גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אפקט הקורונה על שוק הנדל"ן: 3,000 איש ביום מבקשים מהבנקים דחייה בהחזרי משכנתה

ל"גלובס" נודע כי בשבוע וחצי האחרון ביקשו כ-30 אלף לווים לדחות את תשלומי המשכנתה לבנקים • מבדיקת אתר הלוחות Yad2 עולה כי שיעור המוכרים שתמחרו כלפי מטה את מחיר הדירה שלהם זינק פי שישה במרץ לעומת מרץ שעבר • האם צפויה תפנית במחירי הדירות?

הצפון הישן של תל אביב. חלק מהמוכרים מנמיכים ציפיות / צילום: גיא ליברמן, גלובס
הצפון הישן של תל אביב. חלק מהמוכרים מנמיכים ציפיות / צילום: גיא ליברמן, גלובס

לפני מספר שבועות התפרסמה באתר Yad2 מודעה למכירת בית דו משפחתי בראש העין, שזקוק לשיפוץ. המחיר המבוקש עמד על 2.42 מיליון שקל, אלא שתוך זמן קצר המוכרים שינו את דעתם, ובמודעה הופיע תג מחיר מעודכן - 2.25 מיליון שקל. רוכשי דירות שתרים אחרי נכסים, לומדים להכיר במהירות את שלל הדירות שמוצעות למכירה, לרבות השינויים במחירים המבוקשים.

אחד המדדים שבעזרתם ניתן "לחוש את הדופק" של השוק מתבטא בנכונות של המוכרים להתפשר. במקרה שהצגנו הירידה במחיר מתבטאת בכ-7% בלבד. עם זאת נתונים שהופקו באתר Yad2 לגבי התנהלות המוכרים בימים אלה, חושפים שבעלי הנכס מראש העין אינם היחידים שמנמיכים כיום ציפיות.

מדד הלחץ של מוכרי הדירות

בדיקה ב-14 ערים של ניר חן, אנליסט האתר, מצאה שבהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד יש עלייה של פי חמישה ולעתים פי שישה במקרים שבהם מפרסמי המודעות תמחרו מחדש את מחיר הנכסים שלהם כלפי מטה. חן בדק את מספר המודעות החדשות שהתפרסמו בשלל ערים בפברואר 2019 ו-2020. מהבדיקה עלה כי כמות המודעות הייתה דומה. לאחר מכן הוא בדק את המחירים של אותם נכסים במרץ 2019 ו-2020, ומצא הבדל מובהק: בעוד שבשנה שעברה רק 5% מהמוכרים בתל אביב עדכנו את המחיר כלפי מטה, הרי שבשבועות האחרונים 26% מהמוכרים בעיר הפחיתו מערך המחיר המבוקש. בירושלים התמונה כמעט זהה: 5% ממפרסמי המודעות הקטינו את תג המחיר בשנה שעברה וכעת עשו זאת 27% מהמוכרים. בהרצליה ובנתניה, שבהן ב-2019 שיעור השינוי כלפי מטה היה זהה לתל אביב ולירושלים, 30% מהמוכרים הורידו את הרף. ואילו ברמת השרון 34% מהמוכרים כבר הספיקו לעדכן את המחיר בשבועות האחרונים, לעומת 4% בלבד בתקופה המקבילה אשתקד.

ההסתברות לאתר "מציאות" עולה

הנתונים מצטרפים לנתון נוסף שנודע ל"גלובס": בשבוע וחצי האחרון, הוגשו לבנקים מדי יום כ-3,000 בקשות להקפאת תשלומי משכנתה. שלל הנתונים יוצרים תמונה המתחילה להתבהר ולפיה משבר הקורונה עשוי להביא לצמצום במספר העסקאות ובהמשך לתפנית במחירי הדירות כלפי מטה.

הרבה יותר מוכרים מבינים שלאור משבר הקורונה, צד הביקוש הצטמצם וכי עליהם להנמיך ציפיות. חן מסביר שאין פירוש הדבר שאחוז השינוי במחיר גדל. ובמילים אחרות - טרם ניתן לראות ירידות מחירים מובהקות. בשנה שעברה ממוצע עדכון המחירים כלפי מטה עמד על 4.62%, ואילו כעת הממוצע עומד על 4.9%. אמנם מדובר בעלייה, אלא שמדובר בשינוי מינורי לעת עתה. וכמובן נזכיר כי מדובר במחירים מבוקשים בלבד.
מנכ"ל האתר, יבין גילמור, טוען כי ניתן להסביר את השינוי המובהק בין שתי התקופות באי הוודאות בה שרויים המוכרים, וכי בניגוד לשנים האחרונות, כעת עלתה האפשרות לאתר "מציאות" בשוק. "ההתפשרות על המחיר באה לידי ביטוי בכל הערים ובכל האזורים. למשל, גם בתל אביב וגם בבאר שבע, פי חמישה יותר מוכרים הורידו מחיר ביחס לשנה שעברה. נראה שבתקופה הזו יש חלון הזדמנויות עבור הקונים לרכישת דירה במחירים מופחתים ביחס למחירים במצב שגרה".

יבין גילמור, מנכ"ל Yad2  / צילום: יוסי כהן

מנכ"לית סוכנות התיווך הארצית אנגלו סכסון, ליליה נחמן, טענה בשבוע שעבר ב"גלובס" כי היא צופה ירידות מחירים בתקופה הקרובה. בשיחה נוספת שערכנו עימה היא מבקשת להדגיש שוב שמדובר כיום בשוק של קונים. "זה נכון שיש נטייה כעת להתפשרות מצד המוכרים בעיניי, זה לא רק הקורונה, אלא גם בגלל התקופה המטורפת הזאת שכללה אירועים הפוליטיים, לרבות סוגיית הרכבת הממשלה". עם זאת היא מבקשת להדגיש שיש לקחת בעירבון מוגבל את התחזיות בתחום. "אנחנו נמצאים בתקופה שהניתוחים חסרי משמעות. אם כולנו היינו יודעים שסיפור הקורונה יסתיים בעוד שבועיים, אני מניחה שהייתה אופטימיות זהירה בשוק, אבל אף אחד לא מבין מה קורה. בסוף נתאושש, השאלה היא מה יהיו הנזקים בדרך".

ליליה נחמן מנכ"לית רשת תיווך הנדל"ן אנגלו-סכסון / צילום: ענבל מרמרי

להקפאה יהיו השלכות על התשלומים בעתיד

מספר הבקשות להקפאת משכנתה - 3,000 מדי יום - גדול פי 100 לעומת ימים רגילים. בשבוע וחצי האחרון הוגשו כ-30 אלף בקשות כאלה.

מספר הבקשות לדחיית משכנתה

לפני כשבועיים פנו אנשי בנק ישראל להנהלות הבנקים וביקשו מהם לאפשר ללקוחות לדחות את הפירעון השוטף של המשכנתאות שלהם במספר חודשים. החשב הכללי באוצר הצטרף בתחילת השבוע שעבר וביקש להאריך את תקופת הקפאת המשכנתה משלושה חודשים, כנהוג, לארבעה חודשים.

האפשרות הזו אינה חדשה ואינה בגדר של הטבה חריגה. המסלול המקובל ביותר הנהוג כיום בבנקים להקפאת משכנתה כולל הקפאה של הקרן והריבית לתקופה של שלושה חודשים - ללא עמלות תפעול; בבנק מזרחי ניתן גם להפריד בין הקרן והריבית, ולשלם רק עבור הריבית.

לקוחות רבים לא היו מודעים לאפשרות זו, ועם היוודע האפשרות להקפאה, החלה הסתערות על הבנקים למשכנתאות. הערכות בקרב מספר בנקים שפנינו אליהם מדברות על סדר גודל של כ-3,000 פניות יומיות שמגיעות אליהם. מדובר במספרים שגדולים פי 100 מהמקובל בימים רגילים.אפשרות הקפאת המשכנתה

כאמור, ההסדר אינו הטבה. המשבר הכלכלי החמור שנובע מאפקט הקורונה, דוחף אנשים לחסוך בהוצאות בחודשים הקרובים, גם אם בעתיד זה יעלה להם יותר, אך מטרתם להבין טוב יותר את המציאות החדשה של חייהם. כך האנשים שפוטרו, ויכולת ההחזר שלהם נפגעה קשות; כמותם גם מי שהוצאו לחל"ת, שמקווים שבעתיד הקרוב יחזרו לעבודתם; עצמאים קטנים שמקור פרנסתם שותק ביום אחד ובסופו של דבר חלק ניכר מהתושבים, שעתיד הפרנסה שלהם נראה מעורפל ולא בטוח.

"אלפים רבים מעמיסים היום על הבנקים למשכנתאות, כל אחד מהסיבות שלו. פנו אליי גם בעלי דירות שהבינו, שבתקופה הקרובה השוכרים שלהם יתקשו לשלם את דמי השכירות, והמודל הכלכלי שלהם היה לממן את המשכנתה מדמי השכירות שהם מקבלים", מספר עמית קמינסקי, מנכ"ל AMG משכנתאות.

"להשתמש בתבונה בהקלה של הבנקים"

בנקאי מאחד הבנקים הגדולים מספר כי אף שלא כולם במצב לחוץ או נואש, יש רבים שהחליטו להקפיא את המשכנתה. "יש אנשים שפועלים לפי הכלל ‘נותנים לך קח’ ולא ברור שכולם צריכים את זה, אבל שמעתי רציונל של לקוח כזה, שהסביר, שבגלל החשש ממה יהיה הוא מעדיף שיהיה לו בחשבון העובר ושב קצת יותר כסף מהרגיל - לקניות ולכל צורך אחר. הוא מסביר, שלו היה לוקח הלוואה מסחרית רגילה מהבנק, מחברת כרטיסי האשראי או מגורם חוץ בנקאי אחר, הוא היה משלם ריביות גבוהות פי כמה, ממה שהוא משלם על ה’גרייס’ הזה. ריבית המשכנתאות היא אכן נמוכה מאוד. אז יש לו בחשבון 15 או 20 אלף שקל בריבית של פחות משני אחוזים. זה לא בלתי הגיוני".

זה לא בחינם - כמה תעלה דחייה בתשלום של כל 10 אלפים שקל

כאמור, ההסדר אינו בחינם. ב-AMG עשו סימולציה בכמה יגדל ההחזר החודשי של המשכנתה, והתברר שעל כל 10 אלפים שקל דחייה בתשלומים, ההחזר החודשי יעלה ב-95 שקל, אם מדובר בפריסת משכנתה לעשר שנים, ב-70 שקל כשהמשכנתה פרוסה ל-15 שנה וב-55 שקל, אם נותרו עוד 20 שנה עד להחזרה המלא.

"אנחנו ממליצים לכל מי שיצא לחל"ת או הכנסתו יורדת להתכונן לתקופה של מספר חודשים של ירידה בהכנסה ולהשתמש בתבונה בהקלה שנותנים הבנקים, אם כי מדובר בהקלה לשלושה עד ארבעה חודשים בלבד", אומר קמינסקי. 

עוד כתבות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט