גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוב סערה: מי באמת כתב את פסק הבוררות של השופטת בדימוס ורדה אלשיך?

לביהמ"ש המחוזי בירושלים הוגשה בקשה לביטול פסק בוררות של סגנית נשיא המחוזי בת"א בדימוס, ורדה אלשיך ● זאת בטענה כי השופטת, שקיבלה בגין כתיבת פסק הבוררות למעלה מחצי מיליון שקל, העבירה את כתיבתו למיקור חוץ ● אלשיך: "מבקש ביטול הפסק הוא איש מסכן"

השופטת בדימוס ורדה אלשיך / צילום: איל יצהר, גלובס
השופטת בדימוס ורדה אלשיך / צילום: איל יצהר, גלובס

לבית המשפט המחוזי בירושלים הוגשה בקשה לביטול פסק בוררות של סגנית נשיא בית המשפט המחוזי בת"א בדימוס, ורדה אלשיך. על פי טענת המבקשים, אלעד הלוי וחברתו "בית הלל - ניהול והשקעות" המיוצגים על ידי עו"ד מיכאל דבורין, לאלשיך ולמוסד לבוררות ("המשכן לבוררות")  שולם סך של 900 אלף שקלים בתיק הבוררות. אולם לדבריהם, אלשיך היא לא זו שכתבה את פסק הבוררות אלא העבירה אותו למיקור חוץ.

בגין כתיבת פסק הבוררות בלבד, קיבלה אלשיך למעלה מחצי מיליון שקלים.
מדובר בתיק בוררות של קבוצת הרכישה "נופי חריש" נגד היזם הלוי, במסגרתו חויב הלוי לשלם מיליוני שקלים לחברי הקבוצה, לא כולל הוצאות משפט בסך למעלה מחצי מיליון שקלים. בפסק הבוררות מותחת אלשיך ביקורת נוקבת לאורך ולרוחב על התנהלות הלוי.

הערות בפונט אדום

בבקשת הביטול כתב עו"ד דבורין כי "פסק הבוררות, נשוא בקשה, זו לוקה בשורה של עילות ביטול חמורות שהבוטה בהן - אך לא העיקרית - היא העובדה שפסק זה נכתב על ידי 'גורם עלום' אשר את זהותו לא נדע - עת הבוררת דנן ושלוחיה מבהירים פעם אחר פעם כי הפסק נכתב על ידי הבוררת לבדה, בשים לב שהבוררת הנכבדה גבתה רק בגין כתיבת פסק זה סכום של 568,620 שקל שעניינו חיוב לפי שעות עבודה שלה ולא של איש זולתה".

עו"ד דבורין מבסס את טענתו, בין היתר, על הערות שנכתבו בגוף פסק הבוררות בפונט אדום. כך לדוגמה, בעמוד 139 לפסק נכתב "לא התרשמתי כי מדובר בהערכות מבוססות אשר יסודן בעובדות שניתן להסתמך עליהן, אלא הערכה, השערה בעלמא, אשר לא ניתן בנסיבות העניין לסמוך על פיה מסקנות משפטיות". לצד פסקה זו נכתבה ההערה: "לא מסכימה" (לצפייה בעמוד לחצו כאן).

בעמ' 214 לפסק נקבע כי "התובעים לא הוכיחו נזק ולפיכך תביעתם בעניין זה נדחית". לצד קביעה זו נכתב: "לא !!!!!!באמת???????" (לצפייה בעמוד לחצו כאן). גורם משפטי אומר ל"גלובס" כי סגנון כתיבתה של אלשיך עשוי להתאים לריבוי סימני הקריאה.

בעמוד 120 העוסק בטענת התובעים כי" עו"ד הלוי הפר אמונים, פעל בניגוד עניינים, הטעה וכו'", נכתבה ההערה בגוף הטקסט: "טרם קראתי" (לצפייה בעמוד לחצו כאן).

עו"ד דבורין ממשיך לתקוף את אלשיך ומציין כי סעיף זה הינו "כותרת", ולפיכך ההערה מופיעה גם באינדקס של פסק הבוררות. "עד כדי כך זילות הבוררת בהליך דנן שאפילו את האינדקס של פסק הבוררות היא לא קראה - כאמור לא רק לא כתבה - אלא לא קראה".

בבקשת הביטול נטען כי "כפי שנראה מהערות הבוררת על הפסק עולה גם המסקנה הקשה כי כבוד הבוררת לא רק שלא כתבה את פסק הבוררות אלא חלקים ממנו אפילו לא טרחה לקרוא - ממש כך".

לטענת עו"ד דבורין "מעשים אלו ממוטטים את מוסד הבוררות, נוגדים לכללי הצדק הטבעי, והם מהווים פגיעה אנושה לא רק באמון הצדדים בכבוד הבוררת אלא אף באמון הציבור בכללותו במוסד הבוררות".

"קוראת, לומדת ומסכמת"

יש לציין כי נוהג מקובל הוא שהבוררים נעזרים, כמו שופטים, בעוזר משפטי שכותב את טיוטת פסק הבוררות. אולם בדיונים בפני הבוררת אלשיך לא נכח אף עוזר משפטי מטעמה כדי לשמוע את דיוני ההוכחות. בנוסף, בבקשת הביטול מובא תמליל שיחה בין הלוי לבין מנהלת המשכן לבוררות, עו"ד רוני גרינברג, שהבהירה כי פסק הבוררת נכתב על ידי הבוררת לבדה וכי לא היה מעורב כל "עוזר משפטי".

אלעד הלוי: "אני רוצה רק להבין רגע, מה זה היא (אלשיך, א' ג') עבדה? הם עושים את זה לבד? עם עוזרים משפטיים? איך זה עובד שמה?"

רוני גרינברג: "לבד היא עובדת, מה זאת אומרת?"

אלעד הלוי: "הכל לבד?"

רוני: "זה כבר לא בית משפט שיש, אתה יודע, 50 תיקים על השולחן לכתיבה בעת ובעונה אחת. היא יושבת והיא עובדת וקוראת ולומדת ומסכמת ועושה את כל מה שצריך לעשות".

עשרות סתירות פנימיות וכשלים

עו"ד דבורין טוען עוד כי פסק הבוררות מכיל מספר יוצא דופן של סתירות פנימיות שאינן מתיישבות זו עם זו בשום אופן והכל - בשורשי ההכרעות במחלוקות הצדדים.

כך לדוגמה, במקום אחד נכתב כי תשלומי השכר שגבו המבקשים "ייותרו בידם", אך במקום אחר נכתב כי ""עליהם להשיב את מלוא השכר ששולם להם".

בעניין תשלומי "הקנסות על המקרקעין" ו"תשלומים אחרים", נכתב כי על המבקשים "להשיב את מלוא הסכום", אולם במקום אחר נקבע כי המשיבים "אישרו בהתנהגות" תשלומים אלו. 

בבקשת הביטול המונה 120 עמודים, תוקפים קשות המבקשים את פסק הבוררות של אלשיך המונה אף הוא למעלה מ-300 עמודים, בהציגם עשרות סתירות, תמיהות וכשלים בהתנהלות ובפסק הבוררות של השופטת הבכירה בדימוס.

דוגמה בולטת לסתירה, שקשה למצוא לה הסבר, אפשר למצוא בפרט הפיקנטי הבא: הלוי העלה טענה בפני מנכ"לית המשכן לבוררות שבמסגרתו התנהל הליך הבוררות. הלוי טען כי ישנה בעייתיות בכך שאחד מחברי העמותה שתבעה אותו הוא קרוב משפחה של השופטת בדימוס נחמה מוניץ אשר עובדת כיום לצד השופטת אלשיך ב"משכן לבוררות".

אלשיך שפכה אש וגופרית על הטענה הזו. בעמוד 301 לפסק הבוררות שלה היא ציינה כי "מובן על כן שבעתיים, כי מעולם לא שוחחתי איתה (השופטת בדימוס מינץ, א' ג') בנוגע לתיק הבוררות, ומובן כי לא ידעתי, איני צריכה לדעת, ואף עתה איני יודעת על קשר משפחתי שיש לה ו/או למאן דהוא אחר מטעמה עם מי מהצדדים בתיק. מדובר בטענות מופרכות, דמיוניות והזויות".

אם כן, מבהירה אלשיך שאף עתה אין לה כל ידיעה אודות קשר משפחתי של הבוררת מוניץ עם מי מהצדדים בתיק. אולם שני עמודים לאחר מכן מצטטת אלשיך מייל של מנכ"לית המשכן לבוררות שנכתב בו כי "מבדיקה שקיימתי מול השופטת מוניץ עולה כי מר אלעד מוניץ הינו בן אחיו ז"ל של בן זוגה של השופטת מוניץ". כיצד אם כן יכולה אלשיך לטעון שאף עתה היא איננה יודעת על קשר משפחתי? לא ברור.

אלשיך סירבה להתייחס לפניית "גלובס" ואמרה ביחס לאלעד הלוי: "האיש מסכן ואני מרחמת עליו. תכתבו מה שאתם רוצים".

מטעמה של מנכ"לית "המשכן לבוררות", עו"ד רוני גרינברג, טרם נמסרה תגובה. 

אלשיך פרשה שנה לפני הזמן על רקע "פרשת שיפוץ הפרוטוקול"

סגנית בית המשפט המחוזי בתל אביב בדימוס, השופטת ורדה אלשיך בת ה-76 פרשה לפני כשבע שנים מכהונתה כשופטת, שנה לפני הגיעה לגיל פרישה על רקע מה שכונה "פרשת שיפוץ הפרוטוקול".

מדובר בתלונה שהוגשה נגדה לנציבות תלונות השופטים, על כך שאלשיך "שיפצה" פרוטוקול של בית משפט, לצורך תלונה שהגישה נגד עורך דין שהופיע בפניה, באופן שהעצים לכאורה את תיאור התנהלותו של עורך הדין.

נציב תלונות הציבור על השופטים דאז, השופט בדימוס אליעזר גולדברג, קבע כי אלשיך ביצעה תיקונים בפרוטוקול לאחר סיום הדיון בפניה זאת, בלי ליידע את הצדדים. בעקבות ההחלטה, נשיא בית המשפט העליון דאז, אשר גרוניס, ושר המשפטים דאז, יעקב נאמן ז"ל, החליטו לרשום נזיפה בתיקה האישי של אלשיך.

כשפרשה מכס השיפוט, כשנה וחצי לאחר אותה החלטה, הודיעה אלשיך בדרמטיות: "החלטתי שלא החוק, לא העיתונות ולא לשכת עורכי הדין יקבעו את מועד הפרישה שלי - אעשה זאת בדרכי, לפי רצוני, והחלטתי בעיתוי שאבחר".

עוד כתבות

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית