גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלי פייק ניוז: כל מה שכדאי לדעת על הקורונה

המשבר בעיצומו, המספרים מבהילים והרשת לא נחה ● אנחנו כאן כדי לעשות קצת סדר בעניינים ● עד כמה יעילה המסכה, האם החיסון בדרך ואילו אפליקציות רפואיות עשויות לסייע לכם?

ארגון הבריאות העולמי הכריז על התפרצות נגיף הקורונה כמגיפה עולמית / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב
ארגון הבריאות העולמי הכריז על התפרצות נגיף הקורונה כמגיפה עולמית / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

תסמינים

חום גבוה, שיעול, קוצר נשימה וקשיי נשימה. דומה לתסמיני שפעת. במקרים חמורים עלול להתפתח לדלקת ריאות, לתסמונת נשימתית חמורה, לאי-ספיקת כליות ואף למוות.

דגירה

בדרך כלל כעבור חמישה ימים מרגע ההידבקות מופיעים התסמינים. לעיתים נדירות לאחר יותר מ-12 יום, ולכן הבידוד נקבע ל-14 יום. ייתכן שנשאים יכולים להדביק בעת הדגירה לפני שמופיעים תסמינים, אבל עדיין אין על כך מידע ודאי.

הדבקה

הנגיף עובר בעיקר בטיפות. טיפת רוק של חולה שמשתעל או מתעטש היא זו שגורמת להדבקה. אך ייתכן גם שמשטחים יעבירו את הנגיף, והוא אף עלול להיות מועבר דרך הפרשה לצואה.

בידוד

מי שבבידוד אינו יכול לצאת מהבית, לחלוטין. עליו לשהות בחדר נפרד ומאוורר עם דלת סגורה. יציאה מהחדר לפעולה הכרחית תהיה לזמן קצר, ויש לכסות את הפה והאף. יש לשטוף ידיים, לחטא ולייבש במגבת נייר לפני ואחרי הכנת האוכל, בזמן האכילה ובעת שימוש בשירותים. כדאי להשתמש בשירותים נפרדים. אם יש כמה מבודדים בבית, הם יכולים לשהות באותו חדר. עם הופעת תסמיניםיש להתקשר למרפאה, למוקד קופת חולים  או למוקד 101 של מד"א. במקרה של הגעה לקופת חולים או חדר מיון יש ליידע את המרפאה מבעוד מועד ולהימנע מנסיעה לשם בתחבורה ציבורית.

הנחיות

אין לקיים אירועים בכלל. ילדים אינם מבקרים במסגרות החינוך. יש להימנע מביקורים בבתי חולים. יש להימנע מביקורים במוסדות לקשישים. כשיש צורך במלווה, להסתפק במלווה אחד. למי שיש סימפטומים אינו יכול ללוות חולה או לבקר במוסדות לאוכלוסייה הקשישה. קשישים, ובפרט אלה עם מחלות רקע או עם מערכת חיסון חלשה, מתבקשים לצמצם מגע ככל האפשר תוך שמירה על שגרה.

מסכה

יעילותה של המסכה בהגנה מוגבלת, ואין המלצה לחבוש מסכה בשגרה. היא יכולה לסייע
לחולים לא להפיץ את הנגיף. לבעלי תסמינים כדאי לעטות מסכה, וכן כל מי שמטפל בחולה חשוד או מאומת.

היריון

אין מידע על פגיעה בעוברים וביילודים כתוצאה מהדבקה של האם במהלך ההיריון. תינוקות שנולדו לאימהות חולות לא נשאו את הנגיף. לא נמצא נגיף גם בחלב אם, לכן הוא כנראה אינו מועבר בהנקה. עם זאת, על האם להקפיד על רחיצת ידיים יסודית לפני ההנקה או שאיבת החלב ועל כיסוי האף והפה בעת ההנקה.

בעלי חיים

בעלי חיים אינם נדבקים או מדביקים. אסור לנמצא בבידוד לצאת לטיול עם כלב. כדאי לבקש מאדם שאינו בבידוד שיטייל עם הכלב. אפשר לגעת ברצועה, אך מי שמוציא את הכלב לטיול חייב להקפיד על שטיפת ידיים אחרי כן.

חיסון

חברות רפואיות ומעבדות רבות ברחבי העולם עומלות על מציאת חיסון. הפיתוח דורש זמן,
ומומחים סבורים שתחלוף כשנה עד שיימצא. למדענים נדרשת תקופה לניסוי קליני מצומצם בבני אדם כדי לבדוק את יעילותו של החיסון, ואז נדרשים אישורים לשימוש בקרב הציבור הרחב.

לכתבות נוספות במתחם "ימי קורונה" הקליקו כאן>>

נגיף הקורונה - מגיפה עולמית

ארגון הבריאות העולמי הכריז על התפרצות נגיף הקורונה כמגיפה עולמית. יו"ר הארגון קרא לכל המדינות להתגייס כדי לבלום את ההתפשטות, ואמר כי כולן יכולות יחד לשנות את המגמה כדי להגן על אזרחי העולם. הגדרה של מגיפה היא כשמחלה מידבקת מתפשטת במהירות מאדם לאדם בחלקים רבים בעולם. מאז שהתגלה הנגיף בעיר ווהאן שבסין בחודש דצמבר הטילו מדינות רבות מגבלות נרחבות על תנועת אזרחיהן, סגרו בתי ספר וגבולות.
בסין הצליחו לבלום את התפשטות הנגיף באמצעות צעדים דרקוניים, אך הוא כידוע עדיין
משתולל בכמה מדינות, ובראשן איטליה ואיראן.

רפואה מרחוק

כשהנגיף קורונה מתפשט ועשרות אלפים שוהים בבידוד, רפואה מרחוק היא מהאמצעים החשובים עבור מי שזקוק לשירות ובדיקות רפואיות שונות, אך מנוע מלהגיע לקופות החולים. בישראל פועלות חברות טכנולוגיה שמתמחות ברפואה מבוזרת (רפואה מרחוק), המאפשרת הימנעות מהגעה לקופות החולים. חברת ההייטק healthy.io פיתחה בדיקת שתן ביתית לאנשים שחשים תסמינים של דלקת בדרכי השתן ולנשים בהיריון שזקוקות לבדיקות כאלה.

Tyto היא אפליקציה לאבחון רפואי מיידי של בעיות בריאות. בעזרתה אפשר לבדוק את מצב הלב, הגרון, האוזניים ועוד.

Binah.Al - אפליקציה לאבחון רפואי מיידי, המבוססת על בינה מלאכותית וזיהוי פנים. מאפשרת לזהות בקלות ובאופן מדויק מדדים רפואיים בהסתמך על תמונה שנלקחה על ידי מצלמת הסמארטפון, הטאבלט או הלפטופ. סוגי המדדים שניתן לאבחן באמצעות ה"סלפי" הם דופק לב, קצב נשימות, רמת החמצן בדם ומידת הלחץ הנפשי. מדובר בבדיקה שאפשר לבצע בבית. זמני האבחון קצרים ונעים בין כמה שניות לשתי דקות. מתבצעת מדידה של השינויים הקטנים ביותר בצבע מתחת לאפידרמיס בעור, הנגרמים על ידי שינויים בזרימת הדם ומושפעים מפעימות הלב.

MY Home Doc - פיתוח טכנולוגי המאפשר צילום האוזניים, הגרון והאף, האזנה ללב ולריאות, ואף בדיקת רמת החלבון בדם מהבית, והכול נשלח בזמן אמת לרופא.

SOMARIS - מכשיר שמצלם בעצמו ומפענח בדיקות אולטרה-סאונד היישר מהבית, ללא
צורך ברופא מומחה.

דמי אבטלה, חופשה ללא תשלום

משבר הקורונה מחייב חברות רבות להוציא את עובדיהן לחופשה ללא תשלום (חל"ת). בשלב זה לא ברור כמה זמן תימשך החופשה הכפויה, שמותירה את העובדים ללא מקור הכנסה. למה זכאים העובדים ומה עליהם לעשות?

על פי לשכת התעסוקה: כל עובד שיוצא לחופשה ללא תשלום ביוזמת המעסיק למשך 30 ימים לפחות עשוי להיות זכאי לדמי אבטלה, ללא קשר למשבר הנוכחי. לעובדים שהוצאו לחל"ת לתקופה של 30 יום לפחות בשל צמצומים עקב משבר הקורונה, בתאריכים שבין 1 במרץ ל-1 ביוני, ניתנו הקלות מיוחדות על ידי המוסד לביטוח לאומי ושירות התעסוקה.

כך, בעוד שקבלת דמי האבטלה בשגרה מותנית בכך שהעובד ניצל את כל ימי החופשה הצבורים שלו - עובד שיצא לחל"ת בשל משבר הקורונה יוכל לקבל דמי אבטלה כבר מהיום הראשון, ללא קשר למספר ימי החופשה שנותרו לו. הזכאות לדמי אבטלה מותנית בכך שהעובד עומד בתנאים הנדרשים, כגון גיל ותקופת אכשרה, שבהם אין שינוי.

עובדים שאולצו לצאת לחל"ת בעקבות משבר הקורונה יכולים להתייצב בשירות התעסוקה פעם בחודש, במקום פעם בשבוע - עד סוף תקופת המשבר והחל"ת, או עד להפנייתם לעבודה מתאימה.

כדי ליהנות מהנוהל המקל, המתייצבים שזו התייצבותם הראשונה יכולים לבצע רישום ראשוני ללשכת התעסוקה באתר שירות התעסוקה, שיוכר בכפוף להגעה ללשכה בתוך 14 יום. לחלופין, ניתן לבצע את הרישום הראשוני בלשכה יחד עם מתאמי ההשמה. לאחר מכן, כאמור, העובדים בחל"ת עקב הקורונה יידרשו להתייצב בלשכת התעסוקה אחת לחודש, בין 15 ל-21 בחודש, ולפעול בהתאם להנחיות מתאמי ההשמה.

היה ותימצא עבור המתייצבים הצעת עבודה מתאימה, המתאמים רשאים להפנותם לעבודה. אם העובדים הוחזרו לעבודה, עליהם לעדכן את שירות התעסוקה על ידי פנייה למוקד שירות הלקוחות בטלפון 9687 *.

"לשטח את העקומה"

ההערכה של מומחים ואפידמיולוגים היא שבין 20% ל-60% מהאוכלוסייה הבוגרת ברחבי העולם תידבק בנגיף COVID-19 הגורם לקורונה. המספרים מבהילים, מה עוד שאין עדיין חיסון למחלה. גורמי בריאות הציבור ואנשי מקצוע בארץ ובעולם תומכים במאמצים שיסייעו להפחית את התפשטות נגיף קורונה. המטרה היא "לשטח את העקומה", כלומר לא לאפשר לנגיף להתפשט במהירות אלא במשך זמן רב יותר.

במהלך של התפשטות זיהומית נרשמת תחילה עלייה חדה במספר החולים, מספרם מגיע לשיא, והירידה המיוחלת מציינת את בלימת המגיפה ואף את סופה. סין נמצאת בירידה, אך באיטליה, באיראן ובקוריאה הדרומית, שנפגעו קשות, העקומה עדיין נמצאת בעלייה.

בלי צעדים מחמירים יעבור מספר החולים את יכולת מערכת הבריאות לטפל בהם.

כשהנטל על נותני שירותי הבריאות עצום, וגם יש מחסור בבדיקות, רבים יחלו וייאלצו להיכנס לבידוד, והמערכת לא תוכל לספק טיפול רפואי לכל מי שיזדקקו לכך. זו הסיבה שיש חשיבות לדחיית התפשטות הנגיף על פני תקופה ארוכה יותר.

"שיטוח העקומה" אולי יאריך את משך המגיפה, אבל בדרך זו משרד הבריאות, קופות החולים ובתי החולים משיגים זמן כדי להגיב למשבר. וחשוב יותר, "שיטוח העקומה" מסייע להפחית במידה ניכרת את מקרי המוות.

עזרה נפשית

ער"ן בשיתוף הקואליציה הישראלית לטראומה קו חם למתן מענה רגשי של עזרה ראשונה נפשית. מספר: 1201, שלוחה 6
מרכז אלה להתמודדות נפשית עם אובדן 050-9949244 , בשעות 12:00 - 20:00
עמותת נט"ל 073-236338 בימים א'-ה', בשעות 12:00 - 22:00

לכתבות נוספות במתחם "ימי קורונה" הקליקו כאן>>

עוד כתבות

טנקי Leopard 2 במפעל נשק גרמני. ''מוכנות מיידית'' / צילום: Associated Press, FABIAN BIMMER

ספינות קרב, טילים ונשק לייזר: מי המדינה שמובילה במרוץ החימוש העולמי?

המציאות הגלובלית החדשה שמה קץ לעשורים של שלום - ושלחה מדינות רבות למסע התחמשות ● באירופה מתארגנים לעימות כולל עם רוסיה, איראן מתקדמת לגרעין, ואפילו אוסטרליה הכריזה על חיזוק המערך הצבאי ● בשנה החולפת ההוצאה העולמית על ביטחון רשמה את הזינוק החד ביותר זה 15 שנה ● גלובס מציג את המהלכים הגדולים בדרך למלחמה הבאה

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ברחוב שקט במרכז העיר: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בכפר סבא?

אחרי חצי שנה על המדף, דירת 4 חדרים בקומה ראשונה בבניין במרכז כפר סבא נמכרה בתמורה ל-2.51 מיליון שקל ● "הדירה הייתה באופן יחסי הרבה זמן על המדף בגלל הקומה שלה ובגלל שאין בה ממ"ד", אומר זיו פלד מסוכנות "ריל קפיטל" שייצג את המוכרים בעסקה ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

הביטלס / צילום: ap

על אחיזה קטנה נוספת באגדת הביטלס, באיחור של 50 שנה


הסרט Let It Be, שצולם בזמן ההקלטות האחרונות והדרמטיות של הביטלס כלהקה, עלה לאחרונה בדיסני פלוס ● הסרט צולם כבר בשנות ה-70 אך כעת הוא חוזר למסך באיכות צפייה וסאונד נדירות

מפעל המלט נשר. ''אין קשר בין רמות האבק לפעילות המפעל'' / צילום: תמר מצפי

אחרי פחות משנה: מנכ"ל נשר מפעלי מלט מסיים את תפקידו

מנכ"ל נשר מפעלי מלט, יובל לזרוב, מסיים את תפקידו בחברה אחרי כהונה בת פחות משנה ● באוגוסט האחרון הוציא המשרד להגנת הסביבה צו מינהלי לחברה, המורה על מניעה או צמצום של זיהום אוויר לפי סעיף 45 בחוק אוויר נקי

מרכז הסחר המקוון של דואר ישראל / צילום: שחר פליישמן

אכזבה למדינה: קבוצת מילגם זכתה במכרז להפרטת הדואר בתמורה ל-461 מיליון שקל בלבד

קבוצת מילגם-הפניקס-ליימן שליסל זכתה במכרז על הדואר, ותשלם סכום נמוך משמעותית מהערכת השווי שקיבל הדואר בעבר ועמד על מעל 1.5 מיליארד שקל ● קבוצת דלק ישראל-רמי לוי התמודדה מולה במכרז ● שתי ההצעות היו נמוכות בתחילה מהממוצע של הערכת השווי שהוכנו לצורך המכרז. לבסוף התוצאה הזוכה הייתה גבוהה יותר

הפגנה פרו-פלסטינית באוניברסיטת גנט בבלגיה / צילום: Reuters, JAMES ARTHUR GEKIERE

"קיבלנו כבר עשרות פניות": הפתרון של הטכניון לאנטישמיות בקמפוסים בחו"ל

הטכניון מזמין חוקרים מחו"ל להצטרף למוסד הלימוד, והנשיא מגלה כי "קיבלנו כבר עשרות פניות" ● בתוך כך, מועצת האקדמיה הלאומית למדעים מזהירה מפגיעה במעמד המחקר הישראלי, וקוראת לתקצוב מוגבר כתשובה לחרמות

מנת כתף טלה של נסרין מנאסרה / צילום: נסרין מנאסרה

בחצר בית בכפר ערבי בגליל מצאנו את ארוחת הצהריים המושלמת

כנסייה צבעונית במיוחד, מסעדה שמגישה עוף לוהט מהטאבון וקובה נייה שהיא מעדן, סדנה לקליעת שרפרפים ומיזם נשי שלא יאפשר לכם לעזוב בידיים ריקות ● ביקור בכפר ריינה

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בתל אביב; נקסט ויז'ן ומג'יק צללו בכ-5%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.2% ות"א 90 השיל מערכו כ-2.1% ● השקל התחזק קלות מול הדולר במהלך השבוע האחרון ● שבוע גדוש בדוחות צפוי בת"א ובוול סטריט, כולל תוצאות ענקית השבבים אנבידיה ● בדיסקונט מעריכים: 2-3 הפחתות ריבית בארה"ב במהלך השנה

בנייה ברמת גן / צילום: פביו טרופה

התוכנית של רמת גן במקום תמ"א 38: עד 10 קומות ברחובות המסחריים

תוכנית מחליפה לתמ"א 38 שגיבשה העירייה בראשות כרמל שאמה הכהן, מספקת פתרון ביניים בין הגישה המרחיבה שנקטו ראשי העיר הקודמים, לבין הגישה הקמצנית שנקט כרמל שאמה הכהן, שזכתה לביקורת מצד בית המשפט

עו''ד דן גבע, שותף במשרד מיתר / צילום: איל יצהר

משרד עורכי הדין מיתר ממזג אליו את משרד הפטנטים קליגלר

עורך הדין ועורך הפטנטים דניאל קליגלר ינהל את תחום הפטנטים של מיתר, ויחד איתו יצורפו למשרד שותפו יובל שלום ועורכי פטנטים נוספים ● בעקבות המיזוג יכלול צוות הפטנטים של מיתר 18 עורכי פטנטים ועורכי דין

"חיזבאללה ספג מכות קשות": בלבנון מעריכים שהחזית בצפון לא תתרחב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: כלי תקשורת מסביב לעולם סיקרו את השבת גופותיהם של ארבעה חטופים, בלבנון מעריכים שהמלחמה בצפון לא תסלים בשל עייפות בשני הצדדים ומה צפוי ביחסים בין ישראל וארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

יחידת המודיעין של צה''ל וסימני השאלה / צילום: איל יצהר

התחקיר עוד לא הושלם, אבל המינויים כבר מעוררים סערה: מה עובר על היחידה היוקרתית של חיל המודיעין

יחידת המודיעין מתמודדת עם לא מעט סימני שאלה שטרם זכו למענה מאז 7 באוקטובר ● בכירים לשעבר בצבא מתארים אותה כחבולה ומפולגת ברקע הכישלון המודיעיני הקשה והפרסומים על אודותיה בתקשורת הזרה ● בשלב זה, תחקיר רשמי ומלא טרם נערך ובכירי 8200 לא הודיעו על פרישתם בעקבות המחדל, אולם כבר כעת זהות יורשיהם מעוררת סערה חדשה בצמרת הצבא

עמוס לוזון / צילום: איל יצהר

קבוצת לוזון "מזהירה": הרווח הנקי יזנק עד 160% ברבעון הראשון

הקבוצה מציינת כי בעקבות שיפור משמעותי של פעילות הבנייה למגורים שלה בפולין, היא צפויה להציג עליה בהכנסות וברווחים עם סיכום הרבעון הראשון ● בנוסף מציינת כי היא חזרה לקדם את הקמת תחנת הכח "דוראד 2" על רקע החלטות הממשלה לאחרונה

יעל דיין / צילום: איל יצהר

חה"כ לשעבר יעל דיין הלכה לעולמה

לאחר שנים רבות של פעילות ציבורית וחברתית, יעל דיין נפטרה בגיל 85 • דיין, בת למשפחת ה"אצולה" הישראלית המפורסמת, התפרסמה גם כסופרת וכפעילה למען השלום במגוון מסגרות, וכיהנה עד לשנת 2013 במועצת עיריית תל אביב - שם שימשה גם כסגנית ראש העירייה

אילן ברקן (מימין) ואליאב בן עטר, מייסדי ''כוחנו באחדותנו'' / צילום: תמונה פרטית

החילוני והחב"דניק שערכו אירועים ל־20 אלף חיילים מאז פרוץ המלחמה

אילן ברקן ואליאב בן עטר הפעילו "סיירת מחסומים" ששימחה חיילים, ומאז ה־7 באוקטובר עברו לקיים אירועים בבסיסים ● עכשיו הם מתקשים לגייס תרומות: "לעשות 'על האש' ל־100 איש עולה 5,000 שקל, והעם התעייף" ● ישראל מתגייסת

טורטליני מלוחייה. מנה מזיכרונות הליקוט של הילדות / צילום: חיים יוסף

המסעדה התל אביבית שמציגה אלגנטיות אירופאית עם טוויסט מקומי

חברי הילדות שגדלו בעמק יזרעאל עומדים מאחורי המטבח הקלאסי המשודרג של אלנה, ומציעים מנות שהן בול מה שצריך למפלט מושלם

אפריל האדום של הפנסיה וההשתלמות / צילום: Shutterstock

אחרי שנה בצמרת, בית ההשקעות שמוצא את עצמו בתחתית טבלת התשואות לפנסיה

הירידות בשוקי ההון בעולם הובילו את המסלולים הכלליים לירידות של כ-1.5% ואת מסלולי המניות לירידות חדות יותר של כ-3% • אלטשולר שחם, מור ומנורה מבטחים בלטו לטובה כשמנגד אנליסט עם ירידות חדות • מה עשו המסלולים שעוקבים אחרי ה-S&P 500?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

הזכויות בקרקע בנווה צדק הוכרעו בלי כל היורשים. מה קבע ביהמ"ש?

ביהמ"ש העליון פסק כי קרקע בנווה צדק תירשם על שם בנו של בעל קרקע שהלך לעולמו - אך הדיון הוסתר מצאצאים נוספים שלו ● אישה ביקשה להרות מזרעו של בן זוגה המנוח, אך משפחתו הציבה בפניה תנאי לפיו עליה לוותר על זכויות ממוניות ● אדם ערך הסכם להחלפת קרקעות עם המדינה, אך קיבל פחות משליש מהשטח שהתחייבה לו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: (AP (Vincent Thian ,Armando Franca ,Steve Helber

"השוק מתפוצץ": 8 מניות מומלצות בזמנים של מלחמה

מסוקים, סימולטורים ומערכות תקשורת: בבנק ההשקעות מורגן סטנלי הצביעו לאחרונה על 8 מניות של יצרניות ביטחוניות בחו"ל שצפויות ליהנות מהעלייה בביקושים בעקבות חוסר היציבות הגאו-פוליטית ● בבית ההשקעות הורייזן טוענים כי המלחמה באוקראינה משפיעה על הביקושים בשוק הביטחוני יותר מאשר המערכה בעזה: "מדינות באירופה מגדילות את תקציבי הביטחון בגלל האיום הרוסי"

נשיא מצרים א סיסי וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט)

קהיר מאיימת על ירושלים, בזמן שהיא זקוקה לגז הישראלי יותר מאי פעם

בעקבות תמרון צה"ל במרחב רפיח בוחנים המצרים מחדש את היחסים עם ישראל, אלא שנראה שבפן האנרגטי, האפשרויות של מצרים מוגבלות ● ישראל אמנם צריכה את צינורות ההולכה המצריים, אבל גם השכנה ממערב זקוקה לנו, נוכח צפי למחסור חמור בגז בקיץ