גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גל הערות "עסק חי": חוב בסיכון של למעלה מ-10 מיליארד שקל למחזיקי האג"ח

כל חברה עשירית בת"א נושאת בדוחותיה הערת "עסק חי" של רואי החשבון, המשקפת חשש לגבי יכולתה לעמוד בהתחייבויותיה בטווח הקרוב ● משבר הקורונה הוביל לעלייה במספר החברות שלהן חובות עתק למחזיקי האג"ח

יצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצת דלק / צילום: עינת לברון, גלובס
יצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצת דלק / צילום: עינת לברון, גלובס

בתחילת השבוע (א') נפל דבר בשוק ההון המקומי, כשלדוחותיה הכספיים של קבוצת דלק, שנחשבה עד לאחרונה לאחת מחברות ההחזקה הגדולות והיציבות בבורסה בת"א, צורפה הערת "עסק חי", המהווה תמרור אזהרה דרמטי, ומשקפת חשש לגבי יכולתה לעמוד בהתחייבויותיה בטווח הקרוב.

הערה זו, שצירפו רואי החשבון לדוחות של קבוצת דלק לסיכום שנת 2019, העניקה חותמת רשמית למצבה הפיננסי העגום של חברת האנרגיה שבשליטת יצחק תשובה, אשר כבר בא לידי ביטוי בקריסת המניה (איבדה יותר מ-70% מתחילת השנה) ובתשואות הזבל שבהן נסחרות כיום האג"ח שהנפיקה (חוב של כ-6 מיליארד שקל), המשקפות את החשש כי החברה לא תוכל לעמוד בהתחייבויותיה. 

במצבה הפיננסי של קבוצת דלק נרשמה הידרדרות דרמטית בתוך חודשים ספורים, שממנה קיים ספק גדול אם תוכל להתאושש - לנוכח רמות השפל שבהן נסחר הנפט בעולם בעקבות התפשטות וירוס הקורונה, שפגעה אנושות בביקוש לנוזל השחור.

אולם דלק אינה לבדה. "בהלת הקורונה", שהכתה בעוצמה בבורסות בעולם ובארץ והובילה לטלטלה עזה בכלכלה העולמית, באה לידי ביטוי גם בהידרדרות מהירה וחדה במצבן הפיננסי של חברות בורסאיות רבות נוספות, הצפויות להתקשות במחזור התחייבויותיהן, וכתוצאה מכך לעמוד בתשלומי החוב לנושים.

כנגזרת של המצב המעורער, עונת הדוחות הכספיים של החברות הבורסאיות ל-2019, שמסתיימת בימים אלה באיחור (גם כן בהשפעת המצב), הובילה להדבקת הערת "עסק חי" למספר לא מבוטל של חברות, חלקן בעלות חובות עצומים למחזיקי האג"ח, ולצירוף הערות נוספות מצד רואי החשבון, המעלות ספקות לגבי יכולתן של החברות להתמודד עם חובותיהן למחזיקי האג"ח, לבנקים ולמלווים נוספים. בסה"כ מדובר ביותר מ-40 חברות - כ-10% מהחברות הנסחרות בבורסה - שסיכמו את שנת 2019 עם הערת "עסק חי" בדוחות הכספיים.

חלק מאותן חברות מתמודדות עם מציאות פיננסית מאתגרת כבר תקופה לא קצרה, וכעת מאיים משבר הקורונה למוטט אותן באופן סופי ולהובילן להסדר חוב. זאת לצד חברות  שנמצאות כבר תקופה לא קצרה בתהליכים שונים של הסדר חוב, וכן חברות אחרות שנוספו ל"מועדון" הלא אקסקלוסיבי של הערת "עסק חי", הגם שנהנו עד לאחרונה מפעילות עסקית יציבה, עד שהתפרצות הווירוס המסתורי הפכה את המציאות על פיה.

מי בעיקר מדאיגות את המשקיעים?

בין החברות שמרכזות את עיקר חששות המשקיעים בת"א, בעיקר בשל היקפי החוב הגדולים שלהן לציבור, נמנות מלבד קבוצת דלק גם קבוצת אי.די.בי, חברות הנדל"ן הזרות רילייטד וסטרווד ווסט, וחברת הנדל"ן והתשתיות קרדן אן.וי - כולן במצב כזה או אחר של הידברות מול מחזיקי האג"ח. 

חוב האג"ח המצרפי של חמש החברות הללו לבדן למשקיעים בת"א מצטבר לסכום אדיר של יותר מ-10 מיליארד שקל - שיכולתן להתמודד איתו (כל אחת לפי חלקה) נמצא בספק גדול, והערות "עסק חי" שצורפה לדוחותיהן מגדילות את חששות המשקיעים.

קבוצת דלק, שלא יורדת מהכותרות כבר שבועות ארוכים, היא כאמור אחת הנפגעות הישירות והמרכזיות ממשבר הקורונה, שהוביל לצניחת מחירי הנפט בעולם לרמות שפל היסטוריות.

עניין זה יצר תגובת שרשרת שלילית בפעילות החברה, שכללה בין היתר ירידה בשווי נכסיה, אי-עמידה באמות מידה פיננסיות, דרישות לפירעון מיידי של חלק מהתחייבויותיה והגעה לבימ"ש בעקבות כך, חשש מאי-עמידה בהתחייבויות למחזיקי האג"ח, הורדת דירוג החוב שלה, גירעון בהון החוזר ועוד. כל אלה יחד מאיימים על יכולתה של דלק להתמודד עם התחייבויותיה, וכבר הוביל אותה לתחילת מו"מ גם מול מחזיקי האג"ח וגם מול הבנקים המלווים שלה.

חובות האגח הגדולים של החברות עם הערות עסק חי

בהתאם, רואי החשבון של החברה מפנים את תשומת-לב המשקיעים לכך שהשלמת תוכניותיה "אינה בשליטתה הבלעדית, ותלויה, בין היתר, במימוש נכסים וקבלת דיבידנדים מחברות בנות ובפרט בגיבוש הסכמות מחייבות עם מחזיקי איגרות החוב ומוסדות פיננסיים אשר... טרם גובשו".

זאת, כשתוכניותיה לפירעון התחייבויותיה "נשענות על מימוש נכסים והשקעות, קבלת דיבידנדים מחברות בנות", וכן על "הגעה להסכמות עם בעלי איגרות החוב ומוסדות פיננסיים" - מה שבסופו של דבר הוביל את רואי החשבון שלה לציין כי שלל הגורמים העומדים בסימן שאלה מעוררים "ספקות משמעותיים בדבר המשך קיומה של החברה כעסק חי".

אי.די.בי החלה כבר להיערך להסדר חוב

אצל קבוצת אי.די.בי פתוח, שבשליטת אדוארדו אלשטיין, הערת "עסק חי" צורפה לדוחות השנתיים לאחר שעד לפרוץ משבר הקורונה החברה הצליחה לתמרן במצב פיננסי מאתגר ולהימנע מכך. בהתייחס להשפעות משבר הקורונה מציינת אי.די.בי פתוח בין היתר את הפגיעה האקוטית בפעילותה של חברת התיירות ישראייר - עם ירידה דרמטית בהיקף ההזמנות והטיסות שלה, ופגיעה גם במכירתה האפשרית. עוד פגע המשבר באופן משמעותי בשווי השוק של החזקות החברה, בעיקר מניות דסק"ש. 

בהתאם למצבה המידרדר, רואי החשבון של אי.די.בי מפנים את תשומת-לב המשקיעים לתזרימי המזומנים של החברה, לגירעון בהון, לשווי הנכסי הנקי השלילי של החברה - על בסיס מחירי השוק הנוכחיים, לצורכי המזומנים שלה ולהשפעות של כל אלה ועוד על יכולתה לשרת את התחייבויותיה - בהן התחייבויות אג"ח בהיקף של כ-2 מיליארד שקל.

בהמשך לכך, מציינים רואי החשבון את התלות שיש לאי.די.בי "בגורמים אשר אינם בשליטתה", מה שמעורר "ספקות משמעותיים בדבר המשך קיומה של החברה כעסק חי".

בשל מצבה, אי.די.בי החלה כבר להיערך להסדר חוב, עם אסיפת מחזיקים שכונסה במהלך חודש אפריל - שצפוי להיות הסדר החוב השני בקבוצה מאז הפך אלשטיין לבעל השליטה בה, בהשקעה שעד היום מצטברת לסכום עתק של כ-3 מיליארד שקל.

החברה השלישית בהיקף חובות האג"ח שלה העומדים בספק, בסכום של כ-1.3 מיליארד שקל, הנושאת הערת "עסק חי" בדוחותיה, היא חברת ההשקעות קרדן אן.וי.

לצערם של המשקיעים בקרדן אן.וי, הערה שכזו מלווה את דוחותיה כבר תקופה ממושכת, וכך גם מו"מ שמנהלת החברה מול מחזיקי האג"ח שלה כבר מסוף שנת 2017, ולמרות זאת, גם בדוחותיה האחרונים היא מציינת כי "אין ביכולת החברה להעריך את מועד ההגעה להסדר עם מחזיקי איגרות החוב".

קרדן אן.וי פועלת בתחום הנדל"ן בסין ובתחום תשתיות המים באמצעות החברה הבת תהל. בהתייחס להשפעות הקורונה היא מציינת בדוחות כי התפשטות הווירוס "השפיעה לרעה על תוצאות קרדן לנד סין במהלך הרבעון הראשון של 2020", ומביעה חשש כי הימשכות המשבר "תגרום הרעה נוספת בתוצאות קרדן לנד סין וכן הרעה בתוצאות תהל" - שמכירתה שעמדה על הפרק במשך זמן רב, הפכה ללא רלוונטית בשל ההרעה במצבה העסקי.

על רקע מצבה, רואי החשבון של קרדן אן.וי מפנים את תשומת-לב המשקיעים לחוסר הוודאות "באשר ליכולת להגיע להסכמות עם מחזיקי איגרות החוב בדבר פריסה מחדש של התשלומים ובאשר להשלמתן של עסקאות למכירת נכסים".

חברות הנדל"ן האמריקאיות גם 'מככבות' ברשימה השחורה

הרביעית מבין המוזכרות, חברת הנדל"ן הזרה סטרווד ווסט, היא בין הנפגעות הישירות ממשבר הקורונה, שהוביל לסגירת הקניונים שלה בארה"ב.

החברה שבשליטת בארי שטרנליכט, הנמצאת בפני הסדר חוב בהיקף המתקרב ל-1 מיליארד שקל, מציינת בדוחותיה הכספיים שפורסמו בסוף השבוע האחרון כי בשל המצב הנוכחי נכסיה עדיין סגורים "ואין ודאות בדבר מועד פתיחתם". החברה מוסיפה,כי אין ביכולתה להעריך את היקף השפעות המשבר, אולם מעריכה כי "תהא לכך השפעה מהותית לרעה על פעילות החברה ועל תוצאותיה".

רואי החשבון של החברה מציינים כי "לחברה אין די מזומנים לפירעון יתרות איגרות החוב", שהונפקו לפני כשנתיים - במרץ 2018, וכן כי החברה לא עמדה בהחזרי ההלוואה העיקרית שלה (Southlake). מצב דברים זה עורר "ספקות משמעותיים בדבר המשך קיומה של החברה כעסק חי" - זאת כשהיא כבר מנהלת מו"מ מול המחזיקים לגבי הסדר חוב.

חברת אג"ח אמריקאית נוספת, המחזיקה בחוב משמעותי למשקיעים בת"א, של קרוב ל-700 מיליון שקל, היא רילייטד, אשר פרסמה לאחרונה הערת "עסק חי" מפתיעה בדוחותיה. פעילותה של רילייטד, הנמצאת בשליטת סטיבן רוס, מתרכזת בתחום המסחרי והשקעה למגורים בניו יורק ובשיקגו.

בדוחותיה ציינה רילייטד כי משבר הקורונה "עלול להשפיע על הכנסות החברה, בשל האטה אפשרית בביקוש ופגיעה בעסק של שוכרים שונים, אשר עלולות לגרום ירידה בתזרים המזומנים מפעילות שוטפת, כמו גם לירידה ברמות התפוסה וירידה אפשרית של מחירים או אובדן ערך בנכסי הנדל"ן של החברה".

רואי החשבון של רילייטד מפנים את תשומת-לב המשקיעים לגירעון של 127 מיליון דולר בהונה החוזר ולכך שכתוצאה מ"השילוב בין הגירעון בהון החוזר ובין ההשפעה האפשרית על שוק ההון והחוב כתוצאה ממשבר COVID-19, ההנהלה מכירה בכך שקיימת אי-ודאות ליכולת החברה לבצע מימון מחדש של איגרות החוב אשר עומדות לפירעון ביום 20 בספטמבר 2020".

עוד הם מוסיפים כי מצב השוק עלול להשפיע גם על יכולתה של רילייטד לממש נכסים ולפרוע התחייבויות במהלך פעילותה השוטפת, ובשל כך מציינים כי "ישנן ספקות משמעותיים בדבר המשך קיומה של החברה כעסק חי".

"אירוע דרמטי שאין ממנו דרך חזרה": מהי הערת "עסק חי"?

הערת "עסק חי" היא הערה שמוסיפים רואי החשבון לדוחות החברה המבוקרת, במקרה של חשש להמשך קיומה כעסק חי בשנה הקרובה.

פרסום הערת עסק חי מהווה תמרור אזהרה בפני נושי החברה, בנקים ומחזיקי האג"ח, לפיו היא עלולה שלא לעמוד בהתחייבויותיה כלפיהם, ומכאן שהוא מקשה על המשך התנהלותה העסקית השוטפת, ולעתים אף מהווה תחילתו של כדור שלג בדרך לקריסתה.

במהלך הכנת הדוחות, רואי החשבון עלולים להיתקל בסימני אזהרה בקשר להמשך קיומו של העסק המבוקר כעסק חי - סימנים שיכולים להתקבל מהדוחות עצמם או ממקורות אחרים - ועליהם לשקול בזהירות את חשיבות הסימנים ולבחון האם הם מצביעים על ספק ניכר בדבר קיומו של העסק.

לפי לשכת רואי החשבון, בין הסימנים הללו ניתן לציין גירעון בהון העצמי, גירעון בהון החוזר, פיגורים בפירעון התחייבויות, מימוש נכסים קבועים, תזרים מזומנים שלילי מתמשך מפעילות שוטפת, ועוד.

"הערת עסק חי ניתנת על ידי רואי החשבון המבקרים ברגע שיש חשש שהחברה לא תוכל לעמוד בהתחייבויות שלה", מסביר עו"ד ישראל בכר, שותף ומנהל מחלקת חדלות פירעון ובנקאות במשרד עוה"ד פרל כהן צדק לצר ברץ. "לרוה"ח יש את השיקולים שלו, והאצבע מאוד זהירה על ההדק. כמובן, מתשאלים את נושאי המשרה בחברה לפני שמגיעים למסקנה של רישום הערת עסק חי".

לדברי בכר, "מבחינת רואי החשבון הערת עסק חי זה אירוע מאוד דרמטי, כי זה תמרור אזהרה מאוד גדול לכל המעורבים בחברה, ובעיקר לנושים, שהחברה לא מסוגלת כעת - או צפויה שלא להיות מסוגלת, לעמוד בהתחייבויות שלה כלפי הנושים".

הוא מסביר כי כשמוסיפים הערת עסק חי לדוחות של חברה ציבורית, "זה מכניס את כל המערכת לסחרור וללחץ מאוד גדול", כאשר כל קבוצת נושים (בנקים, מחזיקי אג"ח מסדרות שונות וכדומה) מנסה להיאחז במה שיש.

"ללא ספק, מדובר באירוע דרמטי ואין ממנו דרך חזרה", מציין בכר. "ההידרדרות אל פי התהום הולכת וצוברת תאוצה, ובמרבית המקרים זה מגיע לבית המשפט - שם יכולים הנושים לבקש צו פתיחת הליכים. כלומר, לבקש מבית המשפט התערבות שלו במצב הקיים, משום שרואי החשבון הניפו דגל שלפיו מבחינה מאזנית החברה הגיעה לסוף דרכה".

לדבריו, ישנם שני מבחנים חלופיים האם החברה היא חדלת פירעון או לא - מאזני ותזרימי. "במבחן המאזני ההתחייבויות עולות על הנכסים, ובמבחן התזרימי, חברה יכולה להיות במצב שבו שווי הנכסים עולה על שווי ההתחייבויות. כלומר החברה סולבנטית, אבל אין לה תזרים והיא לא יכולה לשלם שכר לעובדים, לכן היא חדלת פירעון. ברגע שרו"ח רושם הערת עסק חי - מבחינה מאזנית החברה חדלת פירעון".

ישראל בכר  / צילום: תומר שלום

למעשה, לדבריו, "זהו מצב כמעט בלתי הפיך, אלא אם בעל השליטה מביא מקורות מהונו העצמי ומנסה להרגיע את המערכת. אם כי מספיק שבעיני נושה אחד זה לא ימצא חן, והוא כבר ירוץ לבית המשפט".

"ברירת המחדל - שיקום החברה"

עם זאת, בכר מדגיש שחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי החדש, שנכנס לתוקף ב-2019, מתמקד בשיקום חברות. "המוטו של החוק הוא לנסות לשקם את החברות. אם לפי הדין הישן, היו רצים ומגישים בקשה לפירוק החברה, היום בית המשפט בוחן כברירת מחדל את שיקום החברה, ולא בהכרח 'סוגרים את הבאסטה'.

המצב מצריך מכל המעורבים לשנס מותניים ולמצוא פתרונות, כשכל קבוצת נושים מנסה למשוך לכיוון שלה. אבל גם אם יש לחברה הערת עסק חי - מנסים לשקם אותה ככל הניתן, ולעתים גם מצליחים, בין שעל ידי הבעלים הקיימים או שבמכירתה".

במילים אחרות, אף שלדברי בכר הערת עסק חי היא אירוע דרמטי שמוביל במרבית המקרים להליכים בבית המשפט, הרי שלפי חוק חדלות הפירעון החדש, שיקום החברה עומד במוקד ולאו דווקא פירוקה. "למרות קיומה של הערת עסק חי ומתוך תחושת אחריות של כל הנושים והמעורבים ושל השדרה הניהולית של החברה, אפשר גם לנסות למצוא פתרונות להמשך קיומה גם ללא מעורבות בית המשפט. אבל הלכה למעשה, בסיטואציות כאלה מגיעים מהר מאוד לביהמ"ש וכמעט אין מנוס מכך", מסכם בכר. 

עוד כתבות

עסקים ברמת גן / צילום: טלי בוגדנובסקי

תביעה ייצוגית נגד מילואימניק העלתה מחלוקת ישנה. האם נמצא לה פתרון?

תובעים ייצוגים מתנגדים זה שנים לרצון לחייב אותם להתריע בפני עסקים טרם הגשת תביעה נגדם ● אולם כעת, סיפורו של בעל עסק שחזר מעזה וגילה שהוא נתבע ב־2.5 מיליון שקל, עשוי לגרום לזה לקרות ● מומחים חלוקים לגבי ההשלכות

חנן מור / צילום: אייל טואג

חנן מור מכר מניות ב-2 מיליון שקל, המניה נפלה ב-37%

המשקיעים של חברת הנדל"ן שנמצאת בהסדר חוב הרימו גבה כשראו את בעל השליטה לשעבר מוכר מניות, בהיקף של 78% ממחזור המסחר ביומיים, מה שהפיל את המניה ● ניתן להניח שמור היה מוכר עוד לולא עו"ד גינדס שביקש שיעצור

הפגנה של פרו-פלסטינים נגד גוגל, 2022 / צילום: ap, Eric Risberg

הפגנות ומעצרים: פרויקט נימבוס הישראלי מעורר סערה בארה"ב

מספר עובדי גוגל פתחו בשביתת מחאה נגד העבודה של החברה עם ממשלת ישראל במסגרת פרויקט נימבוס להעברת המחשוב הממשלתי לענן ● באתר Wired דווח כי עשרות עובדים התבצרו במשרדי החברה בניו יורק ובקליפורניה, ואחרי מספר שעות, האבטחה של גוגל האשימה אותם ב"הסגת גבול"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האחים אמיר הגיעו לפשרה עם רשות ני"ע: מגדירים עצמם כבעלי השליטה בשופרסל

המשמעות היא שאישור תנאי השכר או מינויי מקורבים של האחים אמיר יצריכו כינוס של אסיפת בעלי המניות ואישור הצעדים הללו ברוב מיוחד ● האחים מטילים על עצמם את המגבלות באופן וולונטרי

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

סנקציות במקום תגובה צבאית ישראלית: זו התוכנית של אירופה להתמודד עם המשבר במזה"ת

מדינות המערב מנסות בימים האחרונים לגבש בקדחתנות עיצומים חדשים על הרפובליקה האסלאמית ● המטרה: לשלוח מסר מאוחד, אבל בעיקר לשכנע את ישראל למתן את תגובתה הצבאית ● השאלה העיקרית: האם אחרי עשורים של סנקציות טהרן תחדל להעביר כסף לטרור

מסילות רכבת בחדרה, באזור מתחם 27 / צילום: תמר מצפי

המאבק שתוקע הכפלת מסילת הרכבת ופיתוח קרקע ביותר ממיליארד שקל

הוועדה לתשתיות לאומיות רוצה להפקיע כ-400 דונם במערב חדרה ● בעלי הקרקעות עתרו לבג"ץ והזהירו: ההפקעה, הפיצויים וביטול אזור התעסוקה יגרמו נזק של יותר ממיליארד שקל

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

בנימינה / צילום: נעמה מצגר טבול

"משלמים שכר דירה של 7,000 שקל בחודש ולא מקבלים דירה": הפרויקט שהסתבך והעלויות

ב־2018 זכו 18 משפחות בהגרלה של מחיר למשתכן בבנימינה, אולם עד כה הפרויקט לא התקדם ● היזם מאשים את המועצה והוועדה המרחבית שלא מאפשרות להוציא היתר בנייה, והוועדה טוענת שההיתרים שהגיש היזם אינם תואמים את תוכנית הבינוי החדשה ותרמו לעיכוב

אווטאר של חברה וירטואלית ב־Replika / צילום: מתוך אתר החברה

לא רק ChatGPT: שישה כלי AI שכדאי להכיר

בשוק יש היום שורה של צ'אטבוטים ייעודיים למשימות נקודתיות ● אלה יכולים לסייע הן בחיים האישיים והן בחיים המקצועיים - מכתיבת קורות חיים, דרך חבר וירטואלי ועד שיווק

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ביידן בקריאה לקונגרס במאמר מיוחד: "לאשר בדחיפות את הסיוע הביטחוני לישראל ולאוקראינה"

הנשיא האמריקני הבהיר: "זה לא הזמן לנטוש את ידידותינו, לא מתקבל על הדעת שנעמוד מנגד" • על המתקפה האיראנית אמר ביידן: "איראן רוצה למחוק את המדינה היהודית היחידה מעל המפה" • עוד הזהיר הנשיא: "ארה"ב עלולה להיגרר למלחמה, אסור שנניח להגנה של ישראל להיחלש"

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל מתקרב לרמה של 3.78 שקלים, שיא של חמישה חודשים

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

שירי הייסר ואסף גריס, מנכ''לים משותפים בראובני-פרידן

תקציב הפרסום של ישראכרט, 25 מיליון שקל, עובר לראובני פרידן

ב–12 השנים האחרונות טופל תקציב ישראכרט בקבוצת פובליסיס וכעת הוא יעבור לראובני פרידן ● היקף התקציב של חברת כרטיסי האשראי עומד על כ–25 מיליון שקל בשנה

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

ישראל וארה"ב בוחנות נשק חדש נגד איום הכטב"מים האיראני

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארה"ב וישראל בוחנות מערכות נשק מיקרו־גל ולייזר נגד כלי טיס בלתי מאוישים ● בזמן שיירוט באמצעות כיפת ברזל, למשל, מוערך בכ־30 אלף דולר, עלות יירוט באמצעות לייזר היא זניחה

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

חיקוי ירוד וזול: זהו הכטב"ם שאיראן שיגרה לעבר ישראל

שאהד 136 נחשב גם לחיקוי ירוד של המל"ט המתאבד הארופ, מתוצרת התעשייה האווירית, שלפי הערכות מחירו עומד על כ־700 אלף דולר ● לצורך ההשוואה, מחיר שאהד 136 מוערך בכ־30 אלף דולר בלבד

המדינה מאפשרת יבוא הולך וגובר של חומרי מחצבה ממחצבות פלסטיניות / צילום: Shutterstock

"סכנה של ממש": מה נחשף בתביעה של מפעילת מחצבה ישראלית?

תביעה של מפעילת מחצבה באזור בית שאן חשפה כי היקף חומרי המחצבה שנכנסו לישראל דרך מעבר ג'למה שבצפון זינק בשנתיים האחרונות ● על פי ההערכות, 15% מכלל החצץ המשמש בישראל מגיע מהרשות - שיעור שצפוי עוד לגדול

זה שני עשורים שאין השקעות מספקות במתקני כריית הנחושת / צילום: Shutterstock

ההיצע בירידה והביקוש צפוי לזנק: האם זה קץ הדשדוש במחיר הנחושת?

מחיר המתכת מטפס בעקביות בחודשים האחרונים, ואנליסטים חוזים שהוא יזנק בעוד 70% במהלך השנתיים הקרובות ● בין הסיבות: שיבושים בכריית הנחושת שעלולים להביא לירידה בהיצע

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

"עשיתי דברים מסוכנים": המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: יח''צ

כמעט 100 מיליון שקל בשנה: זה שיאן השכר החדש בבורסת ת"א

עלות שכרו של מנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס בשנת 2023 עמדה על כ-26 מיליון דולר, רוב הסכום ניתן כתגמול הוני ● פרנסיס עקף בכך את ברק עילם, מנכ"ל נייס והפך לשיאן השכר בבורסה המקומית ● בשנה שעברה הביעו בעלי המניות של טבע מחאה על התגמולים הגבוהים לעומת ביצועי המניה באותה עת ● בתוך כך, טבע קיבלה אישור FDA לתרופת ביוסימילר

בנייה חדשה. האם ההצעה תשפיע על המחסור בפועלי בניין? / צילום: טלי בוגדנובסקי

הממשלה מתכננת: הבאת עובדים זרים לישראל ישירות ולא דרך חברות כוח אדם. לא כולם מרוצים

הממשלה דנה באופן מפתיע בסעיף שלא היה על סדר יומה שיכול להקל על הבאת פועלי בניין מחו"ל לארץ ● לפי ההצעה, קבלנים יוכלו להביא עובדים מחו"ל באופן זמני בהעסקה ישירה על ידם, בכפוף להבאת מינימום של 50 עובדים על ידי אותו מעסיק ● שר הבינוי והשיכון: "מייתרת את המשרד מכלל הליכי קבלת החלטות"