גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה קורה כשהורה גרוש נדרש להיכנס לבידוד, והאם יש עילה לבטל מזונות? גלובס עושה סדר

הרשת מלאה בשאלות כמו "האם הסדרי הראייה נמשכים כרגיל גם לאחר שניתנה הנחיה שלא לצאת מהבתים",  ו"האם ניתן להפחית מזונות ילדים בתקופה זו" ● לא לכל השאלות יש תשובות, אולם מומחי המשפט מנסים לצמצם מעט את חוסר הוודאות

גירושים והסדרי ראייה / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב
גירושים והסדרי ראייה / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב

מעבר להשלכות הכלכליות, המשפטיות, הרגשיות והנפשיות שיש למשבר הקורונה, מזמן המשבר לא מעט אתגרים בתחום האישי, בחיי המשפחה ובייחוד אתגרים משמעותיים להורים פרודים או גרושים שתוהים מה יעלה כעת בגורל זמני השהות של הילדים עם כל אחד מהם והמזונות המשולמים.

הרשת מלאה בשאלות כמו "האם הסדרי הראייה נמשכים כרגיל, גם לאחר שניתנה הנחיה שלא לצאת מהבתים", "האם הסדרי ראייה בפיקוח במרכזי הקשר נמשכים כרגיל", ו"האם ניתן להפחית מזונות ילדים בעקבות סגירת עסק לאור המשבר".

כמו בכל דבר שקשור למשבר המתמשך, לא לכל השאלות יש תשובות, ואולם מומחי המשפט מנסים לצמצם מעט את חוסר הוודאות ולתת מענה לחלק מהשאלות.

האם אפשר להמשיך ולקיים את חלוקת זמני השהות בהסכם ופסקי דין לאור ההגבלות החדשות על יציאה מהבית?

עו"ד יואב טל ממשרד טל-שפיצר, המתמחה בדיני משפחה, מציין כי "ההנחיות אינן ברורות בעניין (ובעקבות כך ראש לשכת עורכי הדין פנה לראש הממשלה בבקשת הבהרה), אבל ברור שקיום הסדרי השהות הוא בגדר ההנחיה לפעול 2לכל צורך חיוני אחר2. מכך די ברור כי גם שני הורים החיים בנפרד יכולים להמשיך ולטפל, כל אחד בזמנו, בילדים המשותפים.

"עם זאת, רצוי וכדאי לשמור על כמה כללים בסיסיים: לא להתנהל בתחבורה ציבורית עם הילדים; להימנע מלצאת עימם לגני שעשועים ולהגביל את האינטראקציה של הילדים לבני המשפחה בלבד; חשוב לשמור על תקשורת כנה ופתוחה בין ההורים ולדווח על כל מקרה של מחלה בין באי ביתו של כל הורה, ולזכור כי גם ילדים עלולים להידבק בנגיף, ולכן חשוב להיות ערים לסימנים ובמקרה של הדבקה, לפעול בהתאם להנחיות משרד הבריאות ולהימנע משליחת ילד חולה לבית ההורה האחר".

עו"ד אוהד הופמן ממשרד הופמן-פרידנברג, המתמחה בדיני משפחה וירושה, מסביר כי "חלוקת זמני שהות על-פי פסק דין או הסכם גירושים מחייבת לכל דבר ועניין, ויש לקיימה, זולת אם מדובר בנסיבות חריגות מאוד שמקשות על קיום תקין (כמו למשל הורה שנאלץ להיכנס לבידוד או שרותק למקום עבודתו).

"אין מניעה לקיים קשר בין ילדים וכל אחד מהוריהם הגרושים, ומצופה מן ההורים לגלות אחריות ולהתעלות מן תחושות רוויות יצרים כדי לסייע לקיומו של קשר תקין בין הילדים ובין ההורה השני.

"הוראות המדינה לא אסרו על יציאה מהבתים אלא לצרכים חיוניים, וברור שקיום הוראות שיפוטיות ושמירת קשר בין ילדים והורים הם צורך חיוני ברור, מה גם שבתקופת ההשבתה אפשר ומומלץ לקיים הסדרי ראייה רחבים במתכונת של החופש הגדול, כך שתנועת הילדים בין בתי ההורים יכולה להיעשות במצומצם, פעם או פעמיים בלבד במהלך השבוע".

האם זמני השהות משתנים בעקבות העובדה שאין לימודים?

עו"ד יואב טל: "ראשית, בתקופה הזו כולנו נדרשים לגמישות בכל המובנים. אם אחד ההורים עדיין עובד, וההורה האחר לא, אפשר להסכים בצורה מסודרת (רצוי בכתב!) על התאמת ההסדרים למצב; חשוב לסייע זה לזה בהעברה בטוחה של הילדים מבית לבית.

"מוצע לשמור על המסגרת שלה רגילים הילדים (שגם כך סובלים מהשינוי שנכפה עליהם, ורצוי לא להוסיף עליהם את הקושי בניתוק מההורה האחר) ולקיים את זמני השהות בימים הרגילים עם התאמות: לערוך את החילוף בין הבתים בשעות הבוקר, או לערוך את החילוף בשעה מקבילה לשעה בה הסתיימו הלימודים בדרך-כלל".

מה קורה כשהורה נדרש להיכנס לבידוד? הסדרי השהות משתנים?

עו"ד יואב טל: "הורה שחלות עליו הוראות הבידוד אמור להיות מבודד גם מיתר בני הבית (שאינם בבידוד) ולכן גם מהילדים עצמם. לפיכך קיימות שתי אפשרויות: ככל שעובר לכניסה לבידוד כבר נחשפו גם הילדים להורה (למשל כאשר התגלה בדיעבד שהיה מפגש עם חולה), אפשר להסכים על השארתם בבידוד יחד עם ההורה; במקרים אחרים רצוי שהילדים ישהו עם ההורה האחר שאינו בבידוד לאורך כל התקופה ולשמור על תקשורת רצופה של הילדים עם כל אחד מההורים באמצעות שיחות טלפון ו-ווידאו".

האם ימשיכו להתקיים מפגשים בין ילדים להוריהם במרכזי הקשר?

על-פי עדכוני משרד העבודה והרווחה והשירותים החברתיים, מפגשים בין הורים לילדיהם תחת פיקוח במרכז הקשר יימשכו. באתר המשרד צוין כי "עובדי המחלקות לשירותים חברתיים ימשיכו לתת שירות לאוכלוסייה בהתאם לצורך, ומרכזי הקשר ימלאו את הסדרי הראייה בין הורים לילדים על-פי צווי בית משפט באמצעים דיגיטליים וטלפוניים בלבד".

מה המצב לגבי תשלומי מזונות בתקופת הקורונה? האם סגירת העסק או אובדן פרנסה בעקבות הקורונה מהווה עילה לביטול מזונות?

עו"ד אוהד הופמן: "גם תשלומי מזונות הם הוראה שיפוטית (בין אם בהסכם גירושים ובין אם בפסק דין), ויש לקיימם ללא כחל ושרק.

"במקרה של הורה שפרנסתו נפגעה (למשל הורה שהוצא לחל"ת או הורה עצמאי שסגר את העסק), סביר להניח כי גם ערכאה שיפוטית תגלה הבנה, ומכאן מוצע להורים לקיים ביניהם שיח בוגר כדי להגיע לפריסת תשלומים. מן הצד השני חשוב לזכור שההוצאות הכספיות בגין הילדים בתקופת הריתוק לבתים הן נמוכות מן הרגיל, כך שלא תמיד קיימת הצדקה לעמוד על קוצו של יו"ד.

"כך הוא המצב גם לגבי הורים שרותקו למקום עבודתם (למשל אנשי ביטחון או צוותי מחלקות הקורונה בבתי החולים) - כאשר מלוא נטל הילדים עובר בשל כך לכתפיו של ההורה שנותר בבית, יש בהחלט מקום להתחשבות בתשלומי המזונות".

מה קורה אם יש סכסוך דחוף, וצריך לערב את בית המשפט?

עו"ד הופמן: "ככלל, בתי המשפט סגורים, דיונים לא מתקיימים, ואי-אפשר לפתוח תיקים חדשים אלא במקרים שהוגדרו מראש ברשימה סגורה שנחתמה במסגרת תקנות שעת החירום - דוגמת עיכוב יציאה מן הארץ, הבטחת קשר, אלימות במשפחה וכו'.

"במקרה שבו כבר קיים תיק פתוח - עורכי הדין יכולים להגיש לתוך תיק בית המשפט בקשות באמצעות המערכות הממוחשבות, ובמקרה כזה סביר להניח שתינתן החלטה על-פי הדחיפות, שכן גם השופטים מצויים בביתם, ובחלק מהזמן הם מחוברים בעצמם למערכת.

"עם זאת, במקרה של סכסוך כספי 'רגיל' שאין בו שום דחיפות - הטוען לזכויות ייאלץ להמתין בסבלנות עד שהמערכת תחזור לפעילות שגרתית רגילה".

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון