גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חמי פרס בטוח שתעשיית ההייטק "תצטרך להתיישר" ונותן 4 טיפים ליזמים

חמי פרס, שותף-מייסד בקרן פיטנגו, מסתכל על המשבר ורואה גם הזדמנות ● בראיון ל"גלובס" הוא מספר על הפעילות בימי קורונה: "הרבה שיחות עם יזמים על מצב החברות שלהם" ● על רמות השווי הגבוהות בהייטק: "התעשייה תצטרך להתיישר" ● וגם על היחסים המשתנים בין המדינה לעסקים

חמי פרס משקיע הון סיכון, שותף-מייסד בקרן פיטנגו / צילום: יורם רשף
חמי פרס משקיע הון סיכון, שותף-מייסד בקרן פיטנגו / צילום: יורם רשף

דווקא בימים של משבר הקורונה, כשהעולם משותק ואנשים בערים רבות בעולם ספונים בבתיהם, השלימה קרן ההון סיכון פיטנגו גיוס של קרן חדשה, שתשמש אותה להשקעות בחברות צמיחה. "הגיוס הזה היה מתוכנן כחלק ממהלך העבודה הרגיל שלנו. הסגירה שלו הייתה מתוכננת בלי קשר למשבר הקורונה ואני לא חושב שהיינו צריכים להמתין איתו", אומר חמי (נחמיה) פרס, שותף-מייסד מקרן ההון סיכון בפיטנגו, בראיון ל"גלובס". "ממילא אנחנו לא רצים במהירות להשקיע, אלא מחפשים חברות טובות, ואנחנו מחפשים חברות שהן חזקות ויציבות גם בתקופת המשבר. אנחנו כבר מסתכלים על חברות לאורך זמן וחושבים אם להשקיע בהן או לא".

פיטנגו היא קרן הון סיכון המנהלת מעל 2.3 מיליארד דולר, מה שהופך אותה לקרן ההון סיכון הגדולה בישראל. פרס יציין בשנה הבאה 25 שנה בקרן. בימים אלו הוא עובד מביתו, לפי לו"ז אינטנסיבי של הקרן - ישיבות Deal Flow, שבהן בוחנים השקעות פוטנציאליות, ישיבות שותפים שבהן מדברים בין השאר על חברות הפורטפוליו וקבוצות עבודה על שיווק, יצירת ערך או אימפקט.

הלו"ז כולל גם פגישות עם יזמים שבאים להציג את החברה שלהם במטרה לגייס הון מהקרן, כן, גם היום, בזמן המשבר. "החלטנו שהכלל הראשון הוא שלמרות שכולם בבית ולבד, אנחנו עובדים הכי טוב ביחד. לכן אנחנו משתדלים שהכל יהיה הכי רגיל שאפשר, רק על הרשת", אומר פרס.

למשקיעי הון סיכון יש תפקיד משמעותי - בתור דירקטורים, בעלי מניות ואנשים בעלי ניסיון, הם נדרשים לייעץ ליזמים שמתמודדים בימים אלו עם אתגרים ניהוליים אדירים. הראיון עם פרס, שנערך בווידיאו, עסק במשבר הקורונה והשלכותיו על תעשיית ההייטק.

ממשיכים לדבר עם יזמים 

"מלבד הלו"ז השוטף, כל אחד מאיתנו עובד עם חברות פורטפוליו. יש הרבה שיחות עם היזמים, שבהן אנחנו שומעים מהם מהן הפעולות שהחברות נקטו, ומנסים להבין מה מטריד אותן. יש הרבה חוסר ודאות, בטח ליזמים צעירים שלא נתקלו במשבר ולא תמיד יודעים מה לעשות, איך לתעדף את הדברים ולתכנן קדימה. אנחנו מנסים לשתף מהניסיון שלנו וממה שאנחנו רואים בחברות אחרות.

"חלק מהחברות חזקות, יציבות, יודעות להתנהל לבד, והמודל העסקי שלהן ממשיך לפעול בלי הפרעה - שם צריך פחות עבודה. אבל בחברות יותר צעירות נדרשת עבודה יותר עמוקה. יש עצות פרקטיות, כמו האם לקחת הלוואה או האם להמיר דולרים לשקלים כי הדולר עלה ויש חברות שיש להן הרבה הוצאות בארץ.

"אני מעריך שאחרי שהכל ייגמר והעולם ישתלט על המגפה, תהיה יציאה יחסית מהירה מהמשבר. העיקרון בעיניי הוא כרגע לקנות זמן, ולכן צריך לחסוך בהוצאות. ממילא חלק מההוצאות ירדו, למשל כנסים. ,אבל ההוצאה הכי גדולה היא כוח האדם ושם צריכים להיות זהירים וחכמים. אנחנו משתדלים כמה שיותר לא לפטר ואנחנו בקשר עם ה-HR של החברות כדי לתת להם כלים להתמודד עם הסיטואציה הזאת".

פרס (61), ממשקיעי ההון סיכון הוותיקים בישראל, חווה כבר כמה משברים כלכליים. "זה לא דומה למשברים של 2000 ו-2008. במשברים קודמים לא ידענו כמה זמן זה ייקח, כאן זה תחום בזמן. השאלה כמה דברים בלתי הפיכים יקרו בדרך. למשל, חברות שיתמוטטו לא יהיה ניתן לקומם מחדש.

"אנחנו יודעים מה גורם למשבר, אנחנו יוצרים אותו במו ימינו. אלו החלטות מושכלות של מדינות וממשלות, כדי להגן על האזרחים שלהן. בשנת 2000 לא ידענו כמה זמן ייקח לצאת מהמשבר, הייתה הבנה שהעולם לא יכול להשתנות כל כך מהר כמו שאנשים ציפו, וב-2008 היה משבר של אמון גם במנהיגות העסקית וגם ביושרה העסקית.

"המשבר הנוכחי הוא משבר של מגפה רפואית, שמחייבת שיתוף פעולה גלובלי, העברת ידע ואינפורמציה, שיתוף שיטות עבודה, גם בהתבוננות על מנהיגות של כל מדינה ומדינה. אנחנו יוצאים מעולם של מלחמות בין מדינות, איפה שהחדשנות נדחפת על ידי צבאות, ופתאום נכנסים לעולם חדש שבו הסכנות הן גלובליות. זה משפיע כלכלית, חברתית ופוליטית".

 מה למדת ממשברים קודמים שמשרת אותך עכשיו?

"למדתי שיזם, שמקים חברה ומפתח מוצר, צריך לחשוב היטב כמה המוצר נחוץ, מה הדירוג שלו בעיני הלקוחות שלך, האם הוא יהיה הדבר הראשון או האחרון שהם מוותרים עליו, כמה המודל העסקי שלו יוצר אימפקט משמעותי, ולהבין בצורה מאוד בסיסית את נקודות התורפה שלו. יש חברות, שבתנאים רגילים הן אימפריות, אך לא מסוגלות לשרוד בתנאים של משבר. כל יזם וכל משקיע יצטרכו לחשוב באיזו סיטואציה החברות שלהם יכולות להגיע לתסריט שעמו מתמודדות חברות התיירות במשבר הנוכחי, והאם הן יוכלו לשרוד דבר כזה".

חיטוי בגינת משחקים / צילום: Sebastian Scheiner, Associated Press

שינויים בתפיסת החדשנות 

המשבר הנוכחי מוביל להכרה במגבלות הכוח של האנושות. איך זה ישפיע על ההייטק?

"המשבר הזה גורם לנו להבין כמה אנחנו שבירים. זה צריך לגרום לכולנו להיות הרבה יותר צנועים. זאת קריאה לשיתוף פעולה ושקיפות. גם המנהיגים צריכים להבין שכוחם מוגבל. הכוח שלנו כאנושות הוא היכולת שלנו לעבוד ביחד.

"כל הנושא של חדשנות משתנה בעולם כי הוא היה מונע מצורך, אבל העולם נהיה חזק מבחינה כלכלית וביטחונית ועולה השאלה מה ידחוף את החדשנות קדימה. לדעתי מה שידחוף את החדשנות זו התכלית, לאן אנחנו הולכים כעולם, איך אנחנו שומרים על כדור הארץ, איך אנחנו שומרים על החברה האנושית, איך אנחנו מתמודדים עם הסכנות הגלובליות שאנחנו יוצרים במו ידינו, כמו השפעות האקלים.

"אנחנו צריכים לקחת את עצמנו כדבר לא מובן מאליו, לנהל את כדור הארץ ואת החברה האנושית בזהירות. ניקח את הנושא הזה לממד חדש של חדשנות עם תכלית, של אימפקט, של שיתוף פעולה, פתיחות ושקיפות מלאה, עם תהליכים דמוקרטיים, מנהיגות שיותר משרתת, השקעות שהן יותר ערכיות. הדור הצעיר מבין את זה טוב יותר מהדורות הקודמים, ועכשיו גם חווה את זה בצורה מאוד מאסיבית בגלל משבר הקורונה. לדעתי אנחנו בנקודת מפנה מאוד משמעותית בעולם".

כלומר יגדל פה דור של יזמים שהאימפקט יותר חשוב לו?

"אני חושב שלא תהיה לנו ברירה. אי אפשר להתנהל יותר באופן נפרד, אנחנו תלויים אחד בשני. היכולת שלנו להשפיע לטוב ולרע היא יותר משמעותית. הקודים האלו כבר נבנים, כמו למשל יעדי פיתוח בר קיימא שפותחו באו"ם, להיות אחראי בהשקעות שלך. זה יהיה סוג של מערכת חיסונית חדשה שאנחנו צריכים להזריק לעולם החדש".

דיברת על צניעות, אבל יש משהו בטבע של יזם שחושב שהוא יכול לשנות את העולם.

"היזם עצמו יכול להיות הכי פרוע בעולם, הצניעות תבוא מהסביבה שלו, תבוא מהעובדים שהוא/היא ירצו לקלוט לגייס לחברה. האנשים שיבואו לעבוד בחברות, וגם הלקוחות והמשקיעים, ישאלו את השאלות הקשות - מה החברה עושה, למה זה חשוב, איך אתם עושים את זה, האם אני רוצה להיות חלק מזה. יווצרו מודלים של הצלחה שהם יהיו המודלים החדשים שלפיהם היזמים יפעלו".

ההייטק יתיישר עם הכלכלה העולמית

המשבר לא נגרם בגלל תעשיית ההייטק, אבל יכול להיות שהיא בכל זאת צריכה לשאול את עצמה שאלות על החגיגה שהייתה בה, למשל על רמות השווי הגבוהות של סטארט-אפים?

"התעשייה לא מנותקת מהכלכלה העולמית. אני מסכים שבשנים האחרונות, בגלל המצב הכלכלי בעולם, שלא ידעו איך לייצר תשואה על ההון. בדרך כלל המשקיעים מרגישים נוח עם רמת הסיכון והתשואה במניות ובאג"ח, אבל גם בגלל הריבית הנמוכה נוצר היפוך מגמה בעולם מנזילות לצמיחה. הרבה אנשים הסכימו לוותר על נזילות כדי לייצר שיעורי צמיחה שהם לא יכולים לייצר באמצעים נזילים. הדבר כמובן גרם לכך שכמות הכסף שהושקעה בחברות עם פוטנציאל צמיחה היה מאוד גדול. זה העביר את הכוח לצד של היזמים וכתוצאה מכך רמות השווי עלו.

"אני חייב לציין שהחברות שאנחנו מושקעים בצמיחה אלו לא סתם שווים מנופחים, אלא מדובר בחברות שיוצרות הכנסות בהיקפים משמעותיים עם שווי שאתה יכול להגיד שהוא גבוה מדי במקרים מסוימים, אבל הוא לא מופרך לחלוטין.

"אני חושב שלתעשיית ההייטק לא תהיה ברירה, היא תצטרך להתיישר, כי זה עולם של אלטרנטיבות. בעקבות המשבר, אנשים יוכלו לקנות בזול נכסים שספגו פגיעה קשה ולשקם אותם ואני מניח שחלק גדול מההון העולמי יילך לשם. הרבה כסף גם יזרום לתחום הרפואה, וחלק ימשיך לתמוך בגל הדיגיטלי, במעבר לענן, באוטומציה. בסופו של דבר העולם הולך בגלים, לפעמים אנחנו בעלייה ולפעמים בירידה, אבל אין משבר שלא ניתן לעצור".

באיזה דרכים נוספות המשבר ישפיע?

"אתה רואה שהצורך שאנשים יהיו מעודכנים מבחינה טכנולוגית חשוב. אנשים צריכים להכיר את היכולות של העולם הזה, להיעזר בו כדי להתמודד עם המצב הזה. כשאתה מסתכל ברמה הפילוסופית - לפני הקורונה העולם עסק במה יקרה כשהרובוטים יקחו את העבודות שלנו, ואני מסתכל על הקורונה ואומר - הלוואי שהרובוטים ואטומציה יוכלו לקחת מאיתנו חלק מהעבודה, כי אז לא היינו נכנסים למשבר כל כך גדול.

"בנוסף, יש הבנה בעולם שזקוקים למנהיגות חדשה. יש פה גם סוג של התבוננות על איך מנהיגים ניהלו את המשבר, באיזה אופן הם הגיבו, כמה הם נשענו על מידע, איזה תהליכים הם ביצעו, כמה הם שלפו מול כמה הם באמת עבדו בצורה עקבית, כמה הם היו משרתי ציבור וכמה מגלומנים שחשבו שהם מבינים מה קורה בלי להבין. הציבור לא טיפש, הוא מבין איזה מדינות פעלו נכון ואיזה לא ואני חושב שזה ישפיע על בחירות של מנהיגים, כי זה פוגע בכלכלה ופוגע בחיים של אנשים. זה מבחן שמנהיגים יצטרכו לעמוד בו - איזה סוג מנהיג אתה - האם אתה מתאים לעידן החדש הזה או לא"?

השפעות אזרחיות, פוליטיות ומדיניות

יכול להיות שנצטרך גם מודל אחר של מדינה?

"זאת שאלה ארוכת טווח. באופן עקרוני הרעיון של בני אדם, שמאוגדים במסגרות ימשיך להתקיים. זה מה שמאפשר לנו לתפקד. אבל אין ספק שיכולתן של חברות עסקיות גדולות להשפיע על מהלך העניינים הוא הרבה יותר גדול ממה שהוא היה בעבר. יווצר שיתוף פעולה חדש בין מסגרות של מדינות לבין מסגרות של חברות עסקיות, צריכה להיכתב אמנה מחודשת, כללי משחק חדשים.

"אנחנו בפיטנגו התחלנו לעבור לעבודה מהבית הרבה לפני שהודיעו באמצעי התקשורת שזה מה שצריך לעשות. הידע נמצא אצלנו, וגם היכולת לקבל החלטה. זה לא רק אנחנו, אלא עוד הרבה חברות שמנעו פה משבר יותר גדול. בנוסף, יש חברות שלא מסוגלות לעמוד במשבר הזה בלי תמיכה ממשלתית, לא משנה מה הם יעשו, כי הביזנס שלהם נגמר. אם אתה חברת תעופה ואין טיסות, מה תעשה?".

עלול להיות משבר אמון בין האזרחים לממשלות?

"בטוח שיהיה משבר אמון, זה מתבקש, כי הנגיף הזה חושף את האופן שבו המערכות הרפואיות נבנו בכל מדינה לאורך שנים. הוא יחשוף שיטות ניהול ומנהיגות כאלה ואחרות. המערכות הממשלתיות נמצאות היום במבחן לא פשוט, יש היום הרבה מידע זמין וכל אחד יכול לשפוט את האופן שבו הממשלה שלו מתנהלת בהשוואה למדינות אחרות, לראות איך המערכות מתפקדות. זאת יכולת שלא הייתה קיימת קודם".

זה משפיע גם על המגזר העסקי?

"מעבר מעולם של מלחמות לעולם של סכנות גורם לכך שהאחריות שנופלת על הכתפיים של חברות עסקיות היא יותר גדולה מבעבר. אנחנו רואים, למשל, שבארה"ב החברות העסקיות התנהלו באופן עצמאי בנקיטת אמצעים והתגוננות, אבל בסוף צריך ששתי המערכות האלו יעבדו יחד, באמון, בשיתוף פעולה".

ארבעה טיפים ליזמים

1. לפעול בזריזות

"לפעול מהר, בלי להסס. אם אתה מבין שאין לך חמצן לפחות ל-12 חודשים, אם לא יותר, אל תהסס - אחרת לא תגיע לצד השני. כל חברה שאין לה מספיק מזומן או ששורפת מזומנים בקצב גבוה מדי, חייבת לנקוט בפעולות מיידיות כדי לשרוד. אלו פעולות אכזריות וקשות, אבל חייבים לקבל אותן בזמן.

2. לגייס הון

"אם יש לחברה יכולת להשיג כסף, למשל לממש הלוואה שעומדת לו או לעשות מהלך פיננסי אחר שמגדיל את המשאבים שלו - הוא חייב לעשות את זה".

3. התחדשות ויצירתיות

"לבחון את המודל העסקי והלקוחות, ולראות האם הם עומדים במבחן המציאות החדשה, להיות כנים לגבי זה ואם צריך לשנות - לחשוב מחוץ לקופסה. למשל חברה בתחום של נסיעות שיתופיות - במצב שבו אין תחבורה ציבורית היא יכולה להסיע עובדים חיוניים. צריך לחשוב איך להציע שירות חדש שלא קיים, איך דווקא בעידן המטורף הזה לעשות משהו מיוחד שאף אחד אחר עוד לא חשב אליו או לא הספיק להיערך אליו. אנשים עושים את זה, יש פרץ אדיר של יצירתיות בתקופה הזאת".

4. לחשוב הרבה קדימה

"לא לאבד עשתונות. הדברים האלו חולפים וצריך לחשוב גם קדימה, איך ייראה העידן החדש - מה זה בית, מה זה עבודה, איך ניסע בעתיד? למשל, איך ייראו שדות התעופה, הרכבות והנמלים במצב שבו אדם שנושא את הנגיף יכול לגרום להדבקה המונית, איך תיראה הכלכלה השיתופית בעולם כזה? צריך כבר לחשוב על זה".

עוד כתבות

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה