גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נפגעי קורונה יוכלו לשתף מידע אנונימי באפליקציית בלוקצ'יין

בניסיון לסייע במאבק העולמי במגיפת הקורונה, שעד כה גבתה את חייהם של יותר מ-19 אלף בני אדם, הושקה אפליקציית IReport-Covid שפותחה על ידי קרן אלגוראנד ● מנהלת המחקר של הקרן, ד"ר טל רבין, מקווה כי המידע שייאסף מהמשתמשים ישמש בעתיד לצורכי מחקר

צעיר עם מסיכה וטלפון נייד בתל אביב, בעקבות התפשטות נגיף הקורונה / צילום: שלומי יוסף, גלובס
צעיר עם מסיכה וטלפון נייד בתל אביב, בעקבות התפשטות נגיף הקורונה / צילום: שלומי יוסף, גלובס

וירוס קורונה ממשיך לגבות מחיר יקר בחיי אדם בכל רחבי העולם. מאז שהתפרץ הנגיף בתחילת השנה בסין, נמסרו בעולם עד כה דיווחים על יותר מ-434 אלף בני אדם (נכון ליום רביעי בצהריים) שחלו בקורונה, ומתוכם יותר מ-19 אלף איש מתו בעקבות המחלה. מספר המתים הרב ביותר עד כה נרשם באיטליה, ואחריה בסין, בספרד, באיראן ובצרפת.

בניסיון לסייע למאבק העולמי במגיפה זו, השיקה היום קרן Algorand מסינגפור אפליקציה מבוססת בלוקצ'יין, שמטרתה לאפשר שיתוף מידע אנונימי על נפגעי הנגיף, המוכר גם בשם COVID-19. צוות המחקר של הקרן, שפיתח את האפליקציה, מנוהל על ידי ד"ר טל רבין הישראלית.

האפליקציה החדשה, IReport-Covid, תאפשר למשתמשים בכל העולם לדווח באופן אנונימי ולאתר מידע כללי על מקרים של חולי קורונה. המידע שייאסף באמצעות האפליקציה יישמר על הבלוקצ'יין הציבורי של אלגוראנד, כך שיהיה נגיש באופן פומבי לכל אדם בכל מקום בעולם שיש בו אינטרנט. בלוקצ'יין הוא מסד נתונים מבוזר, שאף גוף מרכזי אינו שולט בו, ובאמצעותו מתאפשרת שמירת מידע באופן שאינו ניתן למחיקה או לשינוי. היישום המוכר ביותר של בלוקצ'יין הוא המטבע הדיגיטלי ביטקוין, אבל לטכנולוגיה זו יישומים רבים אחרים שאינם קשורים למטבעות דיגיטליים.

בקרן אלגוראנד מציינים כי האפליקציה שפיתחו "ממנפת את טכנולוגיית הבלוקצ'יין כדי לספק למשתמשים אמצעים לשיתוף מידע באופן עדכני, שקוף וקבוע. האפליקציה משמשת כלי למסירת מידע במהלך המשבר הנוכחי ולתמיכה במחקר עתידי על מגיפות". לדברי ד"ר רבין, מה שמייחד את IReport-Covid מאפליקציות ומקורות מידע אחרים על וירוס הקורונה, הוא "השילוב בין דיווח עצמי אנונימי לבין שמירת המידע באופן תמידי על בלוקצ'יין".


"מידע הוא צורך מרכזי במאבק בקורונה"

קרן אלגוראנד, שצוות המחקר שלה עובד בניו יורק, אחראית על ניהול המחקר ומכירות המטבע הדיגיטלי בפלטפורמות הבלוקצ'יין של החברה האמריקאית אלגוראנד, שנוסדה בבוסטון ב-2017. מייסד החברה, חוקר הקריפטוגרפיה האיטלקי-אמריקאי פרופ' סילביו מיקאלי, זכה ב-2012 בפרס טיורינג למדעי המחשב יחד עם פרופ' שפי גולדווסר הישראלית, שותפתו למחקר בנושא הוכחה באפס ידיעה (Zero-knowledge proof). החברה של מיקאלי מפתחת טכנולוגיות בלוקצ'יין שמתמקדות ביכולות גידול הרשת (סקיילביליות) ובשיפור מנגנון הקונצנזוס המבוזר של משתמשי הרשת.

ביוני 2019, כפי שדווח ב"גלובס", בוצעה מכירה פומבית ראשונה של המטבעות הדיגיטליים של אלגוראנד (המטבע נקרא Algo), שבה נמכרו 25 מיליון מטבעות תמורת 2.40 דולרים למטבע - מכירה שהניבה לקרן סכום כולל של 60 מיליון דולר. התמחור של המטבע הדיגיטלי במכירה זו גרר ביקורת מצד אנליסטים בשוק הקריפטו, שטענו כי הוא נעשה לפי שווי שוק מנופח.

ואכן, לפי נתוני אתר CoinMarketCap, כיום נסחר המטבע Algo במחיר של כ-0.15 דולר ליחידה בלבד - נמוך בכ-94% ממחירו הראשוני. עם זאת, קרן אלגוראנד מאפשרת לרוכשי המטבעות למכור לה אותם בחזרה בתוך שנה מיום רכישתם ולקבל תמורתם 90% מהמחיר ששילמו בעבורם. מתוך ההיצע הכולל של 10 מיליארד מטבעות Algo שנוצרו עם השקת הבלוקצ'יין של אלגוראנד, 2.5 מיליארד מטבעות מוחזקים על ידי מייסדי אלגוראנד והקרן, וכל השאר מיועדים למכירות פומביות ולמענקים שעליהם אחראית הקרן.

ד"ר רבין, שלפני כשנה מונתה למנהלת המחקר של קרן אלגוראנד, מילאה קודם לכן תפקידי מחקר בתחום הקריפטוגרפיה בענקית הטכנולוגיה IBM יותר מ-20 שנה, וב-2018 נכללה ברשימת 50 הנשים המובילות במגזר הטכנולוגיה של מגזין "פורבס". לצדה של רבין, כולל צוות המחקר של הקרן בניו יורק עוד שני חוקרי קריפטוגרפיה ישראלים ותיקים: פרופ' הוגו קרבצ'יק וד"ר שי הלוי.

בשיחה עם "גלובס" השבוע סיפרה ד"ר רבין על אפליקציית IReport-Covid שפיתח צוות המחקר בראשותה. לדבריה, "הצורך במידע הוא אחד הצרכים המרכזיים במאבק במגיפת הקורונה, כשהרבה מאוד פעולות חירום בעולם צריכות להתבסס על מידע עדכני. יש כיום הרבה מקורות מידע הקשורים לקורונה, אבל מעט מאוד מידע שמגיע ישירות מאנשים בקהילה. אני מקווה שכמה שיותר אנשים בעולם ישיבו על השאלונים באפליקציה שלנו, כדי שנצבור מידע בהיקף משמעותי".

לדברי רבין, הפיתוח של האפליקציה נעשו מתחילתו ועד לסופו על ידי צוות המחקר של קרן אלגוראנד, שקיבל ייעוץ מעורכי דין המתמחים בדיני הגנה על פרטיות. ככל שהאפליקציה תצבור משתמשים, לדבריה, "יכול להיות שזאת תהיה הפעם הראשונה שהבלוקצ'יין של אלגוראנד יעמוד במבחן של עומס". היא ציינה כי הצוות שלה גם יעלה לאתר github כלים בקוד פתוח שיספקו גישה למסד הנתונים של האפליקציה.

"המידע יישמר בצורתו המקורית גם בעתיד"

האפליקציה החדשה ניתנת לשימוש מכל דפדפן אינטרנט במחשב או בסמארטפון, ללא צורך בהורדה. היא מציגה לכל משתמש שאלון קצר, שבו הוא מתבקש לדווח באופן אנונימי על החוויה האישית שלו עם וירוס קורונה, כולל תסמינים (אם יש), בדיקה, טיפול רפואי ומידע על בידוד. מפתחי האפליקציה מדגישים כי חשוב שמשתמשים ימלאו את השאלון, גם אם אין להם כל תסמינים למחלה. נוסף על כך, אם חל שינוי במצבו הרפואי של המשתמש, הוא מתבקש לחזור אל האפליקציה ולמלא בה דיווח מעודכן על מצבו. לדברי קרן אלגוראנד, "לדיווח על התפתחות כזאת באופן עדכני יש ערך רב עבור המחקר של COVID-19".

רבין הסבירה ל"גלובס" כי "בשלב הראשון האפליקציה תהיה זמינה רק בשפה האנגלית, אבל אנחנו עובדים על כך שיתאפשר בה שימוש בעוד שפות. התשובות של המשתמשים יעלו באופן פומבי על הבלוקצ'יין של אלגוראנד, שם לעולם לא יהיה ניתן לשנות או למחוק אותן. זה מבטיח שהמידע יישמר נגיש בצורתו המקורית גם בעתיד. לא ייאסף אף מידע מהמשתמשים, למעט התשובות שלהם על השאלונים".

בקרן אלגוראנד מדגישים כי המשתמשים באפליקציית IReport-Covid אינם צריכים להירשם או ליצור חשבון כלשהו כדי להשתמש בה. לדבריהם, "חשוב להבין כי ברגע ששלחתם את השאלון לאחר שהשבתם עליו, הוא יופץ כך שכולם יוכלו לראות אותו, ואיש לא יוכל לעולם להסיר או לשנות אותו. אם מאוחר יותר תחליטו שאינם רוצים שהתשובות שלהם יהיו פומביות, אין כל דרך למחוק אותן". כל שאלון יקבל מספר רנדומלי, וכל שאלון שיישלח מאותו מכשיר או מאותו דפדפן, יישא מספר זהה. כך, לדברי מפתחי האפליקציה, "יתאפשר ללמוד על התפתחויות במצבם של המשתתפים ולספק מידע חשוב לחוקרים על התפתחות המחלה לאורך זמן".

בעמוד הבית של IReport-Covid נכתב כי "האפליקציה אינה מספקת ייעוץ רפואי, הערכה, אבחון או טיפול למחלה או למצב רפואי כלשהו, וגם לא מספקת כל שירות או מוצר רפואי. אם אתם סבורים כי אתם נושאים, או כנראה נושאים, נגיף קורונה, פנו לייעוץ רפואי".

תוכלו למצוא את אפליקציית IReport-Covid בכתובת האינטרנט https://ireport-covid.app.

רוצים להתעדכן בענייני בלוקצ'יין ומטבעות דיגיטליים? הצטרפו לערוץ הטלגרם קריפטו גלובס.

עוד כתבות

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים