גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"חשבתי שזה יקרה מוקדם יותר; ככל שהתארך הזמן אז כן - היו יותר חששות"

איל וולדמן, מייסד ומנכ"ל מלאנוקס, מחזיק מניות החברה בשווי 238 מיליון דולר, ובידיו מצנח זהב של 32 מיליון דולר: "אמשיך בחברה לפרק זמן מסוים, אולי קצר ואולי יותר ארוך, עובדים על זה" ● מודה כי "אם היינו נשארים עצמאיים, שווי החברה היה יותר גבוה היום, אבל העסקה הייתה המהלך הנכון"

איל וולדמן, מייסד ומנכ"ל מלאנוקס / צילום: שלומי יוסף
איל וולדמן, מייסד ומנכ"ל מלאנוקס / צילום: שלומי יוסף

האישור המיוחל של הרגולטור הסיני למכירת מלאנוקס  לאנבידיה  התקבל סוף-סוף ביום חמישי, לאחר עיכובים, והמשמעות היא שהשלמת העסקה צפויה ב-27 באפריל. "הרגשות מעורבים", אומר היום (א') איל וולדמן, מייסד ומנכ"ל חברת הטכנולוגיה מלאנוקס, בשיחה עם "גלובס". "אנחנו שמחים מאוד על העסקה שהיא טובה מאוד לעובדים, לבעלי המניות ולכל מי שקשור למלאנוקס, אבל אני גם קצת עצוב כי זה סוף פרק של 21 שנה של בניית חברה מדהימה, צוות מדהים. אני בטוח שנמשיך לבנות באנבידיה חברה גדולה, טובה ובריאה".

כלומר, אתה תישאר בחברה ותהיה חלק מאנבידיה לאחר השלמת העסקה?

"אני אמשיך לפרק זמן מסוים, אולי קצר ואולי יותר ארוך. ג'נסן הואנג, מנכ"ל אנבידיה, ואני עובדים על זה". נזכיר, שכשהחברות דיווחו על העסקה לפני כשנה, הואנג הביע תקווה שוולדמן ימשיך להוביל את מלאנוקס גם לאחר השלמת העסקה.

מלאנוקס, המפתחת ומשווקת ציוד תקשורת להעברת נתונים מהירה, נמכרת ב-6.9 מיליארד דולר, או 7.36 מיליארד דולר כולל המניות החסומות, האופציות והתגמול ההוני שבידי העובדים. המכירה מתבצעת במחיר של 125 דולר למניית מלאנוקס במזומן. העסקה הייתה כפופה לאישור בעלי המניות של מלאנוקס (שהתקבל ברוב גורף) ולאישורים רגולטוריים ברחבי העולם. האישור מהרגולטור הסיני התעכב, והעיכוב יוחס בתחילה למלחמת הסחר בין ארה"ב לסין, ולאחר מכן במידה מסוימת גם להתפרצות הקורונה בסין. כך העסקה, שהייתה אמורה להיסגר בסוף 2019, תיסגר בסופו של דבר כארבעה חודשים מאוחר יותר.

האמנתם תמיד שהאישור יגיע, או שהיו ספקות לאורך הדרך?

"חשבתי שזה יקרה מוקדם יותר, וחשבנו שזה יקרה. ככל שהתארך הזמן אז כן, היו יותר חששות".

מה אומרים לך היום העובדים בחברה?

"גם הרגשות שלהם מעורבים. הם מצפים לפרק החדש של מלאנוקס בתוך אנבידיה, עם הרבה הזדמנויות והרבה יותר משאבים, ומצד שני, מקווים שהאהבה, עבודת הצוות והמשפחה המדהימה תישאר גם בתוך אנבידיה".

"יחד עם אנבידיה ניקח את רוב שוק הבינה המלאכותית"

מלאנוקס, שהוקמה ומנוהלת על-ידי וולדמן, מפתחת ומשווקת ציוד תקשורת להעברת נתונים מהירה. בעלי המניות הגדולים במלאנוקס הם פידליטי, עם כ-4.5% מהון המניות, כלל ביטוח עם כ-3.7%, והגופים MFS ו-Alpine Associates עם כ-3.6% כל אחד. וולדמן מחזיק ב-3.5% ממניות החברה, ששוויין בעסקה כ-238 מיליון דולר. "מצנח הזהב" שיקבל וולדמן במקרה שיעזוב לאחר שינוי הבעלות בחברה יגיע עד כ-31.6 מיליון דולר.

מלאנוקס תוכל לשמור על המאפיינים האלה, או שתיבלע בתוך התאגיד?

"אני חושב שמלאנוקס בהחלט תוכל לשמור על האופי שלה, בגלל המרחק הגיאוגרפי, האופי והעובדה שהתחומים של מלאנוקס ושל אנבידיה נוגעים אמנם, אבל טיפה שונים. אנבידיה במעבדים גרפיים ודברים דומים, ומלאנוקס בקישוריות".

לדברי וולדמן, "ההזדמנויות מדהימות, התוצאות שלנו מאוד טובות, אנו גדלים בעשרות אחוזים, מעבר למה שציפינו, ואני מעריך שזה יימשך גם בתוך אנבידיה". לשאלה מהן ההזדמנויות הח דשות שעומדות בפני מלאנוקס היום, הוא משיב כי יש סינרגיות בין החברות בשוק האוטומוטיב (רכב) - שם מלאנוקס כבר פעלה, אך כעת תיכנס הרבה יותר עמוק, וכן בשוק הבינה המלאכותית: "אנחנו מאוד חזק שם, אבל יחד עם אנבידיה ניקח את רוב השוק", הוא אומר . הזדמנויות נוספות קיימות לדבריו בשוק ה-HPC (מחשבים בעלי ביצועים גבוהים). "הסינרגיה יוצרת חברה עם המון טכנולוגיות וכוח להשפיע בתחומים שהכי גדלים בעשורים הקרובים", הוא מדגיש.

אחרי התוצאות החזקות מאוד של מלאנוקס ל-2019, נוצרה תחושה שייתכן כי אם הייתם נמכרים מאוחר יותר, יכולתם לקבל יותר.

"אני חושב שלאור התוצאות, אם היינו נשארים עצמאיים, השווי של החברה היה יותר גבוה".

גם על רקע משבר הקורונה?

"גם על הרקע הזה".

אז יש תחושת פספוס?

"לא. צריך להיות מציאותיים. העסקה הייתה המהלך הנכון".

"להיעזר בחברות הטק לניהול משבר הקורונה"

 איך משפיעה עליכם מגפת הקורונה, בהקשר של שרשרת האספקה ושל ביקושים מצד הלקוחות?

"אנחנו לא רואים האטה מבחינת הלקוחות, להפך, אנחנו רואים גידול מאוד חזק. בנושא הספקים, כל פעם נתקלנו בנושאים שצריך לטפל בהם, אז העברנו בהתחלה ייצור מסין להודו וטייוואן, ואחר כך כשהודו נסגרה העברנו לישראל, ואז החזרנו חלק לסין. היינו ערוכים למקרי אסונות, וגם עכשיו אנחנו ערוכים. אז עכשיו כשאנחנו רואים שמקסיקו נסגרת, אנחנו עובדים לפי תוכנית מגירה. לא עיכבנו אף משלוח ללקוחות, לא ברבעון הראשון ולא ברבעון השני".

 נראה שחברות הטכנולוגיה ערוכות טוב יותר למשבר מאשר המדינות.

"אוקיי".

 אתה מסכים עם הקביעה הזאת?

"אני חושב שהניהול של חברות טכנולוגיה הוא ניהול טוב, ושאפשר לנהל יותר טוב את המשברים במדינה".

מלאנוקס סייעה במאבק בקורונה, ו-וולדמן מספר: "עזרנו להטיס חלק מהישראלים שנתקעו בחו"ל לארץ, תרמנו מכונות הנשמה לבתי חולים, תרמנו מעל 1.5 מיליון שקל לציוד רפואי ודאגנו להביא ציוד מכל העולם, כי אנחנו פרוסים בכל העולם. זה היה ציוד רפואי בקרוב ל-100 מיליון דולר שהטסנו לישראל. השתתפנו במאמץ ותרמנו הרבה מאוד למלחמה בקורונה. כשהמדינה 'התאפסה' והתחילה לעבודה, יצאנו ועברנו לטפל בעסקים שלנו. אנחנו עדיין מעורבים, אבל בהתחלה עזרנו מאוד".

  איך מתבצע התפעול היומיומי של מלאנוקס בזמן המשבר?

"עד לפני שבוע הפחתנו ל-10% עובדים במשרדים, היום עלינו ל-15%-20%. אנחנו מסתדרים, עובדים יפה מהבית. היינו ערוכים מראש כי יש לנו 3,200 עובדים בעולם, והעבודה ממשיכה בצורה טובה".

לדברי וולדמן, "חובה לבנות את היציאה מהמשבר, וגם פה אפשר לאמץ הרבה מודלים של חברות עסקיות. הגופים הפוליטיים לא נעזרים מספיק בגופים מקצועיים ורואים את זה בהרבה החלטות כמעט כל יום. יש פה משאבי ניהול טובים מאוד. לדוגמה בתחום ניהול הכספים שחושבים להעניק לכל מיני מוסדות, במקום שיחלקו למי שהם מכירים - ואני לא אומר שנוהגים כך, אבל לפוליטיקאים יש שיקולים שקשורים לבוחרים שלהם - לעשות את זה בצורה הרבה יותר מקצועית".

מלאנוקס תפרסם את הדוחות האחרונים שלה כחברה ציבורית עצמאית ביום חמישי הקרוב. אנליסטים צופים הכנסות רבעוניות של 344 מיליון דולר, צמיחה של כ-15% ביחס לרבעון המקביל, ורווח נקי של 1.71 דולר למניה. את 2019 כולה סיימה החברה עם הכנסות של 1.3 מיליארד דולר - עלייה של 22% לעומת 2018. 

מלאנוקס נסחרת בנאסד"ק משנת 2007 אז הונפקה בשווי של 510 מיליון דולר. ב-2017 החל במלאנוקס מאבק אקטיביסטי של בעלת מניות מיעוט, קרן סטארבורד, שדרשה להחליף את חברי הדירקטוריון ונתקלה בהתנגדות של החברה. לאחר מספר חודשים, הגיעו הצדדים לפשרה. זמן קצר לאחר מכן, החל תהליך תחרותי שבו מספר חברות הביעו עניין ברכישת מלאנוקס, עד שלקו הסיום הגיעו אנבידיה ואינטל, ואנבידיה ניצחה. 

מניית אנבידיה הכפילה עצמה מאז דיווחה על הרכישה

לרוכשת בעסקה, אנבידיה (Nvidia), ולמלאנוקס יש מאפיין משותף, והוא ששתיהן מנוהלות מאז הקמתן בידי מייסדי החברות. אנבידיה נוסדה בשנת 1993 על ידי המנכ"ל ג'נסן הואנג, ומלאנוקס הוקמה ב-1999 על ידי וולדמן.

אנבידיה מפתחת ומשווקת מעבדים גרפיים, הכוללים רכיבי בינה מלאכותית ופונים לתעשיות הגיימינג, הרכב האוטונומי, שוק הקריפטו ועוד. כשהודיעה על רכישת מלאנוקס במרץ 2019 שווי השוק שלה היה 91.3 מיליארד דולר, לאחר שאיבדה עשרות אחוזים מערכה בשל התנודתיות של ענף הקריפטו.

אולם מאז השתנתה המגמה ומניית אנבידיה זינקה ב-95% מאז הדיווח על הרכישה, ובפברואר, רגע לפני שהשפעות מגפת הקורונה הדביקו את וול סטריט, המניה אף נסחרה בשיא של כל הזמנים והתקרבה ל-315 דולר.

כיום מחיר המניה הוא כ-292 דולר, ומשקף לאנבידיה שווי של 179 מיליארד דולר. בשנת הכספים 2020 שלה, השנה שהסתיימה בסוף ינואר האחרון, הכנסות אנבידיה הסתכמו ב-10.9 מיליארד דולר, ירידה של 6.8% לעומת שנה קודמת, והרווח הנקי שלה על בסיס Non-GAAP (בנטרול סעיפים חשבונאיים שונים) הסתכם ב-3.6 מיליארד דולר, ירידה של 13.6%. למרות הירידה, מדובר על תוצאות גבוהות מאלה שצפו האנליסטים.

בסוף ינואר היו לחברה בקופה 10.9 מיליארד דולר, לאחר שייצרה כ-4.8 מיליארד דולר מפעילות שוטפת במהלך השנה. 

עוד כתבות

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת