גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחמצת נחמדת: מי ידע שהכנת לחם בבית תגרום כזה אושר

ימי ההסגר נתנו זריקת מרץ לבישול הביתי, ובמיוחד לאפייה ● המוני ישראלים
גילו את העונג שבהכנה של לחם מחמצת ביתי, גידולו, האכלתו וטיפוחו ● אל תחמיצו את הטרנד

מחמצת - הנוזל העכור שמחולל את הפלא / צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב
מחמצת - הנוזל העכור שמחולל את הפלא / צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

אפיית לחם מַחֲמֶצֶת שְׂאוֹר מ-א׳ עד ת׳ היא החמש יחידות מתמטיקה של הבישול הביתי. עבודה למיטיבי לכת, שמצריכה התמדה, הקפדה על כמויות ואופני הכנה, ואולי הכי חשוב: אורך רוח. אף על פי כן - וכמו שיש מי שמעבירים את שנות העשרה שלהם ספונים בחדר עם משוואות, נוסחאות ופרבולות ואלוהים יודע מה שעוד יש שם, בספרים של בני גורן (לא אני. עשיתי 3 יחידות) - יש גם מי שאופה לחם מחמצת במטבח.

רק שבניגוד לספרים של בני גורן, על לחמי המחמצת שלהם, האופים הביתיים אוהבים לדבר בכל פה, ועוד יותר מזה: לצלם את התוצרים במדיות החברתיות. "הילד הרביעי שלנו, שגר במקרר כבר 23 שנה", מעידה בגאווה אופה ביתית על המחמצת שלה באחת מקבוצות הפייסבוק הקולינריות, ומספרת שהיא מקפידה להאכיל אותה (מיד נגיע לזה) בשעה שבועית קבועה - שני ברבע לשבע בבוקר. כשבני הבית היו נוסעים לחו"ל, לפני עידן הקורונה, הוריה היו מגיעים להאכיל את המחמצת המשפחתית שבמקרר בשעה הקבועה, היא מספרת.

ימי ההסגר, הבידוד והעוצרים העניקו זריקת מרץ לתחום הבישול הביתי - ובפרט לאפייה. כל מי שתמיד קיווה למשל לפנות זמן להכין לחמי שאור מושקעים תוצרת בית מדי שבוע, מצא אותו סוף- סוף ועשה כן בחודשים החולפים, כפי שמעידים כאמור המדיות החברתיות והתיעוד השוטף של גידול המחמצת, יום אחרי יום.

רבבות ישראלים, מאושיות קולינריה מובילות ועד לגיסים ובני דודים - גילו את העונג שבהכנה ובצריכה של לחם מחמצת ביתי - ולא פחות, גם את השוויץ עליו. מי היה מאמין שצנצנת קטנה של נוזל עכור תסב אושר רב כל-כך לבעליה.

"כל הטלפון שלי מלא בתמונות של לחמי מחמצת ששלחו לי לקוחות שלי. זה נמשך כך שבועות", מספר מוטי חיימוביץ', הבעלים והאופה של המאפייה התל אביבית "לה מולאן", שעמל בימים אלו שוב על אפיית לחמי המחמצת שלו, אחרי הפוגה ארוכה שבה המאפייה הייתה סגורה.

בין לחמי השאור שהוא אופה במקום, בנוסף לבאגטים המתפצחים שהביאו ללה מולאן את פרסומה ונפרסים שוב, לראשונה מזה יותר מחודש, לכריכים מגרים, מככבים לחמי שיפון בסגנון מרכז אירופי. על הלחמים שלל מעטים ותוספות - מזיתים ועד לגרעיני חמניות, דלעת ושיבולת שועל כמו במתכון שלפניכם, למי שמיצה את הצנצנת העכורה שלו ויחזור לרוטינת הלחם הקנוי של הימים שלפני מגפת הקורונה.

כוח החלוץ להתפחת לחמים

מחמצת, כמו ששמה מעיד, היא בצק שהחמיץ מפעילות של שמרי בר שנוספים לקמח ולמים. מושבת אורגניזמים חיים שמשמשת ככוח חלוץ וכבסיס להתפחת כיכרות לחם. במחמצת נעשה שימוש כבר מהאלף הרביעי לפני הספירה במצרים ובסהר הפורה - וככל הנראה עוד קודם לכן. עד לפיתוח השמרים התעשייתיים, לפני כ-200 שנים, הם היו הדרך העיקרית להכנת לחמים מותפחים.

מאפיות בצרפת ובאנגליה למשל היו מוכרות מחמצת זה שנים לאופים ביתיים עד לבואן של שקיות השמרים. ההבדל בינה לבין התוצרים משקיות השמרים מהסופר, ומה ששומר על המחמצת רלוונטית גם היום, בבית ובמאפיות - חוץ מתחושת הסיפוק כמובן - הוא השדרוג שהיא מקנה לטעם המאפים ולמורכבותו.

אפייה ביתית במחמצת הפכה לטרנד קולינרי בקרב אופים בתחילת המילניום הנוכחי, עם החזרה של פודיז רבים למה שקרוי לואו-טק של אוכל ולהכנה ביתית של מרכיבים שהיו נקנים עד אז בסופר. אחרי שזו דעכה בהדרגה, טרנד המחמצת חזר בענק על כנפי חיידקים אחרים וקצת פחות נחמדים - covid-19 של הקורונה, כמובן.

השמרים צוברים כוח

הכנתה של מחמצת דורשת זמן ראשוני של כשבוע ימים, אז השמרים צוברים כוח. אחר כך היא נזקקת לתחזוקה שוטפת ושבועית, שבה מפרישים ממנה מחצית ממשקלה לצורך אפיית הלחם, ומוסיפים לה קמח ומים חדשים במשקל זהה לזה שנלקח ממנה. מיטיבי לכת של ממש, אגב, אחרי תקופה של תרגול, גם משתמשים במחמצת להכנת בצק עלים וקרואסונים מופלאים. אבל זה כבר סיפור אחר.

להלן מתכון של מוטי חיימוביץ׳ למתחילים ולבעלי סף איפוק גבוה, כי מהרגע שבו מתחילים ביצירת המחמצת ועד לרגע שבו אתם אוחזים בידיכם לחם מחמצת חמים וריחני - עובר כאמור יותר משבוע ימים. אל תגידו שלא ידעתם.

כמות המחמצת שמתקבלת מספיקה לכיכר אחת או לשתיים מהמתכון הבא; אם רוצים להמשיך ולהאכיל את המחמצת, משתמשים במחצית מהכמות שמתקבלת כאן (וכפיצוי על מחצית המחמצת שנלקחה, מוסיפים לתערובת שנותרה 150 גרם קמח שיפון ו-150 גרם מים ומערבבים - כך בכל פעם); אם הותשתם מהניסוי לעת עתה - משתמשים בכמות כולה ומכינים שתי כיכרות. אפשר להכפיל את הכמויות בנתח לפי הצורך (אם נניח רוצים להכין שלוש כיכרות, ראו את ההערה של חיימוביץ׳ במתכון הבא).  

מחמצת שיפון למתחילים


מרכיבים:

150+150+150 גרם קמח שיפון

150+150+150 גרם מים

1 תפוח אורגני, מבלי לשטוף ועטוף בגאזה כך שמתקבל מעין תיון מתפוח שלם

הכנה:

מערבבים 150 גרם קמח שיפון עם 150 גרם מים בקערה גדולה. מועכים בידיים את התפוח העטוף בגאזה, כך שנסדק ומתפרק קלות בתוך הגאזה. מוסיפים את התפוח לקערה יחד עם תערובת הקמח והמים. מכסים במגבת ומניחים לתערובת לתסוס על השיש במטבח ובטמפרטורת החדר במשך יומיים, במקום לא חם מדי וללא שמש ישירה.

יודעים שהמחמצת חיה ותוססת ושחלה הפרמנטציה (התסיסה) המיוחלת כשבתערובת שבקערה נוצרות בועות. מוציאים את הגזה שבתוכה התפוח מהמחמצת. מאכילים את המחמצת בעוד 150 גרם קמח ו-150 גרם מים. מערבבים, מכסים ומניחים לה לצבור תנופה וכוח, למשך עוד יומיים על השיש.

נפטרים בצער רב מחצי מכמות מהמחמצת. לחצי שנותר מוסיפים שוב 150 קמח שיפון ו-150 גרם מים. מערבבים ומניחים למחמצת לתסוס תסיסה אחרונה, מכוסה כאמור ועל השיש, במשך שלושה ימים.

ברכות: מעתה יש לכם מחמצת שיפון חמצמצה קלות, שבעזרתה אפשר להכין לחמים מפוארים כמו באינסטגרם. שומרים בצנצנת סגורה במקרר או במקום קריר בבית.

כאמור: בכל פעם שמכינים עם המחמצת לחם, עושים שימוש רק במחצית הכמות, ומוסיפים לכמות הנותרת בצנצנת 150 גרם קמח שיפון ו-150 גרם מים ומערבבים.

לחם שיפון מחמצת וגרעינים

לחם שאור מושקע / צילום: רועי ירושלמי

טיפ של מוטי חיימוביץ': ״עוד לפני שמכינים את הלחם, כדאי להכפיל את כמות המחמצת ולהכין 2 כיכרות בכל פעם ולא אחת״. למה? קראו עד סוף המתכון ותגלו.

מרכיבים (לכיכר אחת):

300 גרם מחמצת (ראו מתכון קודם)

225 גרם (מיליליטר) מים בטמפרטורת חדר

25 גרם דבש איכותי

250 גרם קמח שיפון

8 גרם מלח - כפית גדושה

20 גרם שיבולת שועל

20 גרם סובין

50 גרם גרעיני חמנייה - לא חובה

לציפוי:

50 גרם גרעיני דלעת
50 גרם גרעיני חמנייה

חופן גדוש שיבולת שועל

חופן גדוש סובין

הכנה:

מערבבים את מרכיבי הלחם במיקסר עם וו גיטרה במשך 5 דקות ובמהירות נמוכה-בינונית, עד שהלחם מגיע למרקם דמוי חימר והוא דביק מאוד (כמובן שאפשר לערבב גם ידנית. בינינו - גם לי אין מיקסר בבית. לא בושה). לא להיבהל מהבצק בטקסטורה שהתקבל - זה לגמרי בסדר. מכסים במגבת את הקערה שבה עומד הבצק להתפחה בטמפרטורת החדר למשך כשעה וחצי.

מרטיבים היטב את הידיים ויוצרים מהבצק הדביק והמציק נקניק כדורי, אליפטי ומאורך ככדור ראגבי.

מערבבים את כל חומרי הציפוי בקערה נפרדת ומגלגלים בה, כבתנועת מערוך, את כדור הבצק כך שהוא מצופה היטב בתערובת. מעבירים לתבנית אינגליש קייק משומנת קלות מאד או לתבנית לחם קסטן קטנה. דוחסים בתבנית, מכסים במגבת ומניחים לה לתפוח שעתיים בטמפרטורת החדר.

מעבירים לתנור שחומם מראש לחום של 200 מעלות (לא על תכנית טורבו), ממש ככה - בלי קערת אדים בתחתית התנור ושאר התחכמויות - ואופים 45 דקות. הופכים את הלחם בתוך התבנית, ומחזירים לאפייה של עוד רבע שעה. במידת הצורך - ואם יש ספק, אז אין ספק - אופים עוד 10 דקות עד שהלחם מגובש בצדיו.

מכיוון שהלחם לח מאוד, מניחים לו להתגבש בטמפרטורת החדר 3-4 שעות לפני פריסה והגשה. הכי טוב, למי שניחן ביכולת איפוק ומשמעת עצמית עילאית, מעיד הנחתום - היא להניח לכיכר הריחנית, עם הניחוח המשכר, להתגבש על השיש במשך 12 עד 24 שעות. ״לכן אני מניח בבית שתי כיכרות״, נאנח חיימוביץ'. ״אחת נזללת עם או בלי חמאה וממש בניגוד לכל ההוראות, מיד כשיוצאת מהתנור, ואת השנייה אוכלים כמו שצריך למחרת״. הלחם נשמר בטמפרטורת החדר במשך 4 ימים.

מתכון של מוטי חיימוביץ׳ ממאפיית לה מולאן

עוד כתבות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם