גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכת הקורונה חתכה במרץ רבע ממחיר הביטקוין ו-38% מאת'ריום

השפעותיה השליליות של מגפת הקורונה לא פסחו על שוק המטבעות הדיגיטליים, אף שבסיכום הרבעון הראשון של השנה הן היכו בו פחות מאשר בשוקי המניות ● עם זאת, מרץ היה החודש הגרוע ביותר של הביטקוין מאז נובמבר 2018

שלט "כאן מקבלים ביטקוין" מחוץ לבית עסק / צילום: Gillian Flaccus, AFP
שלט "כאן מקבלים ביטקוין" מחוץ לבית עסק / צילום: Gillian Flaccus, AFP

מגפת הקורונה הקטלנית שמכה בעולמנו גבתה עד כה את חייהם של יותר מ-42 אלף בני אדם, על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי. מספר חולי הקורונה ברחבי העולם גדל והולך, והבוקר, עם תחילתו של חודש אפריל, הוא מתקרב ל-860 אלף בני אדם. כשם שהמגיפה אינה פוסחת כמעט על אף מקום בעולם, השפעותיה השליליות גם הן כמעט אינן פוסחות על אף כלכלה ועל אף שוק פיננסי. עם זאת, המגיפה עדיין בעיצומה, ועוד מוקדם להעריך את היקף הנזק הכלכלי שהיא גורמת לעולם.

בסיכומו של הרבעון הראשון לשנת 2020, רשמו מדדי הבנצ'מרק של שוקי המניות בעולם היסטוריה שלילית: מדד S&P 500 ירד ב-20% מרמתו בתחילת השנה, וכך סיכם את הרבעון הגרוע ביותר שלו מאז 1938. לעומתו, מדד פוטסי 100 הבריטי רשם ירידה רבעונית של 14% - הגדולה ביותר שלו מאז הרבעון הרביעי של 1987; ואילו מדד ניקיי היפני השלים ירידה רבעונית של 20% - הגדולה ביותר שלו מאז 2008. מנגד, מחיר הזהב טיפס ברבעון החולף ב-4% - ובכך שמר על מעמדו כ"מקלט בטוח" למשקיעים.

שוק המטבעות הדיגיטליים, שביטקוין הוא המטבע הדומיננטי בו, גם הוא הוכה בעוצמה בהשפעתה של מגיפת הקורונה. עם זאת, מדובר בשוק שהיקפו קטן בהרבה משוקי המניות בעולם, ושרובו ככולו נשען על מסחר בבורסות קריפטו המתנהלות ללא פיקוח רגולטורי. בסוף יום המסחר האחרון של מרץ בבורסות הקריפטו, הסתכם שוויו הכולל של השוק ב-181 מיליארד דולר, לפי נתוני אתר CoinMarketCap. בחודש מרץ איבד השוק, המונה 5,285 סוגי מטבעות דיגיטליים, 63 מיליארד דולר משוויו - וכך הצטמק ב-25.8%.

ירידה רבעונית של 9% במחיר הביטקוין

בסופו של מרץ נסחר הביטקוין במחיר של 6,440 דולר, אחרי שהשלים צניחה חודשית של כ-25% וסיכם את החודש הגרוע ביותר שלו מאז נובמבר 2018. הנפילה של הביטקוין הגיעה לשיאה ב-13 במרץ, לאחר שמחיר הביטקוין נחתך בכ-50% בתוך יומיים, וירד לשפל שנתי של 4,100 דולר בלבד. מאותה נקודת שפל ועד לסוף מרץ טיפס מחיר הביטקוין ב-57%. עם זאת, התנודתיות הגבוהה של מחיר הביטקוין הופכת אותו למכשיר השקעה ספקולטיבי ומסוכן ביותר מבחינת המשקיעים.

בסיכום שלושת החודשים הראשונים של השנה, רשם הביטקוין ירידה רבעונית של כ-9% במחירו. שער הביטקוין (BTC) בסוף הרבעון, על פי נתוני CoinMarketCap, משקף למטבע שווי שוק של 117.8 מיליארד דולר - כ-65% משוויו הכולל של שוק הקריפטו.

את'ר (ETH), המטבע של פלטפורמת הבלוקצ'יין את'ריום, נותר המטבע השני בגודלו בשוק הקריפטו גם לאחר המכה העזה שספג מחירו בחודש החולף. בסיכומו של מרץ, צלל מחיר האת'ר בכ-38%, לפי נתוני CoinMarketCap. עם זאת, בסוף יום המסחר האחרון של מרץ הגיע מחיר האת'ר ל-133.7 דולר - גבוה ב-2.8% ממחירו בתחילת השנה.

מחירו של XRP, המטבע הדיגיטלי של פלטפורמת ריפל, ספג במרץ ירידה חודשית דומה לזו של הביטקוין, בשיעור של 24.8%. בסיכום הרבעון ירד מחיר ה-XRP ב-8.5%, ושווי השוק שלו, שהסתכם אתמול ב-7.7 מיליארד דולר, מותיר אותו במקום השלישי בגודלו בשוק הקריפטו, אחרי ביטקוין ואת'ר.

סקירת הרבעון הראשון של 2020 בשוק המטבעות הדיגיטליים

מבחינת היקפי המסחר בשוק, על פי נתוני אתר BitInfoCharts, מחזור המסחר היומי בביטקוין נע בממוצע מעל למיליארד דולר. זהו מחזור יומי קטן משמעותית ביחס למחזורים שנרשמו בשוק לפני חודש, אך עדיין גדול למדי בהשוואה רב-שנתית. עם זאת, מספר העסקות בשוק צנח בחודש החולף לרמתו הנמוכה ביותר מאז תקופת השפל של 2018, שזכתה לכינוי "חורף הקריפטו".

"משבר הקורונה נתן פרופורציות גם לביטקוין"

באתר איגוד הביטקוין הישראלי פורסם השבוע מאמר שכתב יו"ר האיגוד, מני רוזנפלד, תחת הכותרת "אל תתאכזבו: משבר הקורונה נותן פרופורציות גם לביטקוין". לדברי רוזנפלד, "אחת התכונות הדרושות ממטבע בכלל, ומביטקוין בפרט, היא יכולתו לשמור ערך - Store of Value. יש הטוענים שבמהלך המשבר ביטקוין לא התנהג ככזה. אבל שוב, היה ידוע מאז ומתמיד שערכו של ביטקוין אינו יציב בפרקי זמן קצרים. רק בטווח הארוך ניתן לראות את יכולתו לשמור ערך ואף לעלות בערכו. ניסיון להקיש מידע חדש על תכונה זו שלו, לאור שינויים בתקופה של שבועיים, הוא חסר טעם".

"יש גם הטוענים שביטקוין לא היה אמור רק לשרוד את המשבר. אדרבא, הוא היה אמור לשגשג ולהתנהג באופן הפוך מכל כלי כלכלי אחר, ואנשים היו אמורים לנהור לביטקוין בהמוניהם כמפלט בטוח מפני המשבר הממשמש ובא. טענות מסוג זה מעולם לא עשו שכל בעיני. ראשית, המשבר שאנו חווים בינתיים אינו מהסוג שביטקוין אמור לתת מענה לו. ביטקוין, כאלטרנטיבה למערכת הפיננסית הקיימת, עשוי להוכיח את עצמו בעת משבר במערכת הפיננסית. מצב של ריצה אל הבנקים, קריסת מערכות תשלומים, חדלות פירעון ואובדן חסכונות, יכול לעורר עניין מחודש בביטקוין. אבל אנחנו עדיין לא שם - בינתיים הפגיעה היא פגיעה ריאלית ביכולת היצרנית והלוגיסטית של הכלכלה, וכאן אין לביטקוין בשורה.

"שנית, גם אם תיווצרנה נסיבות בהן תורו של ביטקוין לזהור, הוא אינו מוכן לזה", כותב רוזנפלד. "הוא לא מסוגל לזנק מ-0 ל-100 באורח פלא רק כי יש משבר. בתודעה הציבורית, ביטקוין לא נתפס כמשהו שאמורים לנהור אליו כמפלט בטוח, ואנשים לא יעשו את זה גם אם נוצרו נסיבות שבהן יש בכך היגיון. אפילו אם ירצו לעשות את זה - אין תשתיות טכנולוגיות, רגולטריות ועסקיות שתאפשרנה זאת. אם כבר, יותר סביר שמי שינסה, ייתקל בחוויה שלילית שתרחיק אותו מביטקוין בעתיד".

בסקירה שפרסם אתמול מתי גרינספן, מייסד ומנכ"ל חברת Quantum Economics, המספקת אנליזות לשוק המטבעות הדיגיטליים, הוא ציין כי הירידה בהיקף העסקות בביטקוין דומה לירידה העולמית שנרשמה בשבועות האחרונים בעסקות בכרטיסי אשראי, בעקבות הגבלות התנועה והסגר שהוטלו במקומות רבים בעולם בניסיון למנוע את התפשטות נגיף הקורונה. הדבר בא לידי ביטוי, למשל, בירידה חדה בהיקף הכספי של עסקות בכרטיסי אשראי, שעליו דיווחה השבוע ענקית כרטיסי האשראי הבינלאומית ויזה. "נראה כי עם המחירים הנמוכים יותר של ביטקוין בתקופה האחרונה ועם הנטייה הנמוכה יותר לבצע פעילות מסחר בגלל הווירוס, אנשים פשוט מהססים לבזבז את הביטקוין שלהם בימים אלה".

ביטקוין מתקרב למועד חציית תגמולי הכרייה

כעת, עם תחילתו של אפריל, נותר מעט יותר מחודש לחציית התגמול של כריית הביטקוין (Bitcoin block mining reward halving). מדובר באירוע שמעורר לא מעט ציפיות, וגם לא מעט ספוקלציות, בשוק הקריפטו. לאחר שבארבע השנים האחרונות נוצרו מדי יום 1,800 מטבעות ביטקוין חדשים, חציית תגמול הכרייה באמצע מאי תוריד את הקצב ל-900 מטבעות ביום - וקצב זה יימשך עד למועד החצייה הבא, בשנת 2024.

למי שפחות בקיא ברזי המטבעות הדיגיטליים, נסביר כי ביטקוין הוא מטבע קריפטוגרפי (מוצפן) מבוזר - כלומר, מערכת מטבע נטולת שליטה מרכזית של גוף כלשהו. הטכנולוגיה שעליה מבוסס ביטקוין נקראת בלוקצ'יין, וזאת על שום השרשרת הווירטואלית של קבצי נתונים (בלוקים) שבהם נשמר המידע המועבר על רשת הביטקוין. התהליך שבו נוספים בלוקים חדשים לבלוקצ'יין, תוך אימות הנתונים בכל בלוק, נקרא "כרייה" (mining), ובמסגרתו גם נוצרים מטבעות ביטקוין חדשים, הניתנים כתגמול לכורים - כל המחשבים בעולם שמבצעים כריית ביטקוין.

ביטקוין מתוכנן כך שהתגמול עבור כריית כל בלוק, המושלמת בכל 10 דקות בערך, פוחת ב-50% לאחר כל 210 אלף בלוקים (וזה קורה בתדירות של פעם בארבע שנים). מנגנון החצייה הזה נוצר כדי להוריד בהדרגה את קצב ייצור המטבעות, ובכך למתן את האינפלציה בביטקוין, שמכסת המטבעות הסופית שלו היא 21 מיליון מטבעות. לאחר חציית התגמול הקרובה, שצפויה להתבצע באמצע מאי, יירד מספר הביטקוינים שייווצרו בכל בלוק מ-12.5 ביטקוין ל-6.25.

רוצים להתעדכן בענייני בלוקצ'יין ומטבעות דיגיטליים? הצטרפו לערוץ הטלגרם קריפטו גלובס.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

חברת TRULLION / צילום: TRULLION

"כמו מערב פרוע": חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 הקימו חברה מבטיחה

מאחורי חברת טרוליון עומדים חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 שחולקים חזון משותף: ייעול עבודה חשבונאית בארגונים באמצעות בינה מלאכותית • נגד מה הם מתחרים? "הלקוחות שדבקים באקסל" ● הסטארט-אפים המבטיחים

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

נהר הסיין בפריז / צילום: ap, Pavel Golovkin

הישג נועז באולימפיאדת פריז: הפיכת נהר הסיין לבטוח לשחייה

במשך עשורים לא הצליחה פריז לנקות את נהר הסיין, שמזוהם ממי ביוב ● לקראת האולימפיאדה, שתכלול שחייה ושיט בנהר, היא מוכרחה לעשות זאת ● אבל לא כולם מאמינים שזה אפשרי, "צריך תוכנית אחרת", אומרת האלופה האולימפית בשחייה במים פתוחים

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Reuters

דיווח בארה״ב: הנהגת חמאס שוקלת לעזוב את קטאר לטובת המדינה הזו

על פי הוול סטריט ג׳ורנל ברקע המו״מ השברירי לעסקת חטופים והלחץ שמופעל עליהם, בכירים בהנהגה המדינית של חמאס פנו לשתי מדינות באזור ובהן עומאן

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

 

אחרי שבוע על המדף: בכמה נמכרה וילת יוקרה בהוד השרון?

בשכונת הדר בהוד השרון נמכרה וילת יוקרה בשטח בנוי של 280 מ"ר לאחר שעמדה כשבוע בלבד על המדף, תמורת 11 מיליון שקל ● "שוק היוקרה במצב קשה כרגע - הקונים מאוד בררנים כי יש להם היצע גדול" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

דיקלה כהן שיינפלד, ראשת הסגל של נשיא המדינה / צילום: קובי גדעון, לע''מ

מהילדות בבית שמש והלימודים בפנימייה דתית, לפגישות עם הנשיא ביידן

אחרי אחד הנאומים של יצחק הרצוג, אי שם ב־2010, ניגשה אליו דיקלה כהן שיינפלד  וביקשה להתנדב אצלו ● גם היא לא האמינה ששנים אחר כך היא תקבל שיחת טלפון שתהפוך אותה לראשת הסגל של נשיא המדינה:"ברגעים היסטוריים, אני שואלת את עצמי איך הצלחתי להגיע לזה. בפעם הראשונה שלי בבית הלבן, הייתי צריכה לסגור פה פעור"

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"