גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא כולם משלמים אותו מחיר: חוסר השוויון בין המגזר הפרטי לציבורי רק מתחדד

בזמן שבמגזר העסקי הייתה הוצאה גורפת כמעט לחל"ת, והחשש מגלי תחלואה נוספים עלול לעכב את החזרתם לעבודה - במגזר הציבורי נשלחו עובדי המגזר הציבורי שאינם נחשבים חיוניים לחופשה בתשלום ● האם ביום שאחרי גם הם יידרשו לשלם, כפי שנדרשו אחרי המיתון של תחילת 2000?

השוק בקריית שמונה. ריק בצל הקורונה / צילום: איל יצהר, גלובס
השוק בקריית שמונה. ריק בצל הקורונה / צילום: איל יצהר, גלובס

לפני כשבוע חתמו יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד והממונה על השכר והסכמי עבודה במשרד האוצר, קובי בר-נתן, על הסכם קיבוצי מיוחד המסדיר את תנאי התעסוקה של עובדי המגזר הציבורי בתקופת החירום הנוכחית.

הסכם החירום, שתוקפו עד 16 באפריל (סוף חופשת פסח), יחול על עובדי המדינה, הרשויות המקומיות, המועצות הדתיות, המוסד לביטוח לאומי וגופים נוספים. הוא קובע כי עובדים לא חיוניים יוצאו לחופשה על חשבון ימי החופשה שלהם, ולעובדים שאין ימי חופשה, יקוזזו ימי חופשה עתידיים. עוד נקבע כי ההסתדרות והמעסיקים יקימו קרן ימי חופשה משותפת, כדי לסייע לעובדים שאין ברשותם ימי חופשה מספיקים, מתוך עיקרון של ערבות הדדית ובהתאם לכללים שיעוגנו בהסכם קיבוצי עתידי.

בתחילת אותו שבוע הוצאו מאות אלפי עובדי המגזר העסקי הפרטי לחופשה ללא תשלום או פוטרו מעבודתם, זאת בשל הנחיות החירום שסגרו ענפים שלמים. עוד קודם לכן חדל כמעט ענף התעופה לפעול וחלק מעובדיו הוצאו לחופשה ללא תשלום, ובתחילת השבוע שעבר הצטרפו ענפים שלמים נוספים: מלונאות, הסעדה וחנויות בקניונים.

חל"ת ללא שימוע ועבודה לא מובטחת

ההסכם שנחתם במגזר הציבורי מחדד את ההבדלים בין עובדיו לבין עובדי המגזר העסקי. בעוד שהאחרונים עומדים בדרך כלל לבדם מול המעסיק, במגזר הציבורי, יש שוויון כוחות גדול יותר בין העובדים למעסיקים. כך, בשעה שעובדים במגזר הציבורי לא ירגישו, לפחות לא בטווח הזמן הקרוב, כל הבדל בהכנסתם - הם יישארו בבית עם הילדים אבל הכסף יזרום כרגיל לחשבון הבנק - עובדי המגזר העסקי יצטרכו להסתפק בדמי אבטלה שלרוב אינם מגיעים ל-70% מהמשכורת ויצטרכו לספוג הרעה משמעותית בהכנסה וביכולת לשלם תשלומים שוטפים. לפי מחשבון ביטוח לאומי, עובד בן יותר מ-28 שמשתכר 12,000 שקל ברוטו, יזכה לדמי אבטלה משוערים בחודש בסכום של 6,570 שקל בלבד. יש להביא בחשבון שחמשת הימים הראשונים כלל אינם משולמים וכך גם ימי חג, כמו פסח למשל.

"מצב החירום הזה מחדד את העובדה שיש שתי קבוצות של שכירים - אלו במגזר הציבורי שנהנים מיציבות תעסוקתית ותנאים נלווים מאוד נדיבים, ואלו במגזר העסקי שיותר חשופים לתנודות השוק", אומרת הכלכלנית דפנה אבירם ניצן, מנהלת המרכז לממשל וכלכלה במכון הישראלי לדמוקרטיה. "אלו מוצאים לחופשה בתשלום ויש להם מלכתחילה מספר גבוה של ימי חופשה, והעובדים במגזר העסקי שיצאו לחופשה ללא תשלום לא רק שימצאו את עצמם בנפילה משמעותית בהכנסות, אלא לא ברור אם יישאר להם מקום עבודה לחזור אליו".

לדברי אלכס קפלון, מרצה בבית הספר למינהל עסקים במסלול האקדמי של המכללה למינהל ושותף-מייסד ומנכ"ל הסטארט-אפ FUTURING UP, "ייקח זמן עד שהסקטור הפרטי יחזור לייצר בהיקף שבו פעל טרם המשבר, וגם אז מעסיקים יהיו זהירים. יכול להיות שיעבור הגל הראשון, אבל יהיה חשש אולי מבוסס לגלים נוספים של תחלואה, אז מעסיקים יהיו זהירים ויחזירו רק חלק מהעובדים שהוציא לחל"ת לעבודה וירצו לראות איך העניינים יתפתחו. לעומת עובדים בסקטור הציבורי שיחזרו מיד לעבודה.

פרופ’ (אמריטוס) מוטי מירוני, מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה, מומחה לדיני עבודה, גישור ובוררות, אומר שכל הצדדים במישור יחסי העבודה פועלים כרגע בתנאי אי-ודאות, והצעדים שנעשים יוכלו להיבחן רק בדיעבד. כלומר, ייתכן שצעדים שננקטו כעת יצטרכו לעבור את מבחן בית הדין לעבודה בתום המשבר.

לדוגמה, ההוצאה הגורפת לחל"ת. בעוד שההסכם הקיבוצי במגזר הציבורי הסדיר את היציאה לחופשה תוך כדי הגעה להסכמות, במגזר העסקי העובדים לא היו צד בהחלטה. בימי שגרה, אומר מירוני, מי שמבקש חופשה ללא תשלום הוא בדרך כלל העובד והמעסיק צריך להסכים לבקשה. במקרה שמחליטים על חופשה כפויה, יש לעשות שימוע לעובד והוא רשאי לא להסכים להוצאה לחופשה ללא תשלום. לפי הדין, יש לערוך שימוע ורק לאחר מכן לקבל החלטה על מהלך כזה.

בפועל, מאות אלפי עובדים הוצאו לחל"ת בהודעת סמס ובלי שידעו כי יש ביכולתם להתנגד לכך מבחינה משפטית. אם היו מתנגדים לכך, הם היו יכולים להתפטר, ולא בטוח שהמעסיק היה רוצה בכך - גם בגלל עלויות הפיטורים הגבוהות, וגם משום שהמעסיק, יש לקוות, יצטרך את העובדים הללו ביום שאחרי המשבר.

הצעד המפתיע של חברת טבע

בהקשר הזה, מירוני מדבר על ההיבט של ניהול יחסי עבודה ומשאבי אנוש, כלומר מה נכון לעשות במצבים כאלה כדי לשמר את העובדים ואיזו נאמנות המעסיק מפגין כלפי העובדים.

לדבריו, המקרה של טבע, שהודיעה השבוע במכתב לעובדיה כי היא מוציאה אותם לחופשה בתשלום על חשבונה (ולא על חשבון ימי החופשה שלהם), הוא "מדהים". לפי ההודעה, כל מי שיכול לעבוד עובד, ומי שלא יכול - יישב בבית אבל יקבל משכורת מלאה.
"ההסדר בטבע הוא משהו יוצא דופן מבחינת מערכת הדימויים שיש לנו על החברה. אחרי שהיא עברה קיצוצים ותקופה קשה, דווקא היא מכל המעסיקים יוצאת וכותבת לעובדים במפורש שהם לא צריכים לקחת חופשה על חשבון החופשה השנתית שלהם", הוא אומר. "היא נותנת להם מתנה: שבו בבית ואנחנו נשלם לכן את השכר המלא כי אתם העובדים שלנו. זה כל כך שונה מכל מה שאתם רואים אצל מעסיקים אחרים בימים אלה. גישה שהפוכה למגמה במשק הישראלי. ככה אתה מפגין נאמנות לעובדים. מדברים על הנאמנות של עובדים למעסיק, אבל בימים כאלה גם מעסיקים צריכים להפגין נאמנות לעובדים ולשמור איתם על קשר. למשל לתת מתנה לחג".

בימים אלה מופצת ברשתות החברתיות עצומה ברוח הדברים האלה - מעיקים ועובדים קוראים לממשלה להעניק תמריץ כספי למעסיקים שרוצים לשמר את העובדים שלהם ולא להוציאם לחל"ת עקב ההאטה בפעילות במשק. "במקום לשלם דמי אבטלה לעובדים ולהוציאם ממעגל העבודה - העבירו את הסכומים כתמריץ וסיוע למעסיקים שיתחייבו להמשיך ולהעסיק את העובדים עד תום המשבר", נכתב בעצומה. "המדינה היום מעודדת הלכה למעשה הוצאת עובדים לחל"ת גם בעסקים שממשיכים לפעול, ומתמודדים עם האטה בפעילות. הנזק למשק, לעובדים ולעסקים הוא עצום. העסקים מוציאים עובדים לחל"ת, מצמצמים את פעילותם ואין ודאות שלעובדים יהיה לאן לחזור בתום המשבר, המדינה תידרש לשלם דמי אבטלה חודשים ארוכים גם אחרי תום המשבר והעסקים יאבדו עובדים מוכשרים ומקצועיים".

הסדר כזה, לדברי מירוני, בתוספת מאמץ קטן מטעם מעסיקים להשלים את המשכורת לעובדים, תאפשר לקיים פעילות עסקית ואולי לחשוב יחד עם העובדים על פתרונות יצירתיים.

בתום המשבר, לא הכול יהיה ורוד גם למגזר הציבורי. ראו לדוגמה את עניין ימי החופשה.

בהסכם הקיבוצי שנחתם במגזר הציבורי נכתב שהעובדים יוכלו לצבור ימי חופשה ביתרה שלילית. פרופ’ מירוני מניח כי בצבירה ניתן יהיה לכלול ימים קיימים ולהיות ביתרה שלילית על ימי החופשה העתידיים, המגיעים עד שנתיים נוספות של צבירה. לגבי קרן ימי החופשה שנקבעו בהסכם, הוא אומר כי "מאחר שהוא נחתם בלחץ רב, אף אחד לא יודע איך יעבדו קרנות החופשה מי יהיה זכאי".
בהסכם נכתב כי חופשת פסח לא תוחרג. כלומר, אם יש הסכמים לחופשה מרוכזת בחברה, המשמעות שעל כל יום חופשה ינכו לעובדים חצי יום, כמו בחופשת חול המועד רגילה. מירוני מעריך שאחרי שיסתיימו ימי החופשה ואם יימשך מצב החירום, גם העובדים במגזר הציבורי ייאלצו לצאת לחל"ת, אף שזה לא כתוב במפורש בהסכם.

יהיה הסכם חדש ביום שאחרי?

לדברי אבירם ניצן, ברור שהמגזר העסקי ייצא חבוט מהמצב אבל גם המגזר הציבורי יצטרך לתת את חלקו, כפי שהיה ב-2003, אחרי שלוש שנים של מיתון, אז נחתם במגזר הציבורי הסכם לעידוד הצמיחה במשק, שכלל הפחתה זמנית בשכר, דחיית עדכון תוספת יוקר ודחיית תשלום דמי הבראה.

"יהיה משבר קשה בסקטור העסקי. גם בתרחיש אופטימי, שבמאי נתחיל באופן הדרגתי לחזור לעבודה, נסגור את השנה עם נסיגה של 6%-7% בתוצר, בדומה לנסיגה שרשמו חלק ממדינות המערב במשבר 2009 והגירעון הגבוה ממילא רק יעמיק. לכן יש המון היגיון שגם המגזר הציבורי יישא בנטל, באמצעות הפחתת שכר ודחיית תשלום דמי הבראה שצפויים להינתן בקיץ - בשנה לפחות. זה סכום משמעותי. יש להחיל זאת במגזר הציבורי בהסכמה עם נציגי העובדים. זה נדרש במקביל לדחייה של כל תשלומי המסים למגזר העסקי - מע"מ, ביטוח לאומי ומס הכנסה".

"המגזר הפרטי קיבל רשת ביטחון מהמדינה בדמות דמי אבטלה והקלת הקריטריונים לקבלתם דווקא בגלל שהוא הרבה יותר תלוי בנסיבות העסקיות", אומר שי בירן, סמנכ"ל כלכלה ומדיניות בהסתדרות הכללית. "הסקטור הציבורי, משום שהוא נהנה מביטחון יותר גדול, במקום לבקש אותה תמיכה הקריב קורבן והשליך את המימון של ימי החופשה על העובדים. לימי חופשה זכאי אפילו עובד מפוטר. במצב הביקושים הנמוך של המשק, דווקא עכשיו לדבר על הפחתת שכר במגזר הציבורי, זה רק להחמיר את המיתון הצפוי לנו".

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 קופץ בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.4% ות"א 90 מטפס בכ-1.5% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

בניין רשת החדשות אל ג'זירה / צילום: Shutterstock, BalkansCat

פה אחד: הממשלה הצביעה על סגירת ערוץ אל-ג'זירה בישראל

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

אחרי פחות משנה: מנכ"ל חדשות 13 פורש מתפקידו

עפ"י הודעת רשת 13, אור צלקבוניק פורש על רקע "התוכנית המתגבשת לשינויים במודל פעילותה של חברת החדשות" ● רק לאחרונה דווח על שורת מהלכים שתכנן צלקובניק לבצע בחטיבת החדשות, כמו למשל קיצוץ מהדורת שישי לשעה בלבד; המהלך אומנם נותר על כנו, אך לא ברור מה יקרה בהמשך

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים