גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלי משכורות מנופחות ועם פחות חסויות: הכדורגל האירופי כבר לא ייראה אותו דבר

בליגות הבכירות מחכים לחזור לשחק באצטדיונים מלאים, אבל גם כשהמשבר הבריאותי יסתיים בקבוצות יצטרכו להסתגל למציאות חדשה ● סביר להניח שכבר לא נראה סכומי העברה מופרזים על כוכבים ומשכורות מפוצצות כפי שהתרגלנו בשנים האחרונות ● וגם: החלופה המפתיעה שמצאו בתי ההימורים

קבוצת ברצלונה חוגגת / צילום: ג'ואן מונפורט, AP
קבוצת ברצלונה חוגגת / צילום: ג'ואן מונפורט, AP

זה די מצחיק לקרוא עכשיו כותרות על כך ש"מנצ'סטר יונייטד תרכוש בקיץ את ג'יידון סאנצ'ו מדורטמונד עבוד 120 מיליון ליש"ט", וששחקנים יעברו אוטוטו לקבוצה אחרת בסכומים דמיוניים. עיתונות הספורט ממשיכה לפעול לפי הריטואל ששמור לשלב הזה של העונה, נשענת על סוכני השחקנים שמפמפמים עסקאות עתידיות של הסחורה שברשותם.

רק שהמציאות היא כמובן אחרת לגמרי. במרץ 2020 לא משחקים כדורגל, וסיכוי סביר מאוד שגם שלא ישחקו יותר העונה. לרבע העונה האחרונה שנחתכת יש השלכה אדירה על הקבוצות ועל עולם הספורט, ולטענת יותר ויותר מומחים ההשפעות הללו לא יסתכמו בעונה אחת אלא יהיו ארוכות טווח.

הקבוצות לא רק שחטפו נזקים אדירים בהכנסות, הן גם לא יכולות לדעת מה עומד לקרות הלאה ומתי תחזור השגרה ואיזו שגרה זו תהיה. שגרה של מדינות אחרי טרגדיה? וגם כשכבר יניעו הן יגלו שהשוק השתנה - חברות מסחריות אחרי המשבר לא ימהרו לשלם את הסכומים ששילמו בעבר כדי להופיע על חזית החולצה ובאצטדיונים. הממדים של פגיעה במדינות כמו איטליה וספרד (ומי יודע לא הולכת בריטניה, צרפת ומדינות אחרות) תהפוך את היום שאחרי לאחר לגמרי. האבטלה תכה באוהדים שאמורים להוציא כסף, וכך הלאה והלאה.

לפני כשבוע במהלך ראיון שקיימנו כאן ב"גלובס" עם יו"ר מינהלת הליגה ארז כלפון ציין אחד מאנשי המינהלת כי "עד כמה שזה לא נעים להגיד, הקורונה תחזיר את הכדורגל בארץ לשפיות". הכוונה היא למשכורות שישולמו לשחקנים וכבר לא יהיו גבוהות כל כך. הכל יתכווץ ויקטן.

הכדורגל האירופי תחילה

המקום המיידי שבו נראה את השינוי הוא ללא ספק בשוק ההעברות של הכדורגל האירופי. השוק הזה הסתכם בעונה האחרונה בחמש הליגות הגדולות בלבד (אנגליה, ספרד, איטליה, גרמניה, צרפת) ב-6.3 מיליארד אירו. חלק מהקבוצות הרשו לעצמן להוציא כ-20% מהמחזור השנתי על רכישת שחקנים, ובמקרים מסוימים גם 50% (!). תשכחו מזה.

מאחר שאי הוודאות גדולה, מקיימים המועדונים פגישות שנועדו לטפל במשבר ובכלל זה בתקופת שבה יוכלו לרכוש שחקנים. פיפ"א כבר הודיעה כי היא נוטה להאריך את החלון הקייצי עד חודש ינואר - כך יוכלו המועדונים להבין איפה הם עומדים ולקיים עסקאות רכש במשך חודשים ארוכים לתוך העונה הבאה, בהנחה שתיפתח בזמן. אבל גם הארכת הזמן לא תפתור את הבעיה המרכזית - לכולן יהיה פחות כסף.

המקור השני שבו הכדורגל "יתקן" כבר בטווח הקרוב הוא בשכר השחקנים. בעלי ההון שמחזיקים במועדונים מנהלים כבר מערך מו"מ לקיצוצים - אנחנו רואים את זה קורה בישראל, את אותן בקשות של הבעלים "לתת כתף", וזה נכון גם לאירופה: לפי דיווח בספרד, שחקני ברצלונה נדרשו כעת לקיצוץ של 70% בשכרם כל עוד הליגה לא משוחקת. בבאיירן מינכן ובדורטמונד הסכימו השחקנים לפי דיווחים לקיצוץ של 20%.

בחלק מהמועדונים ידרשו לקבוע מנגנונים של הפחתות שכר גם בעונה הבא, במידה ויתברר כי הפגיעה הכלכלית בקבוצות תימשך. אבל מאחר שהעניין הזה מעט מורכב יותר וידרוש הסכמות גורפות של שחקנים ששכרם העונה כבר נחתך, סביר מאוד להניח שאת הפגיעה המרכזית נראה בהוצאה של מועדונים על רכישת שחקנים.

בענפים שבהם אין פעילות כלכלית בשוק העברות, למשל ענף הכדורסל, שם הפגיעה בהכנסות של הקבוצות צפויה להתבטא בתיקון שיתמקד כמעט כולו בשכר השחקנים.

אין ספורט? נהמר על פוליטיקה

אחת התעשיות הנלוות לספורט שסופגת את המכה האנושה מכולן היא תעשיית ההימורים - לפחות זאת שנשענת על משחקי ספורט. המשוואה די ברורה: בהיעדר מוחלט של אירועי ספורט אין על מה להמר, ואין הכנסות. פה ושם מתקיימות ליגות בעולם שמצליחות להניע את התעשייה - באירופה זה הליגה הבלארוסית, ואף הגיעו למצב של הימורים על משחקי ידידות בשבדיה.

הטוטו-ווינר בישראל שעומד על הכנסה ממוצעת של כ-8 מיליון שקל ביום בעידן טרום-קורונה, כבר ירד בתקופה האחרונה לימים של פחות מ-1.5 מיליון שקל הכנסה.

חלק גדול מכספי ההימורים משפיע ישירות על הספורט, בעיקר בצורה של הסכמי חסות. החוזים הללו כעת נמצאים מן הסתם גם הם על שולחן המו"מ בין הקבוצות לבין חברות ההימורים שידרשו הקפאה של כספי ההסכם, מאחר שהוא מפרסם תעשייה שלא מתקיימת.

חלק מחברות ההימורים מנסות למלא את החוסר בספורט בהימורים אחרים - אתרי ההימורים התמלאו בהימורים על פוליטיקה, על תוכניות ריאליטי בטלוויזיה, על משך משבר הקורונה, עד לא מזמן פתחו יחסי הימורים על ביטול אירועי ספורט. וכמובן - פריחה אדירה שמתקיימת בהימורי הפוקר והמשחקים המקוונים הנלווים שלא דורשים אירוע פיזי במגרש.

וחלק גדול מחברות ההימורים מצאו כבר תחליף, והן מציעות יותר הימורים שנשענים על תעשיית הגיימינג וה-eSport. 

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לישראל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט