מתכונים | פיצ'ר

להמתיק את הגלולה של ההסגר: זה הזמן לקינוח

הסגר, הבידוד והימים הארוכים בסמיכות למקרר מוציאים מאנשים תשוקות חבויות, אבל דומה שדבר אחד מאחד את כולם: הכמיהה למתוק

מגדל פאנקייקס / צילום: שאטרסטוק | א.ס.א.פ קריאייטיב
מגדל פאנקייקס / צילום: שאטרסטוק | א.ס.א.פ קריאייטיב

משפחות מאושרות דומות זו לזו; משפחות אומללות - אומללות כל אחת בדרכה", כותב טולסטוי בספרו הקלאסי "אנה קרנינה" (ככה אומרים בכל מקרה. אני לא קראתי. אולי עכשיו בסגר אעשה זאת). כמו במשפחה, כך גם במטבח הביתי; הסגר שהושם על הארץ והימים הארוכים בסמיכות למקרר מוציאים מכל נשמה אומללה וכלואה חשקים ויצרים שונים ומשונים.

יש מי שעושה מלימון לימונדה, ומנצל את הזמן הרב שיש כעת בידו להכין מתכונים מורכבים ומושקעים שרצה להכין מזמן. אחרים, שאולי לא התברכו ביותר מדי זמן פנוי בעקבות הסגר (להורים הצעירים שלום) - מתנחמים במאכלים מושחתים ובמשלוחים. אבל דומה שדבר אחד מאחד כמעט את כולם - הכמיהה למתוק, למנחם, למה שמעלה את רמת הסרוטונין במוח, שיורדת בעקבות עצבנות ומתח, וברמות גבוהות תורמת לתחושת רוגע ועונג.

אני התאוויתי במשך ימים לשני דברים: ממולאים (על כך, באחד המדורים הבאים) ומתוקים - משהו שבימים רגילים אנחנו ממעטים להכניס הביתה, לא כל שכן, להכין בעצמנו (חוץ ממלבי, אם לומר את האמת). בימי הסגר הראשונים, התאוותי יותר מכול לריבוע של עוגת שוקולית, עם מעטה צבעוני וזיגוג דביק. ואני בכלל לא אוהב - לא עוגות בחושות ולא שוקולד. סיפור אמיתי, שעליו עוד אספר לפסיכולוג בהרחבה כשנחזור מהסגר, ובטח גם יהיה לו משהו לומר בתשובה על החסכים הרגשיים שלי.

השבוע: על עוגת יום ההולדת הכמעט לאומית שחוגגת 50 ועוד שני מתכונים מתוקים שתמיד כיף להכין בבית: מגדל פנקייק - ומלבי עם טוויסט קל וצבעוני. 

פנקייקים, ארוחת בוקר מתוקה

ארוחת הבוקר, בניגוד למה שסיפרו לנו בסרטים אמריקאיים משנות ה-80, היא לא הארוחה החשובה ביום. גם לא השנייה בחשיבותה. למעמדה השגוי היא זכתה הודות לכל מיני קבוצות דתיות, עמלות, אדוקות ודי מטורללות, שלא ראו בעין יפה את העצירה הממושכת של יום העבודה לצורך סעודה (ואל תשאלו מה היה להם לומר על ארוחת הערב).

כך הומצא באותן שנים הקורנפלקס על-ידי ג'ון הארווי קלוג. שיר הלל קולינרי לנסורת, לא-טעים בכוונה - (למה? להארווי קלוג היו תיאוריות שזה תורם להפחתת החשק המיני. וזה עוד הדבר היותר שפוי שעשה למען המטרה הנ"ל. אתם מוזמנים לקרוא עליו באינטרנט, אם יש לכם אומץ) - שאלוהים יודע איך ולמה הוא מצליח לשמור על רלוונטיות עד היום.

בחזרה לארוחת בוקר. איזה מאכל בוקר כן מצדיק את המוניטין שלו ואמריקאי לא פחות? פנקייקים. "פעם אהבו להוסיף לפנקייקים - לפחות באמריקה - רסק תפוחים, שהרבה יותר בריא ממייפל ובעיניי גם לא פחות טעים. שווה לנסות או להחליף באבקת סוכר במקום המייפל", מתרפק חיים כהן, שחולק כאן את המתכון שלו שמככב במסעדתו דיקסי.

מרכיבים:
4 ביצים

500 מ"ל חלב

150 גרם חמאה מומסת

350 גרם קמח

50 גרם אבקת סוכר

30 גרם אבקת אפייה

קורט מלח (5 גרם)

חמאה לטיגון

הכנה:

טורפים יחד ובקערה גדולה ביצים, חלב וחמאה. מוסיפים אבקת סוכר ואבקת אפייה לבלילה ולבסוף, ובהדרגה, את הקמח. טורפים היטב, ונזהרים שלא להגזים בכך: ערבוב נמרץ וממושך מדי ינפק פנקייקים כבדים ולא מי יודע מה אווריריים. מצננים את הבלילה לכ-10 דקות במקרר, שם היא גם היא תתפח קצת.

יוצקים מהבלילה בעזרת מצקת על מחבת גדולה ומשומנת בקצת חמאה או על פלנצ'ה חלקה. הופכים את הפנקייקים בעזרת מרית או שכפטל כשעולות בהם בועות. מניחים להם להתגבש על צדם השני 30-20 שניות נוספות ומעבירים אחר כבוד לצלחת.

עורמים את הפנקייקים בערימה על מנת לשמור על חומן עד להגשה או מגישים תוך כדי הכנה ליושבי הבית - ולצד מייפל, שאותו אני דווקא אוהב, בניגוד לכהן, עד מאוד - את הפושטית של אפיכל ואת הקנדית המקורית והנפלאה כאחד.

עוגת שוקולית חוגגת 50 

אף שהיא חוגגת השנה 50, עוגת השוקולד הפשוטה הפכה לחלק אינטגרלי מחגיגות יומולדת בישראל רק ב-20 השנים האחרונות. כיצד הפכה אבקת שוקו לקינוח עם הילה כמעט ממלכתית, ולאחד המתכונים הכי מבוקשים ברשת? אולי לאור הטעם הנגיש של העוגה בעיני קהל היעד (ילדים בגיל חד-ספרתי והוריהם) ואולי בזכות קלות ההכנה.

עוגת שוקולית / צילום: שאטרסטוק | א.ס.א.פ קריאייטיב
 עוגת שוקולית / צילום: שאטרסטוק | א.ס.א.פ קריאייטיב

״מוצר שפותח על-ידי אבא פרומנצ׳קו, ממייסדי עלית, ושהיה מיועד במיוחד לשוקו קר, וזאת בשונה מאבקות השוקו האירופאיות שהיו עד אז בשוק ויועדו להכנת משקה חם״, מספר ציון כהן, הטכנולוג הראשי של עלית-שטראוס, שגם עומד מאחורי ״שוקולית לאפייה״ שנולדה לפני כעשור לאור הפופולריות של מתכון העוגה.

״במרוצת השנים, הדברים היחידים שעברו שינוי במוצר המקורי הם עיצוב האריזה, שהייתה פעם פחית - ומתכון העוגה שהתנוסס עליה, שכיום חתומה עליו איילת אופק, עובדת החברה, שמתבסס על זה שהכינה לילדיה״.

ומי יצר את המתכון המקורי של עוגת השוקולית?

״האמת? זה היה כל-כך מזמן שאני לא יודע. אולי רות סירקיס?״, הוא שואל-אומר.

״למיטב זיכרוני, מעולם לא הכנתי עוגת שוקולית, ואני גם לא זוכרת שהיא הייתה פופולרית בשנות ה-70 וה-80״, אומרת סירקיס לשאלה על מקור המתכון. ״כדורי שוקולד - זה מתכון שלי, אבל עוגת שוקולית - זה לאֿ, ובוודאי שלא כתבתי את המתכון שהיה על האריזה״, מכריזה המתכונאית המיתולוגית.

מרכיבים לתבנית גדולה: (כזו שהיא לפחות 25 ס"מ X 25 ס"מ, ועד לגודל של תבנית התנור. תלוי כמה עבה רוצים את העוגה)

1 כוס שמן או 200 גרם חמאה

1 כוס סוכר

1 מכל שמנת 250 מ"ל

200 גרם קמח תופח (כוס וחצי)

200 גרם שוקולית (כוס וחצי)

4 ביצים XL או 5 גדולות

לציפוי גנאש השוקולד: (לא חובה)

1/2 מכל שמנת

1 חפיסת שוקולד מריר או חלב

הכנה:

מערבבים את המרכיבים הרטובים בקערה גדולה. מוסיפים קמח ושוקולית. אופים בתנור שחומם מראש לחום של 180 מעלות במשך 30-28 דקות. מצננים את העוגה בטמפרטורת החדר כרבע שעה.

לציפוי: מחממים שמנת בקלחת קטנה. שוברים את השוקולד לקוביות ומוסיפים לשמנת. מערבבים עד לקבלת גנאש אחיד ויוצקים מעל העוגה. מגישים כך כשהציפוי חם או לאחר שהתגבש.

מלבי פיסטוק


מתכון קל - טוויסט על מלבי עם טאץ׳ מרשים של הקונדיטור עופר בן נתן ממסעדת פופ & פופ.

מרכיבים (ל-8 מנות):

1 מכל שמנת (250 מ״ל)

1 כוס חלב

5 כפות סוכר

3.5 כפות קורנפלור

3 כפות מחית פיסטוק - להשיג בחנויות טבע ובחנויות מתמחות לציוד בישול ואפייה

לעיטור:
1 סלסלת תותים

1 כף אבקת סוכר

בלסמי מצוצמם בטעם פטל או תות - לא חובה

פיסטוקים קלויים גרוסים

הכנה:

מביאים לרתיחה בסיר שמנת מתוקה (מלבד חצי כוס ששומרים בצד), מחית פיסטוק, חלב וסוכר. בקערה בצד מערבבים את שאר השמנת עם קורנפלור עד למרקם חלק וללא גושים.

מוסיפים את תערובת השמנת והקורנפלור לתערובת השמנת, הפיסטוק והחלב החמה שבסיר.

מלבי פיסטוק־תות/ צילום: אסף קרלה
 מלבי פיסטוק־תות/ צילום: אסף קרלה

מבשלים הכול עד לרתיחה, תוך ערבוב נמרץ במטרפה ועד להסמכה ורתיחה עם בועות גדולות, כך שמתקבל קרם במרקם צמיג שכשטורפים אותו, ניכרים בו היטב סימני התנועה של המטרפה.

מעבירים בזהירות לכוסות. מכסים כל כוס בניילון נצמד ומעבירים לצינון של שלוש שעות לפחות.

הגשה:

קוטמים את התותים, קוצצים לרבעים ומערבבים עם אבקת הסוכר. מעטרים את המלבי בתותים המסוכרים ומפזרים שבבי פיסטוק ובמידת הרצון - בלסמי מצומצם. מגישים קר.