גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

“דווקא המהלך הקיצוני של אדלשטיין הביא את נתניהו וגנץ להשיב את הממלכתיות על כנה”

ד"ר אסף הראל מנתח את התנהלות יו"ר הכנסת היוצא, שסירב לקיים הצבעה להחלפתו כהוראת בג"ץ, כדילמה של "אישיות דו-מהותית" הנקרעת בין הממלכתיות לבין המחויבות הפרטית-מפלגתית ● "אדלשטיין העדיף את היבטיו הפרטיים והמפלגתיים וגרם לפגיעה אנושה בדמוקרטיה"

יולי אדלשטיין בנאום התפטרותו מתפקידו כיו"ר הכנסת / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת
יולי אדלשטיין בנאום התפטרותו מתפקידו כיו"ר הכנסת / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

יו"ר הכנסת היוצא, ח"כ יולי אדלשטיין, חטף קיתונות של ביקורת על שהפר את צו בג"ץ, שעליו לכנס את הכנסת להצבעה על מינוי יו"ר כנסת קבוע. מנגד, היו מי שפיארו את "אומץ ליבו" והליכתו עם צו מצפונו נגד הפסיקה. כעת מתברר כי אדלשטיין לא ישלם מחיר על הפרת הוראת בית המשפט, והוא עוד צפוי להתמנות לשר בכיר בממשלת האחדות. 

ד"ר למשפטים אסף הראל, מרצה במרכז האקדמי פרס ומחבר הספר "גופים ונושאי משרה דו-מהותיים" ולשעבר עוזרו של היועמ"ש, מנתח את התנהגות אדלשטיין ואת הדילמות שעמדו בפניו. לדבריו, כיו"ר הכנסת פעל אדלשטיין כ"אישיות דו-מהותית" ונקרע בין שתי המהויות. מחד, כיו"ר מחויב לממלכתיות - ומאידך, לצד הפרטי-מפלגתי שלו.

דילמות אתיות וממלכתיות

לדברי ד"ר הראל, "שני הצמתים האלה חייבו את אדלשטיין, כאישיות דו-מהותית, לקבל הכרעות קשות ואתיות - מצפוניות וממלכתיות. ראשית, הוא נדרש להכריע בין שאיפותיו הפרטיות והמפלגתיות - להישאר יו"ר הכנסת ולמנוע מהרוב בה להצביע נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו - לבין חובותיו הממלכתיות והבטחת תפקודה התקין של הרשות המחוקקת".

והוא העדיף את האינטרסים הפרטיים-מפלגתיים על הממלכתיות.

"נכון. היות שכינוס המליאה תלוי בו, כולל טרפוד החלפתו כיו"ר, הוא קיבל הכרעה שהקריבה את מעמדו הממלכתי לטובת רצונותיו הפרטיים והמפלגתיים. בהמשך,  משבג"ץ הוציא נגדו צו לכינוס המליאה עד יום רביעי לדיון בהחלפתו, הוא ניצב שוב בצבת אינטרסים - בין הפרטיים-מפלגתיים לציבוריים".

ושוב הוא העדיף את מה שכינית ההיבט הפרטי-מפלגתי על הציבורי.

"הפעם הוא ניסה להימנע מהדילמה, ולכן הודיע על התפטרותו מתפקיד יו"ד הכנסת. אלא שהודעתו הדרמטית לא סייעה לו להיחלץ מחובתו לקיים את פסיקת בג"ץ ולכנס את המליאה. כי ההתפטרות נכנסה לתוקף רק בתום 48 שעות מההודעה. משעמד אדלשטיין על סירובו לכינוס המליאה, נדרש שוב בג"ץ לנושא, שהפעם שיגר לעברו ביקורת חריפה על החלטתו לא לקיים את פסיקת בג"ץ".

השקה בין שתי ישויות משפטיות

לשאלה מהו הדין, בעת התנגשות בין היבטיה הפרטיים והציבוריים של אישיות דו-מהותית, משיב הראל כי "על-פי רוב ניתן להבחין בנקל בין שתי הישויות המשפטיות של אישיות דו-מהותית - הפרטית והציבורית - ולהשית עליהן, בהתאמה, נורמות משפטיות מסוג אחר: בפועלו בספרה הציבורית, יחולו עליו חובות וזכויות הנגזרות מתפקידו הציבורי. ומנגד, בפועלו בספרה הפרטית יש לסווגו כאדם פרטי הזכאי לפעול על-פי מצפונו".

עם זאת, "הדילמות שניצבו בפני אדלשטיין מראות שלעתים מזומנות היבטיו הפרטיים של אדם המכהן בתפקיד ציבורי, מתמזגים עם היבטיו הציבוריים באופן קשה להפרדה; וכן עשויות להיווצר נקודות השקה בין שתי ישויותיו המשפטיות, ובעקבותיהן הוא נדרש לאזן את היבטיו הפרטיים והציבוריים. סיטואציה, שהיא מחויבת המציאות. מי שגורס כי אישיות דו-מהותית יכולה להקיף עצמה בחומות וירטואליות, בתקווה שיחצצו לגמרי בין פעולותיה השונות, יתבדה".

והראל מרחיב: "אנחנו חיים בעידן שבו נפרצו החומות בין 'פרטי' ל'ציבורי', ועלינו לאתר את הממשקים בין אנושיותה ומצפונה של אישיות דו-מהותית לחובות הנובעות ממעמדה הציבורי. עלינו לשרטט מרחב מסוים של פרטיות באוקיינוס הציבורי שבו היא פועלת. באותו מרחב, יש לאישיות גם 'משל עצמה' וגם 'משל הציבור'. מרחב זה יאפשר לאישיות הדו-מהותית לממש את מאווייה הפרטיים, כל עוד אין אינם פוגעים  באמון הציבור, בטוהר המידות או בתפקידה הציבורי. ההתחשבות בהיבטיה הפרטיים תיבחן בכל מקרה לגופו.

"כך, למשל, אין פסול בכך שחבר כנסת ישלב בעבודתו כמחוקק, לצד מאוויים המשרתים את מפלגתו, ולצד מאוויים המשרתים את צורכי הקואליציה שבה הוא חבר, גם מאוויים פרטיים, כגון: קידום חקיקה לטובת קהילת הלהט"בים שאליה הוא משתייך, או קידום חקיקה לטובת חולים במחלה שממנה סובל גם בן משפחתו. הואיל וחבר כנסת הוא חלק מהציבור, כמעט כל פעולה שלו תשפיע, במישרין או בעקיפין, על חייו הפרטיים".

אז איפה בכל זאת עובר הגבול?

"קו פרשת המים בין שילוב לגיטימי של היבטים פרטיים בעבודת החקיקה, לבין השתלטות עוינת של היבטים אלה, טמון בראש ובראשונה בהקפדה על חובת דיווח ושקיפות. חובות הדיווח והשקיפות הן האמצעי היעיל ביותר למנוע פגיעה בטוהר המידות, באמון הציבור ובתקינות העבודה הפרלמנטרית. לא בכדי, בהתאם לכללי האתיקה, חובה על חבר כנסת המצוי בניגוד עניינים להצהיר על כך מראש. חובה שקיימת גם במסגרת הדיונים בוועדות הכנסת וגם בדיונים במליאה.

"השקיפות תורמת לכנסת, המורכבת מחברי כנסת המייצגים אינטרסים מגוונים, להבהיר את ניגודי העניינים של חבר כנסת בודד. בנוסף, יש לבחון את טיבה ואופייה של טובת ההנאה שחבר הכנסת יקבל כתוצאה מהחקיקה. לא דומה טובת הנאה בכסף או בשווה-כסף, העלולה לגרום לחבר כנסת לחצות את הקווים מתחום האתיקה היישר אל התחום הפלילי, לטובת הנאה ערכית שהוא עשוי ליהנות ממנה, מעצם היותו חלק מקבוצה גדולה שתזכה לאותה טובת הנאה".

פגיעה אנושה בתפקיד הממלכתי

בוא נחזור לאדלשטיין. מהו לדעתך הדין באשר להחלטות שקיבל במסגרת הדילמות שניצבו לפתחו בשבוע שעבר?

הראל: "העובדה שאדלשטיין העדיף את היבטיו הפרטיים והמפלגתיים, הגם שהביאה למימוש צו מצפונו, פגעה פגיעה אנושה בדמוקרטיה ובתפקידו הממלכתי. גם אם אדלשטיין חשב כאדם פרטי שפסיקת בג"ץ מוטעה, היה עליו, כיו"ר הכנסת, לכבד אותה, אפילו אם הדבר היה נעשה תחת מחאה. אילו עשה כך, היבטיו הפרטיים, המפלגתיים והציבוריים היו יוצאים נשכרים: מחד, בכיבוד החלטת בג"ץ הוא היה משדר מסר של ממלכתיות, שהרי אין אדם שנמצא מעל לחוק; מאידך, מחאתו הפומבית כלפי בג"ץ הייתה מובילה לשיח ציבורי בהתייחס לתבונת הפסיקה. יש להצטער שלא כך נהג כיו"ר. סירובו לכבד צו של בג"ץ, גם אם לא הסב נזק ממשי בפועל, פגע קשות בשלטון החוק".

ולמרות הביקורת, הראל מסכם כי "מעז יצא מתוק, שכן לאחר ששלוש מערכות בחירות, מיליארדי שקלים ומגפת קורונה לא הצליחו להשיב את הממלכתיות - דווקא המהלך הקיצוני של אדלשטיין, שהוביל לפשיטת רגל דמוקרטית, הביא את שני המנהיגים, בנימין נתניהו ובני גנץ, להתעשת ולהשיב את הממלכתיות על כנה". 

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס ח'ליל אל-חיה קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים