גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדיון בוועדת הכספים על הסיוע לחברות התעופה: יש מחלוקת, אין בשורה

מנכ"ל האוצר שי באב"ד: "המנדט שקיבלנו הוא לא להציל חברה כזו או אחרת אלא לוודא שביום שאחרי תהיה תעופה ישראלית; אל על תקבל הלוואה אחרי שתראה התייעלות" ● יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד: "ההלוואה מהאוצר באה בתמורה ל'מרחץ דמים של העובדים'"

מנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד / צילום: יונתן בלום, גלובס
מנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד / צילום: יונתן בלום, גלובס

הדיון שנרך היום (ה') בוועדת הכספים של הכנסת בנושא חברות התעופה הסתיים ללא בשורה מיידית, ובמרכזו מחלוקת בסוגיה מדוע האוצר דורש להוסיף אלפי עובדים למעגל האבטלה בתמורה לסיוע לאל על.

מנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד, פתח את הדיון עם הבטחה ואמר: "אנחנו מסייעים לוודא שנשארת תעופה ישראלית. המנדט שקיבלנו מראש הממשלה הוא לא להציל חברה כזו או אחרת אלא לוודא שביום שאחרי תהיה תעופה ישראלית".

את האמירות היפות הללו כבר שמעו חברות התעופה שנקלעו למשבר החמור ביותר בתולדותיהן על רקע מגפת הקורונה. התקווה שהן יכולות לקבל, לפי באב"ד, היא שהדיונים הממושכים מול אל על נמצאים "לקראת קצה של מתווה סיוע לאל על". המתווה, לדבריו, יושת גם על ישראייר ועל ארקיע. "מה שניתן לאחת, ניתן לאחרות. לא נפלה", אמר.

המתווה שעליו מדבר מנכ"ל האוצר הוא באמצעות בנק מלווה - דיסקונט במקרה של אל על - בהלוואה של 350-400 מיליון דולר בערבות מדינה. את זה תוכל לקבל אל על "אחרי שתראה התייעלות לפי פרמטרים שקבענו", אמר באב"ד. לדבריו, "אל על עשתה צעדים משמעותיים שיאפשרו להוכיח שהחברה יכולה להחזיר את הכסף, ושהכסף יספיק לעבור את המשבר תזרימית, ולתקופת ההחלמה וההסתגלות שתיקח זמן".

באב"ד התייחס לכך שלא מדובר בהלוואה שתינתן מהקרנות שמעמיד האוצר לעסקים גדולים, שם תנאי ההחזר מוגבלים לשנתיים ועוד 12 חודשים גרייס, מה שלא רלוונטי לענף התעופה במצב בו הוא נתון - נושא שאליו התייחס גם יו"ר הוועדה, ח"כ עודד פורר, שאמר כי אין מה לתת סיוע בתנאים כאלה, וכי כדאי לערוך בדק-בית על תנאי ההלוואה בקרן. לפיכך מדובר על מתווה של החזר על פני 6 שנים לפחות בכל הנוגע לחברות התעופה. 

דרושה התייעלות באל על

באב"ד שב והדגיש כי מה שתקבל אל על, יקבלו גם חברות התעופה האחרות בהיבט התנאים, וחזר על נושא ההתייעלות שדורש האוצר מאל על כדי להעניק לה "כרית ביטחון", לרבות פיטורים המוניים וקיצוצים.

נושא זה עורר מחלוקת בין המשתתפים בדיון. באב"ד סבור כי בימים הקרובים תוכל אל על, וכמוה ישראייר וארקיע, לקבל את הסיוע המיוחל, כשהוא הדגיש כי הבעיה באל על היא הכי גדולה, "עם הקריטריונים הכי נוקשים. ברגע שהם יאושרו, יהיה קל יותר לאשר לישראייר ולארקיע סיוע באותם קריטריונים. אם אל על, שהמצב שלה בעייתי מאוד, תצליח לעמוד בקריטריונים - אין לי ספק שהחברות הקטנות יוכלו לעמוד בזה".

באב"ד התייחס לדרישות כמשנה זהירות בהתנהלות של כספי הציבור, ואף אמר כי גם האופציה של הקפאת הליכים נמצאת על השולחן כדרך ליציאה מהמשבר ולייצר תעופה ישראלית. "גם זו דרך שנבחנת", ציין.

עוד ציין באב"ד כי "לא תינתן ערבות של המדינה בלי משכון המניות או הזרמה של הון על-ידי הבעלים או משקיע נוסף לטובת חלוקת הסיכון בסיטואציה שהמדינה נותנת ערבות בסכומים משמעותיים ללא פירעון לבצע פעולה של הלאמה או ללכת להקפאת הליכים". 

ח"כ אחמד טיבי, שהשתתף בדיון, התייחס לנושא שלגביו לא התקבלה תשובה - נושא מיליוני השקלים שמחזיקות חברות התעופה, בדגש על אל על, של צרכנים שטיסותיהם בוטלו, והם לא מקבלים את ההחזר שמגיע להם על-פי החוק. שאלה זו הועלתה לבקשת "גלובס". טיבי, שעמד בזמנו מאחורי חוק התעופה לפיצוי במקרה של ביטול או עיכוב בטיסה, אמר כי הפעם הוא "בצד המגן על חברות התעופה". לדבריו, "המדינה מחויבת לערוב ליציבות החברות שלא יקרסו". טיבי התייחס לניסיון לשנות את החוק שיזם, בשינוי זמני שהוא במידה רבה לרעת הצרכנים, ואמר כי מדובר בנוהל פסול. 

"מרחץ דמים של העובדים"

ח"כ עופר כסיף העלה את נושא הדרישות של האוצר לפיטורי באל על כתנאי להלוואה. "ההתייעלות היא שם מכובס לפיטורים המוניים של עובדים, שרבים מהם מקבלים השלמת הכנסה. בארה"ב חברות התעופה קיבלו מענקים בתנאי שלא יוציאו עובדים לחל"ת כפוי, ופה דורשים לפטר עובדים כדי לקבל הלוואה".

יו"ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד, התייחס לסיוע במתווה שכולל תמורה של מפוטרים, ואמר: "מדובר על הרבה כסף אבל גם על עתיד התעופה, כשגם ראש הממשלה מבין שאסור לאבד את קווי התעופה הישראלים. אנחנו לא יודעים מתי חברות התעופה יתחילו לטוס ובאיזו תצורה".

בר-דוד התייחס להלוואה שאל על מנסה לקבל מבנק דיסקונט בהיקף של עד 400 מיליון דולר, ואמר כי הלוואה זו באה בתמורה ל"מרחץ דמים של העובדים (לפי דרישות האוצר)". לדבריו, "זה לא עולה בקנה אחד עם המצב החמור של האבטלה במדינה. אפשר לעשות את זה מתון יותר. אני ממליץ לתת כסף חי לאל על בעיקר, וגם לחברות האחרות, גם אם זה כרוך בהעברת מניות למדינה. אחרת אל על לא תחזיק מעמד".

לדברי בר-דוד, "אנחנו נמצאים בדרך ללא מוצא וצריכים לחפש פתרונות מחוץ לקופסה להצלת החברות ובראשן אל על. הפתרון של האוצר מגיע 'מהעולם הרגיל' - תתייעלו ותקבלו הלוואה, אבל זה מרחץ דמים מול העובדים. רוב חברות התעופה בעולם קיבלו רשתות ביטחון, ואנחנו יודעים לעשות יותר טוב מזה". 

"להילחם על כל עסק" 

ח"כ ניר ברקת הטיח האשמות במשרד האוצר ואמר: "יש אי-אמון של הציבור בהובלה של מערכת הכלכלה ושל האוצר. יש פער גדול מול המגזר העסקי. ההסתכלות של האוצר נכונה למשבר רגיל, לחברה מסוימת, אבל היא לא נכונה למצב שבו אנחנו נמצאים. בעת הזו במשבר נדרשת תמיכה ישירה בעסקים באמצעות מנגנון מע"מ. האוצר מקדיש 40 מיליארד שקל מוקדשים לעסקים, ופחות מ-10 מיליארד הוא סיוע ישיר, לכל העסקים כולל תעופה. צריך לשים סכומים דרמטית משמעותיים יותר ולמנוע פשיטות רגל".

לדברי ח"כ ברקת, "יש יותר ממיליון מובטלים - לאן הם יחזרו? צריך להילחם על כל עסק, לא לראות איך מפטרים יותר אנשים אלא איך מחזיקים יותר אנשים. הגישה שאומרת לבדוק עסק-עסק היא מתחמקת מסיוע ישיר.

"בהקשר של אל על, אני אומר לבאב"ד: מי אתה שתנהל את אל על? ניהלת פעם חברת תעופה? במקום לדחוף אותן בשיטה הקונבנציונלית של התייעלות - תן להן כסף מזומן. במקום לצמצם להן, תזרים להן מזומן, תעזור להן בתמיכה ישירה ותראה שהן מסיימות את המשבר בקלות ופחות חשופות לסיכון. יש כשל מנהיגותי, תפיסה שגויה של האוצר שמתקמצן על השקעה בסיוע ישיר. לא שמעתי מאיש באוצר שהיעד הוא מניעת פשיטת רגל של עסקים".

עוד כתבות

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן