גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: על צמיחה וגודל הממשלה – על מה פרופ' זעירא כותב ועל מה לא

פרופ' יוסי זעירא חוזר במשך שנים על אותה התמה המתנגחת במדיניות של ממשלת ישראל ● בסופו של יום, כל מה שנשאר מטור של פרופסור לכלכלה זה הגיגים אידיאולוגיים בגנות ה"ניאו ליברליות", כמיהה תמוהה לממשלה גדולה, וטענה כלכלית אחת, חסרת בסיס, שהעלאת המסים לא תפגע בצמיחה

המחאה החברתית של 2011 /צילום: רויטרס
המחאה החברתית של 2011 /צילום: רויטרס

כלכלן כותב טור בעיתון בעיצומו של משבר כלכלי חמור. על מה הוא יכתוב? אולי על מדיניות ממשלתית בזמן משבר? אולי על הוויכוח לגבי עומק הגירעון הסביר? אולי על הצלת אל על? אולי על הצלת עסקים בכלל? אולי על ההזדמנות לבצע רפורמות חשובות שיקלו על היציאה מהמשבר?

כל כך הרבה סוגיות חשובות, אבל מבחינתו של פרופסור יוסי זעירא משבר הקורונה זו הזדמנות לפרסם שוב את אותו הטור ולחזור על אותן טענות: ממשלת ישראל בחרה במדיניות ניאו-ליברלית (כך הוא מגדיר מדיניות של ממשלה ששולטת רק ב-40% מהתוצר), אפשר להעלות מסים וזה לא יפגע בצמיחה, וזה מה שהציבור רוצה, כי הציבור רוצה פחות אי שוויון בהכנסה.

זעירא חוזר (בטורו ב"גלובס") על טענתו, שגם על פי התאוריה הכלכלית וגם על פי הנתונים האמפיריים אין קשר בין גודל המגזר הציבורי (אחוז ההוצאה של הממשלה מהתוצר) והצמיחה הכלכלית, ומכאן נובעת מסקנתו: "ההחלטה על גודלו של המגזר הציבורי, בגבולות רחבים למדי, אינה כלכלית, אלא פוליטית-חברתית. היא תלויה בשאלה כמה ישראל חפצה בצמצום האי-שוויון, שכן הגדלת המגזר הציבורי מגדילה שוויון, בעוד שהקטנתו מגדילה אי-שוויון".

ובכן, יש לי כמה הערות:
זעירא כבר שנים חוזר על הטענה שבגלל שאין לגודל תקציב הממשלה השפעה על הצמיחה, אז גודל התקציב והמסים שנשלם למימונו, אינם החלטה כלכלית אלא החלטה פוליטית-חברתית.

הטענה הזו היא תמוהה. הכלכלן יכול לנתח את החלופות, אבל בסופו של יום הבחירה בין החלופות היא תמיד פוליטית-חברתית. ובמקרה הרלוונטי, בין אם יש למיסוי השפעה שלילית על הצמיחה ובין אם אין, בכל מקרה מדובר בהחלטה פוליטית-חברתית לגיטימית. למעשה אין דבר כזה החלטה כלכלית. מצער שזעירא חוזר שוב ושוב על ההבחנה הזו למרות שהיא לא רק שגויה, לטעמי היא גם מיותרת לחלוטין לטיעון שלו.

הטענה המרכזית של זעירא, שגודל הממשלה לא משפיע על הצמיחה הכלכלית משוללת יסוד סביר. גם כאן זעירא חוזר על טענה שגויה לטעמי, שהוא עצמו כבר הודה, גם אם במרומז, שהיא שגויה. אין לזעירא ולי ויכוח שמיסוי כשלעצמו פוגע בצמיחה. גם אין לנו ויכוח שהוצאות הממשלה יכולות לתרום לצמיחה (למשל השקעה בתשתיות, בהשכלה, בתחבורה). אני גם מסכים שיתכן ששני האפקטים יקזזו בדיוק זה את זה: יתכן שהחלטה על העלאת מסים והגדלת הוצאות הממשלה תגדיל את השירות לאזרח, תצמצם את אי השוויון וכל זאת לא תפגע בצמיחה. בהחלט יתכן, אבל האם סביר? ואפילו אם סביר, האם המחיר מוצדק?

בניגוד לטענה של זעירא, העדר השפעה על הצמיחה כתוצאה מהעלאת מסים, זו רק אפשרות אחת, ולטעמי לא הסבירה ביותר. אפשרות סבירה לא פחות היא שהממשלה לא תדע לנצל את כספי המסים ביעילות והצמיחה תיפגע. העובדה שאין קורלציה בין צמיחה לגודל הממשלה לא מעידה שהעלאת מסים לא תפגע בצמיחה. גם בהעדר קורלציה יתכן קשר סיבתי שלילי, ואין במחקר הכלכלי אישוש לתזה של זעירא.

בטור קודם, (כלכליסט 22.03.18) בתגובה לביקורת שלי על טענותיו (הזהות לטענותיו כאן), זעירא כותב:

"שנית, מואב מתעלם מהקשר בין ההוצאות הציבוריות והמסים המממנים אותן. אין לי ויכוח איתו שהעלאת מסים פוגעת ביעילות הכלכלית ובתוצר, אף כי אפשר להתווכח על המידה. אך המסים מאפשרים הגדלת הוצאות ציבוריות, הפותרות כשלי שוק בתחומים כמו חינוך, בריאות, רווחה, דיור ותחבורה הציבורית. צמצום כשלי השוק משפיע חיובית על היעילות הכלכלית והתוצר. שתי ההשפעות הללו מנוגדות ולא ברור איזו גוברת."

חלפו שנתיים, וזעירא חוזר אל אותן הטענות. את ה"לא ברור איזו [השפעה] גוברת" הוא מזניח בטורו האחרון בגלובס וכותב, שברור שהעלאת מסים לא תשפיע באופן מובהק על התוצר, ובמילים שלו:

"ב-2011, פרצה המחאה החברתית, והמחישה כי ציבורים רחבים בישראל מעדיפים יותר שוויון ויותר סולידריות. ככלכלן, יכולתי לתמוך בתביעות של ראשי המחאה, כי ידעתי שהכלכלה תתפקד באופן דומה הן כשהמגזר הציבורי קטן והן כשהמגזר הציבורי גדול. לכן, אם רוב הציבור תומך בכך, יש לנטוש את המדיניות הניאו-ליברלית, ולהגדיל משמעותית את השירותים החברתיים שהמגזר הציבורי מספק."

זעירא מציג את עצמו ככלכלן מומחה שמפריד בין האידאולוגיה שלו לייעוץ שהוא מעניק, ובכל זאת, המומחיות שלו מובילה תמיד לאותה ההמלצה: הגדלת תקציב הממשלה. במטרה להצדיק את המלצתו זו, הוא פונה בטורו האחרון למחאת 2011 ומייחס למוחים את רצונו שלו. אבל המוחים ב-2011 לא ביקשו שהממשלה תגבה מהם יותר מסים ותקטין פערים. כל מה שהם ביקשו זה שהממשלה תעניק לציבור עוד מתנות מעץ הכסף הדמיוני שברשותה. במספר מפגשים שהיו לי עם קבוצות שונות התקבלה תמונה מאוד ברורה: המוחים מתקשים לסגור את החודש ולכן רוצים שהממשלה תסייע להם, בעיקר בדיור ובפעוטונים. הם בוודאי לא רוצים לשלם יותר מסים. סיסמאות של "צדק חברתי" אפשר לפרש בדרכים שונות, והפרשנות של זעירא, אינה סבירה.

ומה לגבי רווחה? על זה זעירא לא מדבר. שוויון זה כל מה שמעניין אותו. הרי גם לשיטתו, אפילו אם ממשלת ישראל תצליח (באופן מפתיע) לעשות שימוש מושכל בהכנסתה ממסים נוספים שזעירא כל כך רוצה להטיל על הציבור בישראל, עדיין השירות הנפלא שהציבור יקבל מהממשלה אינו בחינם. הוא על חשבון ההכנסה הפנויה של הציבור. האם ברור לחלוטין שהרווחה שלנו תעלה דווקא אם הממשלה תיקח מאתנו יותר מסים ותחזיר לנו שירותים? אם זה היה המקרה, הוא היה משבח את הממשלה על ניצול יעיל של כספי המסים. אבל טור כזה הוא לא כותב, ולא במקרה.

ומה לגבי יעילות הממשלה? גם על זה זעירא לא כותב. מתקבל הרושם שמה שבאמת חשוב זה לקחת מסים ולהקטין אי שוויון על ידי פגיעה בהכנסה של הציבור בצורה פרוגרסיבית. מה כבר נעשה עם תקבולי המסים פחות מטריד אותו. מי שכן מוטרד מהשימוש בכספי המסים בהכרח מוטרד מהיעילות של הממשלה. האם כסף נוסף לתקציב החינוך באמת מתורגם לחינוך איכותי יותר או אולי דווקא לשכר למורים הוותיקים? האם תקציב נוסף לכוחות הביטחון מתורגם ליותר בטחון? שיטור יעיל יותר? או אולי לתוספת לפנסיה התקציבית (למשל פיצוי על העדר בטחון תעסוקתי לגמלאי המשטרה, כפי שהיה לאחרונה). גם כאן זעירא שומר על זכות השתיקה, ולא במקרה. מי שתומך בהתלהבות בארגוני העובדים ובזכות השביתה חסרת הרסן בישראל, לא יכול להלין על מגזר ציבורי שאינו יעיל.

ומה לגבי מהלכים נוספים לשיפור רווחתו של הציבור, בעיקר של החלשים? פתיחת המשק ליבוא? צמצום רגולציה? פישוט מערכת המס ועוד רפורמות כלכליות חשובות? כלום. בסופו של יום, כל מה שנשאר מטור של פרופסור לכלכלה זה הגיגים אידיאולוגיים בגנות ה"ניאו ליברליות", כמיהה תמוהה לממשלה גדולה, וטענה כלכלית אחת, חסרת בסיס סביר, שהעלאת המסים לא תפגע בצמיחה הכלכלית. ויש גם אתנחתא קומית. זעירא מחזק את טענותיו בכתבו: "הספר הגיע למסקנה שמדיניות צמצום המגזר הציבורי אינה משקפת שיקולים כלכליים, אלא אידאולוגיה ניאו-ליברלית."ומי כתב את "הספר," אתם תוהים - ובכן פרופסור יוסי זעירא. 

הכותב הוא פרופסור לכלכלה בבינתחומי הרצליה ובאוניברסיטת וורוויק באנגליה

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם