גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקחת, למחזר, לוותר? כל מה שכדאי שתדעו על המשכנתה שלכם על רקע משבר הקורונה

על רקע המשבר והתפקוד הנמוך של מערכות רבות, האתגר להוציא לפועל עסקאות תוך נטילת משכנתה גדל ● מסובך עוד יותר הוא מצבם של מי שמשלמים כל חודש לבנק וחווים כעת קשיים כלכליים ● "גלובס" נותן תשובות לשאלות הבוערות

משכנתאות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי , גלובס
משכנתאות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי , גלובס

עבור רוכשי הדירות, המשבר מגיע בתזמון לא מוצלח בכלל. המצב הכלכלי רופף, ועשרות אלפים חווים פיטורים או חופשה כפויה. חדשות רעות נוספות צופות איחורים במסירת דירות. מנגד קיימות התחייבויות כספיות מול בנקי המשכנתאות.

מצבם של רוכשים שנמצאים בשיא תהליך נטילת המשכנתה מורכב ואף חידתי במיוחד. חשוב להדגיש כי אין פתרונות בית ספר לרוב הבעיות, ובמצב שבו פעמיים-שלוש בשבוע משתנות ההנחיות ומוחמר השיתוק הכלכלי, קשה לספק תשובות מוחלטות. יחד עם זאת, יש מספר עקרונות שכדאי לדעת.

"אנו מבחינים בשני סוגי לקוחות: אלה שחתמו על עסקאות לפני פרוץ המשבר ורוצים לסיים את התהליך; ומי שנמצאים בתהליכי חתימה על עסקאות וצריכים להגיש בקשות למשכנתאות. אצל האחרונים, קצב הבקשות הואט בימים האחרונים. אנשים מעדיפים בימים הללו להישאר בבית ולהמתין לתקופה עם ודאות רבה יותר. הם פחות חושבים על רכישת דירות", מסביר ראש מערך משכנתאות בבנק לאומי, טל בר-אל.

מנכ"ל חברת ייעוץ המשכנתאות AMG, עמית קמינסקי, אומר כי מגישי בקשות חדשות למשכנתה התמעטו. לדבריו, עיקר הקושי הוא של מי שנמצאים בתהליך מתקדם של בקשת משכנתה, וסימני השאלה רבים.

"גלובס" יצא לעשות סדר:

האם ניתן כעת לבקש משכנתה חדשה?

הבנקים עושים מאמצים לתת מענה לבקשות חדשות, אולם הטיפול איטי מהרגיל. לכן כשחותמים על חוזים שבהם מתחייבים על מועדי העברת כספי משכנתאות - יש לקחת את הדברים בחשבון ולקחת מרווחי זמן.

כיצד מתנהלים כעת הבנקים?

אין מה להגיע לסניף, כי קיימת סבירות גבוהה שהוא סגור. לקוחות מדווחים שהמוקדים הטלפוניים של הבנקים עמוסים, ועל כן יש להצטייד במנת סבלנות ראויה. מאידך, חלק מהבנקים עיבו את המוקדים הטלפוניים, והגדילו את הסמכויות שניתנות למוקדנים. בחלק מהבנקים יש שירותים דיגיטליים שנותנים מענה לחלק מהדרישות. פגישה עם פקידי משכנתאות עדיין אפשרית, אולם לרוב בתיאום טלפוני מראש, כשהפגישות כנראה יתקיימו בסניף בנק מרכזי.

מה לגבי רשם המשכונים, העירייה והטאבו - מוסדות שצריך לקבל את אישורם בדרך לקבלת משכנתה?

לגבי רשם המשכונות והטאבו - עורכי הדין מטעמכם יכולים לבצע את הרישומים בצורה מקוונת. נכון לעכשיו לא התקבלו התקבלו דיווחים על בעיות יוצאות דופן בהתנהלות מול שני המוסדות הללו. לגבי העיריות - המצב משתנה מעירייה לעירייה. חלק מהרשויות המקומיות מפעילות שירותים מקוונים לנושאים אלה, ומומלץ לבדוק זאת פרטנית.

האם שמאים שאמורים לבדוק את הדירות עובדים כרגיל?

במקום מסוים ניתנה ללקוחת בנק רשימה של מספר שמאים, ואולם כולם סירבו להגיע לבדוק את הנכס. עם זאת, לא כל השמאים שובתים, וניתן לאתר שמאים שיוכלו לטפל בבקשה. גם כאן יש לקחת בחשבון שהכול איטי יותר ומתארך יותר זמן.

האם יש אפשרות לבצע כיום מיחזור משכנתה קיימת?

כרגע הבנקים מתמקדים במתן מענה למשכנתאות חדשות, ולכן מומלץ בתקופה הקרוב להמתין עם תהליך מיחזור המשכנתה, שסביר להניח שלא יקבל עדיפות.

נתקעתי כשאני בחל"ת ואחרי מימוש עסקה. מה ניתן לעשות בנוגע להחזרי המשכנתה?

מנכ"ל וידר משכנתאות, מאיר וידר, מזכיר שתי דרכי חירום להתמודד עם מהלומה קשה שנחתה על רבים בתקופה האחרונה. הראשונה - בנק ישראל הרחיב באופן דרמטי את האפשרות להגדיל את המשכנתה על חשבון הנכס הקיים ולקחת עד 70% מימון לסגירת הלוואות לכל מטרה במקום 50% שהיה נהוג עד היום. האפשרות של איחוד הלוואות ומשכנתאות מאפשר לאלה שנמצאים עם התחייבויות נוספות, לפרוס את ההלוואות ל-25-20 שנה, ובכך להקטין את ההחזר החודשי. הצעד השני הוא להקפיא את תשלום החזרי המשכנתה למספר חודשים, בתקווה לצלוח את משבר הקורונה ולהגיע לימים טובים יותר. לשני הצעדים יש חסרונות, שבראשם הגדלת ההתחייבות וגם הגדלת ההחזרים החודשיים לבנקים, והפעלתם תלויה בשיקול-דעתכם.

בשנים האחרונות התרגלנו לריביות נמוכות, מה המצב כעת?

ריבית המשכנתאות נמצאת בעלייה מהירה. זה נובע מהסיכון שהבנקים רואים לנגד עיניהם לאור האורות האדומים שמהבהבים מכל עבר - הוצאת רבים לחל"ת ואף פיטורים וכן עלייה בריביות של האג"חים, מה שמשפיע על המשכנתאות שמבוססות הצמדה לאג"ח. קמינסקי מסביר כי בדיקות שערכו אנשיו, גם היום, מצאו העלאות ריבית משמעותיות מצד בנקים. ועדיין, וידר סבור כי אנחנו חיים בתקופה של ריביות נמוכות מאוד, והן נותרו אטרקטיביות גם לאחר העלתן.

במציאות של היום, איזה סוג של משכנתה עדיפה?

כמו שראשי ממשלה בישראל עונים, "לא זו השאלה". בסופו של דבר יש לקחת בחשבון שהמשכנתאות נלקחות בדרך-כלל ל-20 שנה ויותר, ותמיד ניתן למחזר משכנתה, אם המסלול שלקחתם במקור לא נראה טוב מספיק.

מצד שני, הקורונה תלווה אותנו כנראה מספר חודשים, שזה זמן יחסית קצר, לאורך המשכנתה, כך שגם אם לקחתם משכנתה במסלול שייראה לכם בעתיד פחות מוצלח מאחרים - יהיו הזדמנויות לתקן.

עם זאת, מומלץ להקדים את החתימה מול הבנקים למשכנתאות כמה שיותר, משום שבמצב הנוכחי הריביות עולות יחד עם חוסר הוודאות ושיתוק המשק. בעתיד עלולים להגיע גם התניות חדשות, שיקשו עוד יותר את האפשרות לקבל משכנתאות. חשוב לציין את כל אותם אלה שמוצאים לחל"ת, שהבנקים עלולים לענות להם בסירוב לקבל משכנתה.

ובכל זאת, מה ממליצים המומחים?

בגדול, יועצי המשכנתאות ממליצים כרגע על מיצוי המשכנתאות במסלולים שאינם צמודי מדד, למשל מסלול הפריים, שבנק ישראל מתיר לקחת לפיו שליש מההלוואה. לגבי היתרה - הרוב תלוי בטווח לקיחת המשכנתה, (ל-5 שנים או ל-25 שנים למשל), ובהתאם למצב הנזילות של הלקוח. 

עוד כתבות

חן חיים, סמנכ''לית התפעול של חברת הרחפנים XTEND ליאור סגל, מנכ''ל חברת גילוי הרחפנים, העין השלישית, חגי בלשאי, מנכ''ל חברת הרובוטיקה הצבאית רובוטיכאן בשיחה עם אסף גלעד / צילום: כדיה לוי

"פרדוקס": מנהלי חברות הרחפנים חשפו – זו הסיבה שסין מנצחת אותנו

חן חיים, סמנכ"לית התפעול של XTEND, ליאור סגל, מנכ"ל עין שלישית, וחגי בלשאי, מנכ"ל חברת רובוטיכאן, השתתפו בפאנל בכנס TECH IL של גלובס ● הם שוחחו עם אסף גלעד על הלקחים מהמלחמה, ולאן מתקדמת טכנולוגיית הרחפנים

מטוס של חברת איזי ג'ט / צילום: מיכל רז חיימוביץ

איזי ג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את הטיסות לישראל עד סוף אוקטובר

אתמול הודיעה איזי ג'ט על השהיה זמנית של הפעילות לתל אביב וממנה עד 21 באפריל, אולם כבר אמש באתר החברה לא היה ניתן להזמין כרטיסים עד אוקטובר. כעת הגיע האישור הרשמי ● וגם: אילו חברות זרות מחדשות את הטיסות לישראל?

שלט אנטי־ישראלי המציג טילים איראניים, טהרן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

רבים מהטילים ששוגרו מאיראן לישראל נפלו בדרך. וזו הסיבה

לפי "וול סטריט ג'ורנל", כמחצית משיגורי הטילים הבליסטיים האיראניים נכשלו או התרסקו עוד לפני הגיעם ליעד, מה שקרה גם לחלק מהכטב"מים ● רותם מי־טל, מנכ"ל חברת אסגארד, המפתחת טכנולוגיה צבאית לתעשיות הביטחוניות, מסביר בשיחה עם גלובס למה זה קרה

מנהלי חברות השבבים הגדולות על במה אחת: כנס TECH IL יוצא לדרך

כנס TECH IL של גלובס, שמתקיים היום, מאגד על במה אחת את היזמים, האנג'לים, קרנות ההשקעה והסטארט-אפים הבולטים בענף ההייטק המקומי ● מה חושבים מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם, העצות של המשקיעות הבולטות בישראל ואיך למקסם את החיבור בין חדשות ותעשיות ביטחוניות?

מגרש מכבי יפו לשעבר / צילום: תמר מצפי

מעט הצעות ומחיר נמוך בתל אביב: אקרו ואשדר זכו במכרז - 412 דירות במכבי יפו

הזכייה במכרז היא על שטח שהיה בעבר של אצטדיון מכבי יפו בתל אביב תמורת 378.5 מיליון שקל ● מדובר בסכום נמוך ב-149.5 מיליון שקל ממחיר השומה שעמדה על 528 מיליון שקל

צילומים: מארק ישראל סאלם (ג'רוזלם פוסט), (AP (Jacquelyn Martin, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אפילו סעודיה עזרה: כך פעלה הברית שסייעה לישראל מול איראן

מזה כמה עשורים, ארה"ב מובילה מאמץ לטובת הידוק הקשרים הצבאיים בין ישראל ליריבותיה הערביות הוותיקות, כדי להתמודד עם האיום המשותף מצד איראן ● המאמץ הזה לא נבדק בקרב, עד שטהרן שיגרה את מטח הטילים והמזל"טים נגד ישראל ● כך הוא נראה מאחורי הקלעים

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 capital וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג' בשיחה עם מיטל ויזברג / צילום: תמר מצפי

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו": שתי משקיעות ההייטק הבולטות בישראל מסבירות איך לגייס כסף באמצע המלחמה

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 Capital, וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג', התייחסו בכנס TECH IL של גלובס לירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בצל המלחמה ● פירון: "לאורך השנה-שנתיים הקרובות יש סיכוי שנראה משקיעים יוצאים מכאן" ● מרידור: "יש גם קולות בעדנו, משקיע אמר לי שהחברות הישראליות הן הכי טובות בפורטפוליו שלו"

מטוס של EasyJet / צילום: Shutterstock

איזיג'ט מבטלת טיסות עד סוף אוקטובר: איזה קווים יושפעו במיוחד?

ענקית הלואו קוסט רק החזירה פעילות לישראל, ותוך שבועיים ביטלה את כל הטיסות לארץ עד סוף אוקטובר ● המהלך צפוי להשפיע על כ־100 אלף נוסעים, שלדברי החברה יקבלו החזר כספי ● בשוק מעריכים כי הנפגעים העיקריים יהיו הקווים למערב אירופה

מנכ''ל שטראוס, שי באב''ד / צילום: איל יצהר

נפרדת מתחומים עם רווחיות נמוכה: אלה הפעילויות ששטראוס מתכוונת למכור

קבוצת שטראוס חוזרת להתמקד בפעילויות הליבה שלה ומעמידה על המדף את חלקה במפעל וכוורת יד מרדכי, את פעילות הירקות הטריים והמצוננים "טעם הטבע" ואת רשת קפה עלית

גיל שויד / צילום: גלובס

גיל שויד על הפרישה מתפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט: "לא מתחרט על כלום, רוצה לבנות את המוצר הבא"

"אני גאה שצ'ק פוינט תמיד הייתה יציבה, לא הייתה שנה אחת שלא הרווחנו", כך אומר גיל שויד, מנכ"ל חברת הסייבר צ'ק פוינט ב-31 השנים האחרונות, בשיחה עם עורך ההייטק של גלובס, אסף גלעד, בכנס TECH IL של גלובס ● על השפעות המלחמה אומר שויד כי "הנזק המקומי הוא לא הבעיה, אלא הנזק שייגרם לטווח רחוק"

גל בר דעה, מנכ''ל בנק ONE ZERO בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

גל בר דעה, מנכ"ל ONE ZERO: "רוצים להיות בנק גדול. טכנולוגיה היא הדרך היחידה לתת ייעוץ לכולם"

מנכ"ל ONE ZERO אמר בכנס TECH IL של גלובס כי על הבנקים לקחת אחריות לעתיד הכלכלי של הלקוחות שלהם, להוציא אותם ממינוס ולאפשר להם לשפר את האשכול הסוציו-אקונומי שלהם ● על וואן זירו אמר: "בנקאות זה מרתון, אנחנו מתכוונים להיות בנק גדול ומשמעותי במערכת הישראלית"

דירות בשכירות בשדרות וושינגטון, תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

במקביל לעליית האינפלציה: יש מוקש ושמו מחירי השכירות

העלייה במחירי השכירות מגיעה, ולא במקרה, במקביל לעלייה חדה באינפלציה. מחירי שכר הדירה מהווים כרבע ממשקל מדד המחירים לצרכן ● אבל במשרד האוצר ממשיכים להתעלם מהסוגיה הבוערת

דני בן עטר, מנכ''ל משותף אינטל ישראל, אורי פרנק, סגן נשיא להנדסה, Google Cloud, עמית קריג, מנהל מרכז הפיתוח של אנבידיה בשיחה עם אסף גלעד / צילום: תמר מצפי

העתיד, השכר והאם מדובר בבועה? מנהלי חברות השבבים הגדולות מדברים על התחום הלוהט

דני בן עטר מאינטל ישראל, אורי פרנק מגוגל קלאוד ועמית קריג מאנבידיה, שוחחו בכנס TECH IL של גלובס על תפקידה של ישראל במפת תעשיית השבבים העולמית ובתחום ה-AI ● איך הם מתווכים את המלחמה להנהלות הגלובליות, איך מטפחים טאלנטים מקומיים ואיך מצמצמים את הדומיננטיות של המזרח הרחוק, כדי להימנע ממשבר כמו זה שפרץ בקורונה?

מפגינה באיסטנבול מניפה דגלי פלסטין בהפגנה למען עזה. בציבור הטורקי גוברות הקריאות לניתוק הקשרים הכלכליים עם ישראל / צילום: ap, Khalil Hamra

"מרמרה 2" ודיונים על הרחבת החרם: בטורקיה מחריפים את הטון נגד ישראל

ההחלטה של טורקיה לפגוע קשות בסחר עם ישראל נובעת גם מהאיסור הישראלי להצניח סיוע בעזה, אבל בעיקר מהדרתה מדיוני השיקום של עזה, שעשויים להכניס הרבה כסף למקורביו של ארדואן ● מהלומה נוספת לסחר עלולה להיגרם ממשט מתוכנן לרצועת עזה, שטורקיה תיטול בו חלק

לאה פרמינגר, סמנכ''לית השקעות, אלטשולר שחם / צילום: סם יצחקוב

אלטשולר בצמרת, מיטב בתחתית: אפיקי ההשקעה שמאחורי התשואות

לאה פרמינגר, סמנכ"לית ההשקעות החדשה של בית ההשקעות אלטשולר שחם, שחזר להצטיין בכל המסלולים: "החשיפה למניות פיננסים באירופה שיחקה לטובתנו" ● גם מור בלט לחיוב ברבעון, ואילו מיטב בתחתית ● מעל לכולם - הביצועים של מסלולי ה-S&P 500 שהניבו תשואה רבעונית של 12%

שר המשפטים יריב לוין, יו''ר הוועדה לבחירת שופטים / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המערכת קורסת תחת העומס, אבל הוועדה לבחירת שופטים לא מינתה שופטים

למרות שהייתה אמורה למנות שופטים לבתי המשפט המחוזיים בתל אביב, מרכז ולבית משפט השלום בירושלים, הוועדה לבחירת שופטים התכנסה אך לא בחרה שופטים חדשים ● השופטים בישראל דנים בעשרות ומאות תיקים בו זמנית, ובינתיים בתי המשפט נותרים במחסור גדול של שופטים וקורסים תחת העומס, כך שהציבור נפגע

ד''ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

זיו קציר: "בעולם מעריכים מאוד את הערך המוסף שאנו מביאים לתחום ה-AI"

ד"ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, הזהיר בכנס TECH IL של גלובס כי המרוץ העולמי לבינה מלאכותית מחריף: "כל מדינה מנסה לקחת את החלק הארי מהענף הצומח, ומי שלא רץ קדימה, משתרך מאחור"

גבול לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

צה"ל חיסל את מפקד גזרת החוף של חיזבאללה

שלושה נפצעו מפיצוץ שני כטב"מי נפץ בבית הלל, בלבנון דיווחו על הרוגים בתקיפת רכבים בדרום המדינה ● באיראן נערכים לתקיפה ישראלית, ומזהירים: "אנחנו מוכנים להשתמש בנשק שמעולם לא השתמשנו בו" ● פיקוד צפון תרגל מעבר משגרה לחירום "במתכונת פתע" ● איזיג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את כל הטיסות לישראל עד אוקטובר ● עדכונים שוטפים

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

הסמנכ"ל שמזהיר: "להוציא מהתיק את מניות גוגל או מיקרוסופט זו נאיביות"

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

''מרמה במיליארדי אירו''. כרזת מבוקש של משטרת גרמניה בעניינו של יאן מרסלק / צילומים: (AP(Alexander Zemlianichenko, ויקיפדיה

האם האחראי לפשיטת הרגל הגדולה בתולדות גרמניה היה גם סוכן מודיעין רוסי?

התכתבויות שנחשפו בין יאן מרסלק, לשעבר סמנכ"ל חברת הפינטק הגרמנית וויירקארד שקרסה ואיבדה עשרות מיליארדים מכספי המשקיעים, לבין מרגלים רוסים, מראות כי פעל למען הקרמלין כבר מ־2014 ● מרסלק נמלט מהדין, אך עדויות חדשות מראות כי ארגן פריצות לבתי מתנגדי משטר, תיאם הברחת מחשבים מוצפנים לרוסיה וסייע לגנוב טלפונים של בכירים אוסטרים