גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הצונאמי - שבו אנחנו צפויים לראות הרבה מאוד חולים קשים, ומתוכם הרבה מאוד מונשמים - נמצא לפנינו"

מנכ"ל שירותי בריאות כללית אהוד דודסון מספר ל"גלובס" על ההחלטות הקשות ("אסור לתת למשפחה להיפרד מחולה לקראת מותו"), על ההיערכות להחמרה במצב ("אנחנו מוכנים, אבל תמיד אפשר יותר") ועל המסקנות ("אחרי שהמשבר ייגמר, מערכת הבריאות תצטרך טיפול לטווח ארוך"

פרופ’ אהוד דודסון / צילום: ענבל מרמרי
פרופ’ אהוד דודסון / צילום: ענבל מרמרי

"האירוע הגדול עוד לפנינו", אומר מנכ"ל שירותי בריאות כללית פרופ' אהוד דודסון בשיחה עם "גלובס", בעניין מחלת הקורונה Covid-19. אם היה לכם ספק האם הצלחנו להשתלט על הגל או לא, נראה שלדודסון התשובה ברורה. "הצונאמי - שבו אנחנו צפויים לראות הרבה מאוד חולים קשים, ומתוכם הרבה מאוד מונשמים - נמצא לפנינו, כאשר המערכת מכינה את עצמה, כדי שיהיה מספיק ציוד וכוח אדם".

● עד כמה אנחנו קרובים להיות מוכנים?

"אנחנו פרקטית מוכנים. תמיד אפשר יותר. קופת חולים העמידה עד עכשיו 17 מחלקות, מתוכן בית חולים השרון שהפך כולו לבית חולים ייעודי לקורונה עם חמש מחלקות, כולן ממוגנות עם מצלמות ומערכות שמע. זה אומר שיש לנו רק בבית חולים השרון מקום ל-200 חולים ומתוכם 50 מונשמים. בנוסף יש לנו עוד שישה בתי חולים ובכל אחד מהם שתי מחלקות קורונה, ואם נצטרף נקים עוד. אנחנו מנצלים את הזמן במיוחד להכשרת הצוותים, לעבודה יעילה ובטוחה ועוד עם כל הציוד המסורבל".

● מה צווארי הבקבוק בדרך להיות מוכנים עוד יותר?

"כרגע הצוותים הרפואיים, פחות מאשר מכונות ההנשמה שכרגע יש לנו אותן והמדינה משיגה עוד מהן. הדבר החשוב הוא המיומנות של הצוותים, היכולת לתפקד באופן בלתי פוסק מסביב לשעון. לגבי ציוד מיגון וחומרי חיטוי יש כרגע אפילו מלאי קטן, אך אנחנו מנסים להגדיל אותו. המטרה שלנו היא להגיע למלאים של 60-50 יום, ואנחנו רוכשים ציוד בכל העולם".

אחד המאפיינים העצובים של המחלה הזו הוא שאנשים מתים לבד. איך מתמודדים עם זה?

"זה מצב של אין ברירה, כי להכניס את בני המשפחה להיפרד מן המטופל זה אומר להדביק אותם. אנחנו מנסים לאפשר לחולה נוטה למות להיות בקשר עם קרוביו בווידיאו, וכמה שזה נשמע נורא, זה נועד להציל את קרוביו ואנשים אחרים. אנחנו לומדים לתקשר באמצעים הווירטואליים".

עד כמה הכיסוי של הבדיקות טוב כעת לדעתך?

"אני מברך על הגדלת הבדיקות ועדיין חושש שיש נדבקים שלא אותרו בשטח. אנחנו מפעילים שמונה מעבדות, מהן שש בבתי חולים ועוד שתיים בקהילה. יש לנו יכולת לבצע 1,200 בדיקות וזו יכולת שאפשר להגדיל".

● משרד הבריאות משתמש גם במידע על החולים הקשים כדי לנסות לאמוד את רמת התחלואה הכוללת והמגמות בה. יכול להיות שמאושפז אצלך אדם עם דלקת ריאות שלא יודעים שיש לו קורונה?

"לא, הסוגיה הזו פתורה. באמת היו כמה מקרים שבהם הגיעו אלינו אנשים עם תסמינים ריאתיים שלא ענו לפרוטוקול המקורי, לא באו מחו"ל ולא במגע עם נשא מאומת - והתגלו כחולים. רמת החשד של הרופאים גבוהה והם בודקים כמעט כל אחד שהמחלה שלו נראית אופיינית".

התסמינים שאתם רואים הם באמת לרוב אלה שהזהירו אותנו מפניהם? חום ושיעול בעיקר?

"הפרופיל המאפיין זה חום עם שיעול יבש. ראינו רק חום ורק שיעול ולא זה ולא זה ושלשולים כמאפיין עיקרי - בעיקר אצל ילדים. 

"הקשר המעניין הוא ללב. כבר הגיעו אלינו אנשים עם תסמינים של מחלת לב והסתבר שזו קורונה, וממצאים כאלה מתחילים להיאסף גם בעולם".

קופת חולים כללית היא האחראית הכמעט בלעדית על הרפואה באזור באר שבע. מה קורה באוכלוסייה הבדואית?

"כרגע ההערכה היא שהפריפריה פחות נדבקה, בינתיים, אבל יש כבר כמה מקומות שבהם איתרנו הדבקה ואנחנו מתנהלים באופן שונה מול כל אוכלוסייה, כדי להגיע אליה בדרך שלה, כשהמטרה אחת לכולן - למנוע התקהלויות. עבור כל אוכלוסייה שהיא, המשמעות היא שינוי אורחות חיים. גם בקהילה הבדואית מדובר באופי מאוד משפחתי, ואז צריך לחשוב מה זה אומר משפחה שיכולה להיפגש ואיפה שמים את הגבול כדי למנוע התפשטות רחבה, ועדיין לשמר את האופי המשפחתי".

● איך אנחנו יוצאים מזה?

"אנחנו מנסים ללמוד מסין, שם הטיפול בבעיה התחיל מאוחר מדי אבל כשהם כבר הבינו, הם עשו סגר ברמה דיקטטורית כמו שרק הסינים יודעים. ושם, נראה שהאירוע הגדול הסתיים. כבר כמה ימים שהם מדברים על כמות קטנה יחסית של נדבקים חדשים, הם החלו לשחרר את האזרחים ולאט לאט הם חוזרים לחיים הרגילים.

"גם הקוריאנים אמנם לא עם אפס הדבקה, אבל יש תחושה של שליטה על האירוע שם. בשני המקרים מדובר בשלושה חודשים, ולכן בהיעדר כל אינדיקציה אחרת, הייתי אומר שזה סדר הגודל - שלושה חודשים, אך אין להשערה הזו בסיס מלבד הניסיון של האחרים".

● דוח מבקר המדינה איתר כשלים בהיערכות המדינה למגפה.

"כבר שנים אנחנו חוזרים ואומרים שמספר המיטות בארץ הוא הנמוך בין מדינות ה-OECD, וכשאנחנו אומרים מיטות הכוונה היא רופאים, כי מספר המיטות קובע את תקן הרופאים. זה נושא שנצטרך להידרש לו, וזה לא משהו שאפשר להידרש אליו ברגע. מדובר בתכנון ארוך טווח של מסלול הכשרה לרופאים, ותכנון ארוך-טווח - אנחנו יודעים שפחות מאפיין את הישראלים.

"למרות הגדלת תקציב הבריאות בשנים האחרונות, המחסור הוא מחסור, ואנחנו נעסוק בו בתחום האירוע הדרמטי. אני מקווה שתהיה ממשלה חדשה בקרוב, ונושא הבריאות יהיה אחד הנושאים הראשונים בסדר העדיפויות שלה. אבל זה לא הזמן להטיל דופי באף אחד".

עוד כתבות

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

גם לאחר זינוק של מעל 140% השנה: מנכ"ל פאגאיה משוכנע שהחברה שלו שווה הרבה יותר

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

משרד עורכי הדין שישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים