גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שכירים, אבל בעלי שליטה: הכירו את האנשים שנופלים בין הכסאות של תוכניות הפיצוי

הם בעלים של חברות קטנות, עצמאים אבל כאלה שמושכים שכר מהחברה שבבעלותם • 78 אלף איש שעונים להגדרה המשפטית הזו נאלצים לספוג הפסדים כבדים - אבל לא זוכים לשום הכרה • עכשיו הם מקימים איגוד מקצועי חדש ודורשים התייחסות

סניף סגור של פיצרייה קאסה דל פפה / צילום: איל יצהר, גלובס
סניף סגור של פיצרייה קאסה דל פפה / צילום: איל יצהר, גלובס

גיל וקנין הוא בעלים ומנכ"ל של חברת בייטק תקשורת, המפעילה את אתר התיירות והנופש hotels.co.il. עד לפני שבועיים הוא העסיק 17 עובדים, באתר ובמוקד ההזמנות הטלפוני של האתר, אך לפני 14 יום המציאות השתנתה מקצה לקצה ומבעלים של אתר פעיל ועמוס מצא את עצמו גיל עם עסק שומם, שמכניס אפס הכנסות ורק צובר חובות. בן לילה הוא נאלץ להוציא את כל עובדיו לחל"ת, ולבצע בעצמו את כל העבודה שנותרה - בעיקר ביטולי חופשות והחזרי כספים. זאת מבלי שיש לו יכולת למשוך שכר מהחברה, כי פשוט אין כסף.

וקנין, שהקים את בייטק תקשורת בשנת 1996 והוא עצמאי זה 30 שנה, אומר שלא חווה מצב כזה מעולם. "עברנו הרבה עליות ומורדות אך מעולם לא משבר בסדר גודל כזה", הוא אומר. מהר מאוד הוא הבין שלא רק שאין לו הכנסות, אין גם אף אחד שיפצה אותו. זאת משום שהוא שייך לקבוצה של עובדים-עצמאים, מעין בני כלאיים בשוק, שהם גם מעבידים וגם שכירים של עצמם - ובשם המקצועי: שכירים בעלי שליטה בחברת מעטים.

יו"ר איגוד שכירים בעלי שליטה, גיל וקנין / צילום: דיתי אמאר

ביום שני פורסמה תוכנית הסיוע התקדימית (תלוי את מי שואלים) לעסקים במשק, הכוללת חבילת סיוע בהיקף 80 מיליארד שקל. אז מי לא מוזכר בתוכנית הזאת כלל? התשובה היא וקנין וקבוצת בעלי השליטה השכירים שהוא משתייך אליה. "אנחנו השקופים האמיתיים", אומר וקנין. "לאור העובדה שמלונות בארץ נסגרו ויצאו תקנות שמנעו מאיתנו למכור חבילות נוספות, נאלצתי לשלוח את כל עובדיהם לחל"ת. על פי חוק, אף שאני שכיר בחברה שלי, אני עצמאי ולכן לא זכאי לחל"ת, כי אני בעל שליטה בחברת מעטים. במצב החדש שנוצר, בתוספת העובדה שאין לי הכנסות ושחלק מההכנסות שמגיעות לי לא משולמות לנו לאור המצב במשק - העסק נכנס למערבולת".

כמה ימים אל תוך המשבר פתח וקנין קבוצת פייסבוק וקבוצת ווטסאפ לאנשים במצבו וגילה מהר מאוד שהוא לא לבד. "בארץ יש 78 אלף חברות דומות לשלי, ששולטים בהן בעלי שליטה שכירים, שמוציאים משכורת לעצמם. החברות שלי ושל בעלי השליטה האחרים מייצרות כ-1.5 מיליון מקומות עבודה, ובכל זאת מתעלמים מאיתנו לאורך כל המשבר. דיברו על פיצוי לחברות עד מחזור של 300 אלף שקל ואצלנו החברות מגלגלות מחזורים של פי עשרה ואף יותר, אז אנחנו לא זכאים למענק, לא זכאים לדמי אבטלה, אבל אפשר לחלוב אותנו במסים. המשק כולו נערך לשעת חירום, השיח על ההטבות והסיוע לחברות ולשכירים נמצא מראשית המשבר על השולחן אך קבוצה אחת ממשיכה להישכח - אנחנו".

על הרקע הזה, ובעקבות משבר הקורונה בלבד, הקים וקנין איגוד חדש - איגוד בעלי שליטה שכירים. תוך שבוע ימים הצטרפו לאיגוד מעל 540 בעלי מניות שכירים, וכל יום מצטרפים עוד ועוד חברים לאיגוד. בין בעלי החברות הללו ניתן למנות את רשת הפיצריות המוכרת "קאסה דל פפה", הקיימת בארץ זה 47 שנה ומונה כ-20 זכיינים. בעל הרשת, רונן לוי, אומר, כי "פיצריות בערים מרכזיות נסגרו לקבלת קהל פרונטלי וממשיכות לעבוד במשלוחים בלבד. אמנם למראית עין נראה שיש משלוחים רבים, אך בפועל ישנה ירידה של 50% במשלוחים, וההערכה היא שהלקוחות פוחדים להזמין משלוח מחשש להידבקות וגם קיים פחד כלכלי - וכל זאת כשמדובר במוצר עממי וזול".

לדבריו, "מפעל הייצור של הרשת עבר לעבודה מצומצמת, 80% מעובדי המפעל הוצאו לחל"ת, וכל זה לפני חג הפסח, תקופה שבה אנו חווים עלייה במכירות. בנוסף, עקב המצב חברות גדולות במשק ביטלו אשראי לזכיינים".

משבר הקורונה יחוויר לעומת המשבר החברתי

גם עמית בר, בעלי "קפה שני" בנשר, המעסיק בימים רגילים 22 עובדים, שלח את כל עובדיו לחל"ת. בר אומר ל"גלובס", כי "עד סוף חודש אפריל נחווה הפסד הכנסה של למעלה מ-600 אלף שקל. את כל התשלומים לכל המוסדות, הלוואות והתחייבויות נאלצנו להפסיק בשלב זה. אנחנו זקוקים לחמצן מהמדינה. לא הלוואות ולא דחיות, פשוט כסף מזומן, אחרת פשוט לא נוכל לשרוד, ניאלץ להפסיק את הפעילות ולשלוח למעלה מ-22 משפחות לאבטלה".

בין בעלי החברות נוספים שהצטרפו לאיגוד גם תיקי אדיסון, בעלת "אדיסון הפקות איכות ניהול אירועים בע"מ" - חברה המתמחה בהפקה של שוקי איכרים ומזון, ירידי אמנים ואספנות ברחבי הארץ, ופועלת זה 18 שנה. אדיסון מעסיקה כ-25 עובדים, שכולם הוצאו לחל"ת מתחילת המשבר. "אני מקבלת תלוש משכורת, משלמת מסים וביטוח לאומי מיום הקמת העסק, ועל אף כל זאת אינני זכאית לקבל דמי אבטלה", אומרת אדיסון. "פעלתי לפי הנחיות משרד הבריאות והממשלה וסגרתי את העסק. לא ייתכן מצב שבו אנו בעלי חברות המעסיקים עשרות עובדים ומשלמים מסים לא נהיה זכאים לקבלת פיצוי, מענק או דמי אבטלה".

תיקי אדיסון, בעלת חברת הפקות / צילום: ענת לבנשטיין

יחד איתם חברה באיגוד גם לודמילה למברסקי, בעלת חברת "דובשנית גן ילדים בע"מ", המפעילה גנים פרטיים בצפון. למברסקי: "העסק קיים כבר 11 שנה, וכיום יש בגנים שלי כ-100 ילדים. סגרו אותנו ביום אחד, ללא הכנה. אני חייבת להחזיר להורים תשלום עבור חצי חודש מרץ, ולשלם לעובדות. אני על סף קריסה. אם הגן ייסגר ל-100 ילדים לא יהיה לאן לחזור אחרי כל הבלגן הזה, 100 אימהות לא ייצאו לעבודה ול-20 עובדות לא תהיה פרנסה".

שירלי דן, הנדסאית אדריכלות ובעלת סטודיו לאדריכלות ועיצוב, שאף היא הצטרפה לאיגוד, מספרת כי "הפגיעה קשה מאוד עבורנו. עבודה חדשה כרגע לא נכנסת, פרויקטים לא מתקדמים, היתרי בנייה לא יוצאים, כסף לא נכנס, אבל ההוצאות הקבועות לא משתנות. זה מצב מלחיץ ומפחיד".

עו"ד שלומי הלוי למשל הוא בעלים של משרד בוטיק בתחום המנהלי, מסחרי ואזרחי ב-14 השנה האחרונות. "מעולם לא נזקקתי להלוואות מהמדינה ולא קיבלתי מענק כלשהו מהמדינה במשך כלל שנות פעילות משרדי", אומר הלוי. "אני משלם את כל המסים למדינה וכל היטל, ולמרות זאת, אין לי כל רשת ביטחון למעט חסכונות שמתאדים מיום ליום. משבר הקורונה עשוי להחוויר לעומת המשבר החברתי שמתעצם ככדור שלג ומגדיל את הפערים בין אנשים ועסקים שאין להם פתרון לבין אחרים. די לאפליה המקוממת".

"חוץ מאמפתיה אני לא מקבל כלום"

את חברי האיגוד החדש - חברות ורשתות גדולות מאוד לצד חברות קטנות - מאחדת טענה מרכזית אחת: המדינה שכחה מאיתנו, והגיע הזמן שנפסיק להיות שקופים. "במשך שנים רשויות המס עיוותו את זכויותינו - אנו לא זכאים לזכויות עצמאיים וכן לא לשכירים, אבל במצב החירום הקיים אנו דורשים הכרה ופתרון", אומר וקנין.

אתמול הצטרפו בעלי השליטה השכירים להפגנת אלפי העצמאים שעלתה ברכבים לירושלים, אבל בניגוד לעצמאים האחרים הם לא קיבלו כל מענה. אפילו לא כזה שהם יכולים לומר עליו שהוא "לא מספיק". וקנין: "שוחחתי עם משרד ראש הממשלה ועם העוזר של שר האוצר כחלון וכולם אומרים לי אתם צודקים, אבל אף אחד לא נותן פתרון, אף אחד לא מקצה שקל לטובת בעלי שליטה שכירים, אנחנו לא מוזכרים בשום תוכנית ובשום מקום. כולנו ללא שכר היום, מפרנסים משפחות, מתמוטטים כלכלית. מלונות שחייבים לי כסף מבטלים צ’קים, כי נתנו להם הקלות בצ’קים חוזרים ולא יפעילו נגדם סנקציות. הם אומרים לי 'אין לי כסף', אבל מה לי יש? את ההוצאות שלי אני ממשיך לשלם, שכירות על המשרד, הוצאות שרתים ואתר, הוצאות תקשורת, והמדינה עדיין מבקשת ממני ארנונה ומסים על שילוט. אומרים לנו ‘נראה. ננסה לעזור’. מה זה ננסה לעזור? חוץ מאמפתיה אני לא מקבל כלום".

עד 2004 עוד היו לשכירים בעלי שליטה כמה זכויות, ובין היתר הם היו זכאים לדמי אבטלה, אך בעקבות תיקון לחוק הביטוח הלאומי, לפיו בעל מניות בחברת מעטים המועסק בחברה או בעל שליטה המועסק בה לא יוכר כעובד שכיר בחברה, הן לעניין דמי ביטוח והן לעניין זכאות לגמלאות - הם איבדו את זכאותם.

וקנין מבטיח כעת שהאיגוד החדש, שגדל מדי יום, לא ינוח עד שהמדינה תספור גם את השכירים בעלי השליטה ותעניק להם זכויות המגיעות להם.

עוד כתבות

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

3 כטב"מים יורטו בשמי הצפון - אזעקות הופעלו בקריות ובגליל המערבי

שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון - בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה, אזעקות הופעלו ביישובים מחשש לנפילת שברי מיירט ● ארבע רקטות שוגרו לאזור שדרות, מחסן עלה באש בעקבות נפילת רסיסי מיירט ● יו"ר מועצת זכויות האדם באו"ם: "מבועת מההרס בבתי החולים ברצועה" ● כל העדכונים

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

פתיחה חיובית בוול סטריט; ספוטיפיי מזנקת בכ-13%

הנאסד"ק עולה ב-0.6% ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● הנפט נסחר בירידות ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● הערב אחרי נעילת המסחר בוול סטריט יפורסמו דוחות טסלה