גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשבר הכלכלי מכה בשוק עריכת הדין: עלייה של 35% במספר מחפשי העבודה

לפי נתוני "קודקס", חברת ההשמה הגדולה בארץ למשפטנים, בשבועיים האחרונים חל זינוק בכמות עורכי הדין שמחפשים עבודה, בהשוואה לחודש פברואר, בעיקר בקרב עורכי דין מנוסים יחסית ● בנוסף, יש ביקוש גדול יותר לעבודה בחברות ובמשרדים שנחשבים יציבים יותר

טקס הסמכת עורכי דין בבנייני האומה בירושלים / צילום: רפי קוץ
טקס הסמכת עורכי דין בבנייני האומה בירושלים / צילום: רפי קוץ

המשבר הכלכלי נותן אותותיו ומכה גם בשוק עריכת הדין: בשבועיים האחרונים חלה עלייה של כ-35% בכמות עורכי הדין שמחפשים עבודה, בהשוואה לחודש פברואר השנה. כך עולה מנתונים של "קודקס" חברת ההשמה הגדולה בארץ למשפטנים. לפי קודקס, העלייה הגדולה ביותר בביקוש לעבודה חלה דווקא בקרב עורכי דין מנוסים יחסית. כמות עורכי הדין בעלי ותק של 6 שנים ומעלה שמחפשים עבודה, גבוהה בכ-56% ביחס לחודש פברואר האחרון.

עוד עולה מנתוני קודקס כי העלייה בביקוש לעבודה היא בקרב מועמדים "חזקים", כהגדרת החברה. כך למשל, מנכ"לית קודקס, ליאת בן צבי-שבח, אומרת שישנה עלייה של כ-42% בפניות של עורכי דין, יוצאי אוניברסיטאות, שמחפשים עבודה. אותה מגמה אנחנו מזהים בקרב יוצאי מוסדות מובילים נוספים.

אחת הסיבות האפשריות לכך היא שבימים האחרונים משרדי עריכת דין רבים הציגו את מתווי החזרה לשגרה שלהם לעובדים. ברוב המשרדים, אם לא בכולם, החזרה לעבודה כוללת קיצוצי שכר משמעותיים וצעדי התייעלות נוספים. כך למשל, כפי שפורסם ב"גלובס" במספר כתבות בשבועות האחרונים, רוב משרדי "העשירייה הראשונה" הודיעו על קיצוץ רוחבי בשכר. לפי המידע שהגיע ל"גלובס", קיצוצי השכר לעורכי הדין השכירים מגיעים ברוב המשרדים עד ל-30%. בנוסף, הוצאו לחל"ת או פוטרו, עובדי מינהלה רבים וכן עורכי דין במשרדים שונים.

בן צבי־שבח  / צילום: רפי קוץ, גלובס

ביקוש למשרדים יציבים

בן צבי-שבח אומרת שהמשבר גורם לעורכי דין רבים להיות אקטיביים יותר בבדיקת אלטרנטיבות וחיפוש מקום עבודה חדש. "בנוסף, אנחנו מזהים גם שינוי בגישה של עורכי הדין שעסוקים בחיפוש עבודה. יש ביקוש גדול יותר מאשר בעבר לעבודה בחברות ובמשרדים שנחשבים יציבים יותר ושביצעו פחות צעדי התייעלות מאחרים, לצד נכונות גבוהה יותר מצד מועמדים להתפשר על שכר ותנאים. אנחנו סבורים שהשינוי בגישה ובסדרי העדיפויות צפוי להישאר איתנו תקופה ארוכה.

בן צבי-שבח מציינת שבמקביל, בחודש האחרון, חברת ההשמה רואה עלייה בפתיחת משרות משפטיות. "ההקלות בסגר והבשורות המעודדות בנוגע להתמודדות עם נגיף הקורונה בארץ ובעולם, לצד ההזדמנות שנוצרה לגיוס מועמדים איכותיים, גרמו ליותר ויותר משרדי עורכי דין וחברות לפתוח מחדש משרות שהוקפאו ובמקרים מסוימים אף לפתוח משרות חדשות".

ועדיין, עורכי דין לא מעטים פוטרו ונעשו קיצוצי שכר משמעותיים ברוב המשרדים.
"באופן טבעי, מספר הגיוסים של עובדים במשרדים היום הוא נמוך מאשר בעבר, אבל המשרדים או החברות שמגייסות זוכות לפניות רבות יותר ממועמדים איכותיים ומצליחות לסיים את תהליך הגיוס בטווח זמן קצר יותר. זה נובע, בין היתר, מכך שהמועמדים בשלים מאוד לסגור ויש להם פחות אפשרויות להתלבט ביניהן".

בסקר שערכה קודקס לפני מספר חודשים נשאלו עורכי הדין מה חשוב להם במקום עבודתם. במקום הראשון והשני דורגו הפרמטרים של: "יחסים בין אישיים בעבודה" ו"עניין ואתגר מקצועי". לעומתם, נדחקו הפרמטרים של "ביטחון תעסוקתי" ו"חוסן עסקי של המעסיק" למקומות 7 ו-9, מתוך 10. בן צבי-שבח אומרת שכעת, עם השינוי במציאות הכלכלית, צפויים גם הצרכים של עורכי הדין השכירים, ובפרט של בני דור ה-Y, להשתנות. "להערכתנו, בשנה הקרובה, ואולי אף בשנים הקרובות, יזכו הפרמטרים של ביטחון תעסוקתי וחוסן עסקי של המעסיק לחשיבות גבוהה יותר, לא פחות ואף יותר מאיזון בית-עבודה, עניין והגשמה עצמית".

תחרות גדולה יותר על משרות

אנחנו רואים ענפים שלמים במשק שמתקשים להתאושש. איך זה יעבוד בשוק עריכת הדין?
"בעקבות קצב העלייה בפתיחת המשרות, וכמי שמכירים היטב את הענף ועברו עמו שתי תקופות של משברים כלכליים ב-20 השנים האחרונות, אנחנו מאמינים שקצב ההתאוששות של ענף עריכת הדין יהיה מהיר יחסית. במצבים רבים אין תחליף לעורך דין והצורך בייעוץ וליווי משפטי הוא גדול גם, ואולי דווקא, בעתות של משברים כלכליים. אנחנו מעריכים שבתקופה הקרובה נמשיך לראות פגיעה בשכר עורכי הדין והמתמחים, אך תוך חצי שנה נחזור לכמות הגיוסים של עורכי דין ויועצים משפטיים שראינו אשתקד. גם רוב הלקוחות שלנו סבורים שמדובר בתקופה שתחלוף ומבקשים להמשיך לקבל פניות דיסקרטיות של 'טאלנטים', מתוך הנחה שבקרוב תחזור המלחמה על המועמדים המבוקשים".

השנה, לראשונה מאז 1994, המעסיקים בענף עריכת הדין צריכים לגייס מתמחים לתקופת התמחות של שנה וחצי במקום שנה. זאת, בעקבות ההחלטה להאריך את תקופת ההתמחות במשפטים כדי לטייב את הרמה המקצועית של עורכי הדין. מה זה אומר מבחינת המשרדים והחברות?
"כתוצאה מהארכת תקופת ההתמחות, וללא קשר להשפעות משבר הקורונה, המעסיקים בשוק עריכת הדין צפויים לגייס פחות מתמחים בכל שנה ו"ליהנות" מגידול יחסי בהיצע ה'טאלנטים'. הסטודנטים למשפטים מצדם, ייאלצו להתמודד עם תחרות קשה יותר עקב הקיטון במספר המשרות. אנחנו מעריכים שצמצומים במגזר הפרטי והציבורי ישפיעו גם הם על היצע משרות ההתמחות ויחריפו את התחרות על מקומות העבודה. אך מכיוון שהמעסיקים מחויבים לקיים את תקופת הראיונות להתמחות במקביל, נמשיך לראות תחרות על הסטודנטים המבוקשים, שמצדם יבחנו, בין היתר, כיצד המעסיק פעל לפני המשבר, בעיצומו ולאחריו".

חוויית פרידה רכה

מה אתם ממליצים לעורכי דין ואנשי מנהלה שפוטרו ממקום עבודתם?
"לפיטורים מתלווה חוויה רגשית לא קלה. לצד חוסר הוודאות מתלווים פעמים רבות גם ספקות לגבי היכולות ותחושות של עלבון ואכזבה. אנחנו ממליצים לעורכי דין ואנשי מנהלה שפוטרו לאחרונה לנסות ולהתמקד ביתרונות שלהם ולנצל את הזמן כדי לנסות ולזהות הזדמנויות חדשות, לעדכן את קורות החיים ולהגיע לתהליך חיפוש העבודה חיוניים ואופטימיים.

"עקב המשבר, התקופה שבה לא ימצאו עבודה עלולה להיות ארוכה יותר ממה שהם צפו וייתכן שהם יצטרכו להתגמש ואולי אף לשנות את תחום ההתמחות העיקרי שלהם, לתחומים בהם הביקוש לשירותים משפטיים כעת גבוה יותר, כמו חדלות פירעון, מימון, דיני עבודה וביוטק. הכי חשוב, התמידו והישארו אופטימיים".

ומה ההמלצה למעסיקים ששוקלים לבצע קיצוצים?
"בעת הזאת, של חוסר ודאות כלכלי ותעסוקתי, יש להתייחס לעובדים ביתר רגישות, לעשות את המקסימום בשביל לייצר ודאות ולנסות ולהימנע ככל האפשר מפגיעה בכוח האדם. אם בכל זאת אתם נאלצים להיפרד מעובד, נסו לייצר 'חווית פרידה' רכה, כזו שכוללת ליווי ותאפשר לו למצוא את היעד הבא שלו בהצלחה ולכם להרוויח שגריר חדש".

עוד כתבות

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

נגישות או עיוות? מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור (22.17%), תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

ניצן גולדברג, משנה למנכ''ל ומנהל אגף סחר ושיווק קבוצת שופרסל / צילום: יח''צ

עזיבה שלישית בתוך חודש: המשנה למנכ"ל שופרסל הודיע על התפטרות

ניצן גולדברג, המשנה למנכ"ל ומנהל אגף סחר ושיווק בשופרסל, הודיע על עזיבתו ● מדובר בבכיר השלישי שעוזב את הקבוצה לאחר ההשתלטות של האחים אמיר, אחרי שסמנכ"לית התקשורת התאגידית וסמנכ"לית משאבי האנוש הודיעו גם הן על סיום תפקידן

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מה יכולים אנשים בגיל העמידה לעשות עכשיו כדי למנוע דמנציה בעתיד

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים יותר כאשר אתם מתבגרים

אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש משרטט את גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו ע"י המוכרים - או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

"אינתיפאדה עולמית" מתפשטת בקמפוסים של ארה"ב, אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנאם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין