גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתשתיות אינטרנט רעועות ועד עומס על מוקדי שירות: המשימות הדחופות שמחכות ליועז הנדל במשרד התקשורת

תשתיות האינטרנט מתקשות לתפקד, חברות הסלולר לא בונות מספיק אנטנות, והעומס על מוקדי השירות מקשה על חברות התקשורת לספק שירות מוצלח • זה מה ששר התקשורת החדש והמנכ"לית שמינה חייבים לעשות בהקדם, לפני התפרצות נוספת של נגיף הקורונה

שר התקשורת החדש, יועז הנדל / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת
שר התקשורת החדש, יועז הנדל / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

מנכ"ל משרד התקשורת נתי כהן סיים השבוע את תפקידו בעקבות החלטתו של שר התקשורת החדש יועז הנדל למנות לתפקיד מנכ"ל מטעמו. הנדל צפוי למנות את לירן אבישר בן חורין, שעבדה עימו בעבר במשרד ראש הממשלה והיא גם זוגתו של איתי בן חורין, יועץ תקשורת שעבד עם בני גנץ בסבב ראשון בחירות 2019. המינוי של הנדל, הגם שהוא רשאי ותקין, תופס את המשרד בתקופה רגישה ומורכבת, לאו דווקא בגלל התהליכים המשמעותיים שהמשרד נדרש להשלים, אלא דווקא מסיבות אחרות.

השיח סביב האתגרים של המשרד בדרך כלל נסוב סביב שני צירים מרכזיים: השוק הסלולרי והשוק הנייח. עיתונאי התקשורת אוהבים לחזור ולהדגיש את המגה-אירוע בכל תחום - מתווה הסיבים האופטיים והשלמת מכרז הדור החמישי בסלולר. אי אפשר להמעיט בחשיבות הנושאים וכמובן שכדאי לסיימם, אבל הטיפול במשבר הקורונה בתחום התקשורת יותר חשוב כרגע. אם התחזיות יתממשו ואנו צפויים בחורף לקבל גל נוסף וחזק של קורונה, בתוספת מאיץ שפעת שתיאלץ להכניס את כולנו שוב לסגר, לא כדאי לסמוך על מה שראינו מבחינת איתנות תשתיות התקשורת. להלן כמה נקודות, שנדרש בהן טיפול מיידי לקראת המשבר הבא וכאן אין למנכ"לית החדשה זמן לעקומת למידה ארוכה.

1. מי עומד בעומס האינטרנט?

החוליה החלשה שהתגלתה בשרשרת האספקה של שירותי תקשורת בישראל היא חברות ה-ISP. רוב הקשיים באספקת תקשורת נייחת נוצרו בשל העובדה שבישראל, וכנראה רק בישראל, המפעילים מספקים אינטרנט באמצעות ספקיות אינטרנט שלא היו מסוגלות לעמוד בעומסים ותוך כדי משבר תיקנו ושיפרו ביצועים. בחיבור בין ישראל לשדרת האינטרנט העולמית לא הייתה בעיה, ושם גם מדובר במקטע שקל מאוד לטפל בו. הבעיה הייתה אצל מפעילים בחיבורים מול בזק ומול הוט, שאותם נאלצו לתגבר תוך כדי המשבר.

בטעות חושבים שרק עניין התמסורות בין ה-ISP לתשתיות הנייחות היווה צוואר בקבוק. חלק מספקיות האינטרנט לא היו ערוכות פנימית למשבר ומרכיבים שונים ברשתות לא תפקדו גם כאשר החיבורים לחברות התשתית הורחבו. אין מנוס וצריך לטפל בבעיה הזו כעת. ישראל לא יכולה להמשיך ולספק אינטרנט בצורה שלא קיימת בשוק מקום בעולם, דרך חברות ISP. השוק הישראלי בוגר ותחרותי וחייבים לאפשר אספקת אינטרנט מקצה לקצה לכל מפעיל.

2. מה עם אנטנות חדשות?

בשוק הסלולרי הבעיות שהתגלו בקורונה דומות למה שראינו בשוק הנייח בהיבט ההשקעות. מפעילים ש"חיים על הקשקש" ובקושי מרוויחים, משקיעים את המינימום ההכרחי. ואז, כשמתרחש משבר, כמאמרו המפורסם של וורן באפט, "אחרי שהגאות נעלמת, אפשר לראות מי שחה ערום".

במהלך התפרצות הקורונה התגלתה בשוק הסלולרי תופעה מדהימה. חברות הסלולר פתאום קיבלו טלפונים בהולים מראשי רשויות, שביקשו מהן להתקין אנטנות ששבוע קודם אותן רשויות סירבו בתוקף לאפשר להן להקים. בישראל כמו בישראל, המושג תכנון פוגש אותנו רק בנקודות כשל. האם מישהו מתאר לעצמו מה יקרה כאן לרשתות במקרה של מלחמה כאשר ייפגעו כאן אתרים סלולריים, או שייווצר עומס חריג על כל הרשתות?
תארו לעצמכם תקלה באחת הרשתות הסלולריות בזמן משבר הקורונה. יהיה כאן אסון. ישראל כשלה כישלון חרוץ בבניית ההכרה שתשתיות תקשורת אינטרנט הן משאב לאומי כמו מים וחשמל.

בקורונה ראינו עד כמה המצוקה גדולה באזורים ללא קליטה. ראשי רשויות מקומיות גורמים כאן לעוול גדול לתושבים שלהם כאשר הם לא מתירים הקמת אתרים. צדק דודי אמסלם, שר התקשורת היוצא, כאשר אמר באומץ שחייבים לחשוב כיצד מתקינים אתרי סלולר על בנייני מגורים כדי להתמודד עם הבעיה.

בישראל כמעט ולא נוספו אתרי סלולר חדשים בשנים האחרונות למרות הגידול באוכלוסייה ולמרות הבנייה הרבה. זה אומר שאם לא יתירו בניית אתרים חדשים, לא ניתן יהיה לקבל שירותי סלולר. ישנן שכונות בישראל שלא מקבלות תקשורת סלולרית עד היום, בגלל סירוב של ראשי רשויות. אותם תושבים שמתנגדים לבניית האתרים, בוכים כשאין להם סלולר בתקופת הקורונה ופתאום לא מצליחים להוציא שיחה או לצפות בווידאו. ואז מתקשרים לראשי הערים שרק קודם דרשו מהם שלא לבנות אתרים בשכונה שלהם.

הטיפול באתרים הוא משימה שאי אפשר להתיר בידי הרשויות. חייבים לחשוב על פתרון דרך הכרזה עליהם כעל תשתית תקשורת לאומית, ולהקל בהקמתם. אם המשרד להגנת הסביבה מנסה לשכנע ראשי רשויות להפסיק עם הפופוליזם, אפשר להירגע.

3. המגזר החרדי - קושי מקוון מגוון

כמו תמיד, המגזרים החלשים בחברה הם גם אלה שהכי סובלים בתקופת משבר. מה שקרה כאן במגזר החרדי בקורונה בהיבט התקשורת, הוא פשוט עצוב וכואב. זה לא רק עניין של תשתיות תקשורת ביישובים ובשכונות החרדיות שעכשיו חייבים לטפל בזה, זה האופן שבו המגזר החרדי מתקשר ולומד.

משפחה מרובת ילדים שצריכה לאפשר לכמה ילדים ללמוד מרחוק במקביל, זה חתיכת אירוע. לא רק תשתיות התקשורת כשלו כאן, אלא כל האופן שבו הם צורכים תקשורת דרך קווי תוכן וכל המחלוקות מול ועדת הרבנים לענייני תקשורת וחסימות הקווים. כל זה חייב להיפתר לקראת המשבר הבא. ישיבה שהמרכזייה שלה לא יכולה לאפשר חיבור המוני, או אתרים שלא מחוברים בתשתיות רחבות מספק, כל אלה יצרו כאן משבר קשה.

ואם כבר מדברים על המגזר החרדי, צריך להזכיר את המגזר הערבי ואת העובדה שהוט לא פרסה שם תשתיות וכל החלומות של פריסת סיבים אופטיים באותם מגזרים כנראה שלא נכללים בתוכניות של המשרד. כשהתקשורת צעקה והזדעקה על כך שהוט אינה מקיימת את חובותיה בחוק ולא פורסת תשתיות, משרד התקשורת עמד לצידה של הוט וגיבה אותה. היום אנחנו רואים את נמיכות הקומה של מקבלי ההחלטות, שעל תשתיות הוט לא מדברים בכלל. בושה.

4. מוקדי השירות - של מי האחריות?

אין מפעיל שיכול בזמן משבר לעמוד בלוחות הזמנים של 6 דקות מענה שקבע המחוקק. המשרד הקל על המפעילים בלוחות הזמנים, אבל עדיין לקוחות זועמים חיכו שעות למענה. וכאן בדיוק הבעיה. ההתערבות הגסה של המדינה בנושא השירות היא טעות אחת גדולה. צריך לאפשר למפעילים להתחרות גם בשירות. מפעיל שרוצה לספק שירות ולבדל את עצמו מול המתחרים, שיעשה זאת ויגייס אנשי שירות.

במקביל, יש לאפשר ללקוחות לבחור בעצמם מפעיל גם על פי רמת השירות שהוא נותן. למה המדינה צריכה להתערב אם יש לקוחות שלא רוצים שירות אנושי ורוצים רק מחיר נמוך? הניסיון בעולם מלמד שלא תמיד אלה שנתנו מענה אנושי ויקר דרך מוקדים, זכו להערכת הלקוחות. להיפך. יש דוגמאות ששירותים דרך הדיגיטל הועדפו בעיקר על-ידי צעירים בשל המחיר הנמוך של החבילות. בקיצור, צאו למפעילים מהווריד. 

עוד כתבות

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

דיקלה כהן שיינפלד, ראשת הסגל של נשיא המדינה / צילום: קובי גדעון, לע''מ

מהילדות בבית שמש והלימודים בפנימייה דתית, לפגישות עם הנשיא ביידן

אחרי אחד הנאומים של יצחק הרצוג, אי שם ב־2010, ניגשה אליו דיקלה כהן שיינפלד  וביקשה להתנדב אצלו ● גם היא לא האמינה ששנים אחר כך היא תקבל שיחת טלפון שתהפוך אותה לראשת הסגל של נשיא המדינה:"ברגעים היסטוריים, אני שואלת את עצמי איך הצלחתי להגיע לזה. בפעם הראשונה שלי בבית הלבן, הייתי צריכה לסגור פה פעור"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

חברת TRULLION / צילום: TRULLION

"כמו מערב פרוע": חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 הקימו חברה מבטיחה

מאחורי חברת טרוליון עומדים חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 שחולקים חזון משותף: ייעול עבודה חשבונאית בארגונים באמצעות בינה מלאכותית • נגד מה הם מתחרים? "הלקוחות שדבקים באקסל" ● הסטארט-אפים המבטיחים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Reuters

דיווח בארה״ב: הנהגת חמאס שוקלת לעזוב את קטאר לטובת המדינה הזו

על פי הוול סטריט ג׳ורנל ברקע המו״מ השברירי לעסקת חטופים והלחץ שמופעל עליהם, בכירים בהנהגה המדינית של חמאס פנו לשתי מדינות באזור ובהן עומאן

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה