גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: דווקא בשעת משבר חמור ומאיים, ישראל מתנהלת כמדינה כמעט טוטליטרית

גם בעיתות משבר חייבים לשמור על הדמוקרטיה וזכויות האזרח ● במצב החירום היום אנו נזקקים לאופוזיציה לוחמנית, לדעה נוספת, לפיקוח ולביקורת על הממשלה שעלולה בעת חירום לעשות שימוש לרעה בכוחה ● והנה, אדלשטיין ונתניהו עושים הכול לשיתוק הכנסת, ולמניעת קיומה של אופוזיציה

הצהרת אמונים במליאת הכנסת / צילום: גדעון שרון, דוברות הכנסת
הצהרת אמונים במליאת הכנסת / צילום: גדעון שרון, דוברות הכנסת

1.

"במשטר פרלמנטרי מוטלת על האופוזיציה החובה הבסיסית 'לבטא את השוני', לחשוב ולהציע את ה‘צד שכנגד‘ עמדת הממשלה; אין הכוונה כי על סיעות האופוזיציה להתנגד לכל צעד וחוק שהקואליציה מקדמת, אך חובתה לבדוק, לבקר ולהציע חלופות. מחובותיה של האופוזיציה להתייצב לצד אזרח אשר נגרם לו עוול בידי השלטון, בייחוד במקרה שהשלטון מפעיל בו מפתח מפלגתי, שעימו הוא פועל להרחבת השפעתו בחברה ובמשק.

"האופוזיציה תהיה פטורה מן האחריות למעשי הממשלה, ואף על-פי כן - או משום כך דווקא - תהיה שותפה לאחריות לגורל המדינה. אין לראות באופוזיציה 'שור' המועד תמיד לנגח את המנהלים בפועל את ענייני הממשלה. להפך - יש לראות באופוזיציה את אחד הגלגלים שעליהם נשענת עגלת המדינה בהתקדמותה".

הדברים הללו נכתבו על-ידי ראש הממשלה המנוח מנחם בגין ופורסמו בעיתון "חירות" ב-4 בפברואר 1949. מושכלות היסוד הללו, שהיטיב לבטא וליישם בגין בכ-30 השנה שבהן הנהיג את האופוזיציה לשלטון מפא"י, נשכחו כעת מלב אלה שמתיימרים להיות יורשי בגין. מראש הממשלה בנימין נתניהו, מיו"ר הכנסת יולי אדלשטיין ומחבריהם.

במצב החירום היום אנו נזקקים לאופוזיציה לוחמנית, לדעה נוספת, לפיקוח ולביקורת על הממשלה שעלולה בעת חירום לעשות שימוש לרעה בכוחה. והנה, אדלשטיין ונתניהו עושים הכול לשיתוק הכנסת ולמניעת קיומה של אופוזיציה. הם מונעים את כינוס הכנסת כדי לסכל ניסיונות של כחול לבן להחלפת אדלשטיין, ואת כינוס "הוועדה המסדרת" שלה, וכך גם את הקמת ועדות-משנה זמניות שתפקידן לאשר ולפקח על פעולות הממשלה.

וכך, דווקא בשעת המשבר הרפואי החמור והמאיים ביותר, מתנהלת ישראל כמדינה כמעט טוטליטרית. תקנות לשעת חירום שמתירות לשירותי הביון לעקוב אחרי כל אחד באמצעים טכנולוגיים מתוחכמים (למטרה ראויה) מאושרות ללא דיון ביקורתי וללא פיקוח פרלמנטרי.

הממשלה אישרה שתי תקנות חירום נפרדות לעניין המעקבים הסלולריים. הראשונה מאפשרת למשטרה לקבל נתוני תקשורת סלולריים של אדם לאכיפת הבידוד. קבלת הנתונים מתאפשרת באישור קצין משטרה וללא צו בית משפט. התקנה השנייה מאפשרת לשב"כ לקבל מידע סלולרי על כל אזרח כדי לבדוק איפה היה חולה קורונה בשבועיים שקדמו לאבחונו כחולה.

יודגש כי האיכונים לסלולריים יעשו לא רק לחולה, אלא גם למי שהיה בסביבתו. בהנחה שבקרוב יהיו כאן אלפי חולי קורונה, שכל אחד מהם פגש עשרות אנשים בשבועיים שקדמו לגילויו כחולה, האיכונים צפויים להתבצע לעשרות אלפי אנשים ויותר.

חשוב לומר: הצורך בפרלמנט חי ופעיל ובאופוזיציה נושמת בעת הזו, לא אומר שממשלת נתניהו לא עושה צעדים נכונים במאבק בקורונה. כדברי בגין: "אין לראות באופוזיציה 'שור' המועד תמיד לנגח את המנהלים את ענייני הממשלה".

מנחם בגין/ צלם: יעקב סער לעמ

ההיסטוריה מוכיחה כי בכל פעם שישראל ניצבה, מהקמתה, בפני איום חיצוני ביטחוני, התייצבה האופוזיציה לצד הממשלה, לפחות בתחילת המאבק באיום. ניתן להניח כי האופוזיציה הייתה מגבה גם את רוב הצעדים שביצעה עד היום הממשלה במאבק בקורונה. אבל התמיכה העקרונית באישור לכוחות הביטחון לבצע מעקבים אחרי אזרחי ישראל לעצירת המגפה, אינה אומרת שהפעלת הסמכות יכולה להיעשות ללא פיקוח מתמיד.

צריך להבין שתקנות החירום מקריבות את הזכות לפרטיות ולצנעת הפרט, שהן חלק מכבוד האדם. עם זאת, תקנות שעת החירום נועדו להציל חיים. וללא חיים - אין כבוד, אין פרטיות, ואין על מה להגן.

בנובמבר 2018 עמדה המשנה ליועמ"ש למשפט ציבורי-מינהלי, עו"ד דינה זילבר, בחזית המתקפות של גורמים בממשלה. זאת, אחרי שזילבר הופיעה בכנסת ומתחה ביקורת חריפה על התנהלות הממשלה. זילבר אמרה, בין היתר, כי "אנחנו משתנים, והארץ שינתה את פניה. הימים אינם פשוטים, והם מביאים איתם לא רק חוקים חדשים אלא גם מילים חדשות - משילות, נאמנות, התגברות.

"שיח לעומתי פוצע, מצלק את הרקמה החברתית המשותפת, מסמן ומתייג. מי לנו, מי לצרינו. ואם יש מי שנאמן, אז יש גם מי שבוגד? גיס חמישי? הבו לנו יועמ"שים צייתנים, אמנים מסורסים, תקשורת מרוסנת, עם ממושמע, מחונך, שחשיבתו אחידה".

שרת המשפטים דאז, איילת שקד, לא ידעה את נפשה מכעס. שקד פעלה להשעות את זילבר מעבודתה, בטענה כי היא פעלה ממניעים פוליטיים וחרגה מסמכותה כפקידה בשירות הציבורי. גם היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, נזף בזילבר והעיר לה על הופעותיה בכנסת.

מנדלבליט אמר כי ההתבטאות של זילבר "חרגה באופן ממשי ממרחב ההתבטאות המקובל והראוי ליועץ משפטי בשירות הציבורי".

והנה, בימים האחרונים התייצבה זילבר להגנת החלטת הממשלה להתקין תקנות לשעת חירום. אותה זילבר שכל-כך הושמצה על-ידי גורמי השלטון מימין, הסבירה כי זוהי העת לייעוץ המשפטי לסייע לממשלה להגשים את מדיניותה ולאפשרה למען בריאות הציבור, גם כשהמחיר הוא פגיעה בזכויות הפרט.

"לא רצינו להפעיל את השב"כ, אנחנו מודעים לחשש של 'האח הגדול' מול האזרחים, אבל רק השב"כ יכול לעשות זאת (לאפשר את ההגעה למי שהיו בקרבת חולי קורונה. ח' מ')", אמרה זילבר בשיחות עם עיתונאים, והוסיפה כי באיזון החוקתי בין הצורך להגן על בריאות הציבור לבין הרתיעה משימוש בשיטות פולשניות, הוכרע שיש להשתמש בצעד הקיצוני הזה. אנחנו מאפשרים להגשים מהלך דחוף, ולצד זה בוחנים אם הדברים נעשים בצורה מידתית שמצמצמת את הפגיעה בזכויות האדם".

2.

בימים האחרונים חשף "גלובס" שורה של צעדי התייעלות וצמצום שהחלו להתבצע על-ידי משרדי עריכת הדין בארץ, בשל המשבר הכלכלי שאליו נקלענו. בין היתר מדובר בהחלטות של פירמות עריכת דין גדולות להוציא כוח עבודה מינהלי לחופשה ללא תשלום (חל"ת) ולקצץ קיצוץ רוחבי בשכר שאר עורכי הדין ועובדי המינהלה.

בעקבות הפרסומים פנה אליי פרופ' יובל אלבשן, דיקן הפקולטה למשפטים בקריה האקדמית אונו, וביקש לבקר את התנהלות המשרדים. את הטור המלא שכתב פרופ' אלבשן אפשר לקרוא באתר "גלובס". בתמצית, אלבשן אומר שאחזה בו תחושת קבס נוכח הפרסומים הללו. במיוחד משום שאותן פירמות טרחו להצדיק את החלטותיהן במילים חיוביות כ"חיוניות" ו"סולידריות" - בעוד שלמעשה הן מעידות על חוסר סולידריות כלפי העובדים היותר מוחלשים בפירמות.

אלבשן: "עובדי המינהלה משתייכים לשכבות אוכלוסייה שעבורן לכל שקל משמעות גבוהה יותר מאשר למי שנמצא במאיון העליון. כלומר: לשלוח אותם לחופשה ללא משכורת, כשהם אולי יקבלו משהו, מתישהו, מהביטוח הלאומי, זו פגיעה אנושה ביכולת קיומם. בתקופה כזו של כאוס כלכלי, חרדות, פחדים ואי-ודאות - זה מעשה לא ראוי".

לא רק אלבשן שוחח עימי על הנושא, אלא גם כמה מראשי פירמות עריכת הדין. לטענתם, הפרשנות של אלבשן לסיטואציה היא מוטעית. לדבריהם, שותפי ההון בפירמות מכניסים מיליוני שקלים, וכבר עתה נמנעים מלמשוך ולו שקל אחד מרווחי הפירמה. לדבריהם, בשלב הזה הפירמות נמנעות גם מהליכי פיטורים, "למרות שאנחנו הולכים לתקופה כלכלית נוראית וארוכה".

מי צודק? האם אלבשן או ראשי הפירמות ששוחחו איתי? האמת, כרגיל, היא איפשהו באמצע. מה שבטוח הוא שאחרי שננצח את הקורונה, במהרה בימינו אמן, יידרשו לכלכלה שנים של התאוששות. הון עצום עומד להימחק, חברות רבות מאוד יקרסו, האבטלה תגדל במאות אחוזים, העשירים יהיו הרבה פחות עשירים, והעניים יהיו יותר עניים.

ובעיתות כאלה אין לנו כמעט דבר, מלבד אמפתיה וסולידריות. 

עוד כתבות

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

אמיר כהנוביץ' / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בריאיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי