המגעים להקמת ממשלה צוברים תאוצה, אלו הפרטים שכבר סוכמו בין הליכוד לכחול לבן

גנץ יהיה שר החוץ, מתווה הנבצרות עדיין על השולחן ולכל אחד מהצדדים יהיה וטו • אך עדיין יש קולות בכחול לבן שמסרבים להצטרף לממשלה עם נתניהו • אם אכן תקום בסוף ממשלת חירום בשבוע-שבועיים הבאים, התודות יהיו לנגיף הקורונה

פגישת הנשיא ריבלין עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ויו"ר כחול לבן, בני גנץ, אמש בבית הנשיא / צילום: קובי גדעון, לע"מ
פגישת הנשיא ריבלין עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ויו"ר כחול לבן, בני גנץ, אמש בבית הנשיא / צילום: קובי גדעון, לע"מ

המגעים בין הליכוד לבין כחול לבן על הקמתה של ממשלת החירום נמשכים ואף תופסים תאוצה, ונראה כי דווקא נגיף זעיר יהיה התרופה, או הדבק הנדרש לפחות זמנית, לפוליטיקה הישראלית. בימי היאוש הפוליטי של דצמבר עת התברר כי קרסה אפשרות הקמת ממשלת אחדות, הדעה הרווחת בקרב הפרשנים הפוליטיים הייתה כי רק אסון או אירוע יוצא דופן ימוסס את הפלונטר הפוליטי. חשבנו על מלחמה בדרום או בצפון, אבל בסוף הגיע הפתרון ממזרח.

ההתקדמות במגעים מתרחשת למרות ההתכתשות התקשורתית והמשפטית בין המפלגות על רקע אי כינוס ועדות הכנסת, בשל המחלוקת על הרכבן. המגעים הללו מתרחשים בשני צירים מקבילים ומשלימים. האחד: המו"מ הרשמי שאליו הוביל הנשיא ריבלין בין השרים זאב אלקין ויריב לוין לנציגי כחול לבן יורם טורבובסקי ושלום שלמה. בני גנץ קבע כי בצוות של כחול לבן לא יהיו חברי כנסת לרבות לא עופר שלח, שהיה בצוות הקודם לאחר הבחירות בספטמבר.

המסלול השני הוא מסלול פתרון הבעיות הקשות והפעילים בו הם השר אריה דרעי וחבר הכנסת גבי אשכנזי. בין השניים קשר הדוק וידידותי, שהביא להכנתו של ההסכם הקודם מנובמבר, הסכם שטורפד לבסוף על ידי יאיר לפיד ובנימין נתניהו. השניים נפגשו כמה פעמים עד לכניסתו של דרעי לבידוד, והמגעים נמשכים גם כעת בשיחות טלפון.

מה יהיה עם בוגי ולפיד?

על פי גורמים המעורים במגעים, הושגו הבנות רבות באשר לנושאים העיקריים, אף שיש עדיין כמה סוגיות מהותיות במחלוקת. בין השאר סוכם כי השלב הראשון יוגדר כממשלת חירום בראשות נתניהו, ומשכו בין שלושה לשישה חודשים. הרכב הממשלה יהיה בחלוקה שווה בין הגושים, עם זכות וטו לכל אחד מהצדדים, ומנגנון פתרון מחלוקות מהותיות. בשלב זה של ממשלת חירום לא יהיו ניסיונות להפלת הממשלה, וראש הממשלה לא יפטר איש משרי גוש המרכז שמאל. גנץ יהיה שר החוץ וכן סגנו/ממלא מקומו של נתניהו, מעמד שיקבע במדויק לקראת שלב הקמת הממשלה הרגילה שמתווה הנבצרות ישמש לה בסיס. אשכנזי אמור להיות שר הביטחון, והליכוד ימשיך להחזיק במשרד האוצר.

מה יהיה עם משה יעלון ויאיר לפיד? עדיין לא ברור. יעלון, הנחשב המתנגד החריף ביותר של נתניהו בכחול לבן, מתנגד לעצם ההסכם. לפיד כמובן יקבל אם יסכים להיכנס לממשלה כזו תפקיד בכיר, ואולי אף מעמד של סגן ראש ממשלה. מחלוקת איוש משרד המשפטים, נפתרה בצורת מינוי מוסכם מבחוץ וכבר הוצעו כמה שמות ובהם הפרופסור דניאל פרידמן שכבר שימש בתפקיד ונחשב תומך בצורך ברפורמות במערכת המשפט ובהגבלת כוחות של בית המשפט העליון.

שלב הממשלה הרגילה אמור להיות על בסיס מתווה הנבצרות. כלומר, נתניהו מתחיל על הנייר אבל יוצא לנבצרות בשל משפטו, וגנץ תופס את מקומו עם סמכויות מלאות. יש לפחות שתי נוסחאות ללוח הזמנים, נתניהו שנה בניכוי תקופת ממשלת החירום, גנץ שנתיים ואחר כך נתניהו שוב שנה, היא הנוסחה הנחשבת ריאלית יותר. כחול לבן ביקשו ערבויות לכך שנתניהו יעמוד בהסכם, אחת מהדרישות המהותיות מבחינתם לאור חוסר האמון מול ראש הממשלה, ולמתן הערבויות התגייסו הן הנשיא ריבלין, והן אריה דרעי ועוד כמה מבכירי מפגות הקואליציה, מהליכוד, מהמפלגות החרדיות וגם מימינה.

מה עוצר את ההסכמה וההשלמה של ההסכם?

נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין עוקב מקרוב אחר המגעים והיום שוחח עם ראשי כחול לבן ועם השר יריב לוין, המוביל את המו"מ הקואליציוני מטעם הליכוד. לפי הודעת בית הנשיא ריבלין עודכן בשיחותיו באשר למצבו של המשא ומתן ושמע על הקשיים העקרוניים העומדים על הפרק.

"הנשיא הפציר בצדדים להמשיך ולהידבר ככל הניתן על מנת להגיע להסכמות והדגיש כי הוא עומד לרשות הצדדים באם יוכל לקדם את השיח. בנוסף, הזהיר הנשיא מפני מצב בו הכנסת הופכת בת ערובה של המו"מ הקואליציוני וביקש משני הצדדים לחתור לכינוסה המידי ללא קשר לשיח ביניהם."קדמו את השיח בניכם במקביל להבטחת תפקודה התקין והשוטף של הכנסת", הפציר הנשיא בבני שיחו. "פתיחתה חשובה לאזרחי ישראל בתקופת משבר זו עוד יותר מתמיד", הדגיש.

אז מה עוצר את ההסכמה וההשלמה של ההסכם? המחלוקת בכחול לבן. היום אפשר היה לחוש במחלוקת דווקא מתוך אמירות הביקורת השונות של ראשי המפלגה על יו"ר הכנסת אדלשטיין בשל העיכוב בהקמת ועדות הכנסת ובעיקר היעדר הבקרה על צעדי החירום, לרבות מתן אפשרות המעקב הדיגיטלית לשב"כ ולמשטרה.

את עמדת לפיד ייצג חבר הכנסת עופר שלח שפרסם קריאה להפסיק את המו"מ: "ביקשתי היום מראשי המפלגה שלי 'כחול לבן', להפסיק כל מגע עם הליכוד וכל מגע להקמת ממשלה - כל עוד כנסת ישראל לא תיפתח. אי אפשר ביד אחת לנהל איתנו כאילו משא ומתן ולדבר על ממשלת אחדות ועל הצורך להתמודד עם משבר הקורונה, וביד השניה לסגור את כנסת ישראל ולשבור את הדמוקרטיה הישראלית. נכון לעכשיו, אסור לקיים כל מגע פוליטי עם נתניהו והליכוד, עד שהכנסת תפתח." כלומר לעצור הכל ולנהל את המאבק בכנסת, בתקווה שניתן יהיה להגיע באמצעות איום ממשלת המיעוט ולחץ על נתניהו לשליטה בממשלה החדשה שתוקם, ולהרחקתו של נתניהו ממנה.

בני גנץ לעומתו היה מתון בהרבה: בהודעה בטוויטר הוא הצטרף לביקורת על נתניהו ואדלשטיין, והגדיר את צעדיהם מהלכים לריסוק הדמוקרטיה, אבל דחק במפגינים שעלו לכנסת היום להימנע מהתקהלויות, ולממש את מחאתם באמצעים דיגיטליים. גנץ לא מנע את הגשת העתירה לבג"ץ נגד הליכוד ויו"ר הכנסת על אי כינוס הועדות, אבל בד בבד מקדם את ההידברות עם הליכוד על הפשרה שתועלה ביום שני להצבעה, ומעדיף שתהיה הסכמה מאשר שימוש ברוב הקטן שיש לו.

התודות לקורונה

תמונת מצב בכחול לבן: אשכנזי, כאמור, הוא מהדוחפים העיקריים לממשלת החירום/אחדות, ובין השאר הוא משוחח עם חברי המפלגה האחרים לשכנעם לתמוך במהלך. לצידו ניצבים צבי האוזר ויועז הנדל, המקדמים גם הם את ההסכמה, ומאחוריהם עוד לפחות 3 חברי כנסת המתנגדים להסתייעות ברשימה המשותפת למהלכים פוליטיים משמעותיים. יו"ר המפלגה בני גנץ מחזיק בעמדתו של אשכנזי אך מנסה בכל כוחו למנוע קרע של ממש עם לפיד ויעלון, ולידו בעמדת התמיכה כל חברי חוסן לישראל, קרי כל מי שהוא הביא למפלגה עם הקמתה לפני שנה וחודשיים.

במתנגדים כאמור משה בוגי יעלון, שהתנגדותו אישית חריפה לנתניהו האיש, וכרגע לא נראה סיכוי שיצטרף לממשלה שנתניהו שותף בה. יאיר לפיד ורוב חבריו ליש עתיד עדיין מתנגדים להסכם המתגבש, אך לפי גורם במפלגה, הדבר נעשה בעיקר כדי להשיג עמדת מיקוח טובה יותר מול הליכוד, וברגע האמת, לפיד לא ימנע את הקמת הממשלה. "מה שיביא להסכמתו הוא לוח זמנים ברור לצאתו של בנימין נתניהו מהתמונה, ויתכן ויעדיף להישאר בחוץ עד אז ולהתמנות לשר החוץ כאשר גנץ יהפוך לראש ממשלה", דברי הגורם הבכיר.

ומה עכשיו? בימים הקרובים צפויות המחלוקות להיפתר, הן לא עד כדי כך עקרוניות, ומה שירמז על כך הוא הגעה להסכמה על הקמת הועדות בכנסת. בליכוד אומרים כי הסכמה של כחול לבן להימנע מקידום הצעות חוק אישיות נגד נתניהו: ההצעות למנוע הקמת ממשלה על ידי מי שכתב אישום תלוי מעליו, יהיו הסמן לכך שכחול לבן מוכנים באמת לממשלת חירום ולא משתמשים במשא ומתן רק לצורך הדחת נתניהו.

חובה להביא גם את התרחיש הנגדי, ולפיו חוסר האמון בין הצדדים, והניסיון המר מההסכם הקודם שהיה גם הוא לפני השלמה אך טורפד לבסוף, ימנעו הגעה להסכמות. אבל ההבדל הגדול מהפעם הקודמת הוא מצב החירום האמיתי שבו נמצאת המדינה והלחץ על ראשי כחול לבן להסכים לממשלת חירום, לחץ שהגיע מבכירים במשק ובכלכלה הישראלית.

ואם אכן כך יקרה - והממשלה תקום בשבוע-שבועיים הבאים. התודות לקורונה.