גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האחראית על מתחם הקורונה בשיבא: "הבעיה שלנו תהיה להחליט את מי להנשים ואת מי לא"

היא מנהלת את המכון למחלות זיהומיות בשיבא כבר שנים והתמודדה עם התפרצות האיידס, אבל אף אחד לא הכין את פרופ' גליה רהב לאתגר הרפואי הגדול ביותר שידענו. ועכשיו היא גם נבחרה להדליק משואה ביום העצמאות ● הרופאות שמובילות את המלחמה בנגיף הקורונה בישראל ● ליידי גלובס

גליה רהב / צילום: איליה מלניקוב, גלובס
גליה רהב / צילום: איליה מלניקוב, גלובס

אחרי שלושה שבועות רצופים של טיפול במבודדי הקורונה בבית החולים, פרופ’ גליה רהב, מנהלת המכון למחלות זיהומיות בשיבא תל השומר, מהמומחיות הגדולות בארץ בתחום, האחראית על מתחם הקורונה, התחילה להשתעל ועלה לה החום. מעבר לעובדה שממש לא התאים לה לחלות בשיא הלחץ, עלה החשש שנדבקה בנגיף.

הרופאות שמובילות את המלחמה בנגיף הקורונה בישראל
■ מקימת מערך הרפואה מרחוק ד"ר גליה ברקאי: "הקורונה הקפיצה אותנו מדרגה, והסירה טכנופוביות"
■ פרופ' גילי רגב: "יכולנו לעצור את התפשטות הקורונה הרבה יותר מוקדם. הזהרתי מראש"

זה לא שפחדה על עצמה. עם כל הכבוד לכתר שחובש הווירוס הסיני, היא כבר התמודדה עם ה-HIV בימים שבהם פרץ האיידס ונחשב למחלה חשוכת מרפא. מה שהטריד אותה, בדיוק כמו אז, היה המטופלים שלה. "יש לי קליניקה פרטית גדולה, עם הרבה חולים מהקופות, ומיד ביטלתי את המרפאה, הפסקתי לראות את הנכדה שלי ועשיתי בדיקה. לא חששתי ממה שיקרה לי, כי סך הכול, המתחם זה כמו מחנה קיץ. כרגע רוב המבודדים בריאים, שלושה פחות, ולא בטוח אם מצבו של החולה הקשה התדרדר בגלל הווירוס. אמרתי שאם ישימו אותי בבידוד אני אמות. לא מסוגלת".

מה עם המשפחה? כולם בטח התרחקו ממך מהפחד.
"הבת הגדולה, שגם היא רופאה, עשתה עליי חרם שבועיים. ואז יצא שהבעל שלה היה באצטדיון בלומפילד עם חולה הקורונה וכמעט נכנס להסגר. אמרתי לה, את רואה איזה שטויות? הבן שלי, שלומד רפואה ולא גר בבית, לא פחד בכלל, ואפילו התנדב לעשות בדיקות במד"א. בעלי היה בסדר בהתחלה, אבל ברח ועלה לישון לבד בקומה העליונה, כי נורא השתעלתי. יצאתי שלילית, אבל זה לא שינה לו".

עם מינוס של חודש שינה, ניסיון של עשרות שנים בתחום המחלות הזיהומיות, שמאפשר לה לשמור על פרופורציה, כמה קילוגרמים טובים של הומור בריא, ועכשיו גם משואה ביום העצמאות, מתמודדת פרופ’ רהב עם אחד האתגרים הרפואיים הכי גדולים שידעה מדינת ישראל, ושוב, הכול בפרופורציות. "אני זוכרת שבלילה לפני שהייתי צריכה לראות את חולה האיידס הראשון שלי, היה לי חלום בלהות שאני נדבקת, אבל זה עבר לי מהר. אין לי זמן לחשוב. אני זוכרת את מלחמת המפרץ, כשהייתי בהיריון וממונה על פציעות קשות. שמתי מסכה ונסעתי לבד באוטו לעשות את העבודה".

בתו של רופא הפרטיזנים

האינסטינקט הרפואי אצלה גנטי. היא דור שני, שגידלה דור שלישי לרפואה, נשואה לאיש העסקים יצחק רהב, חיה בירושלים. אביה, פרופ’ יוסף רקובר, נולד בפולין, למד רפואה בצרפת וחזר לפולין כמומחה לשחפת. כשפרצה המלחמה היה הרופא של הפרטיזנים, נשוי לרופאה ואב לילד בן חמש. באחד ממקומות המסתור שאליו הגיעו, הוא שמע שנאצים עוברים מבית לבית ורוצחים יהודים, ויצא לחפש להם מקום מסתור חדש.

כשנעדר מהבית, הנאצים דפקו על הדלת ואשתו הזריקה לילד ולעצמה מורפיום, ששמרו לעת חירום, וגרם למותם. כשחזר ומצא אותם ללא רוח חיים, הזריק את שארית החומר לעצמו, אבל זה לא הספיק כדי לגרום למותו, אלא רק לאיבוד ההכרה.

כשבאו לפנות את הגופות מהדירה, חשבו שגם הוא מת, ופינו אותם לקבר האחים האזורי. הפרטיזנים, שחיפשו את הרופא שלהם, מצאו אותו בערימת המתים, הנשימו והחזירו אותו לחיים. במהלך השהייה ביערות פגש את נחמה, אשתו השנייה ואמה של רהב, ויחד הם עלו לארץ ב-1947 והגיעו לצפת. לימים הפך לאבי רפואת הריאות בארץ.

עם רקע כזה לא היה ספק מה רהב תעשה כשתהיה גדולה. "מינקות ידעתי שאו שאני רופאה או שאני מתה. שני הילדים שלי רופאים ושני הילדים של אחותי רופאים. יש לי מטופל באיידס שנמצא בכלא. שאלתי אותו, תגיד, למה אתה גונב? והוא ענה לי, סבא שלי גנב, אבא שלי גנב, אז גם אני. אצלנו אותו הדבר. מלידתי התכווננתי למקצוע, ולרגע לא היה לי ספק שזה יתאים לי".

"ברפואה ידיי בכול"

היא גדלה ברחביה ובית הכרם, למדה ביולוגיה בתיכון לידה היוקרתי בירושלים, ואחרי השחרור משירות כמורה חיילת התחילה ללמוד רפואה באוניברסיטה העברית. "היה ברור לי שאהיה רופאה פנימית ולא רציתי לבחור התמחות, כי אהבתי הכול, אני אדם שצריך הכול מהכול. עשיתי סטאז’ בפנימית בהדסה ומחקר בעברית על ביולוגיה מולקולרית בשחפת, ואת ההתמחות החלטתי לעשות במחלות זיהומיות, כי זה משיק לכירורגיה, מושתלים, אורתופדיה, נוירוכירורגיה. תוך כדי עשיתי PHD, ועבדתי כרופאה בכירה בבית החולים.

"הדבר שהכי מאפיין אותי ברפואה הוא שידיי בכול. יש לי הרבה התמחויות, CMV בהיריון, זיהומים בבתי חולים, שחפת, איידס. הקמתי בהדסה אשפוז בית, טיפול בתשישות כרונית, ואז פרופ’ זאב רוטשטיין לקח אותי בכוח לשיבא, הקים לי מעבדות מחקר וקידם אותי. נפתחה בפניי האפשרות להקים ולנהל מחלקה בבית החולים הכי גדול בארץ.

"הקמנו את היחידה שנותנת שירות קליני לכל המחלקות בבית החולים, מאבחנים ועושים בירורים, נותנים אנטיביוטיקה, מפקחים על הצוות וכותבים נהלים. בנוסף, יש לנו מרפאות עמוסות, שנותנות שירות וטיפול באיידס ובמחלות זיהומיות".

"רופאים זיהומיים משתכרים הרבה פחות מרופאים אחרים שמצילים חיים"

היא עברה כבר כמה וכמה התפרצויות עולמיות, אבל אף אחד מהן לא הגיעה לממדים כאלה בתקופה כל כך קצרה. "הכרנו את הקורונה ב-31 בדצמבר. אחרי שלושה שבועות היו כבר מאות חולים בסין וכמות של נפטרים. חודשיים וחצי אחר כך היה ברור שזאת אפידמיה, עם תמונות מאוד קשות מסין ואיטליה.

"התפרצות ה-HIV הייתה מאוד קשה. טיפלתי בחולים כשלא היו עוד תרופות, והיו רבים שנפטרו. בחרתי במחלות זיהומיות ולא המטולוגיה, ששם הסיכוי למות נמצא ברקע כל הזמן, כי אני לוקחת ללב כל חולה שנפטר, אין חיסון לזה והנה, נופל עליי האיידס. עברתי עם החולים דברים איומים, שאכתוב עליהם כשאצא לפנסיה.

"למזלנו הנפגעים העיקריים מהקורונה הם מבוגרים, שקל לנו יותר להשלים עם המוות שלהם. האיידס פגע בצעירים, ובני הזוג שלהם ראו מול עיניהם את הגיהינום שהם עומדים לעבור. הייתה תקופה שלא רצו לאשפז אותם, או שהם לא רצו להתאשפז בבית החולים בגלל הסטיגמה. הסטיגמה הייתה הדבר הכי נורא.

"הייתי הולכת לבתי מטופלים ועושה להם ניקור מותני על הרצפה, אינפוזיות, היינו בסיכון ממשי, קראו לנו SOS, ורק אנחנו נגענו בהם. האיידס הייתה מחלה מתמשכת, ולא בכמויות כאלה. כאן הכול בא בבת אחת. באיידס היה קל לשלוט במחלה, כי ידענו שאם מפסיקים לקיים יחסי מין או משתמשים בקונדומים, ההדבקה נמנעת, כאן נושמים ונדבקים".

בקורונה רוב החולים לא מתים בייסורים, זה אולי ההבדל הגדול.
"זה לא הייסורים. הבעיה תהיה להחליט את מי להנשים ואת מי לא. זה מה שמלחיץ. אנחנו לא יודעים כמה מתים מהמחלה, בין 3.9% ל-7% מהאוכלוסייה, כמו באיטליה, שם האוכלוסייה יותר מבוגרת ונמצאת בקבוצת הסיכון".

באמצע ינואר, כשהבן שלה הכין הרצאה על מחלות זיהומיות, רהב הציעה לו להזכיר גם את המחלה החדשה ההיא בסין, כי הרגישה שיש בה משהו יוצא דופן. כל עוד היא השתוללה במזרח הרחוק, המומחים בארץ צפו בה בעניין מרחוק. כשהתגלתה בקרב נוסעי ה’דיימונד פרינסס’, ש-15 מהם היו ישראלים, הבינו שהם חייבים להתחיל להיערך, ומהר.

"כשידענו שהם עומדים לחזור הביתה, פרופ’ איציק קרייס, מנהל שיבא, לקח על עצמו את היוזמה המדהימה של הטיפול בחולים, ואנחנו נכנסנו לפעולה. אני תמיד פרקליטו של השטן, הולכת על התסריטים הכי גרועים. מינינו קלינאי שיטפל בחולים ויעקוב אחריהם. באתר עצמו התפקיד שלי היה לקבל את ההחלטות הטיפוליות, אילו בדיקות לעשות, איזה טיפול לתת להם, לנסח נהלים ובנוסף להיות פסיכולוגית - לדבר, להרגיע. אחרי כמה שבועות, כשראיתי שהכול דופק, עברתי להקים את המיון הקדמי לחוליית הקורונה של שיבא, כדי להפריד אותם מהחולים האחרים, אז אני מתרוצצת".

הטיפול של משרד הבריאות במשבר היה מיטבי לדעתך, או שאפשר היה לנהל אחרת?
"הגבלת הטיסות והמעקב אחרי החולים היו נכונים, אבל הקטע של מעבדה אחת שאמורה לעשות הכול לא היה תקין. כשהיא קרסה, בגלל הידבקות הצוות, כל הלילה התעסקתי בזה. שניים מתוך השלושה שנדבקו קשורים בכלל לפורים שפיל, ולא למעבדה. כשהיא מושבתת ואין מעבדות אחרות שעובדות, זאת קטסטרופה. התנדבתי בקו החם של ההסתדרות הרפואית בזמן שאין לי, והתקשרו מבית חולים בצפון שבו רופאה חלתה והצוות לא קיבל תשובות של הבדיקות, כי אין מעבדה. אמרתי, בואו אליי ואעשה לכם בדיקות.

"אני שונאת את המודלים המתמטיים שאף אחד לא מבין, שמנבאים את מספרי הנדבקים. זה מעצבן אותי. כשהיה הפוליו בביוב היו מודלים מאיימים כאלה, ובסוף לא קרה כלום. אני מאמינה שזה בגלל מניעים אחרים, ולא רפואיים. צריך לעשות הסגר והרבה הרבה בדיקות לאוכלוסייה. ואת יודעת מה עוד מרגיז אותי? שהמשכורות של רופאים זיהומיים מומחים נמוכות משמעותית מאלה של רופאים אחרים שמצילים חיים, רק שאנחנו מסכנים את עצמנו והם לא".

אולי אחרי הקורונה יתחילו להעריך אתכם, כמו שהתחילו להעריך את הכבאים רק אחרי אסון הכרמל.
"אם זה לא קרה אחרי האיידס והסארס, אני לא בטוחה שזה יקרה עכשיו".

מספר ימים לאחר הפרסום המקורי של הטקסט במוסף "ליידי גלובס", קיבלה רהב הודעה כי תדליק משואה בטקס יום העצמאות השנה. הטקסט עודכן בהתאם.

עוד כתבות

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

השקעה של עשרות מיליוני דולרים: תוכנית החדשנות שמשיקה טבע

ענקית התרופות טבע משיקה תוכנית חדשנות לסטארט-אפים, במסגרתה יושקו אתגרים פעמיים בשנה, שיעסקו בשילוב חדשנות בתחומי הפעילות של החברה ● דוגמה לאתגר: טכנולוגיות משלימות או חלופיות לניסויים בבעלי חיים

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

המערכת הישראלית שתשמש את חיל האוויר האמריקאי לבניית בנק מטרות

לגלובס נודע כי מערכת Earth Solver, אותה מפתחת חברת TSG הישראלית, תוטמע בחיל האוויר האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים ● המערכת מאפשרת הפקת נקודות ציון תלת־ממדיות מדויקות - יכולת קריטית לשימוש במערכות חימוש מונחות

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

יציבות בבורסות אירופה; באסיה, על רקע משבר בשיחות הסחר עם ארה"ב, בורסת טוקיו ירדה ב-1.2%

הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון, יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מהומה בדיון בבג"ץ על מינוי ראש השב"כ; עמית: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים לתפקיד ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל

פאנל על הבמה של פריון בפסטיבל הפרסום בקאן / צילום: Brand innovators

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

פעילות קרקעית של צה''ל ברצועת עזה / צילום: ap

צה"ל: יותר מ-140 מטרות טרור הותקפו ביממה האחרונה ברצועת עזה

איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● עדכונים שוטפים