גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: זו לא המגפה, נתניהו ואדלשטיין הם אלה שמשתקים את הכנסת

יו"ר הכנסת אדלשטיין מסרב לאפשר הצבעה על החלפתו ומפעיל כלים דרקוניים, ורה"מ נתניהו משתמש בתכסיסים כדי להימנע מפיקוח פרלמנטרי • למרות הכול, בקוקפיט של כחול לבן חצויים בנוגע בשאלה אם להיכנס לממשלה

ח"כ יולי אדלשטיין, רה"מ נתניהו ויו"ר הכנסת / צילום: גדעון שרון, דוברות הכנסת
ח"כ יולי אדלשטיין, רה"מ נתניהו ויו"ר הכנסת / צילום: גדעון שרון, דוברות הכנסת

ביום שני הושבעה הכנסת ה-23. זה היה אירוע מדכדך, עגמומי, מבודד ומייגע. מנכ"ל הכנסת אלברט סחרוביץ', קצין הכנסת יוסף גריף ודובר הכנסת שמוליק דהן עבדו באופן נחוש ומקצועי. הם הגבילו את האירועים, צמצמו למינימום את מספר המשתתפים והפחיתו את מספר כלי התקשורת שהורשו להסתובב באזור. בהיותי בעלת אישור כניסת קבע למשכן הכנסת, ניתנה לי האפשרות לשהות במשכן, אך לא הורשיתי לצאת לרחבת וייל, שם קיבל משמר הכנסת את פני נשיא המדינה ראובן ריבלין. גם את הכניסה למליאה אסרו עלינו, העיתונאים.

כדי לצפות במו עיניי בטקסים החריגים, חיפשתי חלון תצפית ועליתי לקומה השנייה של המבנה. במעלה המדרגות, מעל לשער אתרוג, ניצבים חלונות צרים וארוכים, פונים לכיוון צפון מערב, משקיפים מעל לרחבת וייל ואל כיוון "גן ווהאל לוורדים", מקום שבימים רגילים שמור למפגינים, ישראלים מעורבים, מוחים ואנשים במצוקה הדורשים מנבחרי הציבור לעשות מעשה.

התמקמתי ליד החלון וניסיתי לכוון את מצלמת הנייד כלפי מטה, אל משטח אירועי קבלת הנשיא. אך כמשל למצב הכנסת ה-23, מעין תיאור חזותי של הפוליטיקה בישראל, מצאתי את החלונות מטונפים באבק, מנוקדים במיני חלקיקים, עמוסים בטינופת שאינה מאפשרת לבצע צילום ראוי.

מבעד לעומס האבק והלכלוך על החלון, ראיתי מרחוק קבוצה של כ-30 ישראלים ניצבים בבגדיהם הצבעוניים על הדשא הירוק בגבעת ווהאל, והם צופים ממרחק בנשיא המדינה מגיע דרך השער הראשי של הכנסת ונכנס בהליכה לטקס ההשבעה המבודד.

הלב נצבט. קומץ אזרחים צופים מן הגבעה אל הנעשה ממול. ההמלצות לא לצאת החוצה עדיין לא היו בתוקף. את פניהם לא יכולתי לראות. משכן הכנסת, שאמור להיות בית העם המודרני, הפסיק לתפקד למענם של אזרחי ישראל. זה לא משבר הקורונה, אלא משבר פוליטי חריף ועמוק הרבה יותר מכל קורונה.

את הנעשה בשבוע האחרון בתוך הכנסת קשה לתאר. בדברי ימי הבניין לא היו התרחשויות כאלה. מילא הבידוד הנורא, הטקסים הצנועים, אווירת הנכאים. אך את הבית הזה מובילים כרגע קבוצת אנשים שהחליטו שהדמוקרטיה כנראה לא מספיק חשובה. מדובר בראשי מפלגת הליכוד. נתניהו, אדלשטיין ומיקי זוהר. הם טוענים שראשי מפלגת כחול לבן הם הדורסניים. הסיבה: הצעות החוק להחרגת נתניהו ממלאכת הרכבת הממשלה. הצעת החוק הזו, שספק אם תקבל גיבוי דעת משפטי, אכן הונחה אך היא רחוקה מהשלמת חקיקה.

אדלשטיין נאחז בכיסא יו"ר הכנסת

לשיטתו של אדלשטיין, גם שאיפת כחול לבן לכנס את המליאה, ברוב של 61 ולקיים הצבעה על זהות יו"ר הכנסת הבא, היא פעולה אנטי-דמוקרטית. בשנים האחרונות עשו בליכוד, בהובלת נתניהו, מהלכים רבים לשלול מן האופוזיציה כלים ואפשרויות, כולל הפעלת כללי החירום על מצבי השגרה כדי לחסום דיוני פיליבסטר. המצב הגיע עד כדי כך שיו"ר האופוזיציה דאז, יצחק (בוז'י) הרצוג, הוביל את כל האופוזיציה להחרמת דיוני המליאה.

בספטמבר 2019, שבוע לפני בחירות מועד ב', דחף הליכוד, בשיתוף פעולה עם יו"ר הכנסת, את חקיקת חוק המצלמות תוך התעלמות מכל הבקשות והתחינות של היועצים המשפטיים. החוק לא עבר, אך אדלשטיין איפשר למפלגתו ולחבריו לקיים שבוע של דיונים מסוקרים עם טענות שונות ומשונות לגבי היותם של האזרחים הערבים זייפנים מועדים. אם לא די בכך, הוא גם איפשר את חוק פיזור הכנסת (מועד א') שלא לפי סדר הדברים החוקתי, והוביל במו ידיו לדרדור החוקתי החמור ביותר אי פעם. כעבור חודש ביולי 2019, נזכר אדלשטיין שהפיזור היה לא כדאי, לא נכון, וביקש לגלגל את המצב לאחור, תוך שהוא מציע עוד חקיקה בלתי-חוקתית: ביטול בחירות, תקדים מסוכן בפני עצמו.

בשורה התחתונה, קצרה היריעה מלפרט את שלל המהלכים שחרגו מהתנהגות פוליטית סבירה. תפקוד מיטבי של מובילי משטר דמוקרטי, תלוי ברצון הטוב, הגינות ושמירה על כללי בסיס על ידי האנשים שמפעילים ומשתתפים בדמוקרטיה. בהיעדר שמירה על כללים בסיסיים, הדמוקרטיה מתפזרת כאבק אשר על החלון.

יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין / צילום: יצחק הררי דוברות הכנסת

השיא החדש הוא סרבנות ההכרה ברוב הפרלמנטרי החדש שנוצר, הרכב שהוא מוזר ככל שיהיה. יו"ר הכנסת נשען על טיעון שאינו מתוך החוק או תקנון הכנסת. לדבריו, בשל הסיכוי שתוקם ממשלת חירום לאומית והסיכוי למגעים מאחורי הקלעים, אין לאפשר למליאה להצביע על בחירת יו"ר הכנסת. אדלשטיין חוסם בטיעונים פרוצדורליים את ההליך של ההצבעה הראשונית במליאה, שזה עתה כונסה. ברקע, הוא מפעיל אמצעים דרקוניים של איסור מפגשים של מעל עשרה בני אדם, וזאת על אף שהכנסת אמורה להיות מוחרגת מן המצב, בהיותה גוף חיוני.

לא עזרו חתימות של 61 איש שדרשו הצבעה במליאה על בחירת יו"ר הכנסת הבא. אדלשטיין נאחז בקרנות הקורונה - כפי שהטיח בו ח"כ סגלוביץ' לפני מספר ימים - וחוסם באמצעות פרוצדורה את ההליך שיזיז אותו מכיסאו.

הפעם לא נתניהו היה הראשון לזהות

במוצאי השבת שעברה התייצב נתניהו בפני הציבור וחשף לראשונה את כוונתו להשתמש באמצעי מעקב דיגיטליים אחרי אזרחים ישראלים, תוך שימוש בטכנולוגייה של השב"כ. צעדי חירום כאלה מחייבים הצגת הפרטים בפני תת-ועדה של ועדת חוץ וביטחון. במוצאי שבת, 14 במרץ, הכנסת ה-22 הייתה בימיה האחרונים. ניתן היה ביום א', על הבוקר, לכנס את ועדת המשנה ולהציג שם את הפרטים, לתת לראש הוועדה ח"כ גבי אשכנזי לערוך דיון סביר, בן כמה שעות כדי לאשר את צעדי החירום.

בכלל, במצב קריסה שכזה, של מערכת בריאות, שירותי תעופה, תחבורה ציבורית והשבתה כוללת, ראוי שממשלה כלשהי, בטח ממשלה יוצאת שלא זכתה לאמון הכנסת מאז ראשית 2019, תישען על בית המחוקקים. אם חס וחלילה יהיה כאן אסון בסדר גודל עצום, תקום ועדת חקירה ממלכתית ויהיה אפשר לתאר בה איך הזרוע המבצעת התעלמה ודחקה את עבודת הגופים המפקחים על הממשלה.

השאיפה של נתניהו הייתה צריכה להיות בדיוק הפוכה. לוודא שהמנגנונים של הפרדת הרשויות עובדים כמו במשטר תקין. כן, גם בעת חירום לאומי. הוא צריך היה לפנות לסיוע, לייעוץ ולהכרה בצורך באותן פעולות חירום. במיוחד בסיומה של שנה בה אין לו רוב חוקי.

ראש הממשלה בנימין נתניהו בהצהרה על הנחיות חדשות למשבר הקורונה / צילום: Gali Tibbon, Associated Press

תחת זאת, נתניהו ניסה להשתמש בוועדת המשנה לשירותים חשאיים של ועדת חוץ וביטחון לצרכיו האישיים. ביום שני בצהריים, שעתיים לפני פקיעת תוקף הכנסת ה-22, הגיעו המשנה ליועמ"ש רז נזרי, מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב וראש שירותי בריאות הציבור במשרד, פרופ' סיגל סדצקי - לדבר בפני הוועדה. הם פתחו עם משבר הקורונה. שעה וחצי חלפה. ולא נותר זמן להציג, ולו במעט, את נושא המעקב הדיגיטלי. הכנסת ה-22 פקעה.

בצמרת כחול לבן הבינו כי הריצה לוועדת המשנה נעשתה למראית עין, מחטף. זה היה מהלך נתניהו קלאסי: כך הוא יוכל לומר שניסה להשיג את אישור הוועדה, אך לא נותר לו זמן. ביום שני בערב, אחרי ההשבעה של הכנסת החדשה, הוא כבר הציג את תקנות שעת החירום והסביר שוועדת המשנה לא אישרה ולא נותרה לו ברירה.

עוד במוצאי שבת שעברה היה אחד שכבר זיהה, משה יעלון, שר הביטחון לשעבר. ברקע עמדו קריאותיו הפומביות של נתניהו לכחול לבן לבוא לממשלת חירום, לתקופה קצובה של חצי שנה, תחת נתניהו כראש הממשלה.

בצמרת כחול לבן, בעיקר בני גנץ וגבי אשכנזי, חשבו שאין ברירה אלא ללכת לכיוון הזה. להתחשב בציבור הישראלי ובקריסה שכל הישראלים רואים סביבם. אך יעלון היה זה שהתעשת ראשון. שלוש שעות אחרי הצהרת נתניהו במוצאי שבת הוא כתב בטוויטר: "כל מי שביקר אותנו כשהזהרנו מפני הפיכתנו לטורקיה של ארדואן, שיעכל ויפנים את הניצול הציני של משבר הקורונה, לצרכים פוליטיים אישיים, של נאשם לפני משפט".

בני גנץ במליאת הכנסת הריקה בצל הקורונה / צילום: גדעון שרון, דוברות הכנסת

למרות כל האמור, יכול להיות שמתקיים מו"מ כלשהו ברקע, בניסיון לפתור את המשבר באופן משותף. מכחול לבן יוצאים מסרים סותרים. יש מי שאומר שהמו"מ הוא על נקודת החלפת הרוטציה. נתניהו רוצה שנתיים, גנץ לא מסכים לכך, אך שמא יש מה לדבר על תקופה פחותה. מנגד, אחרים בכחול לבן, במיוחד יעלון ויאיר לפיד, מתנגדים באופן מוחלט לכל עבודה משותפת עם נתניהו, כל עוד הוא עומד למשפט.

עמיר פרץ טרם התאושש

יו"ר מפלגת העבודה עמיר פרץ נקש מרפקים אחרי ההשבעה עם כמה מידידיו הטובים והוותיקים בכנסת. ח"כ אחמד טיבי, השר אריה דרעי ואחרים. כולם שמרו מרחק, נזהרו, לא לחצו ידיים. האגרוף שהוא חטף לפנים מאורלי לוי-אבקסיס לא הותיר עליו סימנים כחולים, אך נפשו פגועה. בשיחות עם סביבתו הוא מתאר את גודל ההלם. גם כשרצתה לקבל החלטה פוליטית כה בזויה, כיצד עשתה זאת בלי להרים טלפון וליידע. אחרי חודשים של סחיבת אלונקות, כשהוא הוציא אותה מן המדבר הפוליטי, נתן לה במה, חיבוק ופרגון ציבורי. כשהוא לחץ את מפלגתו ואת מרצ להעניק לה את המקום השני ברשימה, לא פחות, הלכה לוי-אבקסיס ונעצה את החרב עמוק בתוך הלב. הוא עדיין בהלם מן ההתנהגות, מכך שלוי-אבקסיס אפילו לטלפון שלו לא ענתה. 

עוד כתבות

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"