גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מניות הבנקים משכו את הבורסה לירידה של כ-4% בסיום המסחר

מחזור המסחר הסתכם בכ-1.3 מיליארד שקל ● יניב פגוט: "כשמדברים בניו יורק על מיגון חלונות ראווה מפני ביזה, בסופו של יום נראה זאת בשווקים" ● מדד הבנקים נחתך ב-7.2% ● האג"ח הממשלתיות הארוכות ירדו בכ-2%

בורסת תל אביב / צילום: רויטרס
בורסת תל אביב / צילום: רויטרס

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

 

15:58

לאחר יום אחד של עליות חדות ביום חמישי האחרון, חזרו היום (א') מדדי המניות המובילים בבורסת תל אביב לרדת בחדות, בשיעורים של כ-4%. זאת, אחרי שבסוף השבוע האחרון הסתיים המסחר בבורסות ארה"ב בירידות חדות. 

מניות הבנקים, בראשן פועלים  ומזרחי טפחות , הובילו את הירידות. עוד בלטו בירידות חדות מניות הנדלן, ביניהן מבנה , מליסרון  ואלוני חץ.

מנגד, עליות חדות נרשמו במניות טבע , נייס , פתאל החזקות , אנרג'יאן ולייבפרסון. גם נייר חדרה קפצה בעקבות דוחות טובים בפרשמה החברה. 

בשוק האג"ח נרשמו גם היום ירידות חדות והאג"ח הממשלתיות הארוכות ירדו בכ-2%. גם מדדי התל בונד המובילים צנחו בכ-2%. 

14:30

יום המסחר הראשון לשבוע זה בבורסת תל אביב מוסיף להתנהל בירידות שערים חדות. זאת, אחרי שבסוף השבוע האחרון הסתיים המסחר בבורסות ארה"ב בירידות חדות. 

במקביל לחולשת המניות נמשכות גם הירידות החדות באג"ח הממשלתיות הארוכות. האג"ח השקלית ל-30 שנה צונחת בעוד 4% ומשלימה ירידה של 20% מה-4 במרץ. 

ברקע לגל השלילי שממשיך ללוות את שוקי ההון בישראל ובעולם, המשקיעים ממשיכים לעקוב אחר צעדי הממשלות להתמודדות עם המשך התפשטותו של וירוס קורונה, ומנסים לכמת את ההשלכות השליליות של המצב על הכלכלה הגלובלית.

בלידר שוקי הון ציינו בסקירתם השבועית, כי "השבוע האחרון אופיין בירידות חדות בשוקי המניות, על רקע ציפייה לכניסה למיתון עם פגיעה קשה בענפים רבים, בפרט ענפי השירותים, עם הטלת הסגר במרבית המדינות בעולם". עוד הוסיפו בבית ההשקעות כי "הורדה נוספת של ריבית הפד, תוכניות הרחבה כמותית רחבות על-ידי הפד והבנק המרכזי האירופי והכרזות של סיוע פיסקאלי במדינות רבות, לא הצליחו להרגיע את השווקים. המשקיעים חוששים מפגיעה ממושכת בכלכלה ועלייה חדה בגירעונות התקציביים".

בסיכום שבוע המסחר הקודם, שהתאפיין בתנודתיות גבוהה, הציג מדד מניות ת"א-35 ירידה מתונה יחסית, בשיעור של פחות מ-2% - ירידה שהשלימה למדד צניחה של כ-27% מתחילת השנה, שיחד עם הירידות היום מצטברת לכ-30%.

בצד השלילי של מדד ת"א-35, שוב חזרה לבלוט היום מניית קבוצת דלק , שצוללת כעת ב-16%. זאת, אחרי התאוששות חלקית שהציגה המניה בשבוע שעבר, שבסיכומו זינקה בכ-200% - מה שקיזז לה את הנפילה מתחילת מרץ  לכ-60% (כולל הירידות היום), ולכ-70% מתחילת השנה. 

עוד בצד השלילי במדד הדגל, המניות הדואליות של פריגו   ואיי.אפ.אפ  (IFF ) צונחות בכ-9% ו-12%, בהתאמה, וירידות דומות רושמות מניות אלוני חץ  ושיכון ובינוי 

בצד החיובי של ת"א-35, מניית פתאל החזקות  ממשיכה להציג התאוששות חלקית, עם קפיצה יומית של כ-10% שהגיעה אחרי זינוק של כ-28% שרשמה ביום חמישי האחרון, ואחרי שכבר רשמה היום זינוק של 20%. למרות זאת, מתחילת החודש קרסה מניית פתאל בכ-70% - נפילה שהשלימה צלילה של קרוב ל-80% מתחילת השנה. 

עוד בצד החיובי של מדד הדגל, המניות הדואליות של טבע   ושל לייבפרסון   קופצות היום בכ-6%. בולטות לשלילה היום גם מניות חברות האנרגיה הירוקה אנלייט  ואנרג'יקס , שיורדות בכ-19% ובכ-13%, בהתאמה.

מניית אופקו   צונחת בכ-15%, וירידות בשיעורים דו-ספרתיים רושמות גם מניות מיטרוניקס , דלק רכב  ונאוויטס פטרוליום .

עוד במסחר היום, מניית נייר חדרה  מטפסת בכ-11%, על רקע פרסום דוחותיה הכספיים של החברה לרבעון הרביעי ולשנת 2019 כולה. 

בין המדדים הבולטים לשלילה החודש ומתחילת השנה, מדד ביטוח פלוס נחלש ב-3%-2%, עם ירידות של 9%-8% במניות פנינסולה  ונאוי . מדד הנפט והגז מאבד גם הוא 3%-2%, עם ירידות של 5%-4% ביחידות ההשתתפות של רציו  ושל דלק קידוחים .

במסחר באג"ח הקונצרניות נרשמות היום ירידות חדות, שמגיעות עד 2% במדדים המובילים, וירידות משמעותיות נרשמות גם באפיק האג"ח הממשלתי. מנתוני הבורסה עולה כי בשבוע החולף לא התבצעה אף הנפקת אג"ח, על רקע מצב השוק, ונראה כי כל עוד חוסר הוודאות והתנודתיות הגבוהה תמשיך ללוות את המסחר, השוק ימשיך להיות סגור לגיוס חוב על-ידי החברות.

12:35

המסחר בבורסה בתל אביב מתנהל בירידות חדות בהמשך לירידות שנרשמו בסוף השבוע האחרון בוול סטריט, שם המדדים סגרו את השבוע הגרוע ביותר מאז הסאבפריים. מדד ת"א 35 מאבד 4%, ומדד הבנקים מוביל את הירידות ומאבד יותר מ-5%.

"מה שלא נעשה היום, נעשה אחר כך רק עם הרבה יותר כסף גדול", כך אמר יניב פגוט בראיון ל"גלובס". על  התמיכה של הממשלה בכלכלה אמר, "המשבר יהיה ארוך. קרן לעסקים קטנים זה פלסטר, חייבים להיערך עם כסף גדול. צריך קוקפיט כלכלי שמייצר תוכניות ומיישם אותם. בסופו של יום זה צריך לבוא גם מבנק ישראל וגם מהאוצר, וזה צריך היה לקרות אתמול ולא מחר. התחושה היא שנעשה מעט מדי בנוגע לתמיכה הכלכלית".

"כשמדברים בניו יורק על מיגון חלונות ראווה מפני ביזה, בסופו של יום נראה זאת בשווקים. המשבר הזה גדול על כולנו ולכן צריך להתעסק בדברים שייתנו לאנשים תחושה שיש מה לתכנן קדימה", הוסיף פגוט.

10:55

המסחר בת"א ממשיך להתנהל בירידות שערים חדות של 3.5% במדד ת"א-35, כ-4% בת"א-125 וכ-5% במדד ת"א-90. 

מניית פריגו  בולטת בירידות במדד המוביל וצונחת ביותר מ-12%. בצד החיובית בולטת היום מניית פתאל החזקות  שנוסקת בכ-17%. 

מדד הנפט בולט בירידות וצולל ב-5%. מניית קבוצת דלק קבוצה  נחתכת ב-10%.

10:10

עיכוב קל בפתיחת המסחר בבורסה, עקב נוהל "פתיחה אנגלית". זאת, לאחר הצניחות בוול סטריט בסוף השבוע. מניות פריגו  ואיי.אפ.אפ  צונחות לאחר שחזרו מוול סטריט עם פערי ארביטראז' גדולים.

גם מניות הבנקים, ביניהן פועלים  ומזרחי טפחות, חוזרות לרשום ירידות חדות, לאחר קפיצה ביום חמישי.  

מנגד, עליות חדות נרשמות במניות קבוצת דלק ופתאל החזקות 

ד"ר גיל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי, ודודי רזניק, אסטרטג הריביות של לאומי שוק הון, מעריכים בסקירתם השבועית כי "במבט קדימה, שנת 2020 צפויה להסתכם בעלייה חדה בשיעור האבטלה לכ-5% עד 7%, בממוצע שנתי , זאת בתלות במשך הזמן עד לחזרה לשגרה ומידת החומרה של צעדי הסגר . באופן נקודתי, בשיא ההשפעה השלילית של האירוע, שיעור האבטלה צפוי להיות גבוה במידה ניכרת מן הממוצע, ברמה דו-ספרתית, וזאת לפרק זמן מסוים. במהלך הרביע השני של השנה, בהנחה שיהיה רביע השיא של משבר הקורונה, שיעור האבטלה אף עשוי להיות גבוה ואולי אף להתקרב באופן זמני לשיעור דו ספרתי".

ביחס לשוק האג"ח הממשלתי מעריכים בפמן ורזניק כי "אחזקת אג"ח בריבית משתנה נראית סבירה כרגע כתחליף למזומן . מרווחי התשואה בין אג"ח ממשלת ישראל לאג"ח ממשלת ארה"ב הפכו לחיוביים (למעט בטווח הקצר) והמשיכו להתרחב השבוע. זהו מצב חריג וזמני ונובע ככל הנראה ממצוקת נזילות חמורה בשוק הישראלי. ככל שמצוקה זו תטופל באמצעים שונים שבידי בנק ישראל. על רקע הסבירות הגבוהה ליציבות בריבית בנק ישראל והציפייה להמשך העלייה בתלילות העקום מומלצת השקעה במח"מ קצר של עד 5 שנים. אנו חוזרים להמליץ על השקעה עודפת באפיק צמוד המדד על רקע ירידת ציפיות האינפלציה הקצרות לטריטוריה השלילית. האפיק השקלי מומלץ לאחזקה בעיקר על ידי סדרות לטווח 2 - 5 שנים".

06:00

שבוע המסחר בבורסה בתל אביב צפוי להיפתח הבוקר בהמשך לירידות החדות שנרשמו בשישי בניו יורק, שם המדדים המובילים סגרו את השבוע הגרוע ביותר מאז משבר הסאב-פריים בשנת 2008. 

מדד דאו ג'ונס איבד 4.6%, מדד S&P 500 ירד ב-4.4%, ומדד הנאסד"ק איבד 3.8%. בסיכום השבוע הצורם בניו יורק הנאסד"ק נפל 12.6%, מדד S&P 500 נפל ב-14.99%, והדאו ג'ונס הוביל את הנפילות עם צניחה של 17.3%. מחיר חבית נפט צלל מתחת ל-20 דולר, ובכך הנוזל השחור רשם את השבוע הגרוע מאז 1991 בשווקים.

לקראת פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב, המניות הדואליות טבע חוזרת עם פער חיובי של 3.2%, ונייס עם פער חיובי של 3.6%. מנגד, פריגו חוזרת עם פער שלילי גבוה של 11%, אורמת עם פער שלילי של 3.5%, טאואר עם פער שלילי של 5%, ואיי.אפ.אפ חוזרת עם פער שלילי של 8.8%.

נזכיר כי בשבוע החולף בבורסה הופעל "מנתק זרם" בירידת מדד ת"א 35 ביותר מ-8% במהלך המסחר הרציף. ירידות שערים אפיינו בשבוע שעבר גם את איגרות החוב הממשלתיות והקונצרניות.

בסיכום שבועי מדד ת"א 35 איבד 1.7% (ומתחילת השנה צנח ב-26.9%); מדד ת"א 90 איבד השבוע 5.8% (ומתחילת השנה נפל ביותר מ-32%); מדד ת"א נפט-גז עלה בשבוע החולף ב-12.6% (אך מתחילת השנה צלל ב-60%).

בעקבות ירידות השערים החדות ובדומה לבנקים מרכזיים מובילים בעולם, הודיע בנק ישראל על תוכנית הרחבה מוניטרית הכוללת רכישה של איגרות חוב ממשלתיות, לראשונה מאז שנת 2009.

התפשטות נגיף הקורונה בעולם ממשיכה להטיל צל כבד על הפעילות הכלכלית העולמית. אתמול עלה רף הנדבקים בעולם מעל ל-320,000 איש. באיטליה מתו אתמול 800 איש, ובישראל מת חולה בן 88 בבית החולים שערי צדק.

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-2%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.8% ות"א 90 מאבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות, בנימוק כי הבורר סבור כי הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים