גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: סגר הזוועה בהודו: מודי נתן ארבע שעות, ודלת-העם החלה לצעוד מאות קילומטרים

ראש ממשלת הודו הוא חזק ופופולרי, ונוהג לנצח בקלות בבחירות ● עכשיו הוא מבקש סליחה על הייסורים שצו ההסגר שלו גרם ● הודו נזכרת ב־1947, הטרגדיה של ייסודה, כאשר מיליונים נמלטו מבתיהם ● הפעם הם גם נותנים טרמפ לקורונה

עובדים הודים מתחילים את המסע מניו דלהי הביתה / צילום: Altaf Qadri, AP
עובדים הודים מתחילים את המסע מניו דלהי הביתה / צילום: Altaf Qadri, AP

לא היה צורך בדמיון מפותח, כדי לדעת שסגר קורונה בסין, או באיטליה, או בחלקים של ארה"ב אינו דומה לסגר בארץ ענקית, אנרכית ומוכת עוני בעולם השלישי. כאשר ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, הכריז על עוצר לאומי מלא, ביום ג' שעבר, הוא העניק ל־1.3 מיליארד הודים ארבע שעות כדי להתארגן, להצטייד ולמהר אל מקום כלשהו מתחת לקורת גג כלשהי.

התוצאות הן תנועת אדם בהיקף כל כך גדול, מעיר לעיר וממדינה למדינה, שההודים משווים אותה עם הקטסטרופה של 1947, כאשר הבריטים חילקו את הודו לשתי מדינות - אחת עם רוב מוסלמי והשנייה עם רוב הינדואי - ומיליוני בני מיעוטים שנמלטו מכל אחת מהן. אולי מיליון בני אדם נטבחו, או נספו, במהלך נדידת העמים ההיא.

בת 90 הולכת הביתה

הפעם איש אינו אורב לנמלטים עם מאכלת מושחזת. איש אינו מבקש את נפשם של מאות אלפים, אולי מיליונים, הממלאים את הדרכים כמעט אל כל רוחות השמיים. אבל מנוסתם של מהגרים קשי־יום מן הערים, שבהן השתכרו כדי פת לחם, פותחת את שערי הגיהינום.

הם נמלטים מערים כמו דלהי, מומבאיי וקולקאטה אל כפרי הולדתם, הנמצאים מאות קילומטרים משם. תחילת המנוסה הכתה את כל רואיה בתדהמה: אנשים כיתתו את רגליהם על כבישים בין עירוניים ריקים, כשהם נושאים תרמיל ביד אחת ותינוק ביד שניה. במקום אחד נראתה אשה בת 90 שמה את פעמיה הביתה, מאות קילומטרים משם. גבר בן 39, שהתפרנס ממשלוחים במסעדה בדלהי, צנח ומת לאחר שצעד 200 ק"מ מעיר הבירה אל העיר אגרה, מקום מושבו של הטאג' מאהאל.

תקועים באמצע השום־מקום

בימים הבאים התחילו להופיע אוטובוסים, ששלחו ממשלותיהן של המדינות, שמהן באו המהגרים ואליהן ניסו לחזור. בתחנות האוטובוסים של דלהי הצטופפו רבבות, כמובן ללא מרחק ביטחון. הם המתינו במשך שעות לאוטובוסים, אשר נשאו אותם הביתה בצפיפות דומה, אם לא גדולה ממנה.

במחי יד נשמטה הקרקע מתחת לרגלי העוצר. מאות אלפי הפועלים העניים נעשו סוכנים־נוסעים של נגיף הקורונה. הם נטלו אותו איתם אל הקצוות המרוחקים ביותר של הודו, בכללם כאלה שהנגיף כלל לא הגיע אליהם.

או אז יצאה ההוראה לחסום את גבולות המדינות. לא, הן לא יקלטו עוד את תושביהן החוזרים. על פי אתר רשת הודי, theprint.in, "האנשים האלה תקועים עכשיו באמצע־השום־מקום, ללא מזון וללא מקלט, או שהם תקועים בערים שבהן מעולם לא התגוררו או עבדו, ובהן אין הם מכירים איש".

כאשר הורשו להתקרב אל מחוזות חפצם, פליטי הקורונה נדרשו להתיישב על הקרקע בשעה שצוותים מוגנים ריססו אותם בחומרי חיטוי, בכלל זה כלור. התמונות זעזעו את הודו, בייחוד כאשר הושוו עם אלה של סטודנטים הודיים בני טובים החוזרים מחו"ל במטוסים מיוחדים שנשלחו לאסוף אותם. אף כי הם הגיעו מארצות אירופיות שבהן נגיף הקורונה הספיק להתפשט הרבה יותר מאשר בהודו, הם נשלחו לכל היותר לסגר וולונטרי. איש לא ריסס אותם.

הרמזים העבים לא הובנו

אף אחד מן המאורעות האלה לא היה בלתי צפוי. היתה אפילו חזרה כללית לקראתם. שבוע לפני העוצר הארצי, סגר בעיר מומבאיי הבריח מאה אלף ויותר מן המרודים בענייה אל כפרי מוצאם בצפון הודו. 17 רכבות מיוחדות הועמדו לרשותם (ולא הספיקו). מומחי בריאות מיהרו להזהיר מפני התוצאות הקטלניות של תנועת המונים.

על אף הרמזים העבים, הממשלה המרכזית לא נקטה שום צעדי מנע, חוץ מאשר לצוות על המשטרה לאכוף את העוצר. התנהגותם של השוטרים הוסיפה לחרדה הציבורית. צילומים נפוצו במדיה החברתית של שוטרים, המכים "מפירי עוצר" באלותיהם, או מתעללים בהם ומשפילים אותם.

משפחה מנסה לחזור מניו דלהי לביתם בכפר שנמצא מאות קילומטרים משם / צילום: Altaf Qadri, AP

בעיית הסגר אינה מוגבלת כמובן לשכירי־היום האומללים. המונים המתגוררים בערים דרך קבע חיים בדוחק, סמוך לקו העוני, ללא חסכונות וללא אורך נשימה. 21 ימי הסגר שעליהם ציווה ראש הממשלה מודי דנים אותם לצמצום ולחרדה עמוקה.

הודים, שאיתם עמדתי בקשר באמצעות ווטסאפ בימים האחרונים, דיווחו על חיים מן היד לפה. איש אינו יוצא מן הבית אלא לחנות מזון סמוכה. איש אינו יוצא לעבודה. רבים אינם יכולים לקבל את הסובסידיות הממשלתיות הפעוטות משום שאין להם חשבונות בנקים.

בהודו יש מעמד בינוני גדול מאוד, תוצאה של התקדמות כלכלית ב־25 השנה האחרונות. מאות מיליונים חולצו מתחת לקו העוני, אם כי ההגדרה הבינלאומית של הקו הזה (הכנסה של שני דולר ביום) משאירה אותם תלויים על בלימה. אבל 22% מן האוכלוסייה מוסיפים להיות מתחת לקו העוני. לשם השוואה, בסין האחוז הוא 3.3 (הנתונים נלקחים מן המדריך העולמי של הסי.איי.אי).

לא, לא היתה לו ברירה

ראש הממשלה מודי התנצל השבוע על "הקשיים", והוסיף ש"נפשו אומרת" לו שההודים ימחלו לו. לא היתה בררה, הוא אמר. על זה כמובן אין עוררין. השאלה היא הביצוע.

מודי נהנה מפופולריות אישית עצומה. הוא הנהיג את מפלגתו לניצחון בחירות מסיבי לפני עשרה חודשים. ההודים נוטים לבטוח בו. אבל התנהלותו בימים האחרונים מעמידה בספק את מיומנותה של ממשלתו, את כושר הארגון שלה ואת מידת רגישותה. לא בפעם הראשונה, החלטות הגיוניות של הממשלה מוצאות אל הפועל באופן הגורם ייסורים למיליונים.

מה יקרה בהודו בעוד שבועיים וחצי, כאשר יסתיים הסגר? גם אם נניח שהערים יעמדו בשיממונן עד אמצע אפריל, והמונים נפחדים או מורעבים לא יפרצו החוצה, מי לידי הממשלה יתקע שאיום הנגיף ייעלם או יקטן במידה מספקת.

שיקול אחד של לוח הזמנים נוגע למזג האוויר. הוא מתחמם עכשיו בכל הודו, ובמרוצת אפריל הוא יתקרב להיות בלתי נסבל. בצפון הודו, מאי ויוני מניבים טמפרטורה ממוצעת של 45 מעלות בצל. הציפיה היא שהנגיף ימות.

קשישה חסרת בית במומבאי  / צילום: Rafiq Maqbool, Associated Press

הבעיה היא ששיעור התפשטותו אינו ידוע, לרגל מיעוט הבדיקות. הבוקר (יום ד') הממשלה סגרה בית חולים בדלהי לאחר שאחד מרופאיו לקה בנגיף. ביומיים האחרונים התפשטה בהלה, כאשר נוגדנים לנגיף נמצאו בדמם של מאות מבאי ועידה מוסלמית בין לאומית, אשר התקיימה בדלהי בתחילת מרץ. הם נפוצו אחר כך בכל רחבי הודו ובדרום מזרח אסיה.

"הערים הקיאו את פועליהן"

עיתונאית וסופרת הודית חריפת לשון, ארונדהאטי רוי, מתנגדת רדיקלית של הממשלה, אמרה אתמול בבי.בי.סי דברים הראויים להאזנה, גם אם לא בהכרח להסכמה מלאה:

"ההודעה על הסגר, בשמונה בערב, עוררה את הרושם שלממשלה אין מושג איך הודו מתנהלת. ארץ בגודל של יבשת אירופה, שענייה עובדים במדינות שבהן אינם מתגוררים. הסגר הוכרז בסוף החודש, לפני שאנשים קיבלו את שכרם. לא היתה להם ברירה אלא לעזוב...

"ממשלה, השואבת את כוחה מטענתה שהיא מבינה את ייחודה של הודו, לא הבינה את ייחודה. סגר המיועד ליצור מרחק פיזי בין אנשים הפך לאקט של דחיסת ההמונים, בין אם זה אל כוכיהם הזעירים בשכונות העוני, או אל הרחובות. לסגר היו אפוא תוצאות הפוכות מכוונתם של מטיליו... הערים הקיאו את פועליהן כמו היו דומן".

אין לנו כל מושג מה יהיו תוצאות המגפה הזו, אבל יש לה הפוטנציאל של הריסת האמנה החברתית הלא־כתובה, המדריכה את האופן שבו ארצות מתנהלות. זה אמור גם בארצות עשירות, אפילו עשירות מאוד, המסוגלות לפצות את תושביהן ולהבטיח את קיומם גם בימי המצוקה. זה נכון שבעתיים בארצות כהודו.

מוטב שנחדל להגיד, כי הנגיף הזה אינו מבחין בין קורבנותיו. הוא מבחין, מפני שבין העניים והחלשים הוא מוצא את אכסניותיו הנוחות ביותר.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; ענקית מוצרי היוקרה הצרפתית קרינג צוללת ב-10%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים