גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקורונה הגדילה את הצורך ברובוטים למשלוחים, אך הסטארט-אפים לא מוכנים

בשל משבר הקורונה, רובוטים ורחפנים אוטונומיים הפכו בחודשים האחרונים לחלק משרשראות התפעול והאספקה של בתי חולים וספקי מזון במקומות שונים ברחבי העולם • עם זאת, הסטארט-אפים לא נמצאים בשלבים מספיק מתקדמים מבחינת אישורים וייצור ויתקשו לקטוף את הפירות

רובוט אוטונומי של חברת סטארשיפ. ביצעה 100 אלף משלוחים בעולם / צילום: רויטרס
רובוט אוטונומי של חברת סטארשיפ. ביצעה 100 אלף משלוחים בעולם / צילום: רויטרס

בשבוע שעבר התחיל זוג רובוטים אלגנטיים על ארבעה גלגלים לנוע על מדרכה ישנה מחוץ ל"זירת סליפ טריין", אולם הכדורסל שבו אירחה קבוצת סקרמנטו קינגס והיום משמש כבית חולים שדה לחולי קורונה.

הרובוטים הללו, שמכונים 2R, היו אמורים לספק מצרכי מכולת לתושבי שכונת יוקרה ביוסטון, טקסס, במסגרת השקה של הסטארט-אפ Nuro ממאונטן וויו בעמק הסיליקון. במקום זה, כמו רובוטים רבים אחרים בעולם, הם גויסו בבהילות להעברת סחורות וציוד רפואי כדי לעזור למנוע את העברת נגיף הקורונה הקטלני.

בסקרמנטו, קליפורניה, הרובוטים של Nuro מעבירים מזון, מצעים חדשים לציוד מיגון אישי בין מאגר הפצה סמוך ובית החולים המאולתר, ומאפשרים לעובדי התמיכה להישאר רחוקים פיזית מהחולים ומצוות בית החולים.

התהליך הזה, מעין גיוס לא צפוי בעת מלחמה, התרחש בצורה כזאת או אחרים במקומות שונים ברחבי העולם, בערים כמו תל אביב, הנגז’ו בסין, וושינגטון וגרנד פורקס בצפון דקוטה. המאמצים הללו נעים בין תוכניות פיילוט לפעילות בהיקף רחב, עם רובוטים שנעים על כבישים או באוויר, ויחד מכסים אלפי קילומטרים. כמה מהרובוטים הללו הופכים במהירות לחלק חשוב משרשרת אספקה של שירותי בריאות, אך רובם פשוט מסייעים בהעברה של מוצרים חיוניים ללא מגע יד אדם.

דגש על ביצוע ולא על עלות

עידן הרובוטים למשלוחים היה עובדה מוגמרת עוד לפני הקורונה, לפחות במקומות שבהם זה אפשרי, אך המגיפה הפכה עסקים, רשויות ממשל וצרכנים מכאלו שמשתמשים ברובוטים באופן זהיר, כחלק מניסויים בשלב בטא, למאמצים נלהבים של הטכנולוגיה. הבעיה היא שמה שצריך היה להיות "בוננזה" לחברות הסטארט-אפ הגיע אולי מוקדם מדי, לפני שהן יכולות להגדיל את היקף הייצור של הרובוטים, וגם לפני שהתקבלו אישורים מהרשויות לגבי המקומות שבהם הרובוטים יכולים לפעול ובאלו דרכים.

"לפני הקורונה, המניע של האוטומציה היה בעיקר עלות המשלוח. כעת זה עניין של כמה שיותר יכולת ביצוע", אומר אנתוני טאונסנד, יועץ בתחום טכנולוגיה אורבנית ומחבר הספר שיופיע בקרוב, "כביש רפאים", על עתיד כלי הרכב האוטונומיים. מבחינת חברות כמו פלייטרקס (Flytrex) הישראלית, שפיתחה רחפן אוטונומי למשלוחים, המשמעות של המגיפה היא פחות ביורוקרטיה רגולטורית, שהיא החסם הגדול ביותר לשימוש בטכנולוגיה חדשנית, אומר המנכ"ל יריב בש.

רחפן שמבצע משלוחים / צילום: רויטרס

לפני כשבועיים השיקה פלייטרקס פיילוט של שירות המשלוחים ברחפן אוטונומי שלה בגרנד פורקס, שכולל מסירת הזמנות ממחסן של וולמארט לבתים בסביבה (פלייטרקס קונה סחורה מהחנות, כך שוול מארט לא מהווה חלק מהפיילוט). בחודשים הקרובים החברה מתכננת להרחיב את השירות.

פלייטרקס עורכת בשנתיים האחרונות ניסויים של מנהל התעופה הפדרלי (ה-FAA) לרחפני משלוחים ומתקדמת לקראת קבלת אישורים. הקורונה עיכבה אמנם את מבחני השטח האחרונים של הרחפנים, שהיו אמורים להתנהל בצפון קרוליינה, אבל אישורים אחרים קיבלו תאוצה.

"אני חושב שהבוחנים של FAA (מנהל התעופה הפדרלי) עובדים קשה יותר מהבית. הם כל הזמן נמצאים בזום", אומר בש. "מאז שמשבר הקורונה החל יש לנו שלוש, ארבע ולפעמים גם חמש שיחות איתם בשבוע. לפני כן הייתה אולי שיחה אחת בשבוע". דובר ה-FAA אמר בתגובה שההכרה במסירות של עובדי המנהל "מחממת לב".

רובוט שנוסע 14 שעות ביום על מדרכות

חברת Starship (סטארשיפ) מספקת מוצרי מכולת בעיר הבריטית מילטון קיינס מסוף 2018. הרובוטים בגודל כלב טרייר ויש להם שישה גלגלים. הם עובדים 14 שעות ביום בנסיעה על מדרכות. בעקבות המגיפה, החברה כמעט הכפילה את מספר האנשים שהיא יכולה להגיע אליהם, ל-180 אלף. כמו כל שירות משלוחים בעולם היום, סטארשיפ נהנית מגידול חד בביקושים.

מנכ"ל סטארשיפ לקס באייר מתכנן להכפיל בקרוב את צי הרובוטים, שהיום מונה 50 רובוטים, ולהגדיל את יכולתו לבצע משלוחים - ממאות ביום לאלפים. לפי החברה, היא ביצעה עד כה מעל 100 אלף משלוחים בעולם והרובוטים שלה נעו לאורך 800 אלף קילומטר.

בארה"ב, סטארשיפ מתמקדת במשלוחים בקמפוסים של מכללות, שהמדרכות בהם ידידותיות לרובוטים. כעת הביקוש של הסטודנטים גבוה יותר. כך למשל, החברה מספקת לחלק משלוחים לסטודנטים באוניברסיטת ג’ורג’ מייסון בוירג’יניה, אלו מהם שנשארו בקמפוס, באמצעות 26 רובוטים, שבעה ימים בשבוע. בתגובה למגיפה, החברה גם הרחיבה לאחרונה את המשלוחים אל העיירה השכנה.

מבחינת Nuro, יצרנית רובוטי 2R שפועלים כעת בסקרמנטו, הקורונה הובילה לביקוש מוגבר לשירותיה אך גם לשינוי בסדרי העדיפויות שלה, והם משמשים למשלוחים בבתי חולים ולהעברת מזון לחולים מבודדים.

החברה ממשיכה להפעיל את שירות המשלוחים האוטונומי ביוסטון, וכמות ההזמנות כמעט הוכפלה מהשבוע הראשון שבו אנשים נשארו בבתים ועד סוף אפריל. המשלוחים אינם מבוצעים על ידי הרובוטים, אלא על ידי מכוניות טויוטה שהותאמו לנהיגה אוטונומית.

Nuro תכננה להשיק רובוטי 2R אוטונומיים בטקסס כבר כעת, אמר דייב פרגוסון, אחד המייסדים ונשיא החברה.

לא צפויים לקחת מקומות עבודה בקרוב

בסין, חברת משלוחי הרחפנים אנטוורק (Antwork) מספקת בשנתיים האחרונות הזמנות מסטארבקס ו-KFC במחוז ז’גיאנג, במסגרת פיילוט, אומר ליאון ז’או, מנכ"ל החברה. כשהנגיף הגיע למחוז, החברה החלה לבצע שליחויות עבור בתי חולים, והפכה לחוליה קריטית בתשתית הבדיקות והבידוד המקומית.

כעת, כשאיום המגיפה במחוז נחלש, אנטוורק ממשיכה לבצע שליחויות רפואיות לאורך שבעה צירי תנועה חדשים. מפברואר הרחפנים של נטוורק השלימו 450 טיסות באורך כולל של מעל 3,700 ק"מ, בלי שום תקלה.

מכיוון שהן נערכו להשקה איטית בהרבה, כל החברות הללו מתאמצות כעת לזרז את לוחות הזמנים של תהליכים, מייצור הרובוטים עד בדיקות הבטיחות שלהם. פלייטרקס הישראלית, לדוגמה, אינה יכולה לקיים את מבחני השדה הקריטיים לרחפנים שלה בגלל ההנחיות להישאר בבתים, אומר בש.

Nuro קיבלה לאחרונה אישור מהממשל הפדרלי לרובוט המשלוחים וממדינת קליפורניה לתפעול אוטונומי שלהם על הכבישים, אך נתקלה בבעיה. "אין לנו ממש יכולת להרחיב את הייצור בן לילה", אומר המנכ"ל פרגוסון.

עד שלא תהיה רזרבה של רובוטים, בדומה לרזרבה של עובדים שאמזון יכולה לגייס במקרי חירום, משלוחי הרובוטים יהיו רק חלק מוגבל מהתגובה למשבר כמו הקורונה, בייחוד בגלל עלויות אחזקה ותפעול גבוהות.

סביר יותר שהרובוטים ישלימו בהדרגה את כוח העבודה האנושי כאשר הביקוש למשלוחים מתרחב. לפני המגיפה, כ-3% מההוצאה על מוצרי מכולת בארה"ב הייתה באינטרנט, לפי סקר מפברואר 2019 של חברת הייעוץ ביין אנד קומפני. הנתון הזה יעלה באופן דרמטי, גם אם רק חלק מאלו שאימצו בינתיים את האופציה הזו ימשיכו להשתמש בה אחרי המגיפה.

זה אומר שרובוטי המשלוחים לא צפויים לבוא על חשבון מקומות עבודה בעתיד הקרוב. "מה שאנחנו נחליף זה לא את נהג המשלוחים, אלא את הנהיגה לחנות של הלקוח", אומר פרגוסון. בנוסף, גם מערכות תפעול אוטומטיות לגמרי זקוקות לעבודה אנושית, מתחזוקה עד עזרה מרחוק.

גם מנהלי החברות הללו מכירים בכך שהטכנולוגיה שלהן יכולה להיות רק חלק מהפתרון. מחקרים על הכלכלה וצריכת האנרגיה של משלוחים במשאיות ורכב רגיל מראים שכמעט בלתי אפשרי לנצח את הדרך המסורתית שבה מתבצעים משלוחים, כשהיא נעשית כמו שצריך. ובכל זאת, המגיפה הבליטה את הזמינות של הרובוטים למשלוחים מהירים לטווח קצר מעסקים מקומיים, וכן בתחומים שבהם הזמן והבטיחות הם גורמי מפתח, כמו שירותי הבריאות. 

עוד כתבות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות