גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ״ל מכבי לא נכנע לקורונה: ״קצב התחלואה בישראל מרמז שההתפרצות עשויה להיות פחות חמורה״

במכבי נערכים להקים מרפאות לבדיקות סקר לקורונה, אך קיבלו רק 10 מטושים לכל מרפאה ● במקביל, נערכים למחסור בציוד לטיפול השוטף החל מעוד שבועיים ● אבל למרות הכל מנכ"ל מכבי אופטימי: "אולי זה יהיה פחות גרוע ממה שחשבנו"

רן  סער/ צילום: איל יצהר
רן סער/ צילום: איל יצהר

נכון לאתמול, בישראל היו 86 חולי קורונה מאושפזים בביתם, 47 במלוניות והיתר בבתי חולים ברחבי הארץ. מכבי שירותי בריאות הייתה הגורם הראשון בארץ האמון על טכנולוגיה של אשפוז בית לחולי קורונה, והיא אחראית עדיין לרוב האשפוזים.

רן סער, מנכ"ל מכבי, מצהיר: "בתקופה זו אנחנו קבלנים של המדינה, ומממשים את המדיניות שלה במשבר. כל דבר שהמדינה תבקש, במסגרת הסביר, אנחנו כמובן ניערך ונעמוד ברוב בקשותיה.

"עוד לפני משבר הקורונה אנחנו במכבי התחלנו באשפוזי בית, כשירות עבור כמעט כל בתי החולים. הגענו למספר של אלפי מאושפזי בית, כך שהיו לנו כבר הצוותים הייעודיים המורגלים לעבודה בבית ויכולות של ניטור מאושפזי בית. אנחנו יודעים לבצע בדיקות דם בבית, לתת נוזלים וכל מה שנדרש לחולים לא יותר מדי קשים".

מי מחליט אילו חולים יאושפזו בבית ואילו בבית החולים?

"ההחלטה היא של קופת החולים עבור כל מטופל שלה, יחד עם המטופל. אנחנו משתדלים להיענות לבקשות. אם אנחנו מתרשמים שהבית של אותו מטופל מתאים לאשפוז ביתי, וכמובן שמצבו הרפואי מתאים, נאשפז אותו בבית".

מרגיע קצת לשמוע שזה נעשה בהתייעצות עם החולה. לא נעים לחשוב שברגע שרק חטפת וירוס, האנשים עם החליפות הלבנות באים לקחת אותך, מי יודע לאן ולכמה זמן.

"ישנם בתי חולים שהתארגנו לאשפוז חולי הקורונה היטב, אבל גם ראיתי אשפוז בתנאי צינוק, וגם חולים שבורחים מאשפוז. לשים אדם שאפילו אין לו תסמינים מחלישים בצינוק כזה למשך כמה שבועות, זה מאוד קשה. ברור שעדיף למטופל הקל להיות בבית, וגם המלונית היא בעיני רעיון הרבה יותר טוב מלתפוס מיטה של בית חולים".

טיעון הנגד הוא החשש שהחולה ידביק את משפחתו, ושהם ידביקו נוספים.

"עד שהחולה יודע שהוא חולה, הוא בוודאי הדביק כבר את משפחתו, אלא אם היה מבודד מהם. מספיק שדיברת עם בני המשפחה, אכלת יחד איתם, מן הסתם הדבקת אותם. ברגע שאדם מאושפז בבית, גם בני ביתו מבודדים".

"הספקים העולמיים עושים על הסיפור הזה קופה"

יש לכם כיום מחסור בציוד לטפל בחולים?

"לכל קופה היה מאגר חירום של מסיכות, כפפות וכיוצא בזה. ברגע שהקורונה פרצה כל אחד השיג מפה ומשם ועד כה לא היו חוסרים, ועד שבוע הבא אני חושב שאנחנו בסדר. אני לא יודע לגבי עוד שבועיים. חומרי החיטוי כמו אלכוג'ל נעלמים מהשוק.

"פניתי במכתב למשרדי הבריאות והביטחון, אני כבר לא בטוח מי אחראי, וקראתי להם לחלק את מה שיש בצורה שוויונית ולאחר מכן לבצע הזמנה מרכזית. הספקים העולמיים עושים על הסיפור הזה קופה, ולכן טוב שהממשלה תעשה את המו"מ עבור כולם יחד, כך נקבל מחירים טובים יותר וכמויות גדולות יותר".

איך אתה מדרג את המוכנות של ישראל לאירוע?

"מבחינת מדיניות אני חושב שישראל הולכת יפה על הקו שבין לטפל במשבר הרפואי, תוך ניסיון שלא להרוס את הכלכלה לגמרי. אבל המבחן הוא לא רק מבחן המדיניות, אלא גם מבחן הביצוע בפועל, בפרטים הקטנים.

"בתחום הזה אני נותן למדינה ציון 'עובר'. בסופו של דבר חסרות ערכות בדיקה, תוצאות הבדיקות לא מגיעות מהר, ובתחילת הדרך מד"א היו אמונים לבדם על הבדיקות והם לא עמדו בזה. כמובן שכולם עובדים מאוד קשה ועושים את את טוב ביותר שהם יודעים לעשות, אז בתמונה הגדולה יוצא להם די טוב ובפרטים הקטנים, רק סביר".

ומה הצעדים הבאים מבחינתכם?

"יש לנו שני צעדים שנוציא לפועל בקרוב. האחת היא להקים מרפאות התפרצות. אם המגיפה אכן תפרוץ בממדים יותר גדולים ויהיו בציבור הרבה אנשים עם קשיי נשימה וכדומה, נרצה לבחון אותם במרפאות ייעודיות שבהן כל הרופאים יהיו ממוגנים ותהיה הפרדה של אנשים בתור.

"הדבר השני הוא שתהיינה 'מרפאות זקיף', שאליהן יגיעו אנשים עם תסמינים כאלה או אחרים, ויעשו להם בדיקת קורונה כחלק מבדיקת סקר כדי לאתר התפרצות בסביבות מסוימות. זה אמור לקרות כבר בשבוע הבא, אבל נתנו לי רק 10 ערכות בדיקה. אני לא אפתח את המרפאה עם 10 ערכות".

"הקורונה היא הזדמנות. אנחנו יכולים לממש שירותים שעד היום היו בפיילוט"

יש לציין כי במעבדת הבדיקות של מכבי הצטרפו למאמץ הבדיקות הכללי. הקיבולת היא 150-200 כתלות בהשגת המטושים, המקלון שאיתו נוטלים את הבדיקה. "כרגע יש מחסור במטושים, אבל אנחנו יודעים שמשרד הבריאות פועל להביא כמויות גדולות יותר".

לאן אתה צופה שהחיים שלנו יתפתחו מעכשיו? איך אנחנו יוצאים מזה?

"אני לא אפידמיולוג, אבל כן רואה בינתיים שהתחלואה לא מתנהגת כטור גיאומטרי אלא יותר כטור לינראי ואני מקווה שזה אומר שהתפרצות תהיה פחות חמורה מכפי שהיא הייתה יכולה להיות, אבל אני אדם אופטימי מטבעי. אני מעריך שנראה איזה שהם גלים של תחלואה, הגל הנוכחי נראה תחת שליטה ואולי בחורף הבא עוד גל. אולי אחרי כן כבר ימצא חיסון, ואז נוכל להיערך מראש לכל גל נוסף".

בינתיים, כשהקורונה משתוללת, עם ישראל ממשיך גם לחלות במחלות הרגילות שלו. "החולים התבקשו לצאת מהבית כמה שפחות וחלקם אף בבידוד מלא. לכן אנחנו צריכים להגיע אליהם כמה שיותר בדיגיטל".

המרפאות עדיין מקבלות חולים?

"כן, אבל יש ירידה של עשרות אחוזים בפניות, ובחלק מהמוקדים אף ירידה של 60%-70%. אנחנו מצמצמים כוח אדם במוקדים, ומעבירים כמה שיותר מהרופאים לטיפול מרחוק. גם הרופאים שנמצאים בבידוד - ויש לנו עכשיו 1,000 רופאים בבידוד, מתוך כ-15-20 אלף רופאים - יכולים לתת שירות מרחוק. אם זה רופא עצמאי שעובד מול מכבי, הוא יקבל על שיחת וידאו כזו את התגמול של פגישה.

"הגדלנו גם את ההיקף של מה שנקרא הדיגיטל הא-סנכרוני: להזמין מרשם, טופס, בדיקה. מהבחינה הזו הקורונה היא הזדמנות ואנחנו יכולים לממש שירותים שעד היום היו בפיילוט".

ארגון חולי השבץ חושש שבגלל הוראות והתקנות המונעות יציאה מהבית, חולים (בשבץ או מקרי חירום אחרים) עלולים לחשוש לצאת ולהגיע למרפאות באיחור רב.

"זה נכון. אבל במהלך החיים השוטף בישראל, אנחנו הולכים הרבה יותר מדי לרופאים ועושים יותר מדי בדיקות, יותר מכל עם אחר. חבר מכבי עושה בדיקה וחצי בממוצע בשנה. אין דבר כזה בעולם. אני לא חושב שאנחנו מפספסים חולים, אלא שבימים רגילים מגיעים אלינו יותר מדי".

ומי שצריך טיפול אבל הוא בבידוד או שמסוכן לו להגיע למרפאה, אתם מגיעים אליו?

"אנחנו מתמקדים כעת בקהל המבוגר בבית ומנסים ליצור איתם יותר קשר טלפוני, וגם מגיעים אליהם אם צריך. אנחנו מנסים להגביר את הפיקוח והטיפול הרפואי. ניתן גם להזמין תרופות עד הבית. אם יש חולה בבידוד, אנחנו כמובן נגיע".

הקורונה הובילה להקדמת הלו"ז להשקת אפליקציית הדגל של מכבי לשנים הקרובות, הנקראת K. זוהי אפליקציית בדיקת הסימפטומים בתמיכת בינה מלאכותית, שאמורה להיות בעתיד הרחוק יותר ה"רופא הדיגיטלי" של מבוטחי מכבי. המוצר פותח על ידי חברת K Health וקסם - מכון החדשנות הרפואי על בסיס מידע שהוקם על ידי מכבי, מוריס קאהן וסמי סגול.

בשלב הראשון, האפליקציה מתשאלת את המטופל לגבי התסמינים שלו, כאשר עבור כל תסמין מדווח היא מציגה שאלות נוספות שיכולות לכוון לאבחנה מבדלת, תוך שימוש בבינה מלאכותית על בסיס מידע מהתיק האישי של המטופל ומידע מכלל מבוטחי מכבי. מצויידת בכל המידע הזה, היא מפנה את המטופל לרופא, לשיחת אונליין.

"כעת הרופא לא צריך לתשאל אותך באריכות, והוא גם יכול להסתכל לך בעיניים, תוך כדי שהוא ממשיך לשוחח איתך ולתעד אותך", אומר סער. המערכת מכוונת לאבחנה סבירה, אבל גם מציעה שאלות שהרופא יכול לשאול כדי בניסיון לאתר מקרים חריגים, שהאבחנה הקלאסית תפספס.

בעתיד, יהיה ניתן אחרי התשאול כבר לזמן את החולה לבדיקות שסביר שהרופא ירצה לראות לפני הטיפול בו, וכך למנוע את העיכוב של פגישה עם רופא, הפניה לבדיקות וחזרה לרופא עם הבדיקות. כמו כן ניתן יהיה לקדם חולים בתור לשיחה עם הרופא או לשלוח אותם במהירות למיון, אם אחד הסימנים הוא חירומי. "ובעתיד אולי נשוחח ואני אהיה פנסיונר ואת תגידי לי שהחזון שלי התממש ואת כבר בקושי צריכה ללכת פיזית לרופא".

עוד כתבות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק