תחי ההיתממות: הכירו את השרים שטוענים בתקשורת שהממשלה מנופחת, אבל ממהרים להצטרף אליה בכל זאת

הם התייצבו בשבועות האחרונים מול המיקרופונים, אחרי חתימת ההסכם להקמת ממשלה, ואמרו שהממשלה מוגזמת מבחינת היקף השרים ומספר התיקים • אבל ברגע האמת אותם ח"כים לא ניסו לשנות את רוע הגזירה • "גלובס" בעקבות האמירות של הפוליטיקאים, שהעדיפו שוב את הכיסא

ח”כים שיצאו נגד ממשלה מרובת–שרים אבל מיהרו לקפוץ על העגלה / עיצוב תמונה: טלי בוגדנובסקי , גלובס
ח”כים שיצאו נגד ממשלה מרובת–שרים אבל מיהרו לקפוץ על העגלה / עיצוב תמונה: טלי בוגדנובסקי , גלובס

חברי כנסת חדשים וישנים קוננו בחודש האחרון על כך שבממשלה הקרובה יישבו 36 שרים ו-16 סגני שרים - שיובילו לממשלה מנופחת חסרת תקדים של 52 בעלי תפקידים. התלונות החריפות של אותם ח"כים נעו בין "בזבוז", לבין צו השעה שמחייב כינון של "ממשלה רזה". אבל ברגע האמת, כל אותן אמירות נעלמו בחלל האוויר ונותרו לפרוטוקול - כמעט כולם יישרו קו, לקחו את האפשרות לזכות במינוי בממשלה המנופחת או הצטרפו להיות חלק ממנה.

דברי הח"כים לא מגיעים סתם - אלא על רקע ביקורת ציבורית נרחבת שהובעה על הרחבת הממשלה בעת הכלכלית הקשה ביותר בעקבות משבר הקורונה, כאשר המשק נושק ל-25% אבטלה (מפוטרים ו/או עובדים בחל"ת). בסקר שהתפרסם בערוץ 12 לפני כשבועיים ושבוצע על ידי מכון "מדגם" בראשות מנו גבע, עלה כי הדבר העיקרי שמפריע לציבור בממשלת האחדות שעומדת לקום הוא מספר השרים - 37% מהנשאלים ציינו כי הממשלה המנופחת הוא האלמנט המפריע ביותר מבחינתם.

בליכוד הסבירו את הצורך בהרחבת הממשלה כאופציה יחידה אל מול עלות של מערכת בחירות רביעית ויקרה. כאילו לא קיימת אפשרות להימנע מבחירות באמצעות ממשלה ממוצעת או צרה. טקטיקת הטיעונים בכחול לבן מעט שונה, שם חוזרים ומבטיחים שלא למצות את מספר המשרות המוקצות להם. בכירי המפלגה שבים ואומרים כי לא ייאיישו את כל המשרות, אולם נכון להיום רק צדיק אחד מכחול לבן - ח"כ יזהר שי שהיה מיועד לתפקיד שר המדע - הודיע שיוותר על המינוי לאור ההרחבה של הממשלה.

כיצד שוקלים בליכוד לרצות את כל השרים הרעבים לתפקידים? השבוע הועלתה בצמרת המפלגה הצעה לנפח את תפקיד סגן השר: יותר יועצים, לשכה גדולה יותר, מינויים רבים. אך על כך יש לציין כי התפקיד של סגן שר הוא פיקציה. במשרד ממשלתי יש אדם אחד שלו הסמכות לחתום על צווים, להתוות מדיניות ולפקח על הביצוע - והוא השר הממונה. לסגן שר אין מעמד. למשל, סגן שר במשרד החוץ אינו מורשה לשבת בוועדת מינויים; סגן שר במשרד הביטחון יכול לייצג את המשרד בטקסים, אך אין לו סמכות קונקרטית, וכך הלאה. זו משרה שהיא סידור פוליטי שמאפשרת לסגן השר להתראיין בכלי התקשורת בתחום המשרדי ותו לא.

כדי להמחיש איך מיהרו חברי הכנסת להפוך את עורם ולזרוק את האלונקה מעל כתפיהם, חזרנו ב"גלובס" אל הציטוטים שלהם מהשבועות האחרונים. השמטנו את אלו שפנו לאופוזיציה, ובחרנו רק את מי שהתלוננו על הממשלה הרחבה אבל מיהרו להיות חלק ממנה. בין הח"כים שמתחו ביקורת ונכללים ברשימה שלנו: אנשי הליכוד גדעון סער, מיקי זוהר, אלי כהן ושרן השכל; אנשי כחול לבן - בני גנץ, גבי אשכנזי, מיכאל ביטון, חילי טרופר, יועז הנדל ואיתן גינזבורג; ואת איציק שמולי ממפלגת העבודה, ויצחק כהן מש"ס.
כך נראה מצעד הבושה של הח"כים שצפויים להרכיב את הממשלה ה-35:

1. כן, יקר..."אבל עדיף על בחירות"

אחד המאפיינים של העונה הפוליטית הנוכחית הוא לדבר בכלי התקשורת וברשתות החברתיות בגנות הרחבת הממשלה, להניד את הראש מצד לצד ואז להשתתף בחגיגת חלוקת התיקים. 'כולם עושים זאת, אז מדוע לא אני'.

"ברור שהייתי רוצה ממשלה הרבה יותר רזה, עשינו כל מה שיכולנו כדי לצמצם", אמר ב-23 באפריל, ח"כ חילי טרופר ל-Ynet. "גנץ כבר אמר שאנחנו לא מתכוונים לאייש את כל התפקידים שיגיעו לכחול לבן. בואו לא נתבלבל, בחירות נוספות שאותן מנענו בהקמת הממשלה הזו עולות הרבה יותר כסף. ניסינו כל מה שיכולנו. בכל הנוגע אלינו, לאחריות שלנו על הגוש שלנו, לא נחפש את כל השלמונים, לא נאייש את כל התיקים ונשתדל לקצץ ככל יכולתנו".

חילי טרופר / צילום: איציק הררי, דוברות הכנסת
 חילי טרופר / צילום: איציק הררי, דוברות הכנסת

באותו ראיון אמר טרופר שמפלגתו תשמור על שוויון מבחינת תפקוד הממשלה, אך אין בכוונתם לאייש את כל המשרדים הממשלתיים. אולם כאשר לחצו אותו המראיינים האם הוא מתחייב לכך שכחול לבן לא תמנה 18 שרים ו-8 סגני שרים, השיב טרופר: "אל תתפוס אותי על המספר, אבל לא, לא נאייש את כל התפקידים".

גם ח"כ צביקה האוזר, שיחד עם יועז הנדל נטש את המפלגה שעל כתפיה נכנסו השניים לכנסת, הצטדק בראיון ל-N12 יום לאחר מכן: "הסיפור של גודלה של הממשלה, בפרט במשבר כלכלי עמוק, אין ספק שהוא דוקר את העין. ממשלת אחדות עולה כסף, אך שווה זהב. ואם אני עושה את המספרים 50, 70, 80 מיליון שקל שזה המון, בחירות רביעיות זה חמישה מיליארד שקלים, אז נשים את זה מול זה ואתה מבין שלפעמים אין ברירה".

הנדל, שותפו למפלגה החדשה, הוסיף באותו ראיון כאשר נשאל על הממשלה המנופחת: "אתה רוצה שנצדיק את זה? אין לי דרך להצדיק את זה למעט היציבות הפוליטית".

2. כן, יקר... "אבל אצלנו יהיו פחות שרים"

במפלגת העבודה שחרתה על דגלה נושאים כלכליים וסיוע לנזקקים, לא העלו על דעתם לחתום על הסכם קואליציוני מבלי לדאוג למשרת שר לשני חברי המפלגה עמיר פרץ ואיציק שמולי. "אתם תיכנסו לממשלה של 36 שרים, זו הדרך להתמודד עם משבר חברתי?" נשאל שמולי ב-24 באפריל באולפן Ynet, והוא השיב: "אני לא מתכוון להגן על דברים שאני לא מאמין בהם. אתם בוודאי שמעתם שבני גנץ עושה מאמץ גדול - והוא גם יקיים אותו - להפחית את מספר השרים, לפחות בצד של כחול לבן-העבודה. יותר מזה, ככל שאני יודע, לא יהיו מינויים של סגני שרים בצד של כחול לבן-העבודה. אנחנו לא נכנסים למשרדים שהמציאו ותפרו עבורנו".

שמולי נשאל אם לא מטרידים אותו מיליוני השקלים שיוקצו למשרדים, והשיב: "בוודאי שזה חורה לי, אבל גם כששמים את החלופה בצד השני של המשוואה, חלופה של בחירות בפעם הרביעית בשנה עם עוד ארבעה או חמישה מיליארד שקל, אני לא חושב שזה יהיה מעשה נכון יותר וחכם. אנחנו חלק מהמאמץ של כחול לבן להפחית בהוצאות, ואתם יודעים היטב שהתכתיב הזה הגיע מהליכוד".

איציק שמולי/ צילום: שלומי יוסף
 איציק שמולי/ צילום: שלומי יוסף

שר החוץ המיועד, גבי אשכנזי, כיום מספר 2 בכחול לבן, הצטדק גם הוא, תוך שהציג עובדות לא נכונות. "את יודעת כמה משרדים יש עכשיו בממשלה?", אמר אשכנזי בראיון לרינה מצליח ב-25 באפריל. "משרדים זה הכסף, את מסכימה איתי? כמה משרדים יש עכשיו בממשלה? יש שלושים, אנחנו מוסיפים על זה אחד, וגם את האחד הזה נוריד".
אגב, בממשלה היוצאת מכהנים 22 שרים, אבל ביום השבעתה במאי 2015, הושבעו בה 20 שרים. זאת בעוד שהממשלה שבה אשכנזי עומד להיות חבר תשביע 36 שרים ו-16 סגני שרים כבר ביומה הראשון.

3. כן, יקר... "והייתי מעדיף אחרת..."

רשימת המבקרים את הממשלה הרחבה הגיעה גם לאחד מהאדריכלים של ההסכם - המועמד לתפקיד ראש הממשלה בני גנץ. במסיבת עיתונאים ב-21 באפריל אמר יו"ר כחול לבן: "הייתי מעדיף ממשלה רזה וצנועה. אצמצם את תפקידי השרים והתקנים. גם אני וגם נתניהו היינו מעדיפים להקים ממשלה אחרת, אבל הציבור הכריע אחרת. כולם מדברים מי השיג יותר ומי השיג פחות. אבל הכי חשוב מבחינתי שהאחדות תחלחל וקבינט הפיוס יעבוד".

גם שר הכלכלה אלי כהן (ליכוד) השתמש באמירה שלפיה הוא היה מעדיף אחרת. אבל, האילוצים, אתם יודעים. ב-30 באפריל אמר כהן בגלי צה"ל: "להגיד לך שאני אוהב את זה? להגיד לך שכמות השרים בנושא הזה היא טובה? לא. אנחנו נמצאים בגוש הימין 59 חברי כנסת, בסך הכול עם 15 שרים. אם היית עושה את אותו מפתח שרים לכחול לבן היית מגלה ממשלה סבירה של 24 שרים".

אלי כהן / צילום: איל יצהר, גלובס
 אלי כהן / צילום: איל יצהר, גלובס

גם ח"כ מיקי זהר, המיועד לשמש כיו"ר הקואליציה, התייחס בראיון לרשת ב׳ ב-30 באפריל לכך שהליכוד נטל מעט משרדים ממשלתיים יחסית לגודל המפלגה: "גוש הימין קיבל מספר תיקים מועט ביחס למנדטים שלו, לכן הביקורת כלפינו לא רלוונטית. יכולנו לגרור את עצמנו לבחירות רביעיות ומזה נמנענו". 

מינוי נשים לתפקידים בממשלה? המסמך שכחול לבן שכחו במגירה

ב"צוות 100 הימים" של מפלגת כחול לבן, שנועד לקבוע סדרי עדיפויות לפעילות הממשלה ב-100 ימיה הראשונים, כתבו מסמך הכנה לכניסה לממשלה כבר באפריל 2019, בבחירות מועד א'.

חלקים ממסמך צוות 100 הימים של המפלגה הגיע לידי "גלובס" ופרק מיוחד בו הוקדש ל"קידום שוויון מגדרי בהזדמנויות ובשכר". על פי הפרק הרלבנטי, אנשי כחול לבן "יחתרו לייצוג מגדרי שוויוני במוקדי קבלת ההחלטות, לרבות עמידת נשים בראש 50% ממשרדי הממשלה, ומינוי אישה אחת לפחות בתפקיד שר לקבינט הממשלתי".

לפי חלוקת התיקים המסתמנת בממשלה ה-35, כחול לבן לא תתקרב בשום מצב ל-50% בראש משרדי ממשלה, בין אם מדובר בתפקיד שרות או בתפקידי מנכ"לי המשרדים.
באשר למינוי שרה לקבינט, השאלה היא מה הם התפקידים הבכירים המוצעים לפוליטיקאיות המובילות בכחול לבן - ח"כ מיקי חיימוביץ, ח"כ אורית פרקש-הכהן וח"כ מירב כהן. ישיבה בקבינט הבטחוני מדיני מתבצעת על בסיס תפקיד, אלא אם יורחב הקבינט למספר גדול.

עומר ינקלביץ' / צילום: עופר חגיאב
 עומר ינקלביץ' / צילום: עופר חגיאב

בימים האחרונים צוין כי דווקא ח"כ עומר ינקלביץ', מי שנכנסה לכנסת עם מעט ניסיון בחיים הציבוריים, עוקפת בסיבוב את הנשים הבולטות של המפלגה והיא זו שמועמדת לתפקיד שרה. בכחול לבן סירבו להתייחס למינויים בתגובה לפניית "גלובס".

עוד במסמך צוות 100 הימים של כחול לבן, נכתב שכחול לבן "תקדם חקיקה שתבטיח ייצוג הולם בכל המוסדות הציבוריים, ברשימות לכנסת, במועצות דתיות, בדירקטוריונים של חברות ציבוריות". בנוסף נכתב שם על אי מימון ליוזמות, כנסים ואירועים "ללא ייצוג שוויוני לנשים", ועל שורה של הוראות לקידום בתחום נשים הרות, לידה, שוויון שכר ועוד.
רגע האמת של כחול לבן מגיע. מעניין מה קרה לצוות 100 הימים ולתוכניות היפות. 

יחי ההיתממות: מי טוען שהממשלה גדולה מדי

גדעון סער (ליכוד)

טוויטר, 31.3

"בימים אלה בהם עיקר נטל המשבר מוטל על המגזר הפרטי חשוב שבבסיס התוכניות להקמת הממשלה החדשה ינקטו הצעדים הבאים במגזר הציבורי. 1 'ממשלה רזה' - אומנם היו בתולדות ישראל ממשלות גדולות, אבל אין מקום להקמת הממשלה המנופחת ביותר בעת המשבר הכלכלי הקשה ביותר"

בני גנץ (כחול לבן)

21.4 (מסיבת עיתונאים)

"הייתי מעדיף ממשלה רזה וצנועה. אצמצם את תפקידי השרים והתקנים. גם אני וגם נתניהו היינו מעדיפים להקים ממשלה אחרת, אבל הציבור הכריע אחרת. כולם מדברים מי השיג יותר ומי השיג פחות, הכי חשוב מבחינתי שהאחדות תחלחל וקבינט הפיוס יעבוד"

מיכאל ביטון (כחול לבן)

23.4 (כאן ב', יומן הבוקר)

"הדבר השני שהבטחנו הוא לא למנות את כל התיקים שנקבל. אנחנו גם היינו יכולים לחיות עם ממשלה קטנה יותר. אבל ממשלת אחדות מטבעה יש בה הרבה שרים"

חילי טרופר (כחול לבן)

23.4 (אולפן YNET)

"ברור שהייתי רוצה ממשלה הרבה יותר רזה, עשינו כל מה שיכולנו כדי לצמצם... בכל הנוגע אלינו, לא נחפש את כל השלמונים, לא נאייש את כל התיקים ונשתדל לקצץ ככל יכולתנו...המכסה היא בסביבות 18 שרים ועוד 8-10 סגני שרים. אל תתפוס אותי על המספר, אבל לא, לא נאייש את כל התפקידים"

יצחק כהן (ש"ס)

23.4 (גל"צ, בוקר טוב ישראל)

"אנחנו צריכים ממשלה. נכון שהיא גדולה...זה ענק, זה נכון. באילוצים הכבדים
שהיו לנו על הפרק, עדיף שהממשלה תצא לדרך ותתחיל לנהל את העניינים"

איציק שמולי (עבודה)

24.4 (אולפן YNET)

"אתם בוודאי שמעתם שבני גנץ עושה מאמץ גדול והוא גם יקיים אותו, להפחית את מספר השרים לפחות בצד של כחול לבן-העבודה. יותר מזה, ככל שאני יודע, לא יהיו מינויים של סגני שרים בצד של כחול לבן-העבודה. אנחנו לא נכנסים למשרדים שהמציאו ותפרו עבורנו"

צבי האוזר (כחול לבן)

24.4 (N12, אולפן שישי)

"הסיפור של גודלה של הממשלה, בפרט במשבר כלכלי עמוק, אין ספק שהוא דוקר את העין. ממשלת אחדות עולה כסף, אך שווה זהב. ואם אני עושה את המספרים 50, 70, 80 מיליון שקל שזה המון , בחירות רביעיות זה 5 מיליארד שקלים. אז נשים את זה מול זה ואתה מבין שלפעמים אין ברירה"

גבי אשכנזי (כחול לבן)

25.4 (N12, פגוש את העיתונות)

"את יודעת כמה משרדים יש עכשיו בממשלה? יש שלושים, אנחנו מוסיפים על זה אחד, וגם את האחד הזה נוריד"

יועז הנדל (כחול לבן)

27.4 (גל"צ, בוקר טוב ישראל)

"אני לא אוהב ממשלה מנופחת ואני קורא גם מכאן ברגע שתקום הממשלה לבצע קיצוצים משמעותיים. אני רק אומר לך שכחול לבן לא ייקחו את סגני השרים ויקצצו במספר השרים ונקצץ גם במשכורות שלנו"

מיקי זהר / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת
 מיקי זהר / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

מיקי זוהר (ליכוד)

30.4 (כאן ב', דקל סגל)

"גוש הימין קיבל מספר תיקים מועט ביחס למנדטים שלו, לכן הביקורת כלפינו לא רלוונטית. יכולנו לגרור את עצמנו לבחירות רביעיות ומזה נמענו"

אלי כהן (ליכוד)

30.4 (גל"צ, מה בוער)

"להגיד לך שאני אוהב את זה? להגיד לך שכמות השרים בנושא הזה היא טובה? לא. אני אגיד לך, אנחנו נמצאים בגוש הימין 59 חברי כנסת, בסך הכל עם 15 שרים. אם היית עושה את אותו מפתח שרים לכחול לבן, היית מגלה ממשלה סבירה של 24 שרים"

שרן השכל (ליכוד)

30.4 (רדיו תל אביב)

"אני אישית גם פניתי ואמרתי שאנחנו זקוקים לממשלה יותר קטנה, ואני אנצל את הבמה לקרוא לכחול לבן ולצמצם במספר השרים, הם לא זקוקים למספר כה גדול של שרים, וככל שהם יצמצמו גם הצד שלנו יוכל לצמצם. אין שום סיבה שיהיו כל כך הרבה משרדים ממשלתיים, שעל כל אחד אתה משלם על פקידות, דוברות, נדל"ן, על כפל תפקידים"

איתן גינזבורג (כחול לבן)

4.5 (ישראל היום)

"יש צביעות בביקורת של יש עתיד על גודלה של הממשלה החדשה, משום שהם עצמם ישבו בממשלה מאוד רחבה. בוודאי שאינני מרוצה מכך שהממשלה לא תהיה יותר קטנה. אנחנו בכחול לבן נצמצם את מספר השרים ולא נמנה הרבה סגני שרים"