גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה - הישרדות, גרסת המעונות: על המלחמה בין הילדים הנבחרים לבין הילדים המופקרים

המתווה להחזרת המעונות המפוקחים לפעילות הצליח לעורר את זעמם של הורים רבים ● במעונות המפוקחים הציבו בפני 60% מההורים בחירה: או לסכן את הילדים, או לאבד את המקום בגן עד לסוף השנה ● ומה יעשו 40% הנותרים? למשרד הרווחה הפתרונות

גן ילדים ברחובות/ צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאטיב
גן ילדים ברחובות/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאטיב

אחרי חודשיים של הסתגרות בבית, לפני שבוע, יצאנו לחופשי. הממשלה ומשרד הבריאות שחררו שורה של הקלות, שכותרתן הייתה תוכנית הדרגתית לחזרה לשגרה. אולם לאחר חודשיים של סגר כפוי, התחושה היא לא צעדים הדרגתיים אלא אורגיה של שכרון חושים, אופוריה מתפרצת שבמסגרתה אנשים רק מחפשים לאן לצאת מהבית, ואת מי לחבק בדרך. התמכרות לתחושה שהמלחמה נגמרה ועכשיו הזמן לצאת לחגוג ברחובות. אבל ממתי האויב מולו אנו נלחמים הוא נגיף מסתורי ובלתי נראה, בלי קסדה ורכב משוריין אבל בעל היכולת להרוג את חסרי האונים ביותר?

יש לא מעט שבחרו להמשיך בסגר. מבודדים בבידוד שכפו על עצמם, חשים חרדה מעצם המחשבה על חזרה לשגרה, ממשיכים בנאמנות עיוורת ועקשנית לעקוב אחר הנחיות ממשלה שהיו תקפות עד לפני שבעה ימים, אבל לא עוד. מסרבים להצטרף לריקוד הצמוד והמיוזע של הציבור, שלא תמיד כולל מסכות.

החשש מהתפרצות נוספת לא שכך. ואפילו תחושת האופוריה הכוזבת לא יכולה להשכיח את העובדה שקיים סיכוי, שאם לא ניזהר, אם לא נשמור על כללי ריחוק חברתי מינימליים, היגיינה ועירנות, פנינו לקראת גל שני שהוגדר על ידי משה בר סימן טוב, מנכ"ל משרד הבריאות, נחמן שי של המלחמה הזו, כסביר שיהיה קשה מקודמתו. מדינות אחרות חוו זאת על בשרן. 

ובתוך כל אלו, לצד מקומות עבודה וקניונים, גם מוסדות החינוך חוזרים לפעול. בהדרגה ובמתכונת זהירה ושונה מכפי שהכרנו, אבל ההורים יכולים להתחיל לנשום לרווחה. בין אם היו אלו חודשיים רצופי התמוטטויות עצבים בניסיון לקפוץ בין הילדים שמשתוללים בין החדרים ודורשים תשומת לב תמידית לבין העבודה מהבית, שלא כולם זכו בפריביליגיה הזו של להמשיך לעבוד בתקופה זו. בין אם הייתה זו תקופה של משפחתיות ושל קירבה שחיזקה את התא המשפחתי. חזרה לשגרה אלו צמד מילים שכולם, ללא יוצא מן הכלל, השתוקקו לשמוע בחודשיים האחרונים.

רבות נכתב על הרוטציה של גני העירייה. אבל המתווה של מעונות היום המפוקחים שונה בתכלית השינוי. מוסדות חינוך לגיל הרך, הממש רך, של גילאי 0-3, ביניהם ויצ"ו ונעמ"ת, חוזרים לפעילות כאשר רק 60% מילדי המעון נבחרו לשוב למסגרות.

בהתאם להנחיות משרד הבריאות, פרסם משרד הרווחה מתווה לחזרת הדרגתית למעונות יום ומשפחתונים לגיל הרך בתקופת הקורונה. לפי המתווה, הפעילות במעון היום תהיה בקבוצות קבועות של עד 17 ילדים בכל כיתה, כאשר עמם יהיו שתיים או שלוש מטפלות - שלוש בכיתות התינוקות והפעוטות, שתי מטפלות בכיתת הבוגרים. 

הורה שלא נכנס לרשימה בפעימה הראשונה פטור מתשלום עד להכנסת הילד או הילדה בפעימה השנייה. פעימה שנייה צפויה, אך אין עדיין תאריך או צפי.

ואיך נבחרו הילדים ברי המזל שיילכו היום למעון?  הקריטריונים לקדימות נבחנו לפי מצב סוציו אקונומי, סטטוס משפחתי, ובחינה האם ההורים עובדים במקצועות חיוניים. חד הוריות ומשפחות המוכרות לרווחה, למשל, זכו לקבל את הטלפון המיוחל המבשר על פתרון לפחות לאחד מילדיהם בתקופה זו. אם הם מעוניינים בכך.

ואם הם אינם מעוניינים? הורים רבים הצהירו כי אינם מתכוונים לשלוח את ילדיהם למסגרות בשבוע או בשבועיים הראשונים. הם תכננו לעקוב אחר מצב התפשטות המגפה בארץ, למנוע מצב של הידבקות בהתפרצות שנייה, אם תהיה, במיוחד לאור ההתנהלות חסרת המעצורים שהתפשטה בארץ בשבוע האחרון, ושמירה על חיי ילדיהם או הוריהם המבוגרים.

אולם שיחת הטלפון הזו טרפה את הקלפים. מסתבר כי אם אינם מתכוונים לשלוח את ילדיהם למעון היום, הם יימחקו מהרשימה, ומקומם ייתפס על ידי משפחה אחרת, שתקפוץ בשמחה על ההזדמנות שהם חווים כסיכון. מתי יוכלו לחזור? לא כאשר ירגישו כי עבר זעם, וכי בטוח יותר לשלוח את ילדיהם החוצה, לשהות בקירבה מטרידה לציבור, אותו ציבור ממנו הוזהרו בעקביות להתרחק עד לפני יומיים שלושה, אלא רק כאשר תחליט הממשלה כי ניתן לפתוח את שערי המעונות לכל הילדים. כן, גם ה-40% שנותרים בבית לעת עתה.

אקדח לרקה. מקומות תעסוקה רבים שעד עתה הפגינו סובלנות, כאשר לא הייתה ברירה אחרת, עלולים להתחיל לאבד אותה. והפחד של הורים רבים, שפרנסתם ומצבם הכלכלי נפגעו קשות בחודשיים האחרונים, לאבד את מקום עבודתם, עלול להתממש. 

בחירתה של סופי. האם להסתכן בהמשך הפגיעה הכלכלית והעצמתה ולהשאיר את הילדים מוגנים בבועה הביתית תום שהם מלווים בידיעה כי ההחלטה מתי להשיב את הילדים למסגרת המוכרת נלקחה מידם, או לשלוח את הילדים למסגרת, למקום בו ייטמעו בקרבם של 16 ילדים נוספים, אשר אין לדעת עד כמה הוריהם שמרו על כללי הריחוק החברתי בתקופת הקורונה?

ומה יעלה בגורלם של ההורים שלא נבחרו? שלא עמדו בקריטריונים? הורים שחיכו בכיליון עיניים לחזרה לשגרה, לחזור לחיים, ועכשיו נאלצים לראות בעיניים כלות כיצד הורים אחרים זוכים לקחת את הילדים למסגרת, בעוד להם אין מושג מתי יוכלו לעשות כן. מתי יוכלו להציל עצמם כלכלית.

אתמול בערב התאספו כ-200 הורים להפגנה מול ביתו של שר הרווחה אופיר אקוניס. "לא נוותר, הילדים שווים יותר", קראו. ""שר הרווחה לא מאפשר לי פרנסה. אדוני השר, תן לנו פתרונות. מה אנחנו אמורים לעשות עם הילדים שלנו מחר בבוקר. בושה, בושה, בושה".

אם אחת אמרה כי "הבת שלי מחר תישאר בבית ותראה את החברים שלה חוזרים לגן. איזו החלטה שערורייתית זאת. אופיר אקוניס, אין לנו ברירה. אנחנו נאלצים לעמוד כאן בשביל הילדים שלנו. לא חוזרים אל השגרה בגלל שר הרווחה".

בפוסט שהעלה אקוניס לעמוד הפייסבוק שלו ובו התגאה במתווה המוסכם, זכה שר הרווחה לשלל תגובות. "זה לא הסכם! איזה מן מתווה זה שאין פתרון ל 40% מההורים!", כתבה אחת הגולשות. "נשמע לך הגיוני שרק 17 ילדים יחזרו לגן וכל השאר יישארו בבית. זה פשוט בדיחה! ככה מפקירים את ילדנו ללא מסגרת יציבה. אפילו לא קבלנו חצי שבוע.
אך אני כמורה ובעל במשטרה אמורים להסתדר? כשאין לתינוק מעון ולילדה בת 4 בגן עירייה יש מסגרת לחצי שבוע! איפה ההיגיון להחזיר את הקנינונים ולערוך אירועים עד 50 איש אבל את הגנים להגביל?!".

בושה וחרפה, הפקרת את הגיל הרך, אתה שומע לעצמך בכלל?!", כתבה אחרת. "17 ילדים בקבוצה והמדינה מתווכחת עוד אם יהיו 2 או 3 מטפלות, תתביישו לכם, אתה כשר מקבל משכורת עתק שאנו השכירים רק יכולים לחלום על כך, שחקתם את הציבור לחלוטין, תתביישו לכם, הפקרתם את הילדים. ואתם עוד מעיזים להוליך שולל את הציבור, פשוט להטעות את הציבור, 17 ילדים בקבוצה עם 2 מטפלות, השתגעתם? ירדתם מהפסים? איך בדיוק המטפלות יצליחו לשמור על היגיינה וחיטוי, הציפיות שלכם לא ריאליות בכלל. אתם מפקירים גם את המטפלות".

"מה עם מי שלא נכנס לרשימה של ויצו?!?!?? להתפטר ולחתום אבטלה?", כתבה בייאוש אם נוספת.

ימים מספר לאחר שפרצה ההיסטריה הציבורית, כמעט שבועיים מהיום בו נסגרו הגנים וחלקנו החלו כבר להסתגר בבתים, להתרחק מההורים ומחסני האוכל כבר היו מלאים עד אפס מקום, נתקלתי בשיר קצר, פרי עטה של סיגל פלד דריאל.

הִתְעוֹרַרְתִּי אוֹר לְיוֹם הַיּוֹם וּמָחָר
הַשֶּׁמֶשׁ עָמְדָה בְּדִיּוּק מֵעָלַי
וְכִוְּנָה אֶת הַצָּהֳרַיִם
יָשָׁר לְתוֹךְ עֵינַי
לֹא הָיְתָה לִי בְּרֵרָה
אֶלָּא לָקוּם

מַעֲרָב פָּרוּעַ
שֶׁל יוֹם חָדָשׁ

באיזשהו מקום, בין אם אנחנו שייכים ל-60% או חלק מה-40%, נראה שהורים רבים לתינוקות ופעוטות התעוררו היום למערב פרוע של יום חדש.

עוד כתבות

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עיראק / צילום: Associated Press, JEROME DELAY

הפצצה בבסיס המיליציות הפרו-איראניות בעיראק

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

חברת TRULLION / צילום: TRULLION

"כמו מערב פרוע": חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 הקימו חברה מבטיחה

מאחורי חברת טרוליון עומדים חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 שחולקים חזון משותף: ייעול עבודה חשבונאית בארגונים באמצעות בינה מלאכותית • נגד מה הם מתחרים? "הלקוחות שדבקים באקסל" ● הסטארט-אפים המבטיחים

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

דיקלה כהן שיינפלד, ראשת הסגל של נשיא המדינה / צילום: קובי גדעון, לע''מ

מהילדות בבית שמש והלימודים בפנימייה דתית, לפגישות עם הנשיא ביידן

אחרי אחד הנאומים של יצחק הרצוג, אי שם ב־2010, ניגשה אליו דיקלה כהן שיינפלד  וביקשה להתנדב אצלו ● גם היא לא האמינה ששנים אחר כך היא תקבל שיחת טלפון שתהפוך אותה לראשת הסגל של נשיא המדינה:"ברגעים היסטוריים, אני שואלת את עצמי איך הצלחתי להגיע לזה. בפעם הראשונה שלי בבית הלבן, הייתי צריכה לסגור פה פעור"

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

שכונה ד' בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

מתל אביב עד באר שבע: השכונות עם הכי הרבה שוכרים בארץ

אמנם שיעור הבעלות על דירות בישראל גבוה, אולם יש אזורים שבהם שיעור השוכרים עולה כבר על 50% ● נתוני הלמ"ס מגלים איפה השכונות המבוקשות וכמה זה עולה למשקיעים ● כתבה שנייה בסדרה

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"