גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"המטרה היא למנוע קריסות מידיות של אלפי עסקים. המדינה חייבת להכניס יד לכיס"

ארגונים כלכליים הגישו לממשלה תוכנית חירום שדורשת נקיטת צעדים מיידיים להצלת המגזר העסקי ● בין הצעדים המוצעים: דחיית תשלומים ברבעון, הורדת תנאי הזכאות לדמי אבטלה וקביעה כי המשבר הוא כוח עליון ● ד"ר שלמה נס: "התוכנית לא דורשת הוצאה גדולה של כספים ומשאבים"

בתי עסק במרכז תל אביב סגורים לנוכח הנחיות משרד הבריאות בצל הקורונה / צילום: פביו טרופה
בתי עסק במרכז תל אביב סגורים לנוכח הנחיות משרד הבריאות בצל הקורונה / צילום: פביו טרופה

תוכנית חירום, שהגישו לממשלה ארגונים כלכליים המעסיקים עשרות אלפי עובדים, דורשת נקיטת צעדים מיידיים להצלת המגזר העסקי ומגזר העצמאיים. על המגישים נמנים התאחדות בעלי האולמות וגני האירועים, התאחדות סוכני הנסיעות, לשכת יועצי המס, עמותת "מסעדנים חזקים ביחד", חברות התעופה ארקיע וישראייר, התאגדות העצמאיים "אני שולמן" וגורמים נוספים.

התוכנית מציגה כמה פעולות וצעדים ובהם 6 עקרונות מרכזיים:

1. פתרון בעיית מחנק האשראי ומימון העסקים: באמצעות הקפאת מצב ומסגרות האשראי הקיימות לרבעון הקרוב (כולל הלוואות, אשראיים ומשכנתאות). שנית, על ידי דחיית תשלומי החובה למוסדות ברבעון ודחייה או פטור של התשלומים לעיריות, תאגידי מים עירוניים וחברת חשמל. עוד מבקשים את דחיית תשלומי השכירות במגזר העסקי ברבעון. כאשר "בהתאם לתקופת המשבר יותאמו תקופות הפטור או הדחייה".

2. עלויות עובדים והנלווה לכך: התוכנית מתייחסת לעובדים שהוצאו לחופשה ללא תשלום והיא מבקשת לקבוע זכאות לתשלום מידי של הביטוח לאומי (במקום אחרי 30 ימים) והורדת תנאי האכשרה לחצי שנה, כאשר כללי הביטוח לאומי לא יחולו ביחס לזכויות העובדים, כלומר התקופה לא תיספר ולא תפגע בזכויות העובדים ברצף התעסוקתי.

שנית, הקלה להורים עובדים, שאינם עובדי הוראה, שנאלצו להישאר בביתם עקב ביטול מערכת החינוך. עוד בתוכנית - דחיית כל התשלומים הנלווים לשכר העובדים (כגון פנסיות, קרן השתלמות, קופות גמל) לרבעון ולאחר מכן פריסה של 12 חודשים.

3. סקטור הבנייה והסכמים כלליים: קביעה שהמשבר הנוכחי, כבר בשלב זה, הוא כוח עליון ולכן ההסכמים לא מתבטלים וכפועל יוצא דחייה ברבעון של כלל המועדים הקבועים בהסכם, לרבות מועדים שאין בצידם תשלום כלשהו (כגון מסירת דירה).

4. מתן סעדים משפטיים למניעת העמקת המשבר באמצעות מתן צו הקפאת הליכים אוטומטית לכל המגזר העסקי, איסור הגבלת חשבונות בעקבות החזרת שיקים למשך תקופה של רבעון והכרה במשלוחי מסעדות כמפעל חיוני (כחלק משרשרת האספקה למשק ולציבור).

5. הכרה בהלוואות שהעמידה המדינה כמענקים. עד כה, בהתאם להחלטות הממשלה, הועמדו הלוואות מטעם המדינה כסיוע למשק בסכום של 10 מיליארד שקל. במסגרת זו, יש לשקול גם מתן דמי אבטלה לעצמאים שנאלצו להפסיק את פעילות עסקיהם. יש לראות בסיוע זה כמענקים ולא כהלוואות, עבור המגזרים שפעילותם הופסקה. חלוקת הכספים בכל מגזר תעשה בהיוועצות עם איגוד ייעודי הרלוונטי לאותו ענף.

6. העמדת מענק או אשראי למשקי הבית. בישראל קיימים כ-3 מיליון משקי בית. "בתקופה האי וודאות האופפת אותנו, משקי הבית צריכים יכולת להתקיים ולקבל מענק או אשראי מהמערכת הבנקאית. המערכת הבנקאית לעיתים מסורבלת ושמרנית ולא מוכנה להעניק אשראי ללא בחינת הסיכון הכרוך במתן האשראי ללווים. לפיכך, מוצע כי המדינה תעניק גיבוי למערכת הבנקאית באופן שיאפשר לכל משק בית אשר יחפוץ בכך, לקיחת הלוואה עד לסכום שיקבע ואשר יאפשר למשק הבית קיום סביר בתקופה האמורה. מובהר כי את ההלוואה האמורה על משק הבית יהיה להחזיר - אבל תקופת ההחזר תהיה לאחר תום המשבר הנוכחי", כך הפירוט.

"הפתרונות שמציעים עד כה הם לעג לרש"

ד''ר שלמה נס, עו''ד (רו''ח) ושותף בכיר במשרד עו"ד דורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' שניסח את התוכנית עבור העסקים, אמר ל"גלובס" כי "המשבר הזה, עד כה לא מנוהל מבחינה כלכלית. אם נגיע לתחילת אפריל בלי הקלות משמעותיות לעסקים נראה רבים מהם קורסים. בעוד פחות מעשרה ימים יתחילו לרדת לאנשים הלוואות ותשלומים והמצוקה תחמיר.

"פורסם שהמשטרה נערכת להתמודד עם ביזה של עסקים - זה רמז שצריך לפעול מהר. פנינו למשרדי הכלכלה, האוצר ולראש הממשלה ולא נענינו עד עכשיו. הפתרונות שמציעים עד כה הם לעג לרש: דחייה של תשלומי חובה בשבועיים או מענק של 6,000 שקל זו בדיחה לעומת מצבם של העסקים. התוכנית לא דורשת הוצאה גדולה של כספים ומשאבים כשהיא מונה צעדים ברמה החוקית והרגולטורית שיכולים למנוע קריסה של מאות אלפי עסקים".

 

ד"ר נס מדגיש כי "כל העסקים שנסגרו או שפעילותם צומצמה, נמצאים במחנק אשראי והמטרה המיידית היא לצמצם הוצאות ותשלומים דרך גרייס של רבעון בכל הנוגע להקפאה של מסגרות האשראי, הלוואות לרבות משכנתאות. החוב יעבור לרבעון הבא. בתקופה האינתיפאדה השנייה התעוררה בעיה קשה למגזר המלונאי עם התיירים שלא הגיעו, המלצנו לבנקים לעשות מהלך דומה, פרסו את התשלומים ליותר מרבעון ודחו את האשראיים, התיירים חזרו והתשלומים חודשו לאחר מכן".

ד"ר נס מתייחס לסוגיה נוספת: "עסקים שילמו מקדמות מס מאז תחילת השנה. כולנו מבינים שהרווחים שהם היו אמורים להרוויח - נמחקו. רק בעוד שנה וחצי יחזירו את מקדמות המס לכן אנחנו מבקשים שיחזירו את המקדמות עכשיו. בנוסף יש חוק שפוטר נכס ריק מתשלום ארנונה, למה עסק שנסגר בהתאם להנחיות צריך לשלם? אנחנו דורשים דחייה של כל תשלומי השכירות לרבעון העסקי. אמנם בעלי הקניונים לא חתומים על התוכנית אבל הם מבינים וחלקם כבר יצאו במהלכים יזומים".

באשר לשוכרים עצמאיים, אומר ד"ר נס כי "אלו בעלי נכסים שהשקיעו בנכס והם מבחינתם לא יצטרכו לשלם אשראי בנקאי בעצמם זו מערכת סגורה שעוטפת אחד את השני - דחייה של כל מערכת האשראי וההוצאות תאפשר לצוף ולהחזיק מעמד. זה נשמע פשטני אבל זה נכון. אנחנו מדגישים שיש חוזים שאי אפשר לקיים היום ולגביהם יש לקבוע שמדובר ב'כוח עליון' ברמה משפטית ולכן אין לבטל הסכמים אלא לדחות קדימה אחרת גף ענף הבנייה יקרוס. סעיף אחר מתייחס לצו הקפאת הליכים לכל המגזר העסקי לפי חוק חדלות פירעון שימנע בקשות לפירוק כנגד העסקים לתקופה הביניים עם הקלות מסוימות שיאפשר במקרים הנדרשים לתת צווים נוספים, כולל איסור על חילוט ערבויות".

ומה באשר לעסקים שיעדיפו לגשת להליך של חדלות פירעון ולקום מחדש?

"התייחסנו גם לחדלות פירעון עצמית בתנאים מוקלים לעומת מה שקובע החוק שיקלו על העסקים הללו, כולל האפשרות שמנהלים ונושאי משרה יחשבו נאמנים לפי החוק".

נדמה שהבעיה של האוצר היא חלוקת העוגה בין העסקים. בתחילה היו מעגלים ברורים שניזוקו כמו התעופה והתיירות, וכעת זה רחב בהרבה.

"המטרה היא למנוע קריסות מידיות שאלפי עסקים חשופים אליהן. המדינה חייבת להכניס יד לכיס כמו שקורה בעולם כולו וכמו שהבטיח בנק ישראל - אבל לכוון למענקים ולא הלוואות. למשל בתחום התעופה אם הענף הזה לא יקבל תמיכה - הוא לא יהיה קיים. ענף התעופה הוא כוח לאומי, המדינה צריכה להחליט על הזרמת כספים. המלצנו לשקול תשלום מסוים לעצמאיים שנמצאים על סף קריסה ממש.

אפשר לעצב תוכנית שיש בה הגיון והתאמה. אפשר גם לתמוך במשקי בית דרך הגדלת קצבאות הילדים לרבעון - שני הסעיפים הללו מדברים על הזרמה אבל המדינה חייבת לעשות את זה, זו הזרמה שבאה לפטור את הבעיה וחשוב להדגיש שכל ההקלות והתמיכה לא באים במקום צעדי התייעלות והבראה שכל עסק חייב לעשות. בלי צעדים דרסטית ברמה הלאומית, נגיע לתחילת חודש אפריל ולירידה של תשלומים שיכניסו מאות אלפי עסקים למצוקה. גם היום כבר אין זמן, אלו צעדים שכבר היו צריכים להיעשות והמדינה צריכה להבין כשעסקים יקרסו, ויהיו כאלה, היא תשלם הרבה יותר. כל שקל שהמדינה תיתן כיום, אם הוא יכוון נכון זה יחסוך לה המון כסף וזה יזיז דברים שאחרי כן יהיה קשה מאוד לתקן".

עוד כתבות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה