גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגרף היומי: פעם אחת ולתמיד, האם אפשר להידבק מלחצן במעלית?

מומחים מסבירים כי הדרך הכי בטוחה להידבק בקורונה היא "טיפתית", ולא נגיעה במשטח שיש עליו שאריות וירוס ● למרות שהידבקות ממשטחים אפשרית תאורטית, עד כה אין דיווחים של הידבקות כזו ● ומה עם הציבור שמשתמש במסכות? "אחריותנו להשאיר את המלאי הזה לצוותים הרפואיים"

סימון מקום במעלית במרכז קניות באינדונזיה לצמצום סיכויי ההדבקה בקורונה / צילום: Trisnadi, Associated Press
סימון מקום במעלית במרכז קניות באינדונזיה לצמצום סיכויי ההדבקה בקורונה / צילום: Trisnadi, Associated Press

בשבועות האחרונים, נאלצנו להתרגל לשגרת היגיינה חדשה: שטיפת ידיים פעמים מרובות ביום למשך 20 שניות, הימנעות מנגיעה בפנים, אלכוג'ל ועוד. ההנחיות של ארגון הבריאות העולמי וגופי בריאות אחרים גרמו לציבור לסגל הרגלים חדשים כדי לצמצם את סיכויי ההידסקות בווירוס הקורונה.

בשל המחקר המועט הנוגע לנגיף, אמצעי הזהירות שננקטים הם רבים, גם אם לא תמיד ברורה מידת האפקטיביות שלהם. ככל שחולף הזמן כך מוטל ספק בחלק מהאמצעים שננקטים, למשל חיטוי מקומות ציבוריים, שימוש במסכות שונות והימנעות ממגע במשטחים, שעליהם יכול הווירוס לשרוד למשך זמן.

לפני חודשיים צפינו בתמונות של סינים מחטאים כל אריזה של משלוח מזון שהגיעה לפתח דלתם. לאחרונה במרכולים בארץ החלו לחלק כפפות לצרכנים, שחלקם מגדילים ראש ומרססים באלכוהול את המוצרים עם הגעתם הביתה.

כמה זמן שורד הווירוס על משטחים? לפי מחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת לרפואה של ניו-אינגלנד, הווירוס שורד באוויר עד כ-3 שעות, על משטחי נחושת עד כ-4 שעות, על משטחי קרטון כ-24 שעות, ועל פלדת אל-חלד ופלסטיק (העוטף את מרבית המוצרים אותם אנו רוכשים), עד כשלושה ימים.

הניסוי נערך במעבדה, בטמפרטורה של 21-23 מעלות צלזיוס ו-40% אחוזי לחות. כמות הנגיף שנותרה על המשטח, היא פחות מ-0.1% מהכמות ההתחלתית. הניסוי בוצע בתנאי מעבדה ספציפיים, כך שלא ניתן לדעת, למשל, מה היו התוצאות אילו הטמפרטורה במעבדה הייתה גבוהה יותר. אך לפי המחקר ומומחים העוסקים בתחום, סיכויי ההדבקה ממשטחים נמוכים.

כמה זמן שורד וירוס

במקביל, השבוע פורסם דו"ח של ה-CDC האמריקאי, שבו הוסבר כי ספינות שייט מספקות תנאים נוחים להתפרצויות של מחלות זיהומיות, בשל הסביבה הסגורה והמגע בין מטיילים ממדינות רבות. אחד הממצאים שהתגלו על הספינה, הוא שהווירוס שרד משך 17 יום.

הדו״ח מדגיש שאי אפשר להשתמש במידע כדי להסיק אם אפשר להידבק ממגע במשטח נגוע, ואם הנגיפים שנמצאו שם הם בכלל עדיין פעילים ומדבקים.

ד"ר אלה סקלן, מומחית לווירולוגיה מאוניברסיטת תל אביב, מסבירה כי לא ניתן להסיק מהדוח דבר בנוגע להדבקה: "הבדיקה שהם ביצעו בודקת את הנוכחות של החומר הגנטי של הנגיף. זה לא אומר שהמעטפת, שהנגיף צריך עבור ההדבקה, שלמה. בדיקה להדבקה היא בדיקה אחרת מאלו שבוצעו, וחשוב להבין את הנקודה הזו. צריך להתייחס לממצאים בערבון מוגבל".

השאלה שעולה היא עד כמה סביר להידבק באופן הזה?

"ההדבקה האפידמיולוגית הכמעט היחידה שאנחנו רואים, היא הדבקה מאוד מקומית - אנשים שבאים במגע אחד עם השני בטווח קצר", מסביר ד"ר אורן קובילר, מהמחלקה למיקרוביולוגיה ואימונולוגיה קלינית בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב. "אם יש הדבקה ממשטחים - היא מאוד מינימלית. עד כה לא זוהו מקרים כאלה, גם אם אי-אפשר לשלול זאת לחלוטין.

"השרידות של הווירוס בתנאי מעבדה סטריליים, לא קיימת באותו אופן בחוץ, שם סיכויי ההישרדות שלו קטנים יותר. אנחנו לא יודעים מהי המנה האפקטיבית להדבקה ממשטחים, אך ממה שאנחנו רואים אצל רוב האנשים, ההדבקה היא ממקור קרוב מאוד מחולה, ולא חלקיק שעבר פעם אחת והדביק - שכן אז היינו רואים הדבקה יעילה יותר".

לאור הממצאים, איך אנחנו צריכים להתנהל?

"לא צריך להתעלם לחלוטין מעניין המשטחים. הוא תאורטי, ואין לנו הוכחה שמתבצעת כך הדבקה, אבל צריך לנקוט משנה זהירות. צריך להקפיד לשטוף ידיים היטב ולשמור על היגיינה, לא לקרב את הידיים לפנים - בטח לא כשעובר זמן מהפעם האחרונה שבה שטפנו ידיים.

"אני לא מחטא כל קרטון או אריזת פלסטיק שאני קונה. מניסיוני במעבדה, כדי לשמור את הווירוס חי ומדבק, צריך לעשות הרבה פעולות. לכן, להניח שהוא נשמר על משטחים ומדביק מהם לאורך זמן כשהם לא סטריליים - זה לא מאוד סביר. מה שחשוב זה לשמור על מרחק של 2 מטרים ולשטוף ידיים.

"כפפות, אגב, הן משטח שתאורטית עליו שורד הווירוס יותר זמן מעל היד, צריך להקפיד לחטא את הידיים. כפפות מזדהמות באותה מהירות - אם לא יותר - מאשר הידיים. אם מקרבים כפפה לפנים - אז הרסת את כל מה שעשית. עדיף לשטוף ידיים לפני ואחרי שיוצאים מהסופר או לשפשף את הידיים היטב עם אלכוג'ל, במידה ואין סבון ומים בקרבתנו".

גם פרופ' גרוטו, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, הסביר בשבוע שעבר כי גם אם נותר ריכוז מסוים של נגיף על משטח, זה לא אומר שהוא מדבק: "יש 'מנה אינפקטיבית' מסוימת שנדרשת כדי להידבק, וצריך ככל הנראה 'מנה' גדולה כזו", ולכן, לדעת המשרד לדבריו אין בעיה למשל עם משלוחי מזון. אם וירוס שורד על משטח זמן רב, המנה המדבקת פוחתת עם הזמן בקצב לוגריתמי.

ד"ר סקלן, מסבירה מדוע חשוב לשמור על היגיינה: "אם חולה קורונה התעטש על היד ולאחר מכן ניגב אותה על העגלה, ומיד אחריו אנחנו נשתמש בה וניגע בפנים - יש סיכוי מסוים להידבק. בתוך כך, יש סבירות גבוהה יותר שעגלה שנגעו בה 50 איש באותו יום תהיה יותר מזוהמת ממוצר שנח על המדף ונגעו בו אדם או שניים.

"צריך לשמור עכשיו יותר על היגיינה, אך סיכויי ההדבקה הגבוהים ביותר הם באמצעות הדבקה טיפתית. אם אתה נמצא בטווח קרוב למישהו שחולה ואתה שואף את זה לדרכי הנשימה שלך - זו דרך ההדבקה הקלאסית".

את ממליצה להשתמש במסכות, למשל, כדי לצמצם את סיכויי ההידבקות?

"המסכה הכירורגית - כשמנתח לובש אותה, הוא מגן על החולה. לא להפך. אם מישהו חולה, כדאי שישים מסכה כזו כדי לא להדביק אחרים. אם אתה בריא והולך עם מסכה - היא לא אמצעי הגנה מפני הווירוס, והיא גם מאבדת מעילותה אחרי כמה שעות. ה-N95 יותר יעילה, אבל אם אתה מסתובב באוויר הפתוח או במרחק של 10 מטרים מאנשים, אתה לא צריך גם אותה.

"צריך לדעת להשתמש במסכות. שימוש לא נכון יכול לגרום יותר נזק - למשל, בדרך ההסרה שלה. לפי ארגוני הבריאות בארה"ב, אין המלצה לשים מסכה כזו. מי שצריך כרגע את המסכה הזו שעה שבעולם יש חוסרי ציוד, הם הצוותים הרפואיים שמטפלים בנו. אחריותנו לדאוג עכשיו להשאיר את המלאי הזה להם - ולא לרוץ לקנות אותן".

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

חברת TRULLION / צילום: TRULLION

"כמו מערב פרוע": חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 הקימו חברה מבטיחה

מאחורי חברת טרוליון עומדים חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 שחולקים חזון משותף: ייעול עבודה חשבונאית בארגונים באמצעות בינה מלאכותית • נגד מה הם מתחרים? "הלקוחות שדבקים באקסל" ● הסטארט-אפים המבטיחים

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

שכונה ד' בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

מתל אביב עד באר שבע: השכונות עם הכי הרבה שוכרים בארץ

אמנם שיעור הבעלות על דירות בישראל גבוה, אולם יש אזורים שבהם שיעור השוכרים עולה כבר על 50% ● נתוני הלמ"ס מגלים איפה השכונות המבוקשות וכמה זה עולה למשקיעים ● כתבה שנייה בסדרה

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה