גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: הבנקים המרכזיים מנסים להציל את העולם

האמונה של המשקיעים כי הפדרל ריזרב יגן על עליהם מכל ירידות שערים ניכרות, עומדת כיום בפני אחד המבחנים הגדולים בהיסטוריה ● לנו לא נותר אלא לאחל לפד בהצלחה, כי כישלון שלו יביא מפולת כלכלית עולמית

ג'רום פאוול, יו"ר הפדרל ריזרב / צילום: Jacquelyn Martin, Associated Press
ג'רום פאוול, יו"ר הפדרל ריזרב / צילום: Jacquelyn Martin, Associated Press

פעם, לא כל כך מזמן, חשבו כל המומחים הכלכליים כי הרחבה כמותית של בנקים מרכזיים, שבמסגרתה הם רוכשים אג"ח ממשלתיות בשוק המשני על מנת להוריד את עלות מימון החוב הממשלתי, היא מהלך נועז, השמור רק לאירועים כלכליים קיצונים. התפיסה המסורתית הייתה כי הבנק המרכזי קובע את הריבית קצרת הטווח, ואילו המשקיעים הם אלה שקובעים את עלות המימון של החוב הארוך של הממשלות על בסיס הנחות אינפלציה, גירעון והתחייבויות.

במרוצת השנים צברו מדינות רבות בעולם חובות גדולים ביחס לתוצר הלאומי הגולמי שלהן, והמשקיעים התחילו לדרוש פיצוי בדמות מרווח סיכון גבוה על הסיכון הכרוך במימון מדינות אלה לטווחים ארוכים. התייקרות עלות המימון לטווחים ארוכים באופן חד ייקרה באופן ישיר את עלות המימון של הממשלה והיוותה עול תקציבי נוסף, ייצרה מחנק אשראי גובר בפירמות והניבה הפסדים למערכת הפיננסית העמוסה בחוב זה. במציאות זו, לא היה מנוס ממניפולציה אגרסיבית של תשואות החוב הארוכות כדי להפחית את עלות המימון הארוכה ולהביא לרגיעה בשווקים הפיננסיים.

החשש הגדול של מתנגדי ההרחבה הכמותית הייתה כי זו תביא עמה עלייה חדה באינפלציה. ואולם, האינפלציה במדינות שבהן נעשה שימוש בהרחבה כמותית, לא הרימה ראש - ואפילו דעכה - מסיבות מגוונות. העובדה שהאינפלציה לא הרימה ראש הגדילה את הנועזות של הבנקים המרכזיים במשבר הקורונה, והביאה אותם לנקוט צעדים הלקוחים פחות מספרי הכלכלה ויותר מספרי המדע הבדיוני.

הפדרל ריזרב אמנם ניסה אשתקד להקטין את היקף האג"ח הממשלתיות שהחזיק על מאזניו, וזה ירד בכ- 700 מיליארד דולר בשלהי 2019 לרמה של 3.8 טריליון דולר, במקביל לניסיון לנרמל את הריבית בארה"ב, אבל הניסיון התפרק לרסיסים. היקף המאזן הנוכחי של הפד הוא כ- 6.2 טריליון דולר, לאחר שבתוך כארבעה שבועות רכש הפד אג"ח בהיקף מצרפי של 1.7 טריליון דולר.

משבר הקורונה עשוי להביא את מאזניו של הפד לרמה דמיונית של 9-10 טריליון דולר, בזמן שערב המשבר הפיננסי הגדול של 2008 עמד מאזן הפד על כ-700 מיליארד דולר בלבד, ובשיא המשבר הזה עמד המאזן על 4.5 טריליון דולר. היקף המאזן הנוכחי של הפד מהווה כרבע מכל התוצר של ארה"ב, והוא צפוי כאמור להמשיך ולגדול.

באביב 2020, הרחבה כמותית שבמסגרתה רוכשים הבנקים המרכזיים אג"ח ממשלתיות, היא כלי מוניטרי קונבנציונלי, שבו נעשה שימוש בהיקפים עצומים.

באחרונה לקח הפד את נשק ההרחבה הכמותית למקום קיצוני, ולצד רכישות ענק של חוב ממשלתי אמריקאי, הוא התחיל לראשונה בתולדותיו לרכוש אג"ח קונצרניות בדירוגים מגוונים, כולל אג"ח של חברות בדירוג חוב נמוך, או בשפת שוק "אגח זבל", תחת הגדרה של "כוכבים נופלים" - כלומר, כאלה שהיו בדירוג השקעה ערב המשבר הנוכחי. באופן כזה, מבצע הפד מניפולציה ברישיון לא רק של מבנה עקום התשואות הממשלתי ותשואות החוב הממשלתיות, אלא על מרווח הסיכון הקונצרני בהיקפים גדולים.

מצחיק לחשוב שעד לא מזמן דקלמנו כי ארסנל הכלים של הבנקים המרכזיים התרוקן, וכי במשבר הכלכלי הבא, שמתרחש בימים אלה, לא יהיו להם כלים. יום-יום אנו למדים על כלים פיננסים דמיוניים שמופעלים על ידי הבנקים המרכזיים.

מחסנית הדולרים של הפד בלתי מוגבלת

במציאות הכלכלית המתהווה, אנו לא רחוקים מהיום שבו הפד יבצע, אם יידרש לכך, הרחבה כמותית בשוק המניות, וינסה לקבוע את רמתו הרצויה של שוק זה, בלי קשר ישיר למצב הכלכלה הריאלית ולרווחי החברות. מחסנית הדולרים של הפד היא בלתי מוגבלת, ומעטים מהמשקיעים יעזו לתפוס פוזיציה הפוכה מזו של הפד, אם הוא יסמן את המניפולציה של שוק המניות כיעד פומבי. העובדה שגם הבנק המרכזי האירופי (ECB) והבנק המרכזי היפני נוקטים פחות או יותר אותן שיטות, מקטינה את הסיכון לקריסת הדולר ולמעבר למטבעות חלופיים.

הצעדים הרדיקליים שמבצעים הבנקים המרכזיים, עשויים לא להסתיים ברכישת נכסי סיכון בשוק הפתוח, אלא לסלול את הדרך למימון ישיר של גירעונות ממשלתיים על ידי הדפסת כסף והעברתו להקטנת הגירעון הלאומי ומימון פעילות הממשלה. ניצנים לפעילות כזו בוואריציות כאלה ואחרות כבר ניתן לראות כיום, שהרי הבנק המרכזי של יפן רוכש כל שנה אג"ח בהיקף של הגירעון הממשלתי השוטף. ואולם, שימוש מאסיבי באפשרות זו היא נשק יום הדין של הבנקים המרכזיים. מימון ישיר של הממשלות באמצעות הדפסת כסף בלתי מבוקרת צפוי להחזיר את האינפלציה, ואפילו היפר-אינפלציה, מבית הקברות - ולאיים על הכלכלה העולמית עם מחלה מסוכנת וישנה, שבה נלחמו הבנקים המרכזיים מעצם תפקידם המרכזי.

הבנקים המרכזיים משתמשים בנשק מוניטרי גרעיני כדי לפתור בעיות נזילות ולהגן על המערכת הפיננסית ממחיקות אשראי. ואולם, מטרת-העל היא לייצר מצג של שליטה במציאות הכלכלית, שתביא להתייצבות באמון המשקיעים בפד ככל יכול ובחוסנה של הכלכלה. אם הבנקים המרכזיים ישיגו את מטרתם, הרגיעה בשווקים תחזיר את הטרייד הכי מפואר של השנים האחרונות - טרייד האין-אלטרנטיבה, שבו המשקיעים רוכשים נכסי סיכון במחירים גבוהים, מהסיבה שלא קיימת אלטרנטיבת השקעות בסיכון נמוך המניבה תשואות סבירות.

עליות השערים בנכסי סיכון, כפועל יוצא מצעדי הבנקים המרכזיים והממשלות המבצעות מצדן הרחבות פיסקאליות נועזות, הן מתכון מעולה לבנייה של תיאוריות כלכליות, שלפיהן עליות במחיר נכסי הסיכון מנבאות התאוששות מהירה בסגנון V, וכי אינן מבטאות בהכרח מניפולציה גסה של מחירי הנכסים הפיננסיים על ידי הבנקים המרכזיים. על פי תפיסה זו, התוצר הלאומי של שנת 2021 יהיה בקרוב התוצר של 2019, והעולם ישוב לצמוח בקצב של 2%-3% בשנה. על פי גישה זו, החברות יאבדו שנת רווחים אחת או שתיים, והמשקיעים יעשו אתחול מחדש של המדידה ויתמחרו התאוששות עתידית.

הבנק המרכזי, בתפקיד מציל הכלכלה העולמית, יקנה זמן עבור כל הפירמות ואזרחי העולם ויעמיס לקרבו כל סחורה רקובה או חצי-רקובה בעתיד הנראה לעין - וכך ירכוש זמן עבור העסקים והאזרחים לשקם את מצבם הכלכלי, למחזר חובות ולבסוף לפרוע את החובות לבנק המרכזי. הנזק מפשיטות הרגל שיתרחשו על גבי המאזן של הפד, ימוזער על ידי רווחי ההון מרכישות החוב האחרות.

אנו מצויים בעיצומם של ימים שבהם הקלישאה "אופציית ההגנה של הפד", שבבסיסה עומדת האמונה של המשקיעים כי הפד יגן על עליהם מכל ירידות שערים ניכרות, עומדת בפני אחד המבחנים הגדולים בהיסטוריה - ולנו לא נותר אלא לאחל לפד בהצלחה, כי כישלון שלו יביא מפולת כלכלית עולמית. 

הכותב הוא יועץ כלכלי, דירקטור וחבר ועדות השקעה בגופים מוסדיים. כותב המאמר ו/או החברה עשויים להחזיק או לסחור בניירות הערך המצוינים בכתוב. האמור בכתבה אינו מהווה תחליף לשיווק השקעות ו/או ייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה