גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקורונה עלתה לה לראש: סגירת הברים בישראל כיווצה את רווחיות טמפו במגזר האלכוהול

חברת המשקאות דיווחה על קשיים בגבייה וצופה ירידה של 30% במכירות הרבעון השני והמשך הפגיעה ברווח ● "טמפו חשופה לסיכוני גבייה מוגברים בגין עצירת פעילותם של לקוחות"

על רקע משבר הקורונה, שפרץ לפני כמה חודשים ופגע קשות בכמעט כל סקטור פעילות במשק, העסקים הפועלים בתחום המזון והמשקאות הפגינו עוצמה יחסית בתקופה האחרונה, בזכות הצריכה המוגברת של הציבור בסניפי רשתות המזון. ואולם דוחותיה הכספיים של יצרנית המשקאות טמפו לרבעון הראשון של 2020 מוכיחים כי גם היא אינה חסינה למשבר, ופעילות המשקאות האלכוהוליים שלה נפגעת ממנו בצורה משמעותית.

לצד זאת, טמפו רשמה שיפור נאה ברבעון בתחומי הפעילות האחרים, של ייצור ושיווק משקאות קלים ויין, המחזק את הדיווחים על צריכה גוברת בסופרמרקטים.

בשורה התחתונה, לנוכח הפגיעה בפעילות מהמשבר, צלל הרווח הנקי של טמפו בסיכום רבעוני בכמעט 50% והסתכם בקצת יותר מ-5 מיליון שקל. מכירות מגזר האלכוהול של טמפו נשחקו בסיכום רבעוני ב-4% ל-118 מיליון שקל (35% מהכנסות החברה), והרווח התפעולי מהן צנח ב-34% ל-11 מיליון שקל (כ-30% מסך הרווחיות).

רווחי טמפו

טמפו, הנסחרת בבורסת תל-אביב באמצעות אג"ח, נמצאת בשליטה משותפת של היו"ר והמנכ"ל ז'ק בר וחברת הבירה ההולנדית הייניקן. כיצרנית, יבואנית ומשווקת משקאות, מחלקת טמפו את פעילותה לשלושה תחומים: משקאות אלכוהוליים, משקאות קלים ויין. כאמור, הראשון מבין שלושת התחומים הוא שגרם לחברה לעיקר הפגיעה בתוצאות הרבעון, כשתוצאותיה הכספיות צפויות להיפגע גם בהמשך השנה.

"חשופה לסיכוני גבייה מוגברים"

מגזר פעילות האלכוהול ספג את המכה העיקרית ממשבר הקורונה, בעקבות סגירתם בחודשים האחרונים של מקומות הבילוי והנופש, שם עיקר הצריכה של מוצרי האלכוהול. לנוכח המצב, בסיכום רבעוני נאלצה טמפו לרשום הפרשה כללית לחובות מסופקים בגין חובות לקוחותיה מפלח שוק זה - מה שהעלה את הוצאות ההנהלה והכלליות של החברה והוביל לשחיקת הרווח התפעולי שלה, בעוד צמצום בהוצאות המימון רק סייע להקטין את הנזק בדרך לשורה התחתונה.

בטמפו מסבירים כי יישום הנחיות הממשלה לסגירת עסקים הפועלים בתחומי התרבות והפנאי, ובהם מסעדות, אולמות אירועים, בתי קפה, ברים ומועדונים, הוא "בעל השפעה שלילית על פעילות הקבוצה, בעיקר בערוץ לקוחות השוק הקר". לפי טמפו, "החברה חשופה לסיכוני גבייה מוגברים בגין עצירת פעילותם של לקוחות השוק הקר", כשהיא העמידה "אשראי נרחב" לתמיכה באותם לקוחות שפעילותם הוקפאה.

בטמפו מציינים כי בשלב הנוכחי "ישנם חשבונות שאינם משולמים על-ידי הלקוחות", והחברה לא יכולה "להעריך את היקף התופעה ואת השפעת התפשטות נגיף הקורונה על היקף חובותיה המסופקים". ההפרשה שרשמה טמפו בדוחות הרבעון נעשתה בהתאם להערכותיה נכון למועד הנוכחי.

במבט קדימה, הנזק בדוחותיה הכספיים של טמפו לא צפוי להסתכם ברבעון הראשון בלבד, עם צפי להתכווצות של כ-30% בסך היקף מכירותיה ברבעון השני, ביחס לרבעון המקביל ב-2019, ובהמשך לכך צפי לירידה ברווחיות.

החברה הוציאה 300 עובדים לחל"ת

כפי שטמפו מציינת בדוחותיה, בימים שבשגרה מתאפיינות מכירות המשקאות האלכוהוליים שלה ברווחיות תפעולית גבוהה ביחס לשאר פעילויותיה, בין השאר בזכות "חוזקם של מותגי הבירה" שלה והעובדה שהיא מייצרת את אותן בירות בייצור עצמי.

בראש מכירות האלכוהול של טמפו ניצבות הבירות גולדסטאר והייניקן, לצד כמה מותגים נוספים, וכן משקאות אלכוהוליים מסוגים שונים בבקבוקים, ובהם וודקה (אבסולוט, בלוגה, ואן גוך), וויסקי (שיבס, ג'יימסון ועוד), רום, ג'ין, בקרדי בריזר ועוד.

טמפו, לפי הנתונים שהציגה בדוחותיה השנתיים ל-2019 שפורסמו בסוף מרץ, היא "בעלת נתח השוק הגדול ביותר במוצרי המשקאות האלכוהוליים בישראל", ונחשבת ליצרנית המובילה של מוצרי בירה - המוצר האלכוהולי הנצרך ביותר בישראל, לפי הנתונים שטמפו מציגה. נתח השוק של החברה במכירות מוצרי אלכוהול עמד בשנה שעברה על יותר מ-31%, ונתח השוק בקטגוריית הבירה התקרב ל-44%.

המתחרה העיקרית של טמפו בקטגוריה היא החברה המרכזית למשקאות (קוקה-קולה ישראל), יצרנית ומשווקת הבירות קרלסברג, טובורג וסטלה ארטואה ויבואנית של כמה מותגי בירה נוספים.

לצד האלכוהול, לטמפו יש שני מגזרי פעילות נוספים, שנהנו מרבעון חיובי. מגזר הפעילות הגדול שלה (מבחינת היקף מכירות) הוא של משקאות קלים, ובהם פפסי, סבן-אפ, בירה נשר, ג'אמפ, סודה, כמה מותגי מים מינרליים, נסטי ועוד. כמו כן, החברה פועלת במגזר היין באמצעות יצרנית ומשווקת היינות ברקן, שהיקב שלה, הנמצא בחולדה, מציע שני מותגים עיקריים - ברקן וסגל.

בסיכום רבעוני, מכירות המשקאות הקלים של טמפו עלו ב-5% ל-156 מיליון שקל, והרווח התפעולי מהן צמח ב-37% והגיע לכ-12 מיליון שקל, בעוד מכירות יינות ברקן עלו ב-3% ל-59 מיליון שקל, והרווח התפעולי מהן קפץ ב-45% ל-14 מיליון שקל.

עם ההשפעות הסותרות בפעילות, הכנסות הרבעון הראשון של טמפו גדלו בכ-1% ל-333 מיליון שקל, והרווח הגולמי השתפר בכ-4% ל-121 מיליון שקל, תוך שיפור בשיעורו מהמכירות - מה שכאמור לא עזר לה בכיוון שהציגה בשורה התפעולית וברווח הנקי.

בניסיון להתמודד עם מצב השוק המשתנה, נקטה טמפו כמה צעדים, ובהם הוצאת כ-300 מעובדיה (מתוך כ-1,300) לחופשה ללא תשלום (חל"ת), העברת מרבית עובדיה למתכונת עבודה של ארבעה ימים בשבוע והפחתת שכר בכיריה. ב-2019 שילמה טמפו כ-16 מיליון שקל לחמשת שיאני השכר שלה, בהובלת היו"ר והמנכ"ל ז'ק בר, שקיבל שכר בעלות של 5.6 מיליון שקל.

בימים האחרונים השלימה טמפו את הרחבת סדרת אג"ח ג' שלה בכ-50 מיליון שקל, כך שכיום יש לחברה שתי סדרות אג"ח בהיקף מצרפי של כ-300 מיליון שקל, הנסחרות בתשואות של 1%-2%. 

עוד כתבות

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה