית. את השפעתם של אלה על הכלכלה הריאלית קשה מאד להעריך כרגע.

אף אחד לא יודע מתי כל זה ייעצר, ואיננו יודעים היום גם מה יהיה היקף הנזק שייגרם עד אז לכלכלה העולמית בכלל והאמריקאית בפרט. דבר אחד כן ברור: אם האירוע הזה לא יסתיים בקרוב, השפעותיו הכלכליות, החברתיות, הפסיכולוגיות והפוליטיות יהיו מרחיקות לכת.

הכותב הוא עורך דין בהשכלתו העוסק ומעורב בטכנולוגיה. מנהל קרן להשקעות במטבעות קריפטוגרפיים, ומתגורר בעמק הסיליקון זה 22 שנה. מחבר הספר "A Brief History of Money" ומקליט הפודקסט KanAmerica.Com. בטוויטר: chanansteinhart

עוד כתבות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי צולל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● "לעובדים היה קשה לתפקד דווקא כשהבינה המלאכותית התפוצצה"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם