גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הערת "עסק חי" לאי.די.בי בעקבות המצוקה התזרימית וקריסת שווי ההחזקות; לחברה שווי נכסי שלילי של 1.2 מיליארד שקל

מתקרבת להסדר חוב: לחברת ההחזקות של אדוארדו אלשטיין גירעון של 335 מיליון שקל בהון העצמי ● אי.די.בי נדרשת להשיג כ-400 מיליון שקל כדי לעמוד בהתחייבויותיה לשנים 2020-2021 ● בעל השליטה הזרים לחברה עד היום 3 מיליארד שקל

אדוארדו אלשטיין, בעל השליטה באי.די.בי / צילום: כפיר זיו
אדוארדו אלשטיין, בעל השליטה באי.די.בי / צילום: כפיר זיו

חברת ההחזקות אי.די.בי פתוח, שנמצאת בבעלות אדוארדו אלשטיין, ספגה הערת "עסק חי" מרואי החשבון שלה, במסגרת הדוחות הכספיים שלה לשנת 2019.

בדוחות שפורסמו אמש, כותבים רואי החשבון כי הסיבות להערה הן מצבה הכספי של אי.די.בי, תזרימי המזומנים שלה ויכולתה לשרת את חובותיה, לרבות הגירעון בהון החוזר שלה, השווי הנכסי הנקי (NAV) השלילי שלה וצורכי המזומנים הנדרשים לפירעון חובותיה בטווח הקצר והארוך.

אי.די.בי סיימה את 2019 בהפסד של 424 מיליון שקל, בהמשך להפסדים של 465 מיליון שקל ו-626 מיליון שקל שרשמה בשנים 2018 ו-2017, בהתאמה. בעקבות ההפסד גדל הגירעון בהון העצמי של אי.די.בי ל-335 מיליון שקל בסוף 2019.

כך, כשבע שנים לאחר השלמת הסדר חוב קודם בקבוצה, שאז היתה בשליטת נוחי דנקנר, היא קרובה להסדר נוסף, כשהפעם הבעלים הוא אלשטיין, שהזרים לתוכה עד היום כ-3 מיליארד שקל. 

לפי דוח התזרים החזוי שצורף לדוחות הכספיים, נדרשת אי.די.בי להשיג מקורות נוספים בהיקף של 212 מיליון שקל כדי לעמוד בהתחייבויותיה ב-2020, וכן מקורות נוספים בהיקף של 171 מיליון שקל כדי לעמוד בהתחייבויות לשנת 2021.

החובות גדולים כמעט פי 3 משווי הנכסים

לדברי החברה, מקורות אפשריים נוספים שעשויים לעמוד לרשותה בתקופת התחזית, הם מכירת ההחזקה באי.די.בי תיירות (החברה האם של ישראייר); מכירת יתרת ההחזקה (25.82%) בחברת הנדל"ן IDBG; מכירת ההחזקות בחברת חיפושי הגז והנפט מודיעין; מכירת מניות כלל ביטוח; וכן תשלומים מחברת דולפין של אלשטיין (בכפוף לדיבידנד שתחלק החברה האחות דסק"ש או להאצת תשלומים בגין מכירת מניות דסק"ש בעבר).

עם זאת, באי.די.בי מדגישים כי הירידה החדה שנרשמה בשערי ניירות הערך של החברה והחברות המוחזקות (ובראשן כלל ביטוח ודסק"ש והאג"ח שלה ושל דסק"ש) בשבועות האחרונים, בעקבות התפשטותו של נגיף הקורונה, מקשים בעת הזו על יישום התוכניות. לפיכך, כל עוד תימשך השפעת משבר הקורונה על השווקים, תתקשה אי.די.בי לממש לפחות חלק מהחלופות האפשריות, ולכן אין ודאות לקיומם של המקורות הנדרשים.

יש לציין כי הסכמי המימון של אי.די.בי כוללים עילות שונות להעמדה של חובות לפירעון מיידי, או עילות לפירעון מיידי במקרה שנושה אחר העמיד את החוב כלפיו לפירעון מיידי.

לאי.די.בי חוב של 2.03 מיליארד שקל למחזיקי האג"ח, ומתוכו חוב של 914 מיליון שקל למחזיקי האג"ח הלא-מבוטחות מסדרה ט', חוב של 880 מיליון שקל למחזיקי אג"ח י"ד, שמובטחות בשיעבוד על מניות השליטה בדסק"ש, וחוב של 237 מיליון שקל למחזיקי אג"ח ט"ו, שמובטחות בשיעבוד על חלק ממניות כלל ביטוח.

אגח ט' נפלו מתחילת השנה ב-64% למחיר של 25 אגורות בלבד, המשקף תשואה שנתית לפדיון של 137%. אג"ח י"ד ו-ט"ו ירדו השנה בשיעורים של 32% ו-38%, בהתאמה, על רקע השחיקה בערך הביטחונות, והן נסחרות כעת לפי תשואות לפדיון של 39% ו-58%, בהתאמה.

קריסה של מניותיהן של כל ביטוח (43%) ודסק"ש (36%) מתחילת השנה גרמה לכך שנכון להיום מציגה אי.די.בי ערך נכסי  נקי (NAV) שלילי עצום, של 1.2 מיליארד שקל, ורמת מינוף (LTV) חריגה של 287% - כלומר, סך החובות גבוה כמעט פי שלושה משווי הנכסים.

ירידות שערים בעקבות משבר קורונה

אי.די.בי מחזיקה באופן ישיר ב-8.5% ממניות כלל ביטוח, והחזקה זו, שהיתה שווה 296 מיליון שקל בסוף דצמבר, התכווצה ל-170 מיליון שקל בלבד בסוף מרץ. עד לתחילת מאי הקרוב מחויבת אי.די.בי למכור עוד 3.5% ממניות כלל ביטוח, שערכן הנוכחי כ-70 מיליון שקל.

לאי.די.בי גם נותרה חשיפה ל-7.1% ממניות כלל ביטוח דרך עסקאות החלף שנעשו בעבר, ושמשקפות במחיר השוק הנוכחי הפסד של 173 מיליון שקל. במהלך 2019 סגרה אי.די.בי עסקאות החלף פתוחות על 21.1% ממניות כלל ביטוח, בהפסד כולל של 111.1 מיליון שקל, ואילו עסקת החלף נוספת על 1.1% מכלל ביטוח נסגרה במהלך ינואר בהפסד של 13 מיליון שקל.

לאי.די.בי אין כיום החזקה ישירה בדסק"ש, אבל היא חשופה למחיר מנייתה דרך איגרת חוב שקיבלה בתמורה למכירת מניות השליטה בדסק"ש לדולפין איי.אל של אלשטיין. שווי ההחזקה של דולפין בדסק"ש ירד ל-440 מיליון שקל בסוף מרץ, לעומת 690 מיליון שקל בסוף דצמבר.

גם הנכסים האחרים הלא-סחירים ספגו ירידות שווי בעקבות משבר הקורונה. חברת התעופה והתיירות אי.די.בי תיירות מוערכת בדוחות 2019 לפי שווי של 132 מיליון שקל בלבד (38 מיליון דולר לפי השער היציג אז), ואילו ההחזקה ב-IDBG התכווצה ל-136 מיליון שקל, על פי הערכות שווי שקיבלה החברה.

עם זאת, מאז קיבלה אי.די.בי הצעה למכירת החזקה זו לחברת נכסים ובניין (חברה נכדה של דסק"ש, שמחזיקה במרבית מניות IDBG) בהנחה של 25% על השווי המוערך - כלומר, בתמורה לכ-100 מיליון שקל בלבד. הנכסים האחרים, ובראשם ההחזקה במודיעין ובחברת המטבעות הדיגיטליים קולו (Colu), מוערכים בשווי כולל של 45 מיליון שקל.

ה-NAV של דסק"ש צנח ל-33 מיליון שקל 

במקביל, פרסמה גם דסק"ש את תוצאותיה ל-2019, שכללו רווח נקי המיוחס לבעלים של 14 מיליון שקל. ההון העצמי של דסק"ש הצטמק אשתקד בכ-500 מיליון שקל לכ-1.82 מיליארד שקל בסוף 2019.

עיקר ההחזקות של דסק"ש הוא בחברות בורסאיות, ובהן שופרסל, נכסים ובניין, סלקום, אלרון ומהדרין. נכון לסוף 2019 הסתכמו נכסי דסק"ש לשווי של 4.11 מיליארד שקל, אבל בעקבות הנפילות בבורסה התכווץ שווי הנכסים לכ-3.03 מיליארד שקל בלבד כיום.

במקביל, גדל החוב הפיננסי נטו של דסק"ש בשלושת החודשים האחרונים ב-126 מיליון שקל לכ-3 מיליארד שקל, כך שהשווי הנכסי שלה (NAV) הצטמק ל-33 מיליון שקל בלבד בסוף מרץ, ואילו רמת המינוף (LTV) זינקה לשיעור של 99%.

לדסק"ש, שאמורה להיות אחד המקורות הפיננסיים המרכזיים עבור אי.די.בי, היתה בסוף 2019 יתרת רווחים הראויים לחלוקה בהיקף של 334 מיליון שקל. סך הנכסים הנזילים שלה עומד בימים אלה על 676 מיליון שקל, אבל אג"ח החברה מסדרות ו' ו-י' נסחרות כעת לפי תשואות שנתיות לפדיון של 14% ו-12%, ועניין זה מעלה ספק בדבר יכול החברה לחלק את כספיה לבעלי מניותיה.

מבט על לוח הסילוקין של דסק"ש מעלה כי ב-2020 וב-2021 היא תידרש לפרוע תשלומי קרן וריבית של 458 מיליון שקל ושל 771 מיליון שקל, בהתאמה. הכסף לשנת 2020 נמצא בקופתה, אבל ל-2021 היא תידרש למקורות נוספים, כמו דיבידנדים מחברות בנות.

באחרונה העמידה דסק"ש למכירה את החזקתה (26%) במניות רשת שופרסל, בשווי נוכחי של כ-12.5 מיליארד שקל, וזאת כנגד תמורה במזומן או באג"ח של עצמה. ההצעה לא זכתה להיענות משמעותית לנוכח המשבר בשווקים, אבל החברה עשויה לנסות ולבצע מהלך זה בעתיד הקרוב, אם יימצא חלון הזמן המתאים לכך.

נכסים ובניין תחלק דיבידנד של 100 מיליון שקל

בינתיים, תקבל דסק"ש בסוף אפריל 69 מיליון שקל מתוך דיבידנד של 100 מיליון שקל שעליו הכריזה החברה הבת, נכסים ובניין, שמרכזת את פעילות הנדל"ן של קבוצת אי.די.בי-דסק"ש. לאחר החלוקה, תישאר נכסים ובניין עם יתרה רווחים הראויים לחלוקה בהיקף עצום של 980 מיליון שקל.

לנכסים ובניין גם קופת מזומנים גדולה, שהכילה בסוף 2019 כ-2.2 מיליארד שקל, לאחר שהחברה מכרה את חלקה (50%) בקניון קרית אונו בתמורה ל-538 מיליון שקל. מאז חתמה נכסים ובניין על עוד שלוש עסקות מימוש, מתוכן שתיים קטנות יחסית למכירת נכסים בתל אביב ובירושלים בתמורה ל-135.5 מיליון שקל.

נוסף על כך, חתמה נכסים ובניין בסוף ינואר על הסכם למכירת החברה הבת ישפרו לידי החברות מגה אור וביג בתמורה ל-855 מיליון שקל. עם זאת, בעקבות משבר הקורונה ביקשו הרוכשות לדחות את המועדים הקבועים בהסכם, ואף נמנעו מלהפקיד בנאמנות סכום של 40 מיליון שקל בתום חודשיים מהחתימה. לפיכך, לפי שעה עתידה של העסקה אינו ברור.

נכסים ובנין  נדרשת לפרוע ב-2020 וב-2021 תשלומי קרן וריבית למחזיקי האג"ח ולבנקים בהיקף של 811 מיליון שקל ו-690 מיליון שקל, בהתאמה. ההתחייבויות הפיננסיות של החברה (קרן וריבית עתידית) מסתכמות ב-5.39 מיליארד שקל, כשכמחציתן אמורות להיפרע החל ב-2024. 

עוד כתבות

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

תקיפת צה''ל בלבנון / צילום: ap, Hussein Malla

בצה"ל מאשרים: חוסלו שני מחבלי חיזבאללה מרכזיים

בכיר במערך ההגנה האווירית של חיזבאללה חוסל בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● צה"ל תקף מבנה צבאי של ארגון הטרור במרחב יארון שבדרום לבנון ● ארבע רקטות שוגרו לאזור שדרות, מחסן עלה באש בעקבות נפילת רסיסי מיירט ● כל העדכונים

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

אילוסטרציה: shutterstock

הסעיף "הקטן" בעסקת נדל"ן שיתחיל לסבך אתכם עם רשות המסים

באילו מקרים השחקנים בשוק הנדל"ן "בני חורין" מהקשר שנכפה עליהם ככלל עם רשות המסים? ● גלובס עושה סדר בזכויות החוזיות והתנאים שמשחררים אתכם מחובת הדיווח לרשויות המס, לפחות בשלב עריכת החוזה

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

מייסדי קוואק: אלון לב, רן רומנו, ליאור פנסו ויובל פרנבך / צילום: QWAK

ארבעת היזמים יוצאי ענקיות הייטק שזיהו את החולשות של הארגונים הגדולים במשק

קוואק הוקמה במטרה לספק פתרון מקצה לקצה לחברות בהטמעה, בתפעול ובניהול יישומי בינה מלאכותית, ועוזרת לחברות ליישם מודלים של למידת מכונה ● בקוואק לא מסונוורים מטרנד ה-AI:" גם אם אנחנו על הגל, חייבים להיות קשובים לשוק"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מחצי מהתשואה נמחקה: הסיבות לירידות החדות בוול סטריט, ומה קרה לאנבידיה?

מדד הפחד מתקרב לשיא, S&P 500 נמצא ברצף הירידות הארוך ביותר מאז 2022, והשבוע האחרון היה הגרוע ביותר של הנאסד"ק מאז 2022 ● מה עומד מאחורי המגמה? האינפלציה, המצב הגיאו-פוליטי המורכב וגם הפסימיות בנוגע לענף השבבים