גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דרמה במגדל: מוטי רוזן יחליף את ניר גלעד בתפקיד היו"ר

לאחר שורה ארוכה של עימותים בין בעל השליטה ויו"ר מגדל אחזקות, שלמה אליהו, לבין גלעד, הכריע היום דירקטוריון הקבוצה האם על הדחתו של גלעד ● בפיקוח על הביטוח לא מרוצים מהמהלך ועשויים לנקוט בצעדים "חריפים" ● מה יגבר: הוראות הרגולציה או זכויות הקניין?

ניר גלעד, יו"ר מגדל ביטוח / צילום: איל יצהר
ניר גלעד, יו"ר מגדל ביטוח / צילום: איל יצהר

לאחר חודשים רבים של עימותים חריפים ומתמשכים בין שלמה אליהו, בעל השליטה בקבוצת הביטוח מגדל ויו"ר הקבוצה, לבין ניר גלעד, יו"ר מגדל חברה לביטוח שבשליטתו, החל בהליך להדחתו של גילעד. היום החליט דירקטוריון מגדל אחזקות פה אחד על הדחתו המיידית של גילעד מתפקידו כיו"ר מגדל חברה לביטוח , בכפוף לשימוע. 

מהודעת החברה הערב לבורסה עולה כי מדובר בהדחה מיידית, כשמי שמיועד להחליף את גלעד הוא איש הביטוח המנוסה מאוד מוטי רוזן, שהיה בעבר מנכ"ל קבוצת הראל ומנכ"ל מנורה מבטחים, שבניגוד לעוז ולגלעד יגיע למגדל, אם וככל שהמהלך יקרום עור וגידים, עם ניסיון רב ומוכח.

כך, מגדל דיווחה כי "הוחלט לסיים את כהונתו של ניר גלעד כמנכ"ל החברה ביום 30 באפריל ןאת כהונתו כדירקטור וכיו"ר דירקטוריון בחברה הבת, מגדל ביטוח ב-31 במאי, הכל בכפוף לשימוע אשר ייערך על-ידי וועדת שימוע שתכלול את שלמה אליהו, אריה מינטקביץ ושלמה הנדל", תוך שגילתה כי "הוחלט על בחירת מוטי רוזן לדירקטור במגדל ביטוח במקביל ובכפוף לסיום הכהונה כדירקטור של גלעד כדירקטור במגדל ביטוח, ובכפוף לכך שהממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון לא יתנגד למינויו של רוזן".

עוד פירטו במגדל כי "הדירקטוריון רשם לפניו כי רוזן נתן את הסכמתו לכהן כיו"ר הדירקטוריון של מגדל ביטוח, ככל שייבחר לתפקיד זה על-ידי דירקטוריון מגדל ביטוח, ובכפוף לכך שהממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון לא יתנגד למינויו לתפקיד זה". במקביל רן עוז ימונה גם לתפקיד מנכ"ל מגדל אחזקות במקביל לכהונתו כמנכ"ל מגדל ביטוח.

הממונה על רשות שוק ההון, ד"ר משה ברקת , מתנגד למהלך בחריפות ואף שלח מכתב חריף וחריג לדירקטוריון, כשהבהיר שמבחינתו מדובר בהדחה לא ראויה ושהוא מצפה מהם לחזור בהם מהמהלך, שהתקבלה על ידי כל חברי הדירקטוריון כולל הדח"צים. ככל הידוע מבחינת ברקת מדובר בהדחה פסולה לא בגלל זהות המחליף אלא בגלל שלתפיסתו שלמה אליהו רוצה מנהלים שכירי שהם בובות. על פניו ברקת נותן צ'אנס לדירקטוריון מגדל לחזור בו מההחלטה להביא להדחתו של גלעד, כשהרגולטור כותב להם הערב כי "אם תמשיכו במהלך תשאו בכל התוצאות", כשהוא לא פוסל מינוי מנהל מיוחד. 

כבר בפברואר השנה דווח על מתיחות אדירה בין השניים. אז גם דווח כי בדומה למתיחויות חריגות אחרות שהיו בעבר בין אליהו לבין גורמים בכירים בחברה שבשליטתו, ביחס לרצון של בעל השליטה להתערב בהחלטות ניהוליות בקבוצה, גם הסכסוך ההוא הוביל למפגשים במשרדי הרגולטור האחראי, הממונה על רשות שוק ההון ברקת, שבאותה הפעם גם נפגש עם דח"צים במגדל. לא מן הנמנע שברקת יזמן אליו עתה את כל הדירקטורים.

בהקשר זה נציין כי הממונה ברקת כבר נקט בצעדים חריפים כנגד בעל השליטה באיילון, לוי רחמני, שנאלץ לעזוב את תפקידיו באיילון בצל עימות עם יו"ר החברה. עם זאת, באיילון הסאגה הסתיימה גם בכך שהיו"ר שלמה גרופמן נאלץ לעזוב את החברה בהתאם לרצונו של בעל המניות הגדול בחברה.

מבחינת רשות שוק ההון שמפקחת על ענף הביטוח, על אליהו להראות הצדקה לצעד שעליו החליט דירקטוריון הקבוצה. עם זאת, ככל הידוע, כבר לפני כמה חודשים הייתה כוונה של אליהו לעשות זאת, לפני הקורונה, והפיקוח לא התיר זאת. אך היחסים לא השתפרו ואליהו חש כאילו איבד את השליטה בחברה שבה הוא מחזיק כ-68.5%, כדברי מקורבים לו. על כן הוא מימש את סמכותו בדירקטוריון מגדל אחזקות.

על פי גורמים שמכירים את הנפשות הפועלות אליהו מוכן ללכת הפעם עד לבית המשפט, כשהם מאירים את הפער בין שני עולמות חקיקה חשובים - זכויות הקניין וחוק החברות מצד אחד ומצד שני החוקים שלפיהם מוסדרים ענפי הביטוח והפיננסים האחרים. מדובר במצב מורכב מאוד. לתפיסת חלק מהנפשות המכירות את הקבוצה אליהו מנסה להתערב מדי במה שקורה במגדל וגלעד ויתר המנהלים צריכים לחצוץ בינו לבין החברה. מנגד, יש הטוענים כי ההתנהלות בעניין זה הביאה לכך שגלעד התנהג כאילו החברה שלו והביא לכך שאליהו איבד בפועל את השליטה וכל מה שנותר בידיו הוא הסמכות להדיח יו"ר דרך הדירקטוריון.

בהקשר זה נציין כי מהדיווח של מגדל לבורסה מהערב עולה כי בישיבת הדירקטוריון של מגדל אחזקות "נכחו כל הדירקטורים" וכאמור "ההחלטות התקבלו פה אחד" וזאת "תוך שדירקטורים שונים ציינו נימוקים שונים להחלטתם, שעניינם בתמצית: חוסר הסכמה עם גלעד על תפיסת החלוקה המהותית של התפקידים, רמת המעורבות והממשק בין יו"ר הדירקטוריון מצד אחד לדירקטוריון וועדת הביקורת מצד שני; חוסר שביעות רצון ביחס לניהול והתווית עבודת דירקטוריון מגדל ביטוח על-ידי יו"ר מגדל ביטוח; הערכת הדירקטוריון שהחלפת יו"ר הדירקטוריון של מגדל ביטוח תגדיל את הסיכויים להשגת שיפור בביצועי החברה. זאת בהתייחס, בין היתר, למומחיות והניסיון של המחליף בתחום הביטוח ועל רקע רצון להגדיל את היקף תחום הפעילות של ביטוח אלמנטרי במגדל ביטוח".

בכל אופן, מוקדם יותר השנה הבהיר ברקת כי הוא אינו רוצה בהמשך התחלופה הפרסונלית, כשמבחינתו הרכב ההנהלה במגדל אינו סוגייה שבעל שליטה צריך להתערב בה. ברקת אף אמר בכנס פומבי שנערך בימי המשבר הקודם בין אליהו לבין גלעד כי "יש יו"ר דומיננטי שיודע לקבוע גבולות (גלעד, ר"ש) ויש מנכ"ל מוכשר (עוז, ר"ש) שבא מהמערכת הבנקאית ויודע מה זה הלימות הון, וזה סופר-חשוב בחברות ביטוח. בעלי שליטה צריכים לדעת את תפקידם. אני מכבד את מקומו של בעל השליטה במגדל (אליהו, ר"ש). הוא דירקטור, ושם נגמר תפקידו. יש דירקטוריון שצריך להתנהל כשורה, יש יו"ר לדירקטוריון ויש הנהלה שצריכה למלא את תפקידה ויש לה אתגרים לא פשוטים. כל אחד יידע את מקומו. יש מתחים והם מתחים בריאים בעיני".

גלעד הצטרף למגדל באמצע פברואר 2019, במקומו של יו"ר מגדל ביטוח הקודם, פרופ' עודד שריג. באוקטובר האחרון גלעד גם מונה למנכ"ל מגדל אחזקות, לאחר שהיה ממלא מקום מנכ"ל מגדל אחזקות מאז סוף יוני. מאז שהגיע למגדל הוביל גלעד את מינויו של רן עוז למנכ"ל מגדל ביטוח. גלעד אינו המנהל הראשון שאליהו מביא לחברה ופועל להדחתו תוך זמן קצר. קדמו לגלעד כהונות קצרות של פרופ' עודד שריג, ענת לוין ודורון ספיר, שעם כולם זה נגמר מהר ובטונים צורמים (עם שריג זה קרה פעמיים). העימות האחרון הידוע בין המנהלים השכירים של מגדל לבין אליהו נגע להדחת מנהל ההשקעות הוותיק של הקבוצה, אסף שהם, שהיה מקורב לאליהו ונחשב לאיש אמונו. באותם חודשים נחלש מעמדם של מנהלים רבים אחרים שהיו מזוהים עם משפחת בעלי השליטה במגדל.

אליהו רכש את השליטה במגדל ביטוח בשלהי 2012 מידי קבוצת ג'נרלי האיטלקית לפי שווי חברה של 5.1 מיליארד שקל. אליהו מחזיק כאמור ב-68.5% ממניות מגדל, ומניות אלה שוות כיום כ-1.42 מיליארד שקל. קבוצת מגדל נסחרת היום לפי שווי כולל של פחות מ-2.1 מיליארד שקל, בצל ירידות חריפות בשער המניה כך שמבחינת אליהו מדובר בעסקה הפסדית מאוד גם לאחר שחילקה דיבידנדים לאורך השנים.

עוד כתבות

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

מנות במחתרת התאילנדית / צילום: דניה ויינר

אחת המסעדות התאילנדיות הטובות בישראל מסתתרת בכלל בחצר של בית

עגלת קפה שמגישה מאפה פיסטוק נדיר, מרכז הוליסטי שגם הציניקנים יתמסרו לו, מיזם אמנות נשי ומסעדה שאפשר למצוא בה בננה לוטי משובחת ● יום בפרדס חנה כרכור

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

צה"ל מאשר: חיסלנו את סגן מפקד יחידת הרקטות והטילים של חיזבאללה

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר