גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ראובן אלה דורש "הנחת קורונה" מאיסתא ברכישת מלון פאבליקה

בתחילת פברואר מימש אלה זכות סירוב ראשונה לרכישת מניות איסתא במלון תמורת 142 מיליון שקל ● הוא צירף את קרן ריט 1 לעסקה, אבל סגירתו של המלון במרץ הובילה לדרישת להנחה, שתעמוד על 7% לפחות - כ-10 מיליון שקל

מלון פאבליקה בהרצליה / צילום: עודד סמדר
מלון פאבליקה בהרצליה / צילום: עודד סמדר

יותר משלושה חודשים לאחר שיזם הנדל"ן ראובן אלה הודיע לחברת התיירות איסתא כי ירכוש את חלקה (67%) במלון פאבליקה בהרצליה תמורת 142 מיליון שקל, העסקה טרם נסגרה. ל"גלובס" נודע כי הסיבה לעיכוב בהשלמת העסקה היא דרישתו של אלה כי איסתא  תעניק לו "הנחת קורונה" של 7% לפחות במחיר העסקה (כ-10 מיליון שקל), עקב סגירת המלון בתחילת מרץ והפגיעה הצפויה בעסקיו בשל השפעתו השלילית של הווירוס.

בתחילת פברואר דיווחה איסתא כי אלה, המחזיק ביתרת המניות של מלון פאבליקה (33.4%), הודיע לה על מימוש זכות סירוב ראשונה שהיתה בידו, ובעקבות זאת היא ביטלה עסקה שנחתמה למכירת חלקה במלון לידי חברת הנדל"ן ישראל קנדה, תמורת 142 מיליון שקל.

בין איסתא לישראל קנדה, שנמצאת בשליטת ברק רוזן ואסי טוכמאייר, נחתם בדצמבר 2019 מזכר הבנות למכירת חלקה במלון פאבליקה - מכירה שממנה צפתה איסתא לרשום רווח (לפני מס) של 38 מיליון שקל. אם העסקה תושלם עם ההנחה הנדרשת כעת, צפוי הרווח לרדת בהתאם.

העסקה עם ישראל קנדה היתה מותנית בקבלת אישורו של אלה, מחזיק מניות המיעוט במלון, בדבר ויתור על זכות הסירוב הראשונה העומדת לו מכוח הסכם המייסדים. ואולם, אלה החליט כאמור לממש זכות זו - וככל הידוע, הוא מתכוון להכניס את קרן הנדל"ן ריט 1 כשותפה בעסקה, כך שתרכוש את עיקר מניות איסתא ותחזיק 50% במלון.

מלון פאבליקה, הממוקם בפינת הרחובות אבא אבן וגלגלי הפלדה בהרצליה פיתוח, מוגדר בדוחותיה של איסתא כ"מלון עסקים בדרגת 4 כוכבים". המלון כולל 159 חדרים הפרוסים על פני שש קומות. את הקרקע לבניית המלון רכשה איסתא ב-2006 תמורת כ-5 מיליון דולר. ב-2014 חתמה איסתא על הסכם להשכרת המלון לידי השותף אלה, לתקופה של עשר שנים, תמורת דמי שכירות התחלתיים של כ-8 מיליון שקל בשנה. ב-2016 הכניס אלה כשותפה בהסכם השכירות את רשת ישרוטל, המנהלת את המלון מאז 2017.

מכירת סוכנות היסתור מוטלת בספק

לא מדובר בעסקת המכירה היחידה של איסתא שהשלמתה מוטלת כיום בספק. מימוש נוסף שעלול להתבטל בשל המשבר הנוכחי בענף התיירות, הוא זה של חברת אמריקן אקספרס טרוול ישראל (היסתור) - סוכנות נסיעות, הפועלת בקמעונאות בלבד, מתמחה בשוק התיירות העסקית, ומייצגת בישראל את חברת הנסיעות הגדולה בעולם.

בינואר השנה, עוד לפני פרוץ משבר הקורונה, חתמו איסתא ושותפיה על הסכם למכירת אמריקן אקספרס טרוול לידי חברת תלמה תיירות, תמורת סכום של 130 מיליון שקל. איסתא, שמחזיקה ב-81.75% ממניות אמריקן אקספרס טרוול, ציפתה לקבל בתמורה למניותיה סכום של 106.3 מיליון שקל, ודיווחה לבורסה כי השלמת העסקה וקבלת מלוא התמורה צפויים להניב לה רווח לאחר מס של כ-74 מיליון שקל.

בזמן שהעסקה נחתמה, נערכה תלמה תיירות לגיוס הון של מאות מיליוני שקלים באמצעות הנפקת מניות ראשונית (IPO) בבורסת תל אביב, ולהשתמש בכספי ההנפקה לטובת רכישות שישמשו להרחבת פעילותה, ובראשן רכישת אמריקן אקספרס טרוול. המשבר החמור בענף התיירות וסגירתו של שוק ההנפקות הראשוני, צפויים לגרום לגניזת תוכניות ההנפקה של תלמה תיירות - ולכן ספק אם תוכל להשלים את עסקת הרכישה.

במועד החתימה על העסקה, שילמה תלמה למוכרים 5 מיליון שקל, וסכום נוסף של 2.5 מיליון שקל אמור להיות משולם במועד התקיימות התנאים המתלים העיקריים. תנאי העסקה קובעים כי יתרת התמורה תשולם מועד השלמת העסקה, שנקבע ל-1 ביוני 2020, עם אפשרות להארכתו בעד 90 ימים נוספים. לפי תנאי ההסכם, הארכה תתאפשר במקרה שתלמה לא השלימה את הנפקת מניותיה בבורסה עד לאותו מועד.

בדוחות איסתא נכתב כי "במקרה של ביטול עקב סיבה מוצדקת על ידי המוכרים או במקרה שבו הרוכשת תבטל את ההסכם לפני מועד ההשלמה, שלא עקב סיבה מוצדקת, תשלים הרוכשת תשלום סכום של 15 מיליון שקל מתוך התמורה שיהווה פיצוי מוסכם ודמי ביטול".

מניית איסתא ירדה ב-30% מתחילת השנה

כמי שעוסקת בעיקר בתחום התיירות, איסתא היתה אחת מהנפגעות הישירות הראשונות מהתפשטות הקורונה, שהובילה להקפאה עמוקה בתחום פעילותה. בהתאם, מנייתה נפגעה בצורה משמעותית ומציגה מתחילת השנה ירידה של כ-30% בערכה, ומשקפת לחברה שווי שוק נוכחי של כ-600 מיליון שקל.

איסתא עדכנה בדוחותיה הכספיים ל-2019, שפורסמו בתחילת אפריל, כי "משבר הקורונה" בא לידי ביטוי "בעצירה כמעט מוחלטת של רכישת כרטיסי טיסה ושירותי תיירות כגון לינה בבתי מלון, וכן בביטולי הזמנות קיימות, וזאת בעיקר לאור ביטול/הקפאה של קווי טיסה לישראל וממנה ומגבלות שונות על המגיעים לישראל מחו"ל". בשורה התחתונה, איסתא מעריכה כי ההרעה במצב תבוא לידי ביטוי בירידה של כ-9 מיליון שקל אחרי מס ברווח שתציג לרבעון הראשון השנה (ביחס לרבעון הראשון של 2019) - עיקרו בגין פעילות התיירות, ויתרתו בקשר לשאר פעילויותיה.

איסתא, שנוסדה בסוף 1989 ושנמצאת בשליטת המנכ"ל אחישי גל והתאחדות הסטודנטים בישראל, התחילה לפני כ-30 שנה לפעול בתחום התיירות, וכיום היא נחשבת לאחד מגופי התיירות המובילים בארץ, עם פעילות כסוכנות נסיעות תחת המותג "איסתא" וכמה מותגים נוספים. בשנים האחרונות משקיעה איסתא משאבים רבים בפיתוח פעילות הנדל"ן שלה. פעילות זו כוללת בעיקרה החזקה בנכסים מניבים בארץ, בתי מלון בישראל ובחו"ל וכן פעילות יזמית בתחום המגורים במסגרת תוכניות "מחיר למשתכן" והתחדשות עירונית.

כדי להתמודד עם השינוי הדרמטי במצב השוק, ביצעה איסתא באחרונה "התאמות פעילות", שכללו פיטורים והוצאת עובדים לחופשה ללא תשלום (חל"ת), מעבר לעבודה מהבית וסגירה של כמה מסניפיה, "תוך המשך הפעלת מוקדים טלפוניים, אתרי אינטרנט וסניפים נבחרים".

לגבי פעילות הנדל"ן שלה איסתא צופה "ירידה קלה" בהכנסות מבית המלון הפעיל היחיד שלה, שבו היא מחזיקה עם שותפים, בעוד שבשאר פעילות הנדל"ן להשקעה היא לא צופה "פגיעה מהותית בהכנסות", שברובן נובעות מהשכרת שטחי משרדים למדינת ישראל ולקופות החולים, וכן השכרת שטחי תעשייה ולוגיסטיקה.

מנהליה הבכירים של איסתא הפחיתו בשכרם בשיעורים של 50%-100%, אחרי ששיאן השכר שלה ב-2019 היה שמעון סיבוני, מנכ"ל איסתא נכסים, עם תגמולים בהיקף של 5.3 מיליון שקל. זאת, בעוד המנכ"ל גל, מבעלי השליטה בחברה, הסתפק ב-2.5 מיליון שקל. בנו, נבו גל, המכהן כסמנכ"ל פיתוח עסקי ויו"ר חברה בת, קיבל כ-800 אלף שקל.

השבוע עדכנה איסתא כי חתמה על הסכם למכירת מחצית מזכויותיה (50%) במתחם של שני בנייני תעשייה במגדל העמק, תמורת 25 מיליון שקל - עסקה שהחברה צופה ממנה רווח של כ-24 מיליון שקל לפני מס, בהנחה שתושלם כמתוכנן. 

עוד כתבות

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך השתנתה אף היא, מ״יציבה״ ל״שלילית״ ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד